Author Topic: True Detective  (Read 191705 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Dr00d

 • 4
 • 3
 • Posts: 957
Re: True Detective
« Reply #400 on: 12-01-2015, 01:21:56 »
Tako je kako je, shift delete i odes gledas nesto drugo :)

banujte ga! 8)

Za tako nešto moram mnogo više zla da napravim nego što je ova sitna jeres  :mrgreen:Jesi li gledao Pushing Daisies?
Ne mog se setim jos neceg blesavog....

Nisam, al evo skidam da probam :)
There's no saint like a reformed sinner.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.509
  • Strahoslovni domen999
Re: True Detective
« Reply #401 on: 12-01-2015, 13:04:29 »
uf, uf, opet nešto ridikulišeš 8)

način na koji referišeš na Hegela dovoljno govori o tvojim, kako si ih sam nazvao, prvoloptaškim intelektualnim kriterijumima. Hegel drvlje i kamenje bacao na prosvjetiteljstvo.

No ja nisam ni govorio o tome već o prosvijetljenosti ili prosvijećenosti, a to nije isto. Prvo je pokret iz 18. vijeka, drugo je intelektualni stav star više milenijuma (to jest i jedini mogući intelektualni stav). Ah, da, ništa novo pod užarenom loptom!

Čak i filozofski pesimizam barata sa kategorijom prosvijećenosti, makar i kritikovao prosvjetiteljstvo.

Nisam ni pominjao "prosvetiteljstvo"... Sad, što neke od njihovih definišućih odlika jesu optimizam i poverenje u moć uma/razuma, to je druga stvar. Hegel upravo tu stranu dovodi do vrhunca (iliti prevremene ejakulacije), mnogo više nego Kant, iako je ovaj pripadao XVIII veku i prosvetiteljstvu. Pa makar Hegelovu filosofiju istorijski svrstavali u "idealizam", a ne "optimizam".

Niti išta pokušavam da dokažem "objektivno", pošto, jelte, ne verujem da je to moguće u ovoj oblasti.  Ali, da, verujem da, ako čovek gleda neko kinematografsko ostvarenje koncentrisano, može barem da nazre mogućnosti koje se u njemu pojavljuju čak i posle prvog gledanja - pogotovo ako taj čovek ima gledalačkog iskustva i potkovan je znanjem iz teorije filma (tzv. filmski kritičari). E, sad, pretpostavi da to što si se ti vratio da odgledaš seriju i drugi put, a ja nisam, govori više o našim ličnim pogledima na život nego o bilo čemu drugom.

Dakle, ne "dokazujem", samo objektivno obrazlažem svoj stav, da ne bi ljudi ponovo i ponovo i ponovo objektivno izlazili sa istim "argumentima".  :wink:
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #402 on: 12-01-2015, 14:00:06 »
čovječe, kakvo povjerenje u moć razuma postoji kod Hegela? Čovjek je filozofiju 18. vijeka nazvao ''podlom sviješću'', kako bre ona ''kulminira'' kod njega?

nevažno bre, ja ne sporim lične perspektive, samo mi je čudno da neko  termine ''prva lopta'' i ''intelektualno'' stavlja u istu rečenicu

dakle, nisi ni govorio SAMO o potkovanosti što se filmskog jezika tiče, a ako si sad odlučio da se ograničiš na to samo izvoli, sinoć si dosta raspojasaniji bio, optuživao me za sofizme, ma kul

svakako da ti filmski jezik ne može reći kakav je intelektualni status Istinskog detektiva, npr:

A book of philosophy should be in part a very particular species of
detective novel, in part a kind of science fiction. By detective novel we
mean that concepts, with their zones of presence, should intervene to
resolve local situations. They themselves change along with the problems.
They have spheres of influence where, as we shall see, they operate in
relation to ‘dramas’ and by means of a certain ‘cruelty.’
 Gilles Deleuze

[/size]kako ovo detektuje filmski jezik i koncentrisanost, nikako
džaba se vrtimo u krug, lični pogledi, super, nisu bili lični 2 stranice ranije, al super, neka budu sad lični :)

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.509
  • Strahoslovni domen999
Re: True Detective
« Reply #403 on: 12-01-2015, 15:46:15 »
čovječe, kakvo povjerenje u moć razuma postoji kod Hegela? Čovjek je filozofiju 18. vijeka nazvao ''podlom sviješću'', kako bre ona ''kulminira'' kod njega?


Moć razuma ne, ali uma da. Zato sam i stavio termine zajedno, da obuhvatim širu grupu filosofa. (Um je ionako iznad razuma u hijerarhiji saznanja.) A i s obzirom na temu naše rasprave, to je jedino što ovde smatram bitnim.

Quote
nevažno bre, ja ne sporim lične perspektive, samo mi je čudno da neko  termine ''prva lopta'' i ''intelektualno'' stavlja u istu rečenicu


Sve najbolje i najteže stvari koje čovek može da izvede ili uradi on radi nesvesno. Instinktivno. Po navici. (Navika razvija i podržava instinkt) Tako u borilačkim veštinama. Tako i u seksu. Ko mnogo razmišlja dok to izvodi neće daleko stići. Tako i u intelektualnim delatnostima. E, sad, zato što nešto nije prošlo kroz svest nebrojeno puta ne znači da mozak već to nije procesuirao sa svih strana i pružio rešenje (koje nije uvek 42!  :lol: ), odgovor, utisak. Ergo, pomenuti termini nisu nužno u neskladu... Ili, da parafraziram već pomenutog Ničea  xnerd xfoht , svest o nečemu nije pokretač aktivnosti, već njen nusproizvod.

Priznajem da smo barem daleko otišli sa ovom temom. Sve me to podseća na Inception, koji se visoko kotira na listama najboljih filmova (onih skorijih ali i svih vremena), jeste intelektualan, od režisera je kog volim, i... meni se ne sviđa. Ali, radije bih trošio vreme na rasprave o njemu.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #404 on: 12-01-2015, 15:58:46 »
ridiculus, opravdavaš ime, šta drugo da ti kažem. Hegelov um je maltene sinonim za Boga

samo zarad pojašnjenja ustvrdiću: um nije racionalan. To što postoji hijerarhija saznanja ne znači da preko razuma dolaziš do uma.

''Ko mnogo razmišlja dok to izvodi neće daleko stići. Tako i u intelektualnim delatnostima.''

I rest my case

što se Ničea tiče, vidi se da ne znaš kako je on objašnjavao dionizijsko-apolonski odnos, samim tim, priča o tome šta nastaje nesvjesno je totalno promašena

nekako mi djeluješ kao pravi moderni čovjek, pobornik espreso intelektualizma

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.509
  • Strahoslovni domen999
Re: True Detective
« Reply #405 on: 13-01-2015, 19:27:36 »
@Pizzobatto

U jednom grešiš sigurno: ja nikad nisam bio "pobornik" bilo koje vrste intelektualizma, barem ne svesno.  :lol: Avaj ako tako delujem drugima.  :-x xfoht

"Bog" je toliko neodređen pojam da je gotovo potpuno besmislen... Vrednosni "entitet" bez ikakve konkretne sadržine. Hegelov um možda i jeste Bog, ali je i "svest" u razvoju, dijalektički proces, svetlost koja pobeđuje... Jesi li ti ljubitelj ili podržavalac njegove filosofije možda? I dokazano voliš (obožavaš) True Detective-a. Ako je tako, gle "slučajnosti"... Možda grešim ovde, ali mislim da bi se moglo napraviti dijalektičko objašnjenje za čitavu radnju serije (znaš ono, kako je razlaz Kola i Harta morao da se desi da bi se oni ponovo spojili; kako su morali da uhapse - tj. ubiju - pogrešnog čoveka da bi ih to odvelo do pravog; kako je Kol posle smrti kćerke otišao u ekstremna područja iskustva da bi na kraju pronašao mir; itd, itd) Hegel je UVEK u pravu kada razmišljamo retroaktivno!

