Author Topic: SF JE MRTAV ŽANR  (Read 114366 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #500 on: 07-07-2015, 19:53:55 »
a za to vreme, SF ŽIVI - usred beograda.

a o tome niko od ovolikih sf-experata ne izveštava.

niko, osim doktora abn-a.

koji, pored ostalog, kaže (o mini sf-konvenciji u domu omladine, u okviru japanizma):

Овим младим људима, читавој публици, А. Б. Недељковић је поменуо клуб “Лазар Комарчић”, који ради у тој истој згради, али то није наишло ни на какав одзив, нити интересовање; изгледа да знају да је то клуб претежно хорориста

- -  клуб којим већ двадесетак година управљају хорористи, људи који се штрецну и увреде и љуте се и огорчено реагују кад им кажете “па то ваше је хорор, није СФ…” – то се више пута десило у “Лази”; умеју хорористи да буду веома нетрпељиви - -   

док ови млади који су дошли на ову мини-конвенцију воле, евидентно, великом већином, СФ. Не хорор и не фантази. Ето – још увек негде постоји, родила се нова, младост која се интересује за научну фантастику и зна разлику између жанрова. Али та младост нема свој клуб, јер Српско друштво за научну фантастику није довољно активно, а ни новосадски Photon Tide нешто не примећујемо. (Мада, опет, постоји Тикин и Филипов класични СФ клуб.) И та младост, коју смо видели у недељу, нема шта да прочита у Политикином забавнику, нити Политикин забавник тражи од нас праве СФ приче од 3 до 5 шлајфни, а како ствари стоје, не би их ни добио, нема од кога; и та младост нема никакве нове антологије које би могла читати а да свака прича, редом, баш свака, буде СФ, баш СФ и ништа друго, само СФ. Јер, то нико овде не објављује, нити намерава. – Али, опет, та младост изгледа да је оријентисана преко 95% на филмове, не књижевност.


Једна апсолутно СФ ствар се дешавала током разговора између поједних учесника; наиме, сваких неколико минута, неко почне да типка по свом мобилном телефону, попне се (путем Wi-Fi) на Википедију, и провери нешто. Ко ли беше редитељ тог-и-тог филма…. хмм, само тренутак... ах па да, Ридли Скот. Један учесник је и коментарисао о томе, и рекао, приближно, ово:  “Ето ја сваки час користим Википедију, она је практично постала део мог мозга, сви ми данас имамо Википедију увек у џепу”.

! ! !

Имати увек у џепу један такав еквивалент неколико хиљада огромних томова препуних знања о стотинама хиљада тема…   па, то је остварење неких СФ снова.

И то заиста нисмо очекивали, нисмо ни слутили, цео Интернет нисмо ни слутили, кад смо почињали рад у Првом српском фандому, око 1980-те године.

А како нам се то остварило нешто што нисмо ни слутили?  Е па то захтева мало много дужа објашњења!  Smile

Поздрав из Српског друштва за ОСТВАРИЛА СЕ! научну фантастику

kompletan izveštaj, sa slikama, ovde:
http://www.art-anima.com/forumi/index.php?topic=35.1560;topicseen

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.696
  • Strahoslovni domen999
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #501 on: 07-07-2015, 21:16:35 »
Ne znam za entuzijaste i eksperte, ali ja sam svestan te mini-konvencije. Nisam bio, pa ne mogu da izveštavam, mada sam hteo da pitam zakka ili Miloša da li su oni prisustvovali.

Osim toga, jedno predavanje je bilo o uticaju video-igara na SF žanr, pa bi scallop mogao da se iznervira...
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #502 on: 08-07-2015, 09:01:17 »
Uticaj medija video-igara na SF? Ogroman, tu nema sumnje, jer VR je skeleton savremenog SFa. Isto tako je i uzajaman, to je bar očigledno, samo ne znam da li je i lako merljivo. Zapravo, jedina stvar koja je tu malko manje očigledna je procena koliko ta veza konkretno utiče na doživljaj konzumenta u oba medija. A kad bi se takvo istraživanje sprovelo, ja bih garant bila u nekoj od kontrolnih grupa, pošto je moja veza sa video-igrama tamo negde na angry birds nivou.  :mrgreen:

