• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

V Zbirka fantastičnih priča iz ravnice

Started by ivica, 10-12-2013, 17:36:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

Šilježe je pomenuto u Milkinoj priči Motel...
,,Koža joj je bila skoro bela, nežna, bez celulita, strija, dlačica. Koža kakvu imaju bebe. Grudi manje nego što je pretpostavljao. Kukovi uzanih poput dečačkih. Šilježe, a ne žena, pomislio je. Malo je nedostajalo pa da se išiba samoprezirućim mislima o sebi kao muškarcu koji se srozao na nivo androgine, ali tu je, ispod njega bio taj pogled, na neobičan način, uzbudljiv...širom otvorene, krupne oči pune znatiželje i iščekivanja, izraz koji mu je palio maštu. Žena koja želi da bude posedovana, savladana i pokorena. Žena igračka, tutnjalo mu je kroz glavu, proizvodeći sve veću napetost u preponama. ''
Ispostaviće se da će se neobavezan seks na kraju razviti u nešto košmarno. Nežna i sitna ljubavnica nije onakva kakva se čini na prvi pogled.
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

We're all mad here.

Stipan

Mica Milovanovic

Rečnik srpskog jezika Matice srpske iz 2007. kaže da je "šilježe" jagnje od godinu dana. Po njemu je"dviska" ovca ili koza u drugoj godini života.
Mica

Anomander Rejk

Quote from: angel011 on 26-03-2014, 13:04:22
Šilježe bez dlačica?

[/qu

Prethodni opis kože kao bebine je bio jedno, a ovo sa šilježetom je dočaralo nešto sasvim drugo,  ovde mi je to više poređenje u smislu mršavosti. Ne vidim da to isključuje jedno drugo.

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 26-03-2014, 13:16:28
Rečnik srpskog jezika Matice srpske iz 2007. kaže da je "šilježe" jagnje od godinu dana. Po njemu je"dviska" ovca ili koza u drugoj godini života.

Pojma nemaju ti matičari iz 2007. Drži se ti moje definicije da ti ne podvale šilježe za dvisku. Si primetio boldovano? Po toj definiciji danas si još šilježe, već sutra dviska. Definicija tvrda do bola.  xfrog
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Dviska mi etimološki vuče na nešto vezano za dva... Šta znam...
Moram da priznam da sam sretao te reči, ali se nisam udubljivao.
Moguće je i da u različitim krajevima reč ima različito značenje.

Gde li nam je drf?

Mica

scallop

Sad kao Drf se razume u dviske, a ja od preko Morave se ne razumem? Eh, da se ovnovi udubljuju kako treba dviski ne bi ni bilo. Sve bi bile ovce.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Imam više poverenja u Ere kad je pečenje u pitanju... xrofl
Mica

scallop

Koj ti je andrak? Drf je gradsko dete, a o pečenju i da ne govorimo. Koj od nas dvojice ima topik o krkanju? On ili ja? Da ne govorim da se problem između dviske i šilježea rešava pre pečenja. Da je ovan pogledao pod rep na vreme u pečenje bi išlo samo šilježe.

Anomander Rejk

scallop

Pojma oni nemaju. Inače bismo uvek klali - šilježe. Mi preko Morave, a bogami i južnije od Morave znamo šta je šta. Vi analfabete što zavisite od Matice srpske i kojekakvih nadri poljoprivrednika na Internetu i dalje nećete znati šta vam iznesu kao jagnjeće pečenje. Bez dlaka, naravno.

divča

And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Anomander Rejk

Proveravao sam na netu, jer nisam bio siguran.
Termin šilježe se dosta upotrebljavao u zavičaju, i znam šta znači. Za dvisku nisam bio siguran, da li je u pitanju ovca starija od godinu, ili od dve.
Za termin dvizac koji pročitah u ovom http://www.stocarstvo.info/karakteristike-i-poreklo-ovaca/, moram priznati da prvi put čujem.
U samom kontekstu onih rečenica, meni se čini da je termin ,,šilježe'' istaknut da podvuče ne mladost, nego mršavost, ženu bez oblina, gotovo više nalik dečaku ili devojčici, nego ženi, i čini mi se da je u tom kontekstu uspeo i bio interesantan, makar meni...

angel011

Ja sam na odlomak koji si postovao pomislila "Dejzi" ili "Flosi" (podseti ga ženska na jagnje, i on se napali), al' dobro, to sam ja.  :twisted:
We're all mad here.

scallop

Ma, Anomandere, ovde ne napadamo priču, pa da je ti braniš. Učimo se jeziku, jer uskoro nećemo znati šta je jagnjetina. A ni ovan neće znati šta je ovca.