Potpuno off-topic, ali radi potpunosti: smatra se u naučnim krugovima da istorija nauke ima u osnovi dve različite metodologije. Jedna vodi poreklo iz antičke Grčke i zasniva se na logici; druga je iz Indije i zasniva se na lingvistici. Neke najnaprednije moderne nauke bi se mnogo lagodnije osećale da vode poreklo iz Indije - pogotovo kvantna mehanika i lingvistika (a možda i programiranje) - nego što su morale da idu oko uvreženih shvatanja (i čak nasuprot njima) šta je "racionalno".
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #406 on: 14-01-2015, 00:21:34 »
Hegel je stvorio najveći ljudski misaoni sistem svih vremena. Da li je pogrešan ili ne je druga stvar, ja i nisam hegelijanac, sem možda ako za 20 godina budem gledao retroaktivno 8) , ali Hegel svakako zaslužuje poštovanje.

Meni je čudno, mislim, nisi pobornik ni ovog ni onog, ni Hegela, al ne vidiš da upravo ti, a ne ja, zasnivaš svoju scenarističku kritiku na Hegelu. Samo što ti nisi našao objašnjenje zašto/kako se nešto desilo, i onda odbacio čitavu konstrukciju jer nije dovoljno hegelovska! 8) Štaviše, ti si ovdje čak i izveo svojevrsnu filozofiju TD istorije, budući da su Čembers i Lavkraft najavljeni na početku, ti si očekivao jedno samoispunjavajuće proročanstvo prema kojem dvojac bez kormilara mora da se nađe i na kraju serije. Dakle, opet hegelovska skretanja u tvom slučaju 8-)

A ja, upravo kao neko ko nije hegelijanac, nemam nikakav problem čak da prihvatim da u nekom procesu kretanja iz tačke A do tačke B (pritom, ja tu tačku B nisam ni očekivao, a ti svojom filozofijom istoije jesi) ima nelogičnosti, protivrječnosti, pukotina u narativu, neobjašnjivih i čudnih momenata itd. To se obično kaže ''ima života'', put nije linearan, niti stiže na cilj koji su proglasili braća Tarabići čembers i Lavkraft. Pokušaj da se taj put od A do B rekonstruiše samo liči na Hegela, jer Hegel koristi dijalektičko kretanje, traži pravila, a ja ne koristim dijalektiku niti nalazim neki striktni pravilnik, to si ipak ti činio 8)

Ja sam samo rekao da ponašanje Kola i Harta nije nerealistično, a to je sasvim druga stvar, da sam hegelijanac propagirao bih da je njihov put jedan jedini, a nije jedini. Samo je najbolji 8)

Tako da ja nisam baš siguran da sam ja taj koji hegeliše, štaviše, postoji nešto sasvim budističko (da navučem na svoju vodenicu rek'o bih indijsko) u Istinskom detektivu, što je dodatno razjarilo ove ograničene racionaliste na forumu.


Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #407 on: 15-01-2015, 23:52:11 »
Picolato će nastaviti da muči Ridiculusa, jer stiže glasina da će se Žuti Kralj pojaviti i u 2. sezoni 8-)

http://www.designntrend.com/articles/34711/20150113/true-detective-season-2-promo-teases-plot-spoilers-delirium-link-yellow-king-rumor.htm

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #408 on: 17-01-2015, 16:11:04 »
Bar da se pojavio i u prvoj 8)

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #409 on: 17-01-2015, 18:34:36 »
pojavio se, samo ste vi očekivali Džona IV Lepog a ne Istinu!

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #410 on: 18-01-2015, 00:57:04 »
Ti stvarno misliš da je Kralj u žutom osoba?

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #411 on: 18-01-2015, 02:53:27 »
bojim se da nisam niđe spomenuo Kralja u žutom

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #412 on: 25-01-2015, 00:36:43 »
Ok. Misliš li i dalje da je žuti kralj osoba?

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #413 on: 25-01-2015, 00:53:57 »
romans, ne budi retard

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #414 on: 25-01-2015, 11:19:49 »
Picolato će nastaviti da muči Ridiculusa, jer stiže glasina da će se Žuti Kralj pojaviti i u 2. sezoni 8-)

http://www.designntrend.com/articles/34711/20150113/true-detective-season-2-promo-teases-plot-spoilers-delirium-link-yellow-king-rumor.htm


Pa, totalno predvidljivo i ocekivano. Prevelikom broju nepazljivih fanova serije koji su razocarani poslednjom epizodom izmicu cinjenice da serija vrlo jasno i nedvosmisleno bilduje lik oca Misel Monahan kao jednog od pet jahaca koji je takodje imao u posedu kasetu sa silovanjem i rutalnim zrtvovanjem devojcice koju igrom slucaja odgleda njegova unuka pa postane opsednuta 5 men gang bangovima. To je sve deo istog storilajna koji ce biti dodirnut i u 2 sezoni bez obzira na novu postavu.

Linkin je govorio.  :lol:

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #415 on: 25-01-2015, 12:53:30 »
Pussybato, ja te ozbiljno pitam. Nema potrebe da se tako vrijeđaš..

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #416 on: 25-01-2015, 13:51:01 »
pa eo i ja tebe da ozbiljno pitam: da li je Džon IV Lepi osoba?

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #417 on: 27-01-2015, 01:51:13 »

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #418 on: 29-01-2015, 14:11:58 »
Why Does True Detective Keep Losing?

There’s not really any way to put it: this has been a terrible award season for True Detective. But it stretches back further than this particular season, it’s a trend that started back at the Emmy awards. And by now it is indeed a trend, make no mistake. It’s become something of a safe bet to assume that True Detective is going to lose almost whatever award it happens to be up for.

But how did this happen?

http://truedetectiverumors.com/2015/01/27/true-detective-keep-losing/

http://truedetectiverumors.com/2015/01/27/dga-awards-offer-true-detective-one-last-shot/

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #419 on: 01-02-2015, 00:03:59 »

pa eo i ja tebe da ozbiljno pitam: da li je Džon IV Lepi osoba?
Ne znam samo kakve veze to ima sa TD. Što se tiče žutog kralja, evo ga.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #420 on: 01-02-2015, 12:50:56 »
Ne znaš šta je Džon IV Lepi, a javljaš se? Hm.

Tvrdio si da se Žuti kralj nije pojavio, a sad pokazuješ sliku na kojoj jeste. Hm.

Šta je sljedeće, shvatićeš da je Žuti kralj osoba, iako si ranije govorio suprotno?

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #421 on: 01-02-2015, 15:41:10 »
Hahahaha, nisam znao da sam ti povrijedio osjećanja. Praštaj pussybato, evo neću više.

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #422 on: 01-02-2015, 15:56:21 »
 xsleep2

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #423 on: 01-02-2015, 16:15:52 »
povređuješ mi mozak, rekoh već

no, jel sad Žuti kralj osoba?

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.764
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #425 on: 02-02-2015, 13:22:17 »
fenomenalan tekst, eo vrhova

http://www.ruthlessreviews.com/21390/true-detective-reviews/

Melissa Joan Hart aint walking through that door to tell you why the Tuttle family thought the secrets of the universe were located inside little kids’ buttholes. 

My point is, you don’t need every damn thing wrapped up nice and neat; that’s what your imagination is for. Pizzolatto gave us eight great hours; we can take it from here...  If you want answers, watch Law and Order or ask Allen Iverson.ostatak je prilično zanimljiva lična priča, mene je natjerao da pročitam do kraja (tvrdi da je kao klinac sreo tipa, bivšeg pajkana, koji se ubacio u neki satanistički kult, i koliko se njegova priča uklapa u Picolatovu), ali ove dvije rečenice su suština
nešto slično se i ovdje može pročitati, ali za neki stariji slučaj

inače, ovo mi je najbolji tekst koji je do sada napisan o Istinskom detektivu, čoek rastura

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #426 on: 02-02-2015, 21:20:33 »
http://www.vice.com/rs/video/stvarni-pravi-detektiv

Sjajan dokumentarac!