Ali ne treba zaboraviti da je VR koncept postojao u žanru ihahaj pre video-igara, otud je moja kontrolna grupa verovatno u maloj prednosti nad pandanom, recimo, nad pasioniranim gejmerima koji slabo čitaju SF. Žanr SF ima karakteristiku da obrazuje u hodu, tako da nedostatak gejming iskustva možda ipak nije toliko značajan koliko se na prvi pogled čini: ako to uporedimo sa svim ostalim žanrovskim konceptima za koje čitaoc nema (i ne može da ima) iskustvena saznanja, onda se vidi da ono i nije baš toliko nužno. Nemamo iskustvena saznanja ni o vremeplovu ili teletransportaciji, na primer, pa nam opet žanr sasvim lako komunicira te koncepte, obrazujući nas usput do nivoa neophodnog za puno razumevanje. (ali naravno, to jeste samo moj jednostran i pristrasan zaključak, kojem ipak treba malko objektivnija verifikacija…)

S druge strane, koliko mogu da primetim po reakcijama na neke konkretne romane, pretpostavljam da je moju kontrolnu grupu ipak malko lakše oduševiti VRom nego grupu hardkor gejmera, bar što se same suspenzije neverice tiče. U rasponu koji VR ima u žanru – dakle, od aktivne mistifikacije na jednoj strani (svet i univerz su zapravo VR, negde duž onog što MacLeod tvrdi u The Restoration Game) pa sve do čisto transhumanističke faze (kao Eganov Zendegi, u kom se glavni parametri svesti daunloduju u ikonu interaktivne video-igre gde oni ubrzo sami evoluiraju) na drugoj strani, ti VR koncepti na kraju ipak završe na maltene istom mestu: ukoliko McLoad nije u pravu, biće Egan. Zato što je krajnji cilj ionako isti – posthuman koncept rađanja ljudske svesti na striktno VR parametrima, kao recimo orfanogeneza Yatime u Eganovom Koniši-polisu 30tog veka.

Znači, ako univerz sada i nije VR konstrukt sačinjen od strane nekog... erm... višeg nivoa svesti, eventualno će ipak postati takav, jednom kad ga mi upravo takvim napravimo.   :lol:


Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #503 on: 08-07-2015, 10:11:28 »
Dokazani diletanti ponovo jašu!

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #504 on: 08-07-2015, 20:40:20 »
Била благовремена најава на емитор.рс и осталим облицима ванфорумског постојања. Позван је и ЛК да учествује, да држимо трибине, Мића је требало да беседи омладини о историји СФа, да жирирамо конкурс за причу, али се организационо закомпликовало па су редуковали програм. Дакле омладина зна за ЛК, повремено и наврати.

"Али, опет, та младост изгледа да је оријентисана преко 95% на филмове, не књижевност."
Или серије. Али, да. Доминација филма и ТВ-а.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #505 on: 09-07-2015, 08:25:56 »

Osim toga, jedno predavanje je bilo o uticaju video-igara na SF žanr, pa bi scallop mogao da se iznervira...


Scallop ne bi mogao da se iznervira, jer se on time petljao još dok smo bacali Dungeon & Dragons kockice. I tada je bilo jasno da igra ne može da generiše SF priču, ali da može obratno. Uostalom, sve kasnije igre koje su inspirisale kreaciju SF filma ili SF TV serije baziraju na konceptu koji su postavljali vešti SF pisci. Takođe, pitam se da li postoji SF roman proizišao iz SF igre.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 52.972
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #506 on: 09-07-2015, 09:43:03 »
Takođe, pitam se da li postoji SF roman proizišao iz SF igre.


Postoji.

Mass Effect.

Halo.

Starcraft.

Naravno, to nisu nužno neka remek-dela niti su više SF od novelizacija Star Wars. Ali to mu je to.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.144
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #507 on: 09-07-2015, 09:47:33 »
Da ne pričamo o svim onim Warhammer 40 000 romanima, proizašlim iz stone SF igre sa figuricama. :lol:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Warhammer_40,000_novels

(Koliko vidim, WH40k je krenuo 1987, a prvi roman se pojavio 1990.)
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #508 on: 09-07-2015, 09:50:52 »
Ako je SF žanr crk'o onda je to od tih 40000 romana. Sad znam šta čitate dok se igrate. xfrog
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.696
  • Strahoslovni domen999
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #509 on: 09-07-2015, 11:10:46 »
Scallope, glupo je da napadaš ili odbacuješ gejmere, jer su oni jedan od osnovnih tržišnih stubova SF književnosti u poslednjih dvadeset godina.  :wink:

Ne vidim zašto igra ne bi mogla da generiše "SF priču". Sasvim je drugo pitanje da li je ta priča konceptualno originalna (a ne samo da pozajmljuje iz nebrojenih romana ili filmova) i da li išta doprinosi istoriji i nasleđu SF-a na nivou naučno-fantastičnih novuma. Pazi, ja sam prvi nezadovoljan većinom priča koje srećemo u igrama, ali uvek postoje izuzeci, i mi ovde pričamo o narativnim mogućnostima, ne o faktičkom stanju na tržištu koje određuju ekonomski činitelji.

