Author Topic: Philip K. Dick  (Read 24202 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #50 on: 26-05-2017, 10:33:19 »
bas nesto razmisljam zasto je u nj. k. dick uvijek bio prisutan. mislim i da su ozbiljni casopisi sa svojom shirokom publikom ucinili mnogo za popularizaciju.


zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Philip K. Dick
« Reply #51 on: 26-05-2017, 17:56:59 »
Plejboj je imao dosta new wave SFa.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #52 on: 27-05-2017, 16:19:07 »
da, no u nj. uprkos svemu, cak i nakon sto kratke price/novele sazete u odlicnu zbirku, pa i redovno krece novi boom oko k. dicka, u pogledu romana, sve se vrti oko nekolicine naslova.

dok ekranizacija pokrenula novu pomamu za covjekom u visokom dvorcu, sto nije lose, stari prevodi nisu bili sjajni, izdanja cesto puna tipfelera, tipicne dime-novels, boom nikako da povuce nista manje vrijedne naslove poput solar lottery ili vrhunskih klanova alpha-mjeseca.
tu kraj izdavastva u rasponu '81. - '88. pa cak ni reprinta.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #53 on: 05-06-2017, 17:06:38 »
da se pofalim sf-auditoriju: u zadnje vrijeme, teziste citaja nije na krausu, birsu, zagoru... vec me uhvatila zelja procitati "u komadu" sve od pkd-a. i znano i neznano.

negdje sam na 60%, upravo dovrsio u njemackom prevodu jedan od meni najzanimljivijih dickovih romana. the unteleported man (prvo u krnjoj verziji), pa lies inc. minus cetiri stranice koje pronadjene tek nakon 1984., pa fragmente revizije koju dick vise nije zavrsio.
najzanimljivijeg iz nekoliko razloga:

razvoj romana obuhvaca dickov razvoj kao autora, plus, taj roman je najjaca dekonstrukcija postavljenog svijeta koju ikad sreo.
pkd postavlja svijet koji potom najradikalnije rushi po svim zamislivim osnovama. prostor, dimenzije, vrijeme, percepcija, pa cak i karakteristike humanosti, nista nije postedjeno.
primjer, tko nije citao, mnogo moze opisati scena pri kojoj dvije sukobljene osobe (?) pri susretu (?) reagiraju na sljedeci nacin: jedna ispaljuje lsd-projektil, druga poteze oruzje koje proizvodi vremensko iskliznuce. zamislite rezultat u jednom vec potpuno destuiranom svijetu po svim osnovama.

i citajuci djelo, ovako u kompletu, do sad vjerujem da bez trunke sumnje mogu tvrditi, bar za sebe, da je dick:

a) bio potpuno lud
b) nije se dozivljavao sf-piscom

on je svoja filozofska razmisljanja tek gurao kroz sf jer tu bio prihvacen i trazen. ali, karakteristicno je da se nije usudio price privesti kraju, odrediti se. imao je ideje, vizije, u mnoge vjerovao uz odredjeni postotak nesigurnosti. i to je izlagao. nije se usudio odrediti, kao da paranoidno pomisljao u pravcu providnosti ideja stavljenih na papir, potvrde cinom.

odlican autor, broj jedan u sf-u.

hval, hval:

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Philip K. Dick
« Reply #54 on: 05-06-2017, 18:03:42 »
Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick.Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick. 25?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #55 on: 05-06-2017, 18:22:22 »
agota, to je uglavom prikaz kratkih prica, novela, romana koje procitao ili iznova procitao.
posebno sam istakao jedan roman i to zato sto me zanima hoce li se javiti koji ljubitelj sf-a koji procitao isti, pa reci koju pametnu o djelu ili pkd-u opcenito.

tvoj doprinos mi djeluje kao seksualna frustracija; siguran sam da znas engleski, ili? a opcenito ne sumnjam i da znas brojiti.
ili po obicaju spamujes i smaras. ili i jedno i drugo.
zasto se, na prikladnom mjestu, ne obratis kakvom decku ili curi koji zele zadovoljiti tvoje potrebe?

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Philip K. Dick
« Reply #56 on: 05-06-2017, 18:29:55 »
okej
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #57 on: 06-06-2017, 17:03:48 »
Quote

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=7255.msg239704#msg239704


pri dickizmu, upravo naisao na ovaj zakljucani topic; elem, oko tri stigmate palmera eldritcha:
u sutinovoj pkd-knjizi nalazi se dickov kratki autoportret iz 1968. gdje se ovaj osvrce na razne romane.
za tri stigmate kaze "bojim se te knjige; obradjuje apsolutno zlo. ... odlucio sam napisati knjigu o apsolutnom zlu, koje se prikazuje u "ljudskom" obliku. ... nisam mogao korigirati rad, nisam podnijeo misao procitati tekst (jos jednom) i to se ni do danas nije promijenilo.".

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #58 on: 10-06-2017, 22:41:22 »
narednih dana prelazim na sve starija izdanja dickovog opusa. ove mi je na odredjeni nacin zao listati, tek uz oprez. 
veceras the crack in space ili das jahr der krisen sa obamom.

u pogledu njemackih izdanja svakako vrijedi spomenuti simulacru. svescica koju uslikao prvo je izdanje, iz 1978., a simulacra kao jedan od najhvaljenijih pkd-romana ima i novijih varijanti. uz to sto, u ovom slucaju, novija izdanja skracena, ovo jedino unabridged. a ostala sa prikaza uglavnom nemaju reprinte (osim dva novija desno gore koja ubacio da prikazem stilsku razliku dizajna. starija mi draza, a ovo kao treba biti vise u smislu uzvisene rijeci).

kako god, na redu je dio zlatnog doba dickovog stvaralastva: simulacra, clans of the alphane moon, our friends from frolix 8, the penultimate truth, the zap gun... zavist se podrazumijeva :lol: (iako pkd nema losih romana, te se zavist ocekuje koja god se citala. navodim "dio zlatnog doba" jer tako kazu za taj peridod.).


tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #59 on: 11-06-2017, 00:20:40 »
Sad vidim da je Klanove alfinog meseca prošle godine izdao Volvox, zna li neko nešto o tome. Je l to novi prevod, stari, piratsko izdanje, legalno,...?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #60 on: 11-06-2017, 01:53:34 »
"navukao" se na klanove kroz kratku pricu ili rereading u potencijalnom novom prevodu?

opcenito, kakvo je stanje sa izdavastvom pkd-a u ex-yu? ako se kojem pkd-fanu objasnjava.