Ono sto mene potpuno fasciniralo je na 12:10.
Totalno objasnjava odakle je Pizzolatto maznuo inspiraciju za crteze koje crta Odri.  :D

singerica

 • 2
 • Posts: 181
Re: True Detective
« Reply #427 on: 08-02-2015, 15:58:44 »
Pravno gledano, Lamonika i kompanjon su osuđeni na osnovu sopstvenih priznanja. Nije bilo nikakvih materijalnih dokaza + sinovi Lamonike su povukli svoje izjave i nisu svjedočili na sudu. Jako nezgodno je što su u takvim slučajevima (s posebnim naglaskom na čuveni McMartin slučaj) svjedoci djeca, čije izjave umiju biti izuzetno nepouzdane + su podložna raznim manipulacijama. Ima i dobar film u vezi McMartin slučaja (Indicment), a na sličnu temu je i The Hunt sa Mads Mikelsenom.

Ko zna što je tu bilo, i koliko su mediji naduvali kompletnu priču. Pa na 2:00 počinje priču onaj tužilac, i kaže da je zlostavljanje djece maltene učestalo u distriktu, ali da je najuznemiravajući dio priče ovo oko obožavanja đavola hahahaha. Đecu im diraj, samo im religiju ne diraj. Sprdnja.

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #428 on: 08-02-2015, 17:17:34 »
Pravno gledano, Lamonika i kompanjon su osuđeni na osnovu sopstvenih priznanja. Nije bilo nikakvih materijalnih dokaza + sinovi Lamonike su povukli svoje izjave i nisu svjedočili na sudu. Jako nezgodno je što su u takvim slučajevima (s posebnim naglaskom na čuveni McMartin slučaj) svjedoci djeca, čije izjave umiju biti izuzetno nepouzdane + su podložna raznim manipulacijama. Ima i dobar film u vezi McMartin slučaja (Indicment), a na sličnu temu je i The Hunt sa Mads Mikelsenom.

Ko zna što je tu bilo, i koliko su mediji naduvali kompletnu priču. Pa na 2:00 počinje priču onaj tužilac, i kaže da je zlostavljanje djece maltene učestalo u distriktu, ali da je najuznemiravajući dio priče ovo oko obožavanja đavola hahahaha. Đecu im diraj, samo im religiju ne diraj. Sprdnja.

Ne mislim da su tvoje sumnjem bez osnova, i ja sam ih delom imao dok sam gledao dokumentarac. Ali, u jednom trenutku je rečeno da su se neki drugi kompanjoni takođe verovatno izvukli, u zamenu za poziciju zaštićenih svedoka. Dakle, nije samo njih dvojca i deca vec ko zna koliko još svedoka saradnika.

A da deca povuku, to i nije sasvim neočekivano. Ali, ne bih to uzimao kao dokaz da su im te izjave bile nametnute. Pre svega, njihova porodična situacija i socijalni status se sada promenio. U novoj sredini verovatno zbog tih svedočenja su izloženi šikaniranju i podsmehu druge dece. Život nije holivudska bajka već je vrlo surov, posebno u takvim slučajevima. Znači, njihov život je višestruko krenuo nagore nakon priznanja tako da imaju debele razloge da ih povuku.

Imali su oni neke materijalne dokaze za obožavanje đavola, čak većinu toga i čuvaju u nekoj policijskoj prikolici. Ali to je sve bezveze. Kako se mogu imati pravi fizički dokazi za nešto ne postoji i što su u najboljem sučaju tek halucinacije? Lamonika tvrdi da se u trenutcima rituala "transformisao" u životinje. Do su pre dokazi o njegovoj mentalnoj poremećenosti. Ali, da su stvari išle u tom pravcu tek onda bi se izvukao na neuračunjivost.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: True Detective
« Reply #429 on: 13-02-2015, 14:17:47 »
U petak 13. februara 2015. godine, s početkom u 19 časova, u Centru za kulturu Smederevo biće održana promocija zbirke priča "Kralj u žutom" Roberta V. Čejmbersa. Ova knjiga iz 1895. godine, koja se smatra klasikom horor žanra, tek nedavno je po prvi put prevedena i objavljena na srpskom jeziku zahvaljujući Klubu knjige i umetnosti "Gavran".

O knjizi će na promociji govoriti osnivači Kluba "Gavran" diplomirani filolozi Milena Dasukidis, Aleksandra Rajković i dizajner Jelena Dasukidis. Moderator će biti Marko Cvetković.

U najavi promocije, o izdavaču i samoj zbirci "Kralj u žutom" navodi se sledeće:

Klub knjige i umetnosti "Gavran" sastavljen od grupe entuzijasta okupljenih u kulturnoj misiji koja je izraz našla u prevodilačkom, istraživačkom i izdavačkom delovanju, svojom pionirskom inicijativom za kratko vreme izdvojio se kao jedinstvena pojava na srpskoj kulturno-umetničkoj sceni. Zahvaljujući "Gavranu" objavljena je prvi put na srpskom jeziku, u punoj meri afirmisana, u pogledu idejne snage i estetskih kvaliteta jasno profilisana, zbirka priča "Kralj u žutom" američkog pripovedača Roberta Vilijema Čejmbersa. Prvo izdanje kluba "Gavran" svedoči o orijentaciji prema delima mračnije intonirane fantastike, gotskim motivima, sadržajima prožetim iskustvom jezovitosti i začudnosti.

"Kralj u žutom", pre svega zbog tematsko-motivskog sklopa priča ponuđenih u prvoj polovini zbirke, našao je mesto u antologijskom eseju Hauarda Filipsa Lavkrafta o natprirodnoj stravi u književnosti, a uticao je i na građenje mitske dimenzije serije "Pravi detektiv" koja je privukla pažnju publike širom sveta.

Moćan i intrigantan motiv uklete knjige, drame koja odvlači čitaoca u propast i razara mu razum, jedan je od ključnih elemenata imaginarnog prostora "Kralja u žutom", njegovog umetničkog potencijala i identiteta. Čejmbersove priče, sa svojim učinkom na izgradnji neomitologije, kultom lepote koji daje pečat njegovom izrazu, ubedljivo, poetski, oslikanim ambijentima, uvođenjem sa plimom pretećih nagoveštaja tajanstvene i stravne figure Kralja u žutom, vode nas kroz zdanje jedne estetike fatalnog koja je zalog trajnosti njegovog dela u istoriji književnosti mračnije provenijencije. Visoka estetizovanost u "Kralju u žutom" prožima se sa dekadencijom koja govori kroz simboliku žute boje, napukline u umovima junaka, dramatična iskustva sa one strane razuma.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Hrundi V. Bakshi

 • 4
 • 3
 • Posts: 578
Re: True Detective
« Reply #430 on: 17-02-2015, 05:27:52 »
Odgledao sam danas, konačno, ovu seriju, uz dve kraće pauze; očekivao sam nešto novo/originalno/epohalno, s obzirom na halabuku koja se oko serije digla, a dobio sam odličnu glumu Mekonahija i podsećanje od strane braće Amerikanaca na kom temelju počiva imeprijalizam Imperije zvane SAD, ili, bolje rečeno, ono što se naziva American dream.

Serija je dobra, vredna gledanja, sasvim u skladu sa onim što "propoveda" američka umetnost, pa i film, osnova serije je pre svega društveno - politička, i obraća se Svetoj kravi Sjedinjenih Američkih Država tj. Anglosaksonskoj, protestantskoj, srednjoj belačkoj klasi, koja je i paradigma tog čuvenog American dreama. Naravno da su oni koji su - videvši da se kroz usta likova izgovaraju mudrosti i "mudrosti" ovih i onih pisaca, ovih i onih filozofa, uz povremeni okultni mumbo jumbo, religijske i pseudoreligijske vratolomije - očekivali da im se otkrije nekakva "istina", da dožive neko prosvetljenje; a poruka je, u stvari, vrlo jednostavna, propagira se samo i samo American dream, podseća se Amerikanac, onaj beli protestant, čiji su preci u Bostonu i Filadelfiji "rodili" naciju i državu, na to iz kojeg je nukleusa, od nekadašnje britanske kolonije, rođena Imperija koja danas vlada svetom. Taj nukleus je porodica i, oko nje, sve se, zapravo, vrti. Sve ostalo je fasada.

