Pa da, sve je PC, i sve usmereno na sto bolje specijalne efekte, sto ludju akciju, takoreci spektakl.
Ja to ne mogu da gledam, znam da ljudi vole, ali su mi strahovito dosadni ti sf/akcioni spektakli.
Nauka me nikad nije interesovala, za razliku od drustva, psihologije, jezika, natprirodnog. Otud mozda i tolika ravnodusnost u odnosu na zanr.
Ali kad se horor (ili jeza) uplete...Alien je jedan od najboljih horora/sf svih vremena sa sve nastavcima, Predator je dobar.
Pomenuti Threads je extreman, mucan, uzasan film, ali Book of Eli, The Road su odlicni primeri ciste postapokalipse koja ne 'baca u depresiju', vec i jezi i zabavlja, a sto se tice sf-a, moj izbor, Moon 2009 (prilicno low key) i Man From Earth 2007. Ali, opet je sve vise usmereno i vrti se oko pojedinca, prati drustvenu dinamiku, psihologiju nego te neke klasicne (para)naucne futuristicke ideje i akcije.
Mada, sta ja znam, gledam manje-vise sa strane, kao neko ko nije bas u temi.
Ipak mislim da je redefinisanje, futuristicka degradacija koncepta drustva, zemlje i zivota kakvog znamo plodonosnije i aktuelnije nego pisanje o tehnologijama i napretku na cijem se pragu ionako nalazimo u svakom trenutku. Mislim, svako malo negde izbije neki sukob, rat, a evo jos jedan hladni je u toku. Nije ni cudo da su neki optereceni krajem sveta - bukvalno - bas sam gledala americki rijaliti doomsday preppers dok mi nije dosadilo, kraj sveta je ozbiljna, a nekima bogme i jedina tema.

Tu su pare, izmedju ostalog...dobro, i u blokbasterima naravno.