u nj. je i u pogledu izdavastva jedan od najzanimljivijih sf-autora.
prvo uz tek blago kasnjenje price i romane uglavnom ispratili razi casopisi, no u losem prevodu i najcesce skracenoj verziji.
od kraja sezdesetih/pocetka sedamdesetih izlaze prvi romani kao stand-alone izdanja, pazljivo prevedeni i pod firmom utopijsko-tehnickog romana. primjerice ovaj zehn jahre nach dem blitz (the penultimate truth) iz mog prikaza, 1970., prvi put potpun, na prevodu radio i herbert w. franke (znanstvneni dio, terminologija).

i tako, sedamdesetih/osamdesetih uz pkd-a izaslo je mnostvo sf-romana, roto, koji se i danas nalaze po 20-30 centa do euro-dva, pa i oni zvucnih imena, dok mnogi dickovi, pa i neki kojih imamo i po nekoliko reizdanja, drze cijenu.
svojevrsni fenomen.
primjer spomenuti klanovi, staro, rekli bi, "roto izdanje" iz 1988. i u ovom trenutku vrijedi, ovisno i o ocuvanosti: Die Clans des Alpha- Mondes

i tu je pkd stvarno fenomen. ne tek zadnjih godina.
stariji primjer, vulkan's hammer sa prve zbirne slike, izasao je 1986. po cijeni od 7,80 dm, da bi vec nakon nekoliko godina isao i po dvostrukoj cijeni:u svakom slucaju, pkd je fenomen. u nj. su prevedeni svi romani i kratke price kako izvorno izlazili, uz manje ili vece kasnjenje, te vecina romana iz ostavstine.
ima solidnu bazu ljubitelja, te i radovi van (uobicajenog) pkd sf-a ponudjeni u maloj nakladi pronasli publiku. primjerice nick and the glimmung, roman za djecu kojeg to njemacko izdanje vrijedi izmedju 200 i 300 eura. mislim da to dobro karikira bazu ljubitelja.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #61 on: 11-06-2017, 11:32:38 »
mislim da su Klanovi... jedini Dikov roman koji je izdao Polaris a koji nisam pročitao. imam ga u e-book formatu, ali sam rešio da Dikove knjige, bar ove izdate kod nas, imam i u papiru.

mislim da je kod nas izašlo petnaest ili malo više romana, nešto objavio Kentaur, većinu Boban i Polaris. posle objavljivali i drugi ponešto, ali uglavnom ponovljena izdanja, osim, čini mi se, Tamnog skeniranja, koje imam u Algoritmovom izdanju (ne hrvatski Algoritam).

priče izlazile u Sirijusu, jedina zbirna za koju znam je Filmske priče koja ima da se kupi kod Bobana. ovde slabo idu zbirke, bar tako Boban kaže. inače, krenuo prošle godine da čitam sabrane priče u pet tomova, završio prvi i načeo drugi, pa stao jer život. nameravam da se vratim sada kada krene odmor. primetan je rast kvaliteta priča, pa pretpostavljam da najbolje tek sledi, ali ni ove u prvom tomu nisu bile loše.

edit: vidim da je i Tamno skeniranje zapravo objavio Polaris. takođe, Kontakt izdavaštvo ove godine izdalo Tri stigmate... Čovek u visokom dvorcu i Da li androidi... uglavnom proverene i veš izdavane stvari, nadam se da će nas Boban uskoro iznenaditi nečim novim :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #62 on: 11-06-2017, 13:05:50 »
hvala. tu bas ima jos mnogo prostora za idavastvo pkd-a. :lol:

je li izaslo sta od "sekundarne literature" poput
michael bishop - the secret ascension (roman, ulogu ima, recimo, pkd)

ili jedne odlicne zbirke tipa in memoriam pkd, u nj. je i ova kult:

uwe anton - willkommen in der wirklichkeit - die alpträume des philip k. dick
(dobro dosli u stvarnost - nocne more filipa k. dika)
nekih 600 stranica, in memoriam antologija prica inspiriranih pkd-om/o pkd-u raznih autora, iz raznih sf-casopisa, etc.
thomas m. disch, robert silverberg, john sladek, norman spinrad...


tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #63 on: 11-06-2017, 14:13:25 »
verovatno ja nisam baš najpozvaniji da pričam o ovome, ali koliko znam postoji ovo

http://www.znaksagite.com/knjizara/index.php?id_product=285&controller=product

i ovo

http://www.znaksagite.com/knjizara/index.php?id_product=308&controller=product

prvo je svakako ekskluziva, a moglo bi i ovo drugo biti, ne znam da li u inostranstvu (nemačkoj?) postoji nešto slično, pošto sam samo površno potražio na guglu i ništa nisam našao.

odmah da kažem da nisam čitao ni jedno ni drugo, ali nameravam da pribavim u skorije vreme.

edit: kad sam spomenuo ove dve knjige mislio sam na literaturu u potpunosti posvećenu PKD, eseja i drugih radova verovatno ima više, samo su rasuti svuda. recimo, ima nešto ovde

http://www.znaksagite.com/knjizara/index.php?id_product=118&controller=product

izreklamirao sam Bobana za sve pare, mogao bi da odobri neki popust na knjige :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #64 on: 11-06-2017, 15:16:38 »
ovaj jakovljevic djeluje jak. nijemci nemaju nesto toliko obimno u svojoj reziji.

"biblija" je prevod sutinovog rada:
Philip K. Dick: Göttliche Überfälle

pa se nadovezuje prevod robinsona, autora koji pedantno analizirao pkd-ove romane (najtrazenije nakon citanja romana):
Die Romane des Philip K. Dick

i fajnli ima nesto svescica o pkd-radu, uglavnom takodjer prevoda, pa "domacih" uvoda po raznim izdanjima, osvrta u sklopu istih:
Die wahren Geschichten des Philip K. Dick

