• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

?

Started by Mica Milovanovic, 15-01-2004, 00:05:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Bobane, da li zaista trebaju ove rasprave na sajtu posvecenom, nadam se, nekoj vrsti umetničnog izražavanja u oblasti fantastike?
Ako je cilj otvaranja ove podgrupe privlačenje novih članova na forum, onda si verovatno pogodio cilj...
Medjutim, bojim se da se udaljavaš od osnovne ideje foruma...
Mislim da smo odavno raščistili sa prelaskom kvantiteta u kvalitet...
Vec nedelju dana da nema johnsona i njegovih pitanja Fipi, prakticno ne bi bilo nikakve rasprave o fantasticnoj knjizevnosti...
A Fipinih 8-9 postova vredi n puta više od svih ovih rasprava o postojanju vanzemaljaca...
Mica

Boban

A da li je i pre tog perioda bilo nekih sustinski bitnih i razgranatih diskusija vezanih za SF&F?
Ja obozavam Fipino pisanje bilo da je u formi prica ili prepricavanja raznoraznih dogodovstina; no, ruku na srce, koliko tih postova zapravo ima veze sa SF&F?

Ne znam sta da ti kazem.
Kada ljude okupis u kafani, tesko ih mozes kanalisati da pricaju o necem odredjenom.
A ove diskusije su pandan kafanskom traceraju, pomalo od svega, dosta zajebancije i ponesto ozbiljno. Vrlo lako se odluta od teme, eto, i taj topik o Fipi postade prica o Albancima...

U sustini, ideja podele foruma na gornji i donji deo je bila da se neke price koje ocigledno ljubitelji SF&F vole da vode a imaju samo ovlasno ili ni toliko veze sa SF&F odvoje od bas zanrovskih tema.
Posmatraj sve ovo kao eksperiment.
Najlakse je razjuriti sve one koji imaju malo toga da kazu o SF&F, ali opet, cini mi se da smo svi, u osnovi, mnogo sirih interesovanja nego sto je ogoljeni zanr.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Meni se cini da bi jedan zdrav forum, gde se prica o mnogo toga, pa i o SF&F bio mnogo korisniji i u perspektivi sa mnogo vise sansi da opstane, i mnogo vise koristi za sam zanr i zanrovske teme, nego strogo uska diskusija o zadatim temama.
Mali je broj ljudi sa interesovanjima strogo kanalisanim u uskim okvirima.
Gde god sam imao priliku da vodim neki forum (pa i razgovor uzivo) dopustao sam sve moguce vrste digresija jer mi tako stvari izgledaju prirodnije...

Mnogo puta sam pominjao opasku o tome kako Kinezi poplocavaju staze u parkovima, ali cu je ponoviti i ovde jer je prilicno prigodna. Inace, to je prica koju je Momo Kapor na jednom mestu ispricao kao svoju... kakva blamaza.
Elem, Kinezi naprave park i onda ostave tako narednih STO GODINA da ljudi utabaju staze po travi onako kako im odgovara, pa tek onda poplocavaju.

Mica Milovanovic

Ma u pravu si da ljudi odlutaju lako... ne smeta to meni... ni ja nisam bolji..
Samo mi se u jednom trenutku ucinilo da namerno previse pocinjemo da licimo na grupicu selenita, ufonauta, sai baba i ljubitelja svih vrsta erotskih nadrazivanja...
Mada, ko zna zasto je to dobro...
Videcemo kroz sto godina...
Mica

S.

Mislim, osim sto ta prica o Kinezima bas i nije sasvim tacna (cuveno razmimoilazenje izmedju teorije i prakse... ideala i real life-a itd.), ali je strasno zgodna za impresioniranje the other kulture, ja moram da se slozim sa Vecnim. Jako je zanimljivo sta sve hoda, ili sta vec radi, prostorom internetskim, a sto ovo mesto sad vec lepo pokazuje :lol:

Boban

Naravno da savremeni Kinezi ne radi tako.
To je njihova mudrost/poslovica i prethodnih hiljada godina.
Ali moras priznati da lepo zvuci.

Plavi Skaut

Quote from: "Boban"Naravno da savremeni Kinezi ne radi tako.

Ali bogami rade ovi u Svedskoj, vidjela sam bezbroj kvartova, parkova sa poplocanim precicama, zivim u jednom takvom naselju, malo malo pa osvane neka nova precica i ne cekaju da prodje 100 godina. Jos malo pa cemo i u sumi gdje izvodimo pse da dobijemo poplocane stazice. :!:
The Four Winds

johnson bronson

Quote from: "Boban"eto, i taj topik o Fipi postade prica o Albancima...

Nije, nije, pogledajte topik, vratilo se sve na DRF-a. Ne moze se raspravljati o DRF-u a da se zaobidju squiptari, to je kao da pricate o vonnegutu a n zaobidjete kilgore trout-a. Novih pitanja nema jer se jos slezu utisci iz novih DRF prica. Bice jos pitanja i o albancima, ali u okviru DRF opusa.

P.S. Jel ima te zlatne knjige ili nista od toga?