Author Topic: Dama s pokrovom, Brem Stoker  (Read 1976 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

  • 4
  • 3
  • Posts: 8.820
Dama s pokrovom, Brem Stoker
« on: 06-01-2014, 21:43:34 »
Fin roman, bolje mi leži od Drakule. Deluje tokom dobrog dela romana da je u istom fazonu, ali ispostavlja se da nije...Radnja se dešava u izmišljenoj zemlji na brdovitom Balkanu gde živi jedan mali ratnički narod. xrofl Ko voli misterije i fantastiku dopašće mu se...
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 6.918
  • Enfant terrible
DRAKULA, Brem Stoker
« Reply #1 on: 31-10-2016, 15:11:19 »


DRAKULA
Brem Stoker

764.15 din

Izdavač: Kontrast izdavaštvo
Broj strana: 402
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 20 cm
Godina izdanja: oktobar 2016.


Prošlo je sto dvadeset godina od kad je irski pisac Brem Stoker napisao jedan od najbitnijih gotskih, horor romana – DRAKULA. Povest o ovom grofu, rumunskom plemiću, neživom demonskom otelotvorenju zla i dan danas ledi krv u žilama čitalaca. Stokerova priča o vitezu koji je prodao svoju dušu kako bi zauvek lutao zemljom, progonio je svojim prokletstvom, predstavlja začetak „vampirskog“ žanra u književnosti. Na ovu knjigu su u izvesnoj meri uticala i srpska narodna predanja, kao deo folklora balkanskih naroda koji su delili predanje o Drakuli (vampir je srpska reč).

Vekovima mameći žrtve na svoj posed u rodnoj Transilvaniji, grof svoje naume prikriva aristokratskim manirima. Uspeo je da obmane i Džonatana Harkera, koji je došao u njegov avetinjski dvorac da sredi ugovore o grofovoj kupovini zemlje u Engleskoj. Sa njegovim dnevničkim unosom i počinje ovaj roman. DRAKULA je pisan u epistolarnoj formi, sam tok radnje i događaje pratimo kroz izobilan pisani i audio materijal koji protagonisti ostavljaju za sobom.

Ova mračna i jezovita priča o bespoštednoj i večitoj borbi svetlosti i tame počinje krajem XIX veka, sa škripanjem poklopca mrtvačkog sanduka i oštrenjem glogovog kolca. Grof Drakula, osuđen da zauvek pije krv ljudi kako bi preživeo, žedan je i želi da pokori ceo svet, počevši sa Engleskom.

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.