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #65 on: 11-06-2017, 16:52:06 »
A ovo Iza čoveka u visokom dvorcu, postoji li tako nešto?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.146
Re: Philip K. Dick
« Reply #66 on: 11-06-2017, 16:54:53 »
ne u slicnom obliku, nije mi poznato (preskocio sam jer i ja stavljao link na to, vec ocijukao s knjigom). :lol:

jos nesto svakako vrijedno spomena, a svidja mi se kako izvedeno (tek nije samostalno izdanje, vec se nalazi u sklopu knjizice koja ide uz 5 knjiga pkd-kratkih prica):
za to izdanje nijemci uradili zanimljivu "malu" kroniku; dva stupca, lijevo zivot i rad pkd-a, desno istaknuta svjetska zbivanja i bitni sf-radovi, ovako izgleda (u biti naveden sav bitan sf, sve u kontekstu pkd-djela/zivota):od "domacih" stvari, tu je jos i tekst heiko arntza - pkd und einige seiner bewunderer.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #67 on: 28-10-2017, 14:22:54 »
nastavio da bistrim sabrane priče, i dalje sam na drugom tomu, ali mu se nazire kraj :lol:

deluje mi da kvalitet priča i dalje varira. recimo, pročitao Adjustment Team, prema kojem je snimljen Adjustment Bureau, i oduševio se. filma se nesećam baš mnogo, ali je tamo, ako se ne varam neka romantična priča u pozadini. negde sam pročitao da ovde Dik zapravo obrađuje temu koju je Frederik Pol postavio u The Tunnel under the World o ekipi koja vodi čovečanstvo ka nekom željenom cilju tako što manipuliše svakodnevnim životom, a bez znanja čoveka. nisam čitao Pola, pa ne mogu da potvrdim, ali je Dik to majstorki obradio. nakon toga pročitao Impossible Planet, koja mi se čini dosta lošijom. maltene na prvoj strani mi je telefonirao kako će sve to da se završi. mislim, jasna mi je poruka, rat je pakao, uništava sve i štatijaznam, ali je čini mi se moglo nekako elegantnije da se reši.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mindividual

 • 1
 • Posts: 3
Re: Philip K. Dick
« Reply #68 on: 11-11-2017, 21:10:47 »
Pročitao sam upravo "Tri stigme Palmera Eldriča" u izdanju Kontakt izdavaštva, to je đubre od izdanja. Ima nepodnošljivo mnogo slovnih grešaka, spojenih reči, redova prelomljenih na pola reda i na polovini reči i sl. Graniči se sa nečitljivim.

Sramota.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.533
Re: Philip K. Dick
« Reply #69 on: 11-11-2017, 23:20:58 »
isto kao ono sranj izdanje fukoovo klatno
knjigu mi je upropastilo
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Boban

 • 3
 • Posts: 22.294
Re: Philip K. Dick
« Reply #70 on: 14-11-2017, 17:07:10 »
Pročitao sam upravo "Tri stigme Palmera Eldriča" u izdanju Kontakt izdavaštva, to je đubre od izdanja. Ima nepodnošljivo mnogo slovnih grešaka, spojenih reči, redova prelomljenih na pola reda i na polovini reči i sl. Graniči se sa nečitljivim.

Sramota.

A pritom, preuzeli su prevod objavljen u Znaku sagite pre 25 godina i pogrešili kod potpisivanja prevodioca.
Neuko OCR-ovanje i tipično za njih neuko prelamanje teksta (prve knjige su im išle sa progutanim crticama od hifinacije na kraju redova... dakle, smejurija najamaterskijeg nivoa)
Trenutno ekspertski tim upoređuje prevod i odmerava da li ima elemenata za tužbu za krađu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.198
Re: Philip K. Dick
« Reply #71 on: 14-11-2017, 17:27:02 »
Šta kaže MaF?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.294
Re: Philip K. Dick
« Reply #72 on: 16-11-2017, 00:00:54 »
Maf će biti uključen, jer je ovakva krađa krivično delo i odštete mogu biti enormne. Sva dobit pripada Mafu, svakako.
Naravno, u zemlji Srbiji pravda i pravo ništa ne znače, posebno kada su lopovi pokriveni s prave strane, ali biće zanimlji8vo, svakako.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.294
Re: Philip K. Dick
« Reply #73 on: 19-11-2017, 11:37:26 »
Evo fotka dve stranice knjige i isti taj deo u Mafovom prevodu, pa svako može sam da proceni da li ovde ima elemenata krađe.
Uzgred, zapazite da kontrast-majstori ne znaju kako izgleda srpska hifinacija, a za pravilo udovica i siročića u prelomu verovatno nikada nisu ni čuli.Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mindividual

 • 1
 • Posts: 3
Re: Philip K. Dick
« Reply #74 on: 28-11-2017, 21:12:57 »
A pritom, preuzeli su prevod objavljen u Znaku sagite pre 25 godina i pogrešili kod potpisivanja prevodioca.
Neuko OCR-ovanje i tipično za njih neuko prelamanje teksta (prve knjige su im išle sa progutanim crticama od hifinacije na kraju redova... dakle, smejurija najamaterskijeg nivoa)
Trenutno ekspertski tim upoređuje prevod i odmerava da li ima elemenata za tužbu za krađu.

Hvala na odgovoru, prelomio sam nekoliko knjiga i časopisa, pa mi ni malo nije bilo jasno na koji način može doći do takvih grešaka. Sad je jasno..

U međuvremenu sam pročitao "Galaktički iscelitelj keramike" i moram da kažem da je to prvi Dikov roman koji mi se nije dopao :(

Da sam ga pročitao pre Ubika, Čoveka.., Tri stigme.., Tamnog skeniranja, šta ja znam mooožda bi mi još i bio ok, ali ovako, moj utisak je da je daleko ispod kvaliteta nabrojanih dela, čak kao da ga nije ni pisao isti čovek, već neko ko je hteo da podražava Dikovo pisanje i uspeo je da iskopira samo površinski sloj. Isti fosećaj imam i kad su u pitanju ekranizacije Dikovih dela u odnosu na sama dela.

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.172
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Philip K. Dick
« Reply #75 on: 28-11-2017, 21:38:43 »
U međuvremenu sam pročitao "Galaktički iscelitelj keramike" i moram da kažem da je to prvi Dikov roman koji mi se nije dopao :(

Da sam ga pročitao pre Ubika, Čoveka.., Tri stigme.., Tamnog skeniranja, šta ja znam mooožda bi mi još i bio ok, ali ovako, moj utisak je da je daleko ispod kvaliteta nabrojanih dela, čak kao da ga nije ni pisao isti čovek, već neko ko je hteo da podražava Dikovo pisanje i uspeo je da iskopira samo površinski sloj. Isti fosećaj imam i kad su u pitanju ekranizacije Dikovih dela u odnosu na sama dela.


Dik je dosta štancovao knjige i pisao ono za šta mu plate. Što, naravno, ni za trunku ne umanjuje veličinu njegovih najboljih dela.
We're all mad here.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.533
Re: Philip K. Dick
« Reply #76 on: 28-11-2017, 22:07:19 »
lik nije bio dobar
i tako ga treba promatrati
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

mindividual

 • 1
 • Posts: 3
Re: Philip K. Dick
« Reply #77 on: 01-12-2017, 13:19:12 »
Dik je dosta štancovao knjige i pisao ono za šta mu plate. Što, naravno, ni za trunku ne umanjuje veličinu njegovih najboljih dela.