True Detective

Sam naslov uopšte ne aludira na postojanje dva detektiva, i na dilemu koji je pravi, iz prostog razloga jer postoji samo jedan detektiv, onaj čiji lik tumači Vudi Harelson, dakle plavokosi Anglosaksonac, porodični čovek, čuvar reda koji je uvek spreman to protecte and to serve, koji ima bezazlen stav prema životu, ne razmišlja previše, gleda bejzbol utakmice i pije pivo. I priča se, bez obzira na "jak" lik Rasta, kojeg je Mekonahi maestralno odigrao, vrti oko Martija, Rast je, suštinski, samo ogledalo u kojem se ogleda onda druga, tamna strana Maritja, Rast je potencijalni Marti, Marti koji kaže "bližim se četrdesetoj, bojim se da je sve što sam radio bilo pogrešno" i koji je, na kraju, a kako bi drugačije bilo, osvetlio svoju mračnu stranu, i to upravo kroz reči onog ko je tu mračnu, pesimističnu, destruktivnu stranu reprezentovao, Rasta: "mislim da svetlo ipak pobeđuje, jer pre je postojao samo mrak".

Rast, nije ništa drugo već ono što bi Marti mogao da postane, da nije onog nukleusa iz kojeg se rađaju Imeprije - porodice.
Porodica pionira, među porodicama pionira stvorila je Ameriku i napravila od nje vladara sveta, sad je ostalo samo se raščiste stvari unutar te ćelije, porodice, da se dobije ta bitka, poslednja, i prva, bitka sa samim sobom, unutar sebe, ne zbog sebe, već zbog, naravno, opet tog nukleusa; a problema ima: posao je stresan, valja pojebati nešto sa strane, mlađe naravno (uz to se kroz seriju neprestano sugeriše na sveprisutni alkoholizam - svi ne da piju, nego loču), žena se oseća zapostavljenom, deca se otuđuju (devojčice crtaju crteže seksualnog opštenja, lutkama simuliraju neki gang - bang, neko silovanje u najavi, a Marti na to ne reaguje adekvatno), ali će on, na kraju svih krajeva i na početku svih početaka, ma koliki grešnik postao, i u ma šta se pretvorio, što scena kada leži u bolničkom krevetu, na završetku serije, i prikazuje, biti okružen svojom voljenom porodicom, koje će ga, sasvim je jasno, prihvatiti u svoj topli zagrljaj, jer, to je nukleus, odatle sve počinje, to je leglo iz kojeg su puštene ale koje su potamanile Indijance, oterale Meksikance, spalile Nemce, ozračile Japance i sletele na Mesec. I nema tu nikakve mudrosti i filozofije u pozadini, simbolika je jasna.

Najupečatljivija scena u kojoj se veliča taj nukleus, bela, protestantska porodica srednje klase, je ona kada Marti, nakon što je počeo da kreše onu drugu malu, sedi u fotelji, pije pivo, jede ukusne špagete, koje mu je spremila njegova mila ženica, koju je nedavno prevario, žena što sedi kraj njega, naivno trepće dok čita knjigu i što je najvažnije - ćuti, dok mu ćerka prepušta daljinski da gleda utakmicu uz izvinjenje da mora da ide da uči.

Nema se šta reći osim da su braća Amerikanci otišli najdalje u primeni Ljotićeve maksime domaćin u kući - kralj na zemlji - bog na nebesima. Dakle, pad našeg heroja je dozvoljen, ponekad čak i poželjan, on sme ponekad da pomisli, pa i da poveruje da je sve besmilseno, promašeno, uzaludno, njegova ćerka može da sa šesneaest godina budu uhvaćena gola sa dva tipa, razmazanog karmina (eh, ćale, nisi reagovao kad su klinke skidale lutke kao male), može čak i dobra, slatka ženica da zastrani pa poželi da se da u promet, sve to može, ali na kraju zna se - porodica na okupu, svetlo je pobedilo, pobedili smo Big Bad Wolfa, koji je, naravno, bio u nama samima, jer, mi smo Amerikanci, mi se ne plašimo nikoga, osim, ponekad, nas samih. Upravo ova scena treba da sugeriše Amerikancu kojem se obraća, scena možda ne uvek srećne, porodice u ljubavi, ali porodice na okupu - ovo je tvoje mesto, ovde pripadaš, otiđi u mrak, ali se vrati ovoj svetlosti, i po cenu da postanemo licemerni, lažni, bezosećajni jedno za drugo, moramo ostati zajedno, jer ne štitimo u zajedništvu samo sebe, već nešto mnogo veće - American dream, našu Imperiju.

Nikakav Big Bad Wolf ne postoji van Martija, sva ona silna sporedna ikonografija, Žuti kralj, rogovi na žrtvi, znaci na telima itd., od početka je bilo jasno, nisu imali nikakvo značenje, dok su, ubistva praćena silovanjima, pa i ubica koji je i pedofil i incestoid, bili simboli, načini da se kroz silovanja i pedofiliju i incest prikaže opasnost koja preti porodici - nukleusu Imperije: degradacija, urušavanje, jedan vid samosakaćenja. Svaka jedinka van kruga nukleusa - porodice, potencijalna je opasnost, potencijalni incestoid, devastator nukleusa. Čak je to i Rast, taj čudni, mračni, inteligentni čovek, nihilista, pesimista, nevernik, ta potencijalna mračna strana Martijeva, koji zaplače na kraju serije, sećajući se ćerke i oca, naravno. Porodice. Nukleusa Imperije.

Kraj serije, ma koliko bio tanak i neadekvatan, na neki način, bio je jedini mogući, upravo ovakav kakav je. Imperiju čini Imperijom to što ne ostavlja opcije. Rast nije čak ni opcija, nije ni alter ego, on je samo kratak prekid struje dok Marti gleda važan bejzol meč, rupa na putu dok Marti vozi svog Forda, sisata omladinka koja očijuka sa Martijem dok on čeka u redu na kasi i koja se, kao slučajno, obesi o Martijev big dick, Rast je sve ono što bi Martija moglo da skrene sa pravog puta, sa puta to protect and to serve (koga? pa nukleus Imperije, naravno), Rast je u stvari sve ono što Amerikanci ne vole - čovek koji ne veruje u san, i još gore, čovek koji ne veruju u American dream. Zato je, njegova transformacija kroz seriju, i išla u tom pravcu - morao se preobratiti, morao je postati onaj koji veruje, i on je to postao, još je pustio suzu. Imperija voli pokajnike. 

Happy end je, zapravo, ono što je jedino moguće kada god je ćelija Imperije ugrožena. American dream i jeste težnja za happy endom. Od toga ne može da pobegne ni jedna filmska serija, čak i po cenu svoje umetničke vrednosti. Jer, rečeno je, Imperija ne ostavlja opcije.

Dobra gluma Mekonahijeva i lepe glum'ce su za svaku pohvalu.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: True Detective
« Reply #431 on: 17-02-2015, 05:47:02 »
odlično tumačenje.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #432 on: 17-02-2015, 12:36:28 »
još samo kad bi policijska profesija pripadala srednjoj klasi

C Q

 • 2
 • Posts: 371
Re: True Detective
« Reply #433 on: 17-02-2015, 14:44:43 »
Zaista odličan tekst. Ja sam već bio pomislio da je IDIOT preuzeo ovaj thread.

Petronije

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.914
Re: True Detective
« Reply #434 on: 17-02-2015, 16:38:20 »
Reprizirao sam TD prosle nedelje, mogu samo da se potpisem na Hrundijevo tumacenje. Gledano iz te perspektive sve dolazi na svoje mesto a par nelogicnih situacija iz poslednje epizode postaju nebitne. Odlicna serija, mozda jos bolja posle drugog puta.
Crvena zvezda je Srbija, što je rekao Aleksandar Vučić, koji ne krije da je navijač Crvene zvezde... Rekao mi je, Terza, kad je jaka Zvezda, jaka je i Srbija!