Video-igra koja se često poteže kao primer zanimljivog setinga i ideološke diskusije je BioShock. Nisam je igrao, ali Meho jeste... Koliko se ona uklapa u ovo za čim tragamo?

Drugo, interaktivna fikcija... Takođe se sastoji od reči (mada ih u poslednje vreme kombinuju sa drugim elementima: slikama, animacijama, zvukom i sl), i, ako Fallen London može da bude odličan predstavnik weird fiction-a, a 80 Days stimpanka, zašto neko ne bi mogao da uradi slično za tradicionalni SF (da sad ne ulazimo u raspravu da li stimpank jeste podžanr ili ne)?

Treće, worldbuilding... Neki od najvećih i najboljih primera, kao što je Tekumel profesora M. A. R. Barkera, ili Glorantha Grega Stafforda, su se najbolje izrazili kroz igre, video, stone ili role-plej, svejedno.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 52.972
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #510 on: 09-07-2015, 11:26:42 »

Video-igra koja se često poteže kao primer zanimljivog setinga i ideološke diskusije je BioShock. Nisam je igrao, ali Meho jeste... Koliko se ona uklapa u ovo za čim tragamo?Ako je originalna teza sa kojom se polemiše na ovom topiku ta da je, ugrubo, "SF žanr mrtav jer su tehnološki i socijalni razvoj toliko ubrzani da SF više ne uspeva da izmisli relevantne stvari" - a imajmo na umu da se radi o ABNovom prepričavanju ZŽ-a - onda je BioShock idealan primer zašto ta teza nema veze s vezom. Pošto se igra događa početkom pedesetih godina prošlog veka u podmorskom gradu izgrađenom na libertarijanskim/ objektivističkim načelima i nema nikakve veze sa današnjim tehnološkim i socijalnim razvojem. Ali valjda je svako sa 11 grama mozga već u startu video da ova teza nema veze s vezom? Kakve veze roman Kantikulum za Lajbovica ili film Stalker imaju sa idejom "да је СФ умрла зато што се, у суштини, толико већ остварила – да је постала непотребна"?

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.696
  • Strahoslovni domen999
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #511 on: 09-07-2015, 11:37:30 »
Naravno da nemaju veze. Mislim da sam i pomenuo Kantikulum za Lajbovica ovde negde u tom smislu. Kao što je već rečeno, nije posao naučne fantastike da predviđa budućnost, već da postavlja pitanja o čovekovoj egzistenciji unutar mogućnosti koje nauka dopušta. Ili tako nekako...  xnerd
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 52.972
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #512 on: 09-07-2015, 11:41:23 »
Ili kako reče Bredberi "Posao naučne fantastike nije samo da predvidi budućnost nego da je spreči".

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #513 on: 09-07-2015, 11:42:06 »
ja pomenuh Stalkera još onomad...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.556
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #514 on: 09-07-2015, 12:14:24 »
Quote
Ali valjda je svako sa 11 grama mozga već u startu video da ova teza nema veze s vezom? Kakve veze roman Kantikulum za Lajbovica ili film Stalker imaju sa idejom "да је СФ умрла зато што се, у суштини, толико већ остварила – да је постала непотребна"?