Slažem se.. Ubik i Čovek u visokom dvorcu sam pročitao krajem osamdesetih, bili su mi jako dobri iako sad kapiram da ih tad baš nisam ni najbolje razumeo.  Sad sam ih ponovo pročitao i mogu reći da su mi na drugo čitanje još i bolji (jer sad mislim da sam razumeo :), pa sam nastavio da čitam sve do čega mogu da dođem od Dika. Naročito mi je zanimljivo  da čitam delove iz Exegesisa koji se odnose na romane ili priče koje sam upravo pročitao..

Ono što se pitam je, da li da stanem dok je vreme? Sve što sam do sad pročitao je u prevodu na srpski i verovatno samim tim već probrano od strane izdavača kao najbolje od Dick-a.

Molim poznavaoce Dikovog opusa da mi preporuče neke naslove koji nisu prevedeni a trebalo bi ih pročitati.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #78 on: 01-12-2017, 13:49:00 »
Ja bistrim priče, a i tu kvalitet varira. Daleko od toga da nije vredno čitanja. Kratke su, pa i ne izgubiš mnogo vremena ako skontaš da priča i nije nešto.

Ova kolekcija priča u pet tomova nije u celosti prevedena, ali ima nekih priča po Sirijusima, a imaš i onu zbirku filmovanih priča kod Bobana.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.533
Re: Philip K. Dick
« Reply #79 on: 01-12-2017, 14:35:22 »
meni je čova u visokom dvorcu gori na svako čitanje... a pročitao sam ga 3,5 puta
vjerojatno ima veze s kentaurovim sakaćenjem i prevodima?

inače mi je DIk super pisac imam skoro sve njegovo na našim jezičcima :D
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.198
Re: Philip K. Dick
« Reply #80 on: 01-12-2017, 14:54:59 »
Ko god povučen jednom knjigom pročita SVE knjige nekog pisca napravio je medveđu uslugu sebi. Meni se dogodilo sa Remarkom i sad mi ne pada na um neko novo čitanje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.533
Re: Philip K. Dick
« Reply #81 on: 01-12-2017, 15:16:40 »
kompletizam je bolest
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #82 on: 27-12-2017, 17:36:13 »
Ilić mi je mnogo interesantniji kada piše o knjigama, nego kada piše o, recimo, dualnom obrazovanju.

Haos koji nadire: košmarni svetovi Philipa K. Dicka
Quote
Treba reći odmah na početku: nisam siguran da bi se romani Philipa K. Dicka mogli jednostavno raditi u školi, čak i sa učenicima viših razreda srednjih škola. I to ne zato što je reč o složenoj naraciji i višeslojnim fikcionalnim svetovima sa sumnjivim ontološkim statusom unutar proznog okvira (naprosto nikada niste sigurni da li se nešto u Dickovim pričama zaista dogodilo ili se sve odvija u snovima ili priviđenjima nekoga od junaka) – naprotiv, to bi upravo bila preporuka za njihovo čitanje i razgovor o njima u učionici, o čemu će nešto kasnije biti više reči. Stvar je u nečemu drugom – a to je pronicljivo uočio i precizno opisao jedan drugi veliki pisac, ali i čitalac i kritičar naučne fantastike, dakle žanrovski kolega Philipa Dicka, Stanisław Lem.1 Naime, Lem kaže da je u najboljim Dickovim romanima – a 1975, kada o tome piše, izdvaja ih četiri: Tri stigme Palmera Eldriča,2 Ubik,3 Čekaj prošlu godinu, Galaktički iscelitelj keramike4 – uvek reč o entropiji, to jest o raspadanju sveta njegovih junaka ili o „nadiranju haosa“. Lem još tvrdi da je Dick utoliko veliki pisac koliko verno dočarava stanje svesti osoba suočenih sa sveopštim rasulom – a to radi maestralno.
Ovaj vrednosni sud o Dickovoj prozi jeste zapravo jedan izvod iz Lemovog načelnog viđenja šta bi u stvari trebalo da bude suština naučnofantastičnog žanra. Lem kaže da se u naučnoj fantastici uvek polazi od jedne ili više pretpostavki koje su praktično nemoguće u realnom svetu koji poznajemo, ali nisu nezamislive ako se uzme u obzir mogući (ili nemogući – teško je to proceniti) napredak nauke u doglednoj ili dalekoj budućnosti – recimo, putovanje kroz svemir brzinom većom od brzine svetlosti; naseljavanje drugih planetarnih sistema ili galaksija; pa čak, u nekom smislu, i susreti s vanzemaljcima (zamišljenim po analogiji s poznatim uvidima nauke u funkcionisanje živih organizama). Međutim, jednom kada se za priču postave te osnove, sve ostalo se mora logično izvoditi iz njih i nije dopustivo (u smislu narativne koherencije) na proizvoljan način uvoditi nove pretpostavke kako bi se pravili zaokreti (peripetija bi bila prikladan termin za ovo) u priči. Jer, smisao nije u tome da se autori nadmeću u smišljanju novih, što neverovatnijih pretpostavki; naprotiv, u skladu s raspoloživim znanjem o društvu i ljudskoj prirodi, oni treba da prikažu kako će se ljudi ponaosob i kao grupa ponašati u okolnostima zadatim polaznom pretpostavkom.
Zato Lem tvrdi da u nekom suštinskom smislu nema ozbiljnijih razlika između dobrih realističkih romana, recimo, iz 19. veka, s jedne strane, i kvalitetne naučnofantastične proze, s druge: i jedno i drugo mora biti uverljivo u odnosu na ono što nam je poznato o ljudima i njihovom ponašanju. Tako onda i Dick, zaključuje Lem, upečatljivo prikazuje obične ljude u neobičnim okolnostima raspadanja sveta, to jest nestajanja realnosti na koju su se navikli. Kada se tako čitaju, romani, ne baš svi, ali oni najbolji, kako kaže Lem, Philipa Dicka duboko su pesimistični, na način na koji su pesimizma puni, na primer, i proza Franza Kafke ili Lava Tolstoja (ako u središte tumačenja Tolstojeve proze postavimo tragične likove poput Ane Karenjine). I Kafka i Tolstoj, naravno, jesu u lektiri, ali je pitanje koliko je pesimizam njihovih dela shvatljiv mladim osobama punim nadanja i iščekivanja od života. Nemam odgovor na to pitanje, pa ga ovde ostavljam po strani. Dalje ćemo o Philipu Dicku, Lemu, i još ponekim autorima naučne fantastike, kao što su braća Strugacki, na primer, čija barem neka dela prate isti pesimistični trag.
 