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #435 on: 17-02-2015, 17:21:30 »
npr, nelogičnih poput ovog :)

“My FAMILY's been here a long, long time”

Hrundi V. Bakshi

 • 4
 • 3
 • Posts: 578
Re: True Detective
« Reply #436 on: 17-02-2015, 17:38:06 »
još samo kad bi policijska profesija pripadala srednjoj klasi

Jeste to srednja klasa, čak i u onom najjednostavnijem, ekonomskom smislu, na koji si ti, pretpostavljam, mislio. Ali kada se kaže srednja belačka klasa, ima se na umu, pre svega, ona klasa ljudi koja je sredinom pedesetih godina prošlog veka, usled povećane migracije unutar SAD, kao i sve masovnije imigracije iz ostatka sveta, napuštala gradska jezgra koja postaju prenaseljena, i povlačila se u predgrađa (takozvani white flight), dakle, reč je o onim belim Amerikancima koji su već generacijama bili prisutni u Americi i koji, zapravo, i vladaju Amerikom, koji su praktično nedodirljivi, zato sam i rekao Sveta krava Amerike.

To je klasa koja kreditno sposobna da finansira svoje luksuzne kuće u predgrađu, klasa koja poseduje novčani fond da omogući najviše obrazovanje svojoj deci, klasa iz čijih redova se regrutuje, zapravo, ono što je svakoj državi potrebno - vrhunski stručni kadar. I zato Amerikancima treba odati priznanje, po tom pitanju su apsolutno nedemokratični, oni daju prednost najboljima, forsiraju najbolje i vrlo su praktični kada su njihove potrebe i ciljevi u pitanju.

U seriji je, uostalom, nedvosmisleno prikazano da Marti, detektiv, pripada baš takvoj klasi ljudi: luksuzna kuća u predgrađu, luksuzan automobil, skupocena odela. Čak ima i sugestija u tom pravcu, kada Rast pokosi Martijev travnjak, ovaj se zbog toga pobuni, što u očima površnog gledaoca može da liči na - a to i jeste - reakciju ljubomornog muža, ali ima i dublje značenje - ovo je moj travnjak, moje vlasništvo, ti si stranac, outsider, ti nemaš pravo ni da staneš na moj travnjak bez moje dozvole, a kamoli da ga kosiš. Dakle, jasno se ističe distinkcija, aludira se na tu posebnost baš te klase ljudi.

Dalje, kada Marti prvi put dolazi kod Rasta u stan, šta zatiče? Kakva mu je reakcija? Zatiče skoro prazan, mali, nenamešten stan, i on je skoro šokiran - uh, pa ovde nema čak ni udobne fotelje u koju bih smestio svoju cenjenu guzicu iz koje bih gledao svoj omiljeni bejzbol tim, ovde je sve mračno, neprovetreno, nema žene da mi prinese pivo, eh, Marti, Marti, evo šta te čeka ako se odrekneš svoje porodice, ako posrneš i dozvoliš Rastu u sebi da u košmar pretvori tvoj American dream. No, no, Marti, budi dobar...

Čak i banalni, nepotpuno razvijeni ženski likovi, ukazuju upravo na ovu grupu ljudi, osim Martijeve supruge, sve ostale žene u seriji su - prostitutke. Dakle, stavlja se na jednu stranu jedan od ideala tradicionalne Amerike - žena domaćica, posvećena deci i ugađanju svom mužu, kojeg sa osmehom na licu dočekuje pred kućom dok se on vraća sa posla, a na drugoj su njeni kontrasti - žene uličarke, žene koje prodaju svoje telo, ili devojke koje će se upuštati u obične, seksualne veze ("Marti, hoću da mi ti budeš prvi koji će me jebati u dupe", kaže jedna od njih). I ćerke su prikazane kao opcije Svetla i Mraka - jedna je dobra, poslušna, postaće slikarka koja je "čak i prodala neka svoja dela", druga kreće stranputicom, svojeglava je, buntovna, potencijalno jeftina. I naravno, sledi joj šamar - no, no, mala, to se ne sme!
 Dakle, i tu je, u slučaju Martijeve žene, postavljen onaj tradicionalni motiv umetnosti, motiv borbe Dobra i Zla, i naravno, kao pripadnica povlašćene, srednje klase o kojoj je reč, Megi će savladati svoja iskušenja, ostaće Majka i Domaćica, kao što će i Marti ostati Otac i Zaštitnik, sve zarad nukleusa - porodice i dobrobita Imperije.

Ali čak i taj osnovni motiv serije, treba da bude zanemarljiv, jer on nije nešto novo što se pojavljuje, mnogo je značajnije to što je jedna solidna priča, sa solidnom psihološkom pozadinom likova i društvenom porukom, ispričana kroz prilično banalan, ali gledljiv okvir potrage za ubicom, uz odličnu glumu, naročito Mekonahija.
Meni je bilo uživanje gledati glumca koji ima solidnu mišićnu masu, da, na stranu efekat odela ili položaj kamere, uspe toliko svojim pokretima da prikaže lik mršavog, pomalo pogurenog, iznurenog, sporog čoveka. Mimikrija lica, čak i pogled otkrivaju njegov karakter, potpuno su u skladu sa njegovim rečima i mislima, sa svim onim što on predstavlja. Zadovoljstvo je bilo gledati ga čak i kad samo ispija pivo iz konzerve, ili pripaljuje cigaretu, i njegova gluma je i najbolji deo serije. 

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #437 on: 17-02-2015, 17:39:24 »
Hrundijev tekst je bez sumnje vrsno razmišljanje. Pročitao sam dosta sličnih jako dobrih tekstova dubinskih analiza o True Detective koji svi, po meni, imaju istu manu: daju završni sud o nečemu što zapravo i nije završeno. Možda je Hrundi 100% u pravu a možda već koliko naleto bude demantovan. Ikonografija, ma koliko sporedna u prvoj sezoni, ne mora biti sporedna u seriji u celini. Teško je poverovati da će autor, ma koliko inovativan bio, totalno odbaciti sve i smisliti nešto sasvim novo. Neka reciklaža ideja i motiva će svakako ponoviti i u drugoj sezoni i u tome vidim prostor da big bad wolf zaista postoji i izvan Martija. Uostalom, kad se bilo koji sikvel bilo čega potpuno odrekao onog što je postavljeno u originalu?

Mada ja ne znam za takav slučaj sa rezervom ću prihvatiti mogućnost da svi ti odlični tekstovi, pa i Hrundijev, budu u pravu i True Detective zasta bude prvi. Uostalom, leto i druga sezona nisu tako daleko da nas eventualno demantuju.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.069
Re: True Detective
« Reply #438 on: 17-02-2015, 17:49:18 »
Policija je uglavnom na relaciji upper working—lower middle.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #439 on: 17-02-2015, 18:08:56 »
kao što već reče Jape + je vrlo napuhano tvrditi da je okosnica Amerika obična pajkanska familija. Šta je onda hirurg ako je policajac srednja klasa? A čak ne moramo ni da idemo u neke statističke podatke, imaš gomilu serija sa detektivima, i npr u HOMICIDE detektiv Manč eksplicitno naziva sebe i svoje kolege radničkom klasom.

Onda preokreneš priču pa kažeš da Rast živi tako kako živi, kao da ga način života čini srednjom klasom, pa eto ga glavni lik u WIRE koji ima obe ''vrline'' Rasta i Martija, i prazan stan, oskudno namješten + jebe i pije, šta je sad on? Rast i Marti su ISTA KLASA, a ti biraj đe ćeš da ih svrstaš.

da ne pričamo o posebnom apsektu koji ti uopšte ne uzimaš u obzir, a to je imitiranje. Radnička klasa imitira srednju klasu. Policajci imitiraju hirurge. Samo u tom smislu možemo reći da Marti kao nešto nastoji da postane dio svijeta kojem realno ne pripada kao običan pajkan. Udobna fotelja i slično nije klasna razlika između Rasta i Martija, a ti je predstavljaš tako. Jopet, oni su ista klasa.

itd itd, realno me mrzi da nešto više pišem, prosto jer si iznio svoje mišljenje i ono nije zlonamjerno pa me ne motiviše da polemišem, malo paradoksalno zvuči ali tako je, možda ću narednih dana da pronađem volju

uzgred, em što ubica piča o svojoj familiji, i njegova familija nije srednja nego visoka klasa, i to vladajuća, to je takođe značajno, ako se već priča o ''nukleusu Imperije''. To je jopet drugi problem, jer ta priča o nukelusu je po meni zastarjela, to su govorili šesetosmaši, napadali su instituciju porodice na sve načine, i šta bi, ništa, kapitalizam jači nego ikad, jer u njegovom temelju i nije porodica. Dakle, radikalna ljevica još nije ukapirala da se revolucija ne sprovodi preko porodice, i tvoje tumačenje je u tom smislu anahrono, povrh toga što je pogrešno jer i Čildresi i ostali su ''porodica'', i to iz visoke vladajuće klase. Da ne pričamo da je institucija porodice starija od svake civilizacije, samim tim i od imperije, dakle, i to je vrlo tendenciozno povezivati porodicu kao da je njena glavna funkcija podupiranje imperijalizma. To su po meni prvoloptaški argumenti.