Anomander Rejk

Ma, znam. Nego ni sam više nisam siguran da li sam zaboravio neke termine, ili imaju različito značenje u pojedinim krajevima.
Prošlo je devetnest godina otkako sam otišao iz sela, puno je to vremena, i moguće da sam neke stvari pozaboravljao.
A za jagnjetinu mogu reći da je u Bosanskoj Krajini-fantastična.

scallop

Vi je više kuvate nego pečete, pa ću uvek dati prednost onoj koju u mojim krajevima skidaju s ražnja. :lol:  Mi koji smo stalno na selu batalimo belelasičko u korist berovskog jagnjeta, pogotovo ako više nije cicalno, pa se nagoji planinskim začinskim travama.

hidden

Svega ovoga ne bi bilo da se pridržavamo prasetine...kad zarska kožurica mogu da bleje do sutra. Kad svinjokolj dođe, odoh u Miloševo da jedem ko čovek...

pokojni Steva

Quote from: hidden on 26-03-2014, 22:06:54
Svega ovoga ne bi bilo da se pridržavamo prasetine...kad zarska kožurica mogu da bleje do sutra. Kad svinjokolj dođe, odoh u Miloševo da jedem ko čovek...

Konačno neko pametan! Beodra rules, ok.

edit - i da o'ma sam sebi uskočim na usta, ćale je negda išao u Beodru da nam s proleća donese šilježe (ko još kolje žensko?!). Daklem, ovca je iz Miloševa a prase iz Mokrina.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

hidden

Kimura

I svinjska terminologija je veoma zgodna za muško-ženske odnose, ako ne i bolja. xrofl
Može li jedno poljoprivredno pitanje: šta je tačno brav? Samo krupna stoka ili ima šire značenje?

scallop

Znači, da je bila reč o prasencetu, sad se ne bismo sporili. Kod vraga je trebalo da se zbirka "V" upusti u nepoznato?

Brav je ovan.

pokojni Steva

pokojni Steva

Da prosti Scallop, brav (bravac) je štrojen krmak.

hidden

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 26-03-2014, 22:24:32
Quote from: hidden on 26-03-2014, 22:19:32
Jbga ja iz Karlova

Ne iz Dragutinova?  xcheers

Pravo kažeš :-)

Nego, od te stoke brav je komša kad dođe kući nalizan. Čujem ih ko da su mi u sobi pored. Ova njegova od opasne sorte, pa se dvoumim da li je komša zaista brav ili nerast ko sav normalan svet?

hidden

A sad malo erotike, da se predahne od ozbiljnih tema

scallop

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 26-03-2014, 22:26:13
Da prosti Scallop, brav (bravac) je štrojen krmak.

Kad u Vojvodini nemate ovce, pa vam je svašta brav. Vama je i jagnje prase.

Ghoul

ko su uopšte ovi na slikama, kad i gde su uslikani i šta uopšte rade na topiku o stoci?!
https://ljudska_splacina.com/

Mica Milovanovic

Bleje...  :)

Ajde pomozite da i mi ne blejimo... Napišite ko je ko...
Mica

scallop

Ghoulu je neprijatno jer je jedan od njih možda Onaj za koga se stalno rasputuje. xrofl

Ghoul

neprijatno mi je samo zato što pretvoriste ovaj topik u tor, ako ne i u svinjac.

scallop

I meni je neprijatno što ti je neprijatno.

hidden

S leva na desno: Dzek svih zanata ili Sasa Robnik, coffin annal ili Radoslav Slavnic, Hidden ili Goran Segedinac, Anomander Rejk ili Boris Misic, Relja Antonic, Milka Knezevic Ivaskovic...

E sad ko je koje zivince nek procene gledaoci...

hidden

Fotke su sa novosadske promocije u Crnoj kuci, prosli cetvrtak...fino bilo, neki mnogo ljubazan svet a ima i piva...

Mogla bi tu da se uprilici i promocija Zavodnika ako Ghoul bude za...fino opeglaju i medije, imali smo jednu studijsku najavu na novosadskoj televiziji dan ranije, a na promociji je bila ekipa RTV i valjda neki radio, ne secam se...

Ghoul

Quote from: hidden on 27-03-2014, 01:24:01
Mogla bi tu da se uprilici i promocija Zavodnika ako Ghoul bude za...fino opeglaju i medije, imali smo jednu studijsku najavu na novosadskoj televiziji dan ranije, a na promociji je bila ekipa RTV i valjda neki radio, ne secam se...

bio sam ja već u crnoj kući, na tribini o srpskom filmu, u okviru sinema šiti festa.

ipak, mislim da ste vi dobili toliku lokalnu medijsku pažnju jer ste ne samo lokalni ('naši'!) nego i proto-autonomaški... ;)

imam na umu novi sad, nešto ćemo sigurno napraviti, ovde ili onde...