1.

Ove godine o Philipu Dicku se ponovo piše, ponajviše zbog nastavka filma „Blade Runner“. Nastavak je jesenas ušao u bioskope, pod naslovom – „Blade Runner 2049“. Daleke 1982, originalni film Ridleyja Scotta nastao je prema scenariju napisanom po predlošku Dickovog romana Sanjaju li androidi električne ovce?5 Delo iz 2017. režirao je Denis Villeneuve. I nije se proslavio. Koliko god da je vizuelno upečatljiv, a čak ni to nije preterano, na planu sadržaja film je sasvim podbacio i izbrisao i ono malo tragova koji bi mogli, iz prethodnog dela, da vode ka Dickovom fikcionalnom svetu. Nije nemoguće da je i to jedan od razloga zbog kojih je kampanja za film u ozbiljnijim dnevnim novinama i magazinima (na engleskom jeziku) više bila fokusirana na samog Philipa Dicka, nego na novo kinematografsko ostvarenje: za razliku od filma, o Dicku i dalje ima mnogo toga dobrog da se kaže s valjanim razlozima.
Mnogi narativni elementi, pa čak i središnji zaplet, iz novog „Blade Runnera“ – ili „Istrebljivača“, kako je u vrlo prikladnom prevodu pre više decenija ovde glasio naslov filma – mnogo više zajedničkog imaju sa drugim i trećim delom čuvenog serijala „Matrix“ sestara (u vreme snimanja filma braće) Wachowski nego sa Dickovim romanom ili prvim „Blade Runnerom“. U Dickovom proznom svetu uopšte, a u romanu Sanjaju li androidi električne ovce? posebno, teško da ima mesta za kolektivnu pobunu protiv nepravde ili za svesnu žrtvu junaka iz nekih viših pobuda. Štaviše, u Dickovom svetu teško da ima junaka, izuzev u smislu likova iz priče. Dickovi likovi, da ponovimo, redom su obični ljudi, izgubljeni u svetu i vremenu, bez ikakve ideje o tome da mogu bilo šta da promene svojim delanjem ili žrtvom. Pored toga, ono što ih još čini bliskim nama, njihovim čitaocima, to jest ono što bi oni mogli (ili bi trebalo) da dele s nama jeste ipak i jedan moral u kome se i dalje jasno razlikuje dobro od zla, ispravno od neispravnog – postojanje te jedne, praktično jedine stabilne tačke u svetu koji se ruši pred nadiranjem haosa, naprosto je neophodno za formiranje suda o konačnom porazu.
Naravno, kao da se ispostavlja da to nije dovoljno za atraktivnu filmsku priču, s pretenzijama na veliku zaradu. Prvi „Blade Runner“ bio je, recimo to tako, katastrofa – iz ugla bioskopskih blagajni. Svoj status velikog i važnog filma, „Istrebljivač“ je sticao s vremenom, a potvrđivao u nizu novih tumačenja i naknadnih filmskih referenci. Drugim rečima, film je ostavio svoj beleg na istoriji kinematografije iako je zarada izostala. Ridley Scott je kao producent nastavka „2049“ više decenija kasnije probao da unovči ovaj simbolični kapital, ali i da izbegne finansijski rizik6 koji bi sa sobom nosilo ponavljanje narativnih sklopova iz prvog filma. Stoga su scenaristi više pozajmljivali iz drugih uspešnih sf serijala nego što su se trudili da ostanu verni izvornom autoru priče o istebljivaču.
U vezi s tim, vredi skrenuti pažnju i na jedan paradoks: u protekloj deceniji primetan je zaokret industrije zabave prema – recimo to tako – revolucionarnim sadržajima: tematizuju se kontroverzne teme (recimo u seriji „Sluškinjina priča“), zagovara se socijalna pravda (recimo u filmu „Elizijum“),7 prikazuje pobuna protiv nedostojnih uslova života (recimo u serijalu „Matrix“). Serijal „Matrix“, zajedno sa svojim velikim finansijskim uspehom, dobro otelovljuje te tendencije. S druge strane, junaci Dickovih fantastičnih svetova, dakle mali ljudi, žrtve su totalitarnih poredaka, velikih korporacija, industrija zabave – njihovi svetovi raspadaju se pod pritiskom novca i nedemokratskih načina potpune kontrole i vladanja, uključujući tu i medije, ali i priručne automate za generisanje religioznih osećanja (kao u romanu Sanjaju li androidi električne ovce?). Jedan takav svet opisan je dakle u romanu Sanjaju li androidi električne ovce? Iz tog sveta ostalo je malo šta u prvoj ekranizaciji „Blade Runnera“ (ni u naznakama tu nema ništa od religije mercerizma, na koju se Dickova priča fokusira na kraju), a gotovo ništa u drugoj. Iz toga bismo mogli da izvedemo jedan možda isuviše simplifikovan zaključak: na tržištu zabave dobro se prodaje pobuna, ali ne i prikazivanje razloga za pobunu, to jest uzroka zbog kojih se svet nalazi u lošem stanju.
 
2.

