Konačno malo više vremena za čitanje, pa završih i sa drugom celinom u knjizi.
DŽORDŽ KASTER PONOVO JAŠE-kvalitetna minijatura, sa završetkom koji mi se dopao. Ne bih ovoj priči imao šta ni dodati ni oduzeti, sasvim dobro funkcioniše.
PLAĆENIK-Ovo je jedna dobra lunarna avantura, akcioni sf sa svim elementima koji čitaocu lepo drže pažnju do samog kraja ; imamo nove tehnologije, kiborge, Grad na Mesecu, svojevrsni informatički kavez u kome je gotovo nemoguće ostati neregistrovan ( ako imamo u vidu da je priča pisana 1989e, itekako je bila proročka) i sve to uz jednu dobru detektivsko-svemirsku atmosferu, čini vrlo lep kolaž. Imam samo dve sitnije zamerke, jedna, čini mi se važnija-ako se Ana već pojavila, trebala je mislim još jednom pred kraj da se pojavi...ovako mi je ostala nedovoljno iskorišćena u priči...Druga je Mesečar-ljudi koji rade takve poslove, teško menjaju strane, jedino za neki veliki novac...bar ja mislim da je tako, zato mi je njegov potez pomalo bio neuverljiv.
Ali to ne narušava uživanje u priči.
PROBLEM-Odlična minijatura!Pomalo i filozofski, vrlo specifično. Ja sam od onih koji priče, čak i cele knjige pamti po nekim odličnim rečenicama, koje mi se urežu u sećanje. Ovu ću zapamtiti po : ,,Brzina svetlosti?Govorim o uzroku, ne o posledicama. Ja mislim na brzinu prostiranja mraka!''
Ja mislim na brzinu prostiranja mraka-sjajno.
SREĆNO DOBA-Odiše nekom setnom, melanholičnom atmosferom...
SVEDOK-Na neki način, doživeo sam je kao nastavak priče Problem...kraj je vrlo efektan,
pronađena je večnost, ali kakva i na koji način...
POVRATAK-U ovoj priči ima nekih preispitivanja, moralnih i životnih nedoumica...junak na kraju izabere...kako izabere. Težak, ali i razumljiv izbor.
ZVEZDOTVORAC-Ovo je priča sa dosad najviše humora u zbirci

Nasmejao sam se kada su se ogromne dojke pojavile na horizontu, i na kraju kada je dato objašnjenje zbog čega je...no, da ne otkrivamo kraj drugima koji nisu čitali.
OSLOBAĐANJE-Za kraj priča sa dosta referenci na savremenu kulturu, strip, film...
E sad, stigao sam do dela Mač i magija.