Ali da ne dužim dalje, mene si izgubio na ''nema tu nikakve mudrosti i filozofije u pozadini'', jes vala, sem Hajdegera, Ničea i ostalih, nema nikakve mudrosti i filozofije. To ti je veliki propust, ali time se objašnjava prilično sirovo seciranje serije, koje zanemaruje buljuk stvari.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #440 on: 17-02-2015, 18:26:31 »
i da ne zaboravim, tvrditi da pripadnici srednje klase čekaju pivčugu od žene da im donese do udobne fotelje, i uopšte taj ''patrijarhat'' koji si opisao, realno je proleterski, dok je srednja klasa poprilično izvan toga. U porodicama srednje klase realno je i supruga obrazovana i ima svoju karijeru, a u TD ni Marti nije obrazovan. Takođe, u porodicama radničke klase djeca se upropaste ovako kao u seriji, nastaje neki kuršlus između starijih i mlađih, za koji su npr Sartr i Džejmson govorili da je jedan od glavnih razloga što se radnička svijest ne razvija, jer da bi se razvila sin mora da pamti očeve, djedove i pradjedove probleme sa kapitalizmom, sve nepravde, mora da posmatra stvar istorijski, kroz sopstvenu familiju, to radnička klasa ne čini, ona se stalno sukobljava sa roditeljima i odbacuje ono što im starija radnička generacija može prenijeti. Srednja klasa to ne čini, stvari su mnogo proračunatije tu. Plus je ovo prokleta Luizijana, apsurdno je pričati o buržoaziji.

Petronije

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.914
Re: True Detective
« Reply #441 on: 18-02-2015, 00:20:10 »
Ja mislim da hrundi ne prikazuje Rasta i Martija kao razlicite klase. Rast je Marti bez porodice, covek koji nema nista i kome ne treba nista jer mu nedostaje ono sto nikada vise nece imati - porodica. Bar sam ja tako skontao njegovo tumacenje. Mozda gresi oko tih klasa za koje si se ti sad uhvatio, ali sustina - porodica, i koliko je bitno ocuvati istu meni i dalje tu funkcionise.
Crvena zvezda je Srbija, što je rekao Aleksandar Vučić, koji ne krije da je navijač Crvene zvezde... Rekao mi je, Terza, kad je jaka Zvezda, jaka je i Srbija!

Hrundi V. Bakshi

 • 4
 • 3
 • Posts: 578
Re: True Detective
« Reply #442 on: 18-02-2015, 01:17:44 »
# pizzobatto

Filozofija nije umetnost, filozofija može da bude alat umetnosti, kao u slučaju ove serije, tako su i Hajdeger i Niče alati, korišćeni od strane tvoraca serije, alati kojima se gradi lik Rasta, a to što se lik Rasta služi mislima Ničea ili nekog drugog, samo je dobar trik da se tom liku da uverljivost i "dubina", ali to samo po sebi ne znači da tu ima nekakve "filozofije"; sama ta "filozofija" je bezvredna ukoliko ne dobije svoju potvrdu ili negaciju, i serija se završila negacijom cele te "filozofije".

Da ispadnem i ja načitan, pa da kažem da je Hegel u "Estetici" objasnio pojam simbolizma u umetnosti, pa su nam tvorci serije lepo i na tacni, pomoću jednog simbola - Rastovih suza na kraju serije, negirali upravo tu "filozofiju" kojom se Rast kiti kroz prvih 6 ili 7 epizoda, i to je umetnički postupak (neumetnički bi bio da Rast kaže Martiju - ej, čuj, ono što sam ti pričao u kolima, one gluposti u uzaludnosti života i o tome da celo čovečanstvo treba dobrovoljno da izumre, zaboravi, odričem se svega toga), i tom negacijom postalo je jasno da je Zlo poraženo, bar ono u protagonistima. 
I tek sada, kada je negirana ona premisa na kojoj je građen lik Rasta (ta ničeovska ili ina filozofija), možemo govoriti o nekakvoj filozofskoj postavci. Kako? Pa prosto jer je došlo do razrešenja, do raspleta uz jednu cenu koja je plaćena - lik Rasta nije ostao dosledan do kraja, promenio se, poražen je, ili je pobedio, kako se uzme, ali se promenio pod okolnostima koje je nametala PRIČA, Rast prosto bledi kroz 7 i 8 epizodu, to više nije onaj mračni Rast koji bespogovorno pripada ništavilu. To je filozofija proistekla iz umetnosti, a nije filozofija to što neko citira Hegela. Hegela ima i u biblioteci, ne treba nam True Detective za to.

Ja nemam nameru da tražim ono što su tvorci serije možda hteli, ali nisu mogli ili nisu smeli da prikažu, baratam onim što sam video, i ne pada mi na pamet da istražujem, za stvarima kojih, u suštini, i nema. Nisam detektiv. Jer, da nečega ima, kroz seriju bi bila jače naglašena motivacija ubice/ubica, kao i uloga Tatlovih (od kojih je jedan umro, a jedan je senator i ne pojavljuje se uopšte u seriji). Aha, oni su pripadnici nekog kulta? Dobro, pa šta. Ali, ostavljaju jelenje rogove na žrtvama! Pa šta? Oni su samo manifestacija Zla, zla kojim tvorci serije nisu želeli previše da se bave, jednostavno su nam ga pokazali i predstavili personifikacijom kao unutrašnje zlo, zlo u samim protagonistima; uostalom, kao što rekoh, priča mora imati nekakav okvir, neku akciju, pa je tako taj silni lov na ubicu samo davanje gledaocima prilike "da dišu" od silnih Hajdegera, Ničea, Hegela i "filozofije", i uporedo sa tom dramom, sa lovom na ubicu, razrešava se i drama u samim protagonistima. Kojoj drami je u seriji dato više pažnje? Pa, mislim da je jasno.

# petronije

Delimično si potvrdio, dakle, nije suština u klasama kao takvim, suština je u slici koju su tvorci serije hteli da nam prezentuju, i to rade na vrlo ubedljiv, kvalitetan i poetski verodostojan način, bez imalo patetike, ako se izuzme kraj. Marti predstavlja Dobro, Rast predstavlja Zlo, i to ne iz moje vizure, već upravo iz one vizure koja proističe iz one silne "filozofije" izgovorene iz usta Rasta, dakle, serija se "lomi" tokom svog trajanja oko jednog suštinski banalnog pitanja - vredi li živeti, vredi li se boriti? I odgovor se polako, umetničkim postupcima jasno uočljivim, otkriva, a pri tom, njih dvojica su mogli loviti i patke, a ne ubicu, priča bi ostala ista.

Zapravo, ovakvim krajem tvorci serije daju sledeći odgovor - da, vredi živeti. I to je legitimno, ma koliko se nekom takav kraj ne sviđao, ali to je kraj kojem američka publika teži, koji očekuje, njih jednostavno nikada nije interesovalo šta stara i umorna Evropa misli.

Vizija Dobra, Martija, pomalo je homersimpsonovska, ali ona je u Americi jedina moguća, jer upravo takav Marti, detektiv, kao i neki hirurg, kao i neki pilot, kao i neki nastavnik, predstavlja srž Amerike, njeno lice i naličje; uz viziju Martija ide udobna kuća, automobil, lepa žena, porodica, on svoju udobnost, ljubav, svoju sreću plaća time da ne razmišlja mnogo i da " ne talasa". I toj viziji umetnik daje na kraju serije za pravo, Marti ostaje isti, porodica je opet kraj njega, a Rast, on se preobražava, na kraju približava toj viziji Martija. I u toj promeni treba tražiti filozofiju.