Istrebljivač iz Scottovog filma iz 1982. ubija replikante (kiborge, androide) naprosto zato što mu je to posao. Rik Dekard,8 središnji lik Dickove priče o androidima, ubija ih jer želi da zaradi novac. A novac mu je potreban da bi kupio domaću životinju, pravu, a ne veštačkog replikanta, kako bi o njoj mogao da vodi računa u skladu s religioznim porukama mercerizma. Mercerizam podstiče ljude da saosećaju sa drugima i posvete se negovanju tuđih života, te tako ispune smislom svoje živote u dehumanizovanom okruženju planete koja je prošla kroz apokalipsu. Nevolja je u tome što nema dovoljno pravih životinja, pa se umesto njih koriste replikanti. Ali, voditi računa o „životu“ automatske životinje, „električne ovce“ na primer, samo je privid smisla, razmišlja Dekard. A prave životinje su isuviše skupe: zato mora ubiti dovoljno replikanata – da bi zaradio da kupi pravu životinju. Imati pravu životinju je i stvar prestiža – pravom životinjom možete se pohvaliti pred susedima, što već liči na krivljenje izvornih intencija mercerizma.
Nećemo ići dalje u predstavljanje mercerizma – i ovo je dovoljno da vidimo o kakvoj se logičkoj petlji radi u Dekardovom slučaju: on mora biti okrutni ubica kako bi dobio priliku da pokaže milosrđe, to jest saosećanje i brigu prema bližnjima. To je tako, jer iza mercerizma stoji neumoljiva logika novca. Na ovaj element zapleta nadovezuju se drugi, koje bismo mogli označiti kao topose Dickovog pripovedanja. Dekard će u poteri za replikantima naići na policijsku stanicu istovetnu sa njegovom, i u njoj na iskusnog istrebljivača koji mu pomaže u surovom poslu, da bi se ispostavilo da je stanica lažna, da su je napravili replikanti kako bi zavarali trag, kao što je i kolega istrebljivač u stvari replikant. Što onda samog Dekarda navodi da se zapita da li je i on sam – replikant. Ovakvi, zatvoreni narativni krugovi, u programerskom jeziku bismo ih zvali bugovima, ili petljama iz kojih nema izlaza, karakteristični su za Dickovo pripovedanje. Na kraju njegovih velikih romana, sledimo ovde Lemovu klasifikaciju, nema raspleta, nema rešenja ili izlaza.
Lem će nadahnuto pisati o drugom Dickovom romanu – Ubiku. Poljski pisac će reći da je polazna pretpostavka Ubika tehnologija koja omogućava da se ljudi zamrznu u stanju između života i smrti, ili na prelasku iz života u smrt. Povrh toga, tehnologija omogućava da se sa ljudima u takvom stanju komunicira jednom posebnom vrstom telefona. Nadalje, komunikacija je moguća i između samih zamrznutih osoba. Na toj narativnoj osnovi izgrađen je svet Ubika. Realistički, pak, element romana čine reakcije likova smeštenih u takvo stanje. Pošto je reč o jednom svetu sastavljenom iz delova sećanja raznih osoba, i pošto u njemu ne može biti budućnosti, već samo ono što se dogodilo, priča se ne kreće kroz vreme unapred, nego unazad. Svaki korak unazad u priči istovremeno podrazumeva i da se razgradi sve ono što je postojalo u prethodnom trenutku, a nije ga bilo u sledećem, gledano unazad. Tako se pred, uslovno rečeno, očima junaka doslovno raspada materijalni svet koji ih okružuje. Ljudska je u njihovim rekacijama očajnička potreba da razumeju šta se događa (oni još ne znaju da su zamrznuti), kao i njihova međusobna privrženost, jer u tom svetu u rasulu, jedina konstanta jeste prijateljstvo između njih.
Naravno, i u Ubiku imamo velike korporacije vođene logikom novca i zarade, kao i razne modele za nadziranje pojedinaca, ali je teško reći da li su baš to pravi uzroci raspada9 kome svedočimo zajedno s likovima iz knjige. Iako Dick jasno pokazuje svoj stav prema totalitarnim porecima i velikim korporacijama, ne bi se moglo tvrditi da on samo njih krivi za narastajući haos u svojim romanima.
 
3.

Kao o Dickovom Ubiku, Lem će s velikim poštovanjem pisati10 i o romanu Piknik pored puta braće Strugacki,11 autora u to vreme s iste strane Gvozdene zavese12 na kojoj se nalazio i sam poljski pisac. Na sličan način, hvaliće Lem i Strugacke kao Dicka. Reći će da oni oko jedne naučnofantastične pretpostavke o kratkoj poseti vanzemaljaca Zemlji grade izuzetno uverljivu priču, zasnovanu na svemu što znamo iz istorije čovečanstva o ponašanju u ekstremnim situacijama čitavih društava i pojedinaca. Zameriće Lem, ipak, pri kraju svog eseja, Strugackima što su svoj roman iz naučnofantastičnog žanra preveli u bajku i, završivši ga tako, izneverili sopstvenu priču.
Lem je, naravno, već smo to rekli, pronicljiv čitalac. Pored toga, u više svojih eseja, on se trudi da odvoji naučnu fantastiku od fantastike u bajkama i mitovima. Dignitet naučne fantastike, veruje on, stoji ili pada sa poštovanjem ili nepoštovanjem te, ipak, u velikoj meri, porozne granice. Lem do jedne tačke u priči vidi Piknik pored puta kao uzorno delo naučnofantastičnog žanra i zato je pomalo ljut što njegovi autori granicu nisu poštovali do kraja. Pa ipak, Strugacki bi imali šta da kažu u svoju odbranu. Delimično neočekivano za autore iz naučne fantastike, Strugacki pokazuju ozbiljnu sumnju u mogućnost ljudi da tehnološkim razvojem reše probleme koji neminovno iskrsavaju u njihovim zajedničkim životima. Kako to i Lem ispravno primećuje, Strugacki su povrh toga sumnjičavi i spram sposobnosti ljudi da na razuman način pojme i odgovore na moguće poruke ili posete iz svemira.13 Taj antimodernistički, antiprosvetiteljski sentiment oni iskazuju u mnogim svojim romanima, pa tako i u Pikniku pored puta. Ali, taj njihov antropološki pesimizam u Pikniku pored puta ima svoje granice – ljudi nisu sasvim izgubljeni, a spas mogu potražiti u veri, to jest mogu se pouzdati u promisao jednog višeg bića koje se stara o njima. Otuda bajkoviti kraj, s jasnim aluzijama na novozavetno Hristovo penjanje uz Golgotu.
Dick nije mogao na sličan način da razočara Lema. Njegov antropološki pesimizam je bezobalan. I nema spasenja,14 ni bajkovitog, barem ne u vidu bilo kakve religije, kako to vidimo i na primeru mercerizma iz romana o Dekardu. Ali, to ne znači da je saosećanje koje imamo prema njegovim junacima neutemeljeno ili lažno. Mi sa tim junacima saosećamo, ponovimo i to još jednom, jer sa njima delimo jedno isto moralno osećanje. Svet, vidimo kao i oni, ide dođavola, a to nas pogađa, kao i njih, jer možemo da zamislimo da bude i drugačije. A drugačije nije, i tu je konačna tačka Dickovog antropološkog pesimizma, zbog same ljudske prirode. Totalitarni poreci, nasilje novca i velikih korporacija, pervertirana industrija zabave, lažne nade u spasenje i krive religiozne objave – sve to dakle nije korumpiralo ljude. Naprotiv, to je tu zbog toga što su ljudi naprosto takvi kakvi su.
 
4.

