Naravno, i prva sezona je ostala osakaćena finalom.
Rekao sam već da smatram ovo finale jačim i zaokruženijim od finala prve sezone, pa je samim tim po meni ovo najbolje TD finale koje je Pizzolatto do sada napravio. Bez obzira kako sve to izgledalo.
Ipak, samo finale, pored svih manjkavosti, deluje dosta jače i zaokruženije nego finale prve sezone i stoga ne čudi što u ukupnom skoru u prvim kritikama ova sezona dobija slične ocene kao prva sezona.
Ni sam nisam siguran treba li tražiti viši smisao u slučaju Džuli Pursel i da li izostanak kazne i sve ostalo što nam deluje kao napravljeno samo da iritira i troluje, zapravo nosi neku društveno angažovanu poruku.
Npr, nema rasisma, ali ima žrtava rasizma koji su rasisti sami po sebi i to utiču na druge i stvaraju im traume, npr. detektiv na onog rehabilitovanog delikventa, koji je do te mere istraumiran da upada u toliki gard prema detektivu da je ovaj i sam zatečen koliko je istraumiran od njega. Potpuno weird scena.
Isto tako nema ni pravih zločinaca. Lusi i njen brat su isto tako više žrtve, žrtve droge, njihova kriminalna delatnost proističe iz zavisnosti, i više uništavaju sami sebe u procesu nego što drugima nanose zlo.
Isto Izabela. Karikirano psihički bolesna, karikirano zavisna od litijuma kojim hrani svoje novo čedo.
Julius i Haris Džejms, nekakvi robovi dužnosti i svog shvaćanja istog. Većina svega lošeg što je Hari Džejms napravio je zapravo posledica njegove otuđenosti od ostalih aktera i njegove prevelike revnosti da sačuva dobar posao.
Deluje kao da Hojtovi, sa svim lošim što im se desilo, su bacili nekakvu lošu senku na živote svih koje su dotakli i da ovo možemo posmatrati više kao slučaj nekakvog familijarnog usuda (cela loza zatrta, vila Hojtovih na kraju sablasno pusta) gde jedino Džuli preživljava, ali ne izlazi neoštećena kao usvojenica Hojtovih (što bi verovatnije jasnije videli da joj je detektiv saopštio ko je, ali za to bi finale bilo malo po minutaži, s tog stanovišta odabrani rasplet u finalu i nije sasvim loš izbor) i verovatno je platila najveću cenu i možda je još uvek plaća. Godinama na litijumu, kao dete dve majke, jedne narkomanke, druge psihičke bolesnice, a obe zavisnice. Teško nasleđe.