Naravno, nije sve crno - belo, ni Martijevo Dobro nije savršeno, kao ni Rastovo Zlo, niti to znači da je Marti dobar, a Rast zao, čak se često, tokom serije, može zaključiti suprotno, poenta je da se o tom Dobru i Zlu razmišlja u porencijalu, kao o nečem mogućem, i namera umetnika, je, kako ja to vidim, bila da Martijevo Dobro, dakle, život jednog Homera Simpsona, prikaže kao najprihvatljiviji za većinu ljudi u ovakvom poretku stvari, u ovom životu, ovoj dimenziji, ili šta god. I opet ponavljam, to je filozofija, umetnost koja filozofira, citiranje Ničea ili Mitra Stolara, samo je alat.

Možemo mi do sutra da raspravljamo o tome da li je vreme linearno ili kružno, ali, čemu? Hoćemo li nakon toga biti pametniji? Umesto toga, treba odati priznanje umetnicima, i onima iza, i onima ispred kamere, što su ponudili jedno solidno, i što je važno, jasno delo, uz obilje glumačkih bravura i kvalitetnih scena.
Naravno, svako može da traži još nešto u samoj seriji, ali, čak i ako nešto nađe, to suštinu prikazanog neće promeniti.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #443 on: 18-02-2015, 01:21:05 »
Petronije, pa i to sam spomenuo. Čak i ako prihvatimo šesetosmašku pogrešnu tvrdnju da je porodica nukleus imperije, Hrundi opet ima problem jer neozbiljno izjednačava Hartovu i Čildresovu porodicu.

dakle, i bez šesetosmaške priče ovo je problematično. A sa '68. uzetom u obzir, nije mi uopšte jasno šta znači ta tvrdnja ''bitno je očuvati porodicu''. Kao, bitno je u SAD, a nije bitno u Srbiji? Ili nije bitno u Zimbabveu?

Kako konkretno važnost porodice na čitavoj planeti od prvog do trećeg svijeta postaje ideološka konstrukcija američkog imperijalizma? Kako, kojim logičkim slijedom?

Ili je Srbija imperija, a ja nisam obaviješten, ili je ''važnost očuvanja porodice'' sasvim trivijalna činjenica.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #444 on: 18-02-2015, 01:54:44 »
Hrundi, ovaj tvoj odgovor kao da pokazuje da si i ti svjestan manjkavosti svoje priče. Kao ''mogli su loviti i patke'', priča bi bila ista... a oni su lovili - porodicu.
I eo koji put to ponavljam, treći ili četvrti, ali se još uvijek ignoriše. Tvoja teorija se zasniva da je nešto ili porodica ili nije porodica, a uopšte ne ulaziš u različite vrste porodica, samim tim, teorija ti je upravo crno-bijela, pa nije ni čudo što ti i sve u seriji tako djeluje.
I onda prosto eliminišeš činjenicu da detektivi stalno love jednu porodicu, razgranatu na sve strane, i normalno, teoriju pokušavaš da održiš na nogama ignorišući fakat da jure jednu familiju, i čak karikirajući da je to isto kao da su lovili patke. Jer, kad zažmurimo na jedno oko i zamislimo patke, onda tvoja teorija ima nekog smisla.


A kad otvorimo oči vidimo bar dvije vrste porodica u seriji, i samim tim ti teorija ispada nekompletna i nedovoljno kompleksna za tumačenje Istinskog detektiva.


Uzgred, Hajdeger je rekao: ''Nas može spasiti samo još jedan bog''. Dakle, Rast je ostao dosljedan do kraja. To si ti nešto pogrešno shvatio njegovu ''nedosljednost''. Žuti kralj je zbog toga i bio Rastova motivacija, jer Žuti kralj je nekakav ''bog'', za neke, za jednu porodicu koju skrivaš iza nekakvih patki. I Rast je Hajdegerovog boga našao, ili bar počeo da ga nazire.


Sve je tu u redu, čak i u sklopu Hegelove estetike :wink:

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: True Detective
« Reply #445 on: 18-02-2015, 02:07:34 »
Šta samo uradiste.  :? Posle dana i dana suše na temi uzme čovek i napiše jedan inovativan i inspirativan tekst, što savršeno odgovara duhu serije, i ajmo sad sve teze u njegovom tekstu na froncle, i obesmislimo sve kroz još jednu beskrajnu smaračku raspravu bez ikakvog duha, a posebno duha Pravog Detektiva.  :(

Hrundi V. Bakshi

 • 4
 • 3
 • Posts: 578
Re: True Detective
« Reply #446 on: 18-02-2015, 13:50:05 »
# pizzobatto

Upecao si se baš na onu udicu na kojoj tvorci serije nisu stavili ni crvića, a kamoli parče mesa.


Ne postoje razlike između Taltovih i Čildresovih sa jedne strane, i Martijeve porodice sa druge. Evo zašto:

Pošto je očito da tragaš za nekakvim velikim istinama, i da si na pogrešnom tragu, izneću jednu pretpostavku za koju sam ubeđen da je tačna, a ona glasi - glavni negativac u seriji je niko drugo nego detektiv Marti.
Postoji u seriji odlično pokazana disproporcija između onoga kako društvo percepira Martija, i onoga što on stvarno jeste. Dakle, on je, u očima okoline, jedan obični, porodični čovek, prijateljski nastrojen, sasvim bezazlenog pogleda na svet, uklapa se u takozvane društveno prihvaćene kalupe, i kao takav je prihvaćen od okoline. A šta je Marti, zaista, u stvarnosti? On je kukavica, loš muž, loš otac, čovek trulih kompromisa. Ćerka mu postaje kurva u šesnaestoj godini, žena ga ostavlja. A generator toga nije nikakav Žuti kralj ili nešto drugo, nego upravo Marti, i njegova je porodica, na mikroplanu, ono što su Taltovi gledajući širu sliku. Nije razlika u vrsti defekta, već u njegovom stepenu. Znači, serija je JAKA KRITIKA DRUŠTVA, koje, iz ovog ili onog razloga, prećutkuje nasilje, pasivno ili aktivno, unutar same porodice, konkretno, Martijeva ćerka ne zastranjuje bez razloga, već upravo zbog nesposobnosti Martija kao oca da ispuni svoju roditeljsku dužnost. Da li on nailazi na osudu? Ne, on prebija dva momka koja su mu "navalili" na ćerku i na tome se završava. On čak ni samom sebi ne postavlja pitanje - čekaj, bre, Marti, da nisam ja negde zajeb'o stvar kad mi se šesnaestogodišnja ćerka kurva? Dakle, tipičan komformista, nezrela osoba koja je "društveno prihvatiljiva", a zapravo je Marti, i likovi poput njega, potencijalni kreator monstruma kakav je upravo ubica za kojim traga zajedno sa Rastom. Eto ti najveće "istine" serije.

Dakle, govori se o društvu koje toleriše, zatvara oči, "zarad viših interesa", "mira u kući" itd., zatvara oči pred zlom koje tinja svuda oko nas. Onda dolazimo do Taltovih, Čildresovih, do razbuktavanja i razgorevanja zla, do zločina, gde opet imamo isti slučaj "guranja pod tepih", s tom razlikom da je ovde reč o moćnoj porodici koja se ne služi ni lažima ni licemerjem da prikrije svoje zlo, već golom silom i zastrašivanjem. Prema tome, serija se osvrće na slabosti, kukavičluk, nespremnost društva koje od naizlged običnih, srećnih porodica, kao što je Martijeva, može svojim prećutkivanjem da stvori, i da zažmuri pred monstrumima kakvi su Taltovi.