Na mnogim mestima u Dickovim romanima ćemo se i nasmejati, istina kiselo. Dick je izuzetno duhovit autor, na način na koji je to, recimo, i Kafka. Ova dvojica autora su i po mnogo čemu drugom bliska. Kao Kafkini, Dickovi junaci stoje pred svetom koji ne razumeju i trpe štetu – mogli bismo čak reći: stradaju u jednom biblijskom smislu. Ali dok Kafka sugeriše da su razlozi za to stradanje verovatno onostrani, kod Dicka je sve zemaljsko, iako je reč o naučnoj fantastici.
Druga razlika između njih dvojice jeste izabrani narativni registar. Dok se Kafka kreće u mitskim visinama, Dick stoji – premda to, ponovo, neobično zvuči za naučnu fantastiku – s obe noge čvrsto na zemlji. Ne samo što su njegovi junaci sami po sebi obični, nego su i životi koji oni vode, koliko god se u njih uplitali vanzemaljci i čudesna tehnologija, prizemno obični15 i u tom smislu upravo onakvi kao naši. I stoga, kada razmišljamo o njima, baš kao što je to Lem tačno primetio, razmišljamo upravo o nama samima.
Od svega toga nema ništa u novom „Blade Runneru 2049“. Nešto od obične ljudskosti i morala – a zapravo ponajviše saosećanja i to kako i treba u završnoj sceni filma – ipak vidimo u prvom „Blade Runneru“ iz 1982. Preporuka bi onda bila da se umesto novog odgleda stari „Istrebljivač“. A, naravno, najbolje bi bilo pročitati same romane, ako ne sve, onda bar Sanjaju li androidi električne ovce? Ne mora tako da bude,16 ali u ovom konkretnom slučaju pokazalo se da ekranizacije daleko zaostaju za svojim književnim predlošcima.
Školegijum br. 22, 18.12.2017.
Peščanik.net, 27.12.2017.

________________
  [1]Vidi tekst „Philip K. Dick: A Visionary Among the Charlatans“, u zbirci ogleda Stanisława Lema
Microworlds (Harcourt Brace, 1984), str. 106-135.[/li][/list]
   [2]Philip K. Dick, Tri stigmate Palmera Eldriča, preveo Marko Fančović (Beograd: Amber, 2000). Jedna usputna primedba o izdanjima Dickovih romana u Srbiji: jedan broj prevoda njegovih romana objavljen je kao piratsko izdanje, pa valja sumnjati da su imena njihovih prevodilaca i izdavača prava. A to je opet u savršenom skladu sa onim što se događa u samim tim romanima, pa bi se tako moglo reći da im je stvarnost u jednom smislu ovde ostala do kraja verna.[/li][/list]
   [3]Filip Dik, Ubik, preveo Nikola Jordanov (Beograd: Prosveta, 1986).[/li][/list]
   [4]Filip K. Dik, Galaktički iscelitelj keramike, preveo Aleksandar B. Nedeljković (Beograd: Polaris, 1995).[/li][/list]
   [5]Filip K. Dik, [Blade Runner] Sanjaju li androidi električne ovce?, preveo Aleksandar B. Nedeljković (Beograd: Algoritam, 2007).[/li][/list]
   [6]Da je Scott verovatno bio u pravu, moglo bi da se tvrdi i na osnovu finansijskog učinka filma „Tamno skeniranje“ (2006), koji verno ekranizuje istoimeni Dickov roman. Kao sam roman, i film je neobičan na više načina, a na prvi pogled i zato što je prvobitno snimljeni materijal pretočen/pretvoren u crtani film, što nije bez veze sa jednim od osnovnih elemenata u priči: maskiranjem identiteta, to jest njegovim rastakanjem u mnoštvu drugih identiteta i to pomoću sprave za prikrivanje, čega drugog nego – identiteta. Uprkos zvezdama koje igraju u filmu – Keanu Reeves, Robert Downey, Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder – i uprkos tome što su iza njega stali producenti poput Stevena Sodebergha i Georgea Clooneyja, film reditelja Richarda Linklatera je, kao i prvi „Blade Runner“, bio finansijski promašaj i nije uspeo da zaradi ni onoliko koliko je bilo utrošeno da bi bio napravljen. Toliko o komercijalnom potencijalu na ekran verno prenetih sadržaja Dickovih romana. Filip K. Dik, Tamno skeniranje, prevela Anika Krstić (Beograd: Algoritam, 2008).[/li][/list]
   [7]O „Elizijumu“ smo govorili u prošlom broju Školegijuma.[/li][/list]
   [8]Ime glavnog junaka jasna je referenca na čuvenog filozofa i njegovu tvrdnju – mislim, dakle postojim. I u ovom, ali i u drugim Dickovim romanima, implikacije ove tvrdnje dovode se do apsurda – da li postojim ako mislim (recimo u Ubiku); koje to „ja“ misli, to jest čije su to misli, i ako su tuđe, ko onda postoji (takođe u Ubiku). U romanu Sanjaju li androidi električne ovce?, posredstvom jedne tehničke sprave dolazi da potpune identifikacije između sledbenika i „učitelja“ Mercera – pa nije jasno da li u tom trenutku postoji i sledbenik, ili samo Mercer, koji inače više nije živ. Stvari se dodatno komplikuju sa replikantima – kiborzima po svemu nalik na ljudska bića. Njima se umeću sećanja koja nisu njihova, da bi što više ličili na ljude, to jest ponašali se kao ljudska bića. Iz ugla replikanata, šta bi moglo da znači – mislim, dakle postojim?[/li][/list]
   [9]Verbalnu varijantu raspada gledamo, pak, u Galaktičkom iscelitelju keramike (preveo Aleksandar B. Nedeljković; Beograd: Polaris, 1995). Tu se, na primer, osobe koje se međusobno ne poznaju, s raznih krajeva sveta, igraju tako što rešavaju verbalne zagonetke. Naslov nekog poznatog dela propusti se kroz mašinu za prevođenje na neki drugi jezika, a onda se taj novodobijeni naslov ponovo propusti kroz mašinu za prevođenje na prvobitni jezik. Zadatak igrača je da na osnovu tog dva puta modifikovanog naslova pogode o kom je delu u stvari reč. Ova naučnofantastična varijanta Vavilonske kule zapravo je duhoviti komentar na promašena nadanja da bi računari jednog dana mogli zameniti prevodioce.[/li][/list]
   [10]Reč je o članku „About the Strugatskys’ Roadside Picnic“ iz 1983, u zbirci ogleda Stanisława Lema Microworlds (Harcourt Brace, 1984), str. 243-278.[/li][/list]
   [11]Arkadij i Boris Strugacki, Piknik pored puta, preveo Andrej Lavrik (Beograd: Naš dom, 2011).[/li][/list]
   [12]Ovo je danas inače nebitan detalj, a ovde ga pominjem samo kao povod za jednu neobičnu, gotovo pa neverovatnu anegdotu, koja je, sve i da je izmišljena, na zanimljiv način u skladu s autorskim intencijama koje iščitavamo iz Dickove proze. Godine 1974, on je, naime, prijavio Lema FBI-u. I to ne kao osobu: naprotiv, tvrdio je u prijavi da autor Stanisław Lem ne postoji, te da je u stvari reč o posebnom komitetu Komunističke partije Poljske koji ima za cilj da diskredituje sve pisce naučne fantastike u Sjedinjenim Državama, a lažno se predstavlja pod imenom Stanisława Lema. Vidi Matt Davies, „Philip K. Dick: Stanisław Lem is a Communist Committee“.[/li][/list]
   [13]Ilustrativan je u tom smislu njihov roman Hotel kod poginulog alpiniste (preveo Dušan Stojiljković; Beograd: Prosveta 1984).[/li][/list]
   [14]U tom smislu, svojevrsni kontrapunkt Pikniku pored puta predstavlja Dickov roman Galaktički isceljitelj keramike.[/li][/list]
   [15]Beskrajno je zabavno kako se u ljubavni zaplet oko jednog mogućeg razvoda braka, a onda i srećnog pomirenja umalo bivših supružnika upleo čitav svemir i razni njegovi stanovnici, u reklo bi se klasično trivijalnom Dickovom ljubavnom romanu Klanovi Alfinog meseca (preveo Aleksandar B. Nedeljković; Beograd: Polaris, 1995).[/li][/list]
   [16]Odličan primer da film može kvalitetom da se meri sa svojim literarnim predloškom jeste ekranizacija Piknika pored puta sovjetskog reditelja Andreja Tarkovskog pod naslovom „Stalker“, iz 1979. I o tom filmu smo ovde jednom ranije već govorili.[/li]
[/list]


