Bio sam malo zaludan, pa sam našao u emisiji deo koji se tiče našeg eksperimenta. Deo počinje od
17:45. Prvo ide opis i objašnjenje. Imamo dva proreza i pojedinačne fotone, i čovek bi očekivao dve trake svetlosti na ploči, ali nisu dve nego su tri (narator kasnije kaže "multiple stripes", ali u svakom slučaju nisu dve). U emisiji su predstavili kao da je bog zna kako začuđujuće, i sam fizičar se čudi zbog tri trake. To se oni čude zbog laika, i onih koji ne znaju ništa o kvantnoj fizici. To će postati jasno kad fizičar da svoj poslednji komentar. Ali, sad idemo dalje.
Sad stavljamo detektore pre proreza. To počinje od 21:30. Narator objašnjava da kad staviš detektore onda su dve trake, kad ukloniš detektore onda je više traka, i primećuje "Rather astonishingly it seems that we can change the way the reality behaves just by looking at it". Da li su ljudi posmatrali foton? Ne, detektor je posmatrao. Da li ljudi uopšte mogu da vide foton? Ne, čitava aparatura je dobro skrivena od dnevne svetlosti i ljudskih pogleda. I ne samo to, nego čak nije ni fizičar napravio taj komentar nego narator. Ali, sad idemo dalje.
Šta kaže Nemac, fizičar? Prvo kaže da ne znamo šta se tačno dešava na putanji fotona, "We cannot describe that with our everyday language". Ono što je prećutano je da možemo opisati jezikom kvantne fizike (videti sledeći pasus). Zatim je prepričao raspravu između Ajnštajna i Bora o tome kako je nemoguće dokazati da Mesec postoji ili ne postoji kad ga niko ne gleda. Ali nije spomenuo oči, jer fizičari ne rade s očima nego s idejama i aparaturama. Kako treba interpretirati to "gledanje Meseca"? Pa, ako ostatak svemira nema informaciju o Mesecu, ni preko fotona (elektro magnetne sile), ni preko gravitacione sile, ni preko ičega drugog što fizičari uzimaju u obzir (a to je bukvalno sve), i time je Mesec potpuno de fakto izolovan od ostatka svemira, onda da li Mesec postoji? Takav uslov je udaljen od pukog posmatranja Meseca ljudskim očima, kao nebo od zemlje.
Šta dalje kaže fizičar? Ono što sam i ja pričao, samo treba razumeti. "Quantum physics is an exiting theory because it is extremely precise, it is mathematically beautiful and it describes everything. It just doesn't make sense". Fizičar je upravo rekao da kvantna teorija objašnjava navodnu misteriju fotona i proreza. "It describes everything". A onda je i rekao da je objašnjenje toliko laicima neobično, da nema smisla. Ali nema smisla samo laicima. Kvantnim fizičarima ima smisla.
D... Ti si rekla da fizičar kaže isto što i Robert Lanza. To naprosto nije istina. Objasni se sad.