Suština je da serija poručuje da je potrebno da se svako razračanu sa svojim, makar i najmanjim zlom, da se ono ne bi razbuktalo u nešto monstruzno, u tom smislu legitimno je tražiti neke asocijacije, uzeti "Kralja u žutom" i pročitati ga, ali time može samo da se istraži priroda zla, da onaj ko to želi, diretkno pogleda u njegovo lice, ali se time ne menja percepcija serije; nikakvog boga nema, nikakve istine, već je reč samo o nadvladavanju sebe, onako kako je Rast nadvladao, jer kraj serije sugeriše da se on konačno pomirio sa gubitkom svoje kćeri, i zapravo, ceo "mrak" Rasta je samo beznađe jednog jadnog roditelja koji je izgubio svoje dete, roditelja koji, simbolično pobedivši zlo oličeno u Žutom kralju, pobeđuje svoj "mrak" i odlučuje da nastavi da živi, miri se napokon sa gubitkom. "Idemo odavde, Marti", kaže, i oni odlaze, napuštaju bolnicu. Kakvo pronalaženje boga, kakav crni Hajdeger.

Ali, tvorci serije sugerišu još nešto - Marti ostaje isti. Nisu uhvaćeni svi odgovorni za ubistva. Naravoučenije: zlo se ne može iskoreniti, čovek može da pobedi Luciferove demone, ali ne i njega samog. Pobeda nad zlom, sastoji se u samom činu borbe protiv njega. Žigosati ga makar, ne gurati ga pod tepih, jer, kao što sam rekao, monstruozno je silovati i ubiti dete, ali monstruozno je i kada otac dopusti da mu kćerka postane kurva. Nije razlika u vrsti, već u stepenu.

Zamislimo da podelimo seriju na dva nezavisna dela, da se stvore dva filma, recimo, jedan neka se zove True Postman, o dva poštara koji obavljaju svoj običan, poštarski posao, ne jure nikakve ubice, a imaju iste karakteristike i da im se dešavaju iste stvari kao originalnom Rastu i Martiju. I ta priča bi odlično funkcionisala, bila bi jedna solidna drama. A sa druge strane, neka postoji serija True Policeman, u kojoj dva čoveka tragaju za ubicom, i neka joj se da ista postavka kao u originalu, ta priča bi bila logički neodrživa, motivski nepoduprta, sa vrlo diskutabilnom detektivskom metodologijom i neveštim zapletom. Zar to nije dovoljan pokazatelj šta su tvorci serije u stvari hteli da nam pokažu, na šta su želeli da obratimo pažnju?

Oni se nisu postavljali kao sudije, već kao svedoci. Pokazali nam slabosti pojedinca, slabost društva, prikazali su nam kako može da se rodi, razvije i deluje jedno zlo, i kako se to zlo može ne prepoznati, sakriti, pa čak i opravdati.

Srećom, ova serija nije skliznula u pretenciozno, isprazno bulažnjenje, traganje za bogom i sličnim fantazmama, samo je, radi efekta, bacala udice sa manje, više mesa njima, ili prazne, pa ko se na šta upeca. Srećom, umetnost ne dokazuje ništa, ona samo pokazuje.

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #447 on: 18-02-2015, 14:25:45 »
Hrundi, hajde da umjesto nekog naširokog odgovora samo pokušam da usmjerim to što pišeš, jer ono nije da nema nekog smisla, samo je u konačnom zaključku netačno

eo ti prvog problema, upadaš u klasičnu stupicu analitičkog mišljenja sa tom postman/policeman dihotomijom. Npr, neko hoće da analizira vodu kao hemijsko jedinjenje, i onda uvidi da se sastoji od kiseonika i vodonika. I onda analizira te elemente, i zaključi da kiseonik pospješuje vatru, a vodonik je zapaljiv. I onda nesuvilo zaključi da voda ne može da ugasi vatru.

To ti sada činiš sa tom pričom o poštaru i policajcu, ja te još jednom pozivam da govoriš o detektivu, onako kako je on i postavljen, i međusobnim odnosima Tatlovih i Hartovih, ako hoćeš. Ali, sve dok ignorišeš činjenicu da voda gasi vatru, uprkos tome što vodonik i kiseonik rade suprotno, tvoje objašnjenje će biti pogrešno.

Izjednačavaj Hartove i Tatlove do prekosutra, što se mene tiče, važno je da si priznao da svoju tezu baziraš na totalnoj neistini :)

elem, što se druge dvije stvari tiče

on je, u očima okoline, jedan obični, porodični čovek, prijateljski nastrojen, sasvim bezazlenog pogleda na svet, uklapa se u takozvane društveno prihvaćene kalupe, i kao takav je prihvaćen od okoline

ovo je toliko netačno da sad sumnjam da si uopšte pogledao posljednjih par epizoda kako treba. Marti Hart itekako trpi posljedice svoa djelovanja. Dakle, ovo što si napisao prosto nije tačno

Druga netačnost je što si ti Hajdegera protumačio kao da on priča o nekom hrišćanskom bogu. A imaš hajdegerijanaca koji tvrde da je taj bog obična stvar, naime - kompjuter

dakle, tu si kompletno promašio ono o čemu sam pričao,bog za hajdegera ne mora biti nikakva religiozna stvar u klasičnom smislu, samim tim šta Rast čini na kraju i šta uviđa ne mora uopšte biti religiozno.

no, možda je bolje da se pozabaviš molekulom vode, pošto tu pada tvoja priča, ovo ostalo može i kasnije da se dorađuje

Hrundi V. Bakshi

 • 4
 • 3
 • Posts: 578
Re: True Detective
« Reply #448 on: 18-02-2015, 17:43:28 »
# pizzobatto

Način na koji ti nešto "osporavaš" je previše banalan da bih se obazirao na njega, izvlačiš stvari iz konteksta, krijući se pritom iza, i služeći se nečim što je rekao ili je smatrao Hajdeger, NIče, Sartr, Džejmson, valjda sa ciljem da impresioniraš nekog, pri tom, sve više počinješ da deluješ nadmeno, a nisi pokazao da imaš zaleđinu za to, niti si izneo ono što TI misliš, u šta TI veruješ, šta TI smatraš, bar nisi izneo ništa vredno pažnje, a tiče se serije. Ne zanima mene Hajdeger, sa mrtvacima nemam dobra iskustva, to je dozlaboga uporna i naporna bratija i neka ih pod zemljom.

Zar je, uostalom, tebi bio potreban Hajdeger da bi shvatio da je Rast tražio boga? Pa, svaka umetnost, svaki čovek se bavi potragom za bogom, ili za nekakvom njegovom manifestacijom, nekakvim smislom, ali to ne objašnjava ništa suštinski u seriji, to nije "mudrost" o kojoj ti pokušavaš da pričaš, čak ni negiranje i kritika hrišćanstva ne znače ništa, jer je ta kritika u seriji toliko blaga da ne zavređuje veću pažnju.

Uzgred, nadam se da ćeš složiti da su, ovi momci iz klipa, pokazali mnogo više duha od tebe i da je njihova filozofija bolja od tvoje; obrati pažnju da je trener Hajdegera stavio na poziciju levog krila. Ne znam koliko mu je to pametno, da se ja pitam, stavio bih ga na mesto nekog halfa, kostolomca. Toliko o "filozofiji", i ovim završavam, bilo je dosta, a ti slobodno nastavi.

https://www.youtube.com/watch?v=-2gJamguN04

Albedo 0

 • Guest
Re: True Detective
« Reply #449 on: 18-02-2015, 18:07:45 »
ok, Hrundi, vidim da si se zagrcnuo na molekul vode pa ću da te pustim :) Znaš, to je baš običan molekul, nema veze sa Hajdegerom :)

no, ja sam odavno napisao šta mislim, i to stoji na ovom topiku, ali slažem se potpuno da ti em ne čitaš topik, em ne vidiš ni spominjani molekul u prethodnom postu :wink:

tvoja teza nažalost pada na tome, a ti ukazivanje na to evo peti put ignorišeš, stoga stvarno nema potrebe za daljom polemikom :)

eo ti malo nadmenog pisanja
http://camerapolitica.blogspot.com/2014/04/istinski-detektiv_29.html


ja se oslanjam na mrtvace a ti koji koristiš anahrone teorije Herberta Markuzea iz Erosa i Civilizacije, te raznih drugih, takođe mrtvih radikalnih ljeviačara, koji su svi redom drvili o porodici kao nukleusu imperije, e to je inovativno i inspirativno, kako reče jedan bot ranije :)