http://pescanik.net/haos-koji-nadire-kosmarni-svetovi-philipa-k-dicka/
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.


lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.393
Re: Philip K. Dick
« Reply #84 on: 09-03-2018, 09:55:18 »
sherovah ovo pre neki dan na tviteru, ipak je nejčer u pitanju, al odustadoh od sagite.
mislim, pisac nije baš mnogo shvatio kada su životinje, električne životinje i merceranizam u pitanju...
slabo, 3+.

 xrofl
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Philip K. Dick
« Reply #85 on: 23-03-2018, 21:22:21 »
Valis preveden, knjiga stiže verovatno za sajam...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #86 on: 23-03-2018, 22:07:39 »
Nije li trebalo u martu?

Inače, pokušao da slušam Exegesis I nije to baš išlo. Možda droga, možda mini šlogovi zbog visokog pritiska, možda Valis, ja to slabo ispratih. Nekako mi nema ni početak ni kraj, niti je grupisano po meni jasnoj logici, tek posle nekog vremena uhvatio sebe kako slušam a ništa ne čujem. Možda se vratim knjizi nekad, za sada prelazim na treći tom sabranih priča.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #87 on: 15-08-2018, 16:36:41 »
pročitao sam Valis, u velikoj meri autobiografski Dikov roman. mislim da je u Valisu prvi put formulisano ono što će kasnije biti izdato kao Egzegeza Filipa K. Dika, kroz Egzegezu glavnog lika. prevod je dosta dobar, a knjiga pitka, iako ima dosta referenci na rano hrišćanstvo, filozofiju, budizam, poznate ličnosti doba u kojem je pisana knjiga (neke pod svojim imenom neke pod pseudonimom), i šta sve ne. možda je olakšalo to što sam probao da čitam (slušam, zapravo) Egzegezu, pa su mi neke stvari bile poznate. pored prepoznatljivih tema šta jeste a šta nije stvarnost, taj religijski aspekt je dosta izražen, i zapravo opisuje lični pogled pisca na religiju, koji je u velikoj veri oblikovan gnosticizmom. tu je i taj fajtklabovski glavni lik, odnosno projekcija samog pisca.

ne znam da li bih mgao roman da okarakterišem kao SF. čitao sam jednom neki intervju gde je novinar (ili ko je već vodio intervju) rekao da knjiga nije SF, ili da je u najboljem slučaju "borderline" SF, dok je Dik tvrdio da knjiga nesumnjivo jeste SF. nije toliko ni važno, lepo se čita i bez te klasifikacije. ne znam kako bi ga ABN okarakterisao :lol:

zna li neko da li će kontrast nastaviti sa izdavanjem ostalih delova trilogije? inače, trenutno je na njihovom sajtu u toku neka akcija, pa se knjiga (kao i druge Dikove knjige koje je izdao kontrast) može nabaviti po povoljnijoj ceni.

edit: ovde https://philipdick.com/resources/miscellaneous/the-religious-experience-of-philip-k-dick-by-r-crumb-from-weirdo-17/ možete pronaći strip o Dikovom religijskom iskustvu koji je nacrtao Robert Kramb, a koje je u dobroj meri opisano i u Valisu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.294
Re: Philip K. Dick
« Reply #88 on: 15-08-2018, 19:11:35 »
Izdavac koji knjigu tri meseca po objavljivanju stavlja u akciju govori nam da je prodaja ekstremno slaba.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #89 on: 15-08-2018, 22:23:41 »
za komplet Dikovih knjiga je akcija još veća, 30% popusta.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.859
Re: Philip K. Dick
« Reply #90 on: 10-02-2019, 21:05:05 »
pročitao Prodor Božanskog, drugu knjigu Valis trilogije. osim uzgrednog pominjanja nekih likova, kao i samog VALIS-a, nema veze sa romanom Valis. smešten u budućnost, "više" je SF nego Valis, ali je opet tu SF kao neki okvir, i knjiga bi verovatno funkcionisala da nema SF motiva. standardne Dikove teme su tu (šta je stvarnost, ko smo mi, ...), plus religija, gnosticizam, i ovde konkretno jevrejski misticizam i Kabala.

malo mi je kraj mlak, deluje mi da je moglo malo bolje, ali u svakom slučaju lepo štivo za čitanje. ima nekih tipfelera u ovom Kontrastovom izdanju (najviše su mi upale u oči neke spojene reči), prevod bih rekao da je dosta dobar.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.