Anomander Rejk

Što se tiče NS promocije, za njenu organizaciju je zaslužan Goran, i sjajno je to odradio.
Gule, možemo li se nadati tvom prikazu priča iz V zbirke ?

Ghoul

Quote from: Anomander Rejk on 27-03-2014, 10:23:07Gule, možemo li se nadati tvom prikazu priča iz V zbirke ?

možete, pri kraju sam s V knjigom, još 3-4 priče, i da posle osvrt sročim.

malo sam busy oko MOJE knjige ovih dana, sutra je uzimam iz štamparije, znate kako je.. ;)

Loni

Pošto vidim da je Steva moju analizu ocenio ko ispad, ne preostaje mi ništa drugo no da priznam da je u pravu.  :(
  S naknadnom pameću uočavam da su mi se sve suvisle poente provukle mimo pažnje gore nego mače kroz vrzinu.
Kao konstantna kroz Laplasovu transformaciju.
   Zato se autorima i njemu izvinjavam.
   Molim za oproštaj što nisam otčitao ni izanalizirao zbirku pažljivo i temeljno k'o on.
Posle Stevinog osvrta na istu, osećam se ko bakterija nakon pete kašičice antibiotika,
ko usev zalivan prekomernim pesticidom i korov posle naoštrene kose.
  Poražen ko Real od Barselone,
  patriota od pete kolone,
  karamela od žele bombone
  ili Lejdi Gaga od Madone.

scallop

Šta ćeš, Loni, kad svaka tvoja analiza liči na ispad. Nekako ti ispadne.

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Pročitaj ti, Mićo, pa razreši dilemu. Učini nešto dobro. xfrog

Mica Milovanovic

A kako da je nabavim? Probao sam nekoliko puta da je nađem u raznim knjižarama. Svi me belo gledaju.
Ovde pitam, a daju mi pogrešne informacije...
Mica

scallop

Na ZS su najveći majstori za vađenje. Ja ću ti je zajmnem pa čitaj. Ili da ti pošaljem sa DHL?

Anomander Rejk

Quote from: Mica Milovanovic on 01-04-2014, 14:18:24
A kako da je nabavim? Probao sam nekoliko puta da je nađem u raznim knjižarama. Svi me belo gledaju.
Ovde pitam, a daju mi pogrešne informacije...
Probaj preko njih...
http://www.knjizare-vulkan.rs/oblast-DOMACE-KNJIGE-1-kategorije-POSEBNA-IZDANJA_14582

Layanich

O ravnici nisu napisane najlepše priče, jer o njoj se nema šta lepo pisati. Kad ti pogled pukne uokolo hiljadu hektara, i ničeg nema, ni brda, ni potoka, samo obrisi daleke šume, zvonik crkve u sredini udaljenog sela, i blatnjavi put kroz polja kukuruza, ne vidiš lepotu koju bi opisao. U ravnici je i vreme stalo. Mnogo je Radomira koju tamo još uvek čekaju nekog svog Ljubišu, mnoge familije kriju nekog svog Gavru kao krvavu tajnu, i mnogi se iz belog sveta se u ravnicu vrate samo da umru. Tu kad zaglaviš, nije ti potrebno da vidiš zlatno dete u odsjaju Borkovačke bare (jezerom ga zovu samo oni koji jezero nikad nisu ni videli), da bi znao da si načisto propao, i da nikad bolje ti biti neće! Ne treba ti vino da vidiš istinu, niti pomaže poludela nelečena spisateljica iz biblioteke užasa, koja junake izmešta iz njihovih knjiga, da ti dopiše neki drugi kraj priče... Bogata je ravna ravnica, žitom i kukuruzom, vinom i rakijom, a kad rod zataji, nađe se tu po koja beba da se žrtvuje bolesnoj zemlji pored osušenog drveta, čak i poneki grad da podzemnom demonu hram od telesa svojih žitelja sagradi!
,,Jedan pauk je nastavio put od Tolstoja ka Dostojevskom". A ja sam uživao u čitanju V Zbirke fantastičnih priča iz ravnice. Mislim da ću neke od tih priča pročitati više puta u životu. Da mi se ponovo srce uzlupa, krv uzavri i dlačice na telu naježe...
O ravnici nisu ispričane najlepše priče... Ali, jesu najstrašnije!
Respekt!
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Loni

Layanichu i analiza izgleda kao autohtono umetničko delo. Svaka čast. :-)

M.M

Kruševačka promocija V Zbirke - fantastične priče iz ravnice biće održana 28.aprila u 20h u klubu Kulturnog Centra Kruševca.

Domaćini večeri biće Sandra Maksimović i Miljan Marković.
Nijedan poraz nije konačan.