Lako je to da nama pričaš. Probaj da ubediš Batu u to...  :-x
Mica

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 52.972
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #515 on: 09-07-2015, 12:22:10 »
Ma, dobro, njegova inicijalna teza "Društvo više ne gleda u SF kao u pijetla koji nas budi." meni nikada nije zvučala odveć značajno jer nisam siguran kada je to SF bio petao koji nas budi. Ono što je tačno je da je SF komodifikovan i pretvoren u populističku zabavu kroz medije filma, televizije i igara pa je moguće da će neki ljubitelj Lema, Legvinove ili, šta ja znam, Bredberija i Zelaznija prezrivo gledati na  te neke nove plitkaste sadržaje. Ali pošto je SF i počeo, makar što se tiče tih nekih širokih masa koje treba buditi, kao petparačka literatura, ne mogu da kažem da vidim  da se sad kao izdaju neki njegovi izvorni principi.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.556
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #516 on: 09-07-2015, 12:35:39 »
Tja. Ne bih se baš složio s tim, jer za mene je SF nešto više od petparačke literature nastale dvadesetih godina u SAD. I u tim prvih sveščicama koje su izdavane pod SF labelom bilo je puno evropskih dela originalno nastalih u matici književnosti, pa ja nisam sklon da iz SF korpusa izopštim Velsa, Zamjatina i slične. A ako su oni tu, onda ovo tvoje ne stoji. Ali za ovu našu priču to nije mnogo bitno, pa da ne diskutujemo o tome - pogotovu ne ovde.
Mica

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 52.972
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #517 on: 09-07-2015, 12:43:06 »
Da, pa ja više pričam na snovu dosega - palp romani su bili namenjeni masi, dakle, nekome kome je taj petao koji budi potreban.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #518 on: 09-07-2015, 13:56:34 »
Da, pa ja više pričam na snovu dosega - palp romani su bili namenjeni masi, dakle, nekome kome je taj petao koji budi potreban.


To sa petlom je obična glupost, bilo ko da je pomene. Palp romani su bili namenjeni dodatno obrazovanim povratnicima sa ratišta WWI. Čitava armija polupismenih Amera osposobljena je u ratu za nešto više.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #519 on: 09-07-2015, 13:58:57 »
Батина теза је "забављам се дрндајући нердове по Сагити уместо да радим на докторској дисертацији". Можда је од муке чак узео и усисивач у руке.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.696
  • Strahoslovni domen999
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #520 on: 09-07-2015, 14:11:54 »
Možda "drndanje nerdova" spada u pripremu za disertaciju. Poput laboratorijskih vežbi u prirodnim naukama.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #521 on: 09-07-2015, 14:14:11 »
Јок, бре, сува прокрастинација.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #522 on: 09-07-2015, 15:28:18 »
Kakve veze roman Kantikulum za Lajbovica ili film Stalker imaju sa idejom "да је СФ умрла зато што се, у суштини, толико већ остварила – да је постала непотребна"?

citat se odnosi na novija djela

a povrh toga, one najvažnije stvari u Stalkeru i nisu SF, mada je fascinanta stvar da su odlični reditelji tada bili mnogo više zainteresovani za SF nego danas, s tamo nekim Nolanima, tako da i to opravdava citat

ne mogu da kažem da vidim  da se sad kao izdaju neki njegovi izvorni principi.

pa sad, to je kao da kažeš da rokeri koji pišu pjesme folkerima ne izdaju izvorne principe jer rokenrol je potegao iz nekih crnačkih narodnjaka i kantrija

''izvori'' su čudna stvar

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #523 on: 09-07-2015, 16:23:24 »
a povrh toga, one najvažnije stvari u Stalkeru i nisu SF...

mislim da je ovo uzrok svih ovih strana diskusije o tome da li je SF mrtav ili ne...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #524 on: 09-07-2015, 16:40:33 »
a može i ovo!


Kao vaši omiljeni filmovi imaju logična objašnjenja, a koja, replikanti u Blade Runneru NIKAD neće biti napravljeni, svemir neće NIKAD biti kolonizovan, bar ne na Solarisu, Zona u Stalkeru NIKAD neće postojati, HAL iz Odiseje NIKAD neće biti stvoren, ma šta ja pričam - STAR WARS I STAR TREK su potpuno logični!

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #525 on: 09-07-2015, 19:49:21 »
Sada ćr skalop da kaže kako se opet hvataš filmova, ali sve jedno, ne vidim kakve veze ima to što se pomenute stvari (iako ne znam kako to možeš sa sigurnošću da tvrdiš) nikada neće dogoditi.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #526 on: 09-07-2015, 20:16:35 »
Neću. Lupetanje na ovoj temi ne obavezuje. Bolje nam je ovako nego da Bata nešto zaista nauči. Ko bi tada s njim izašao na kraj. Meni su opasniji oni koji pametuju. Njihove verzije su naizgled uverljivije. Kad Bata poentira na NIKAD, NIKAD, NIKAD... on zapravo potvrđuje osnove SF-a kao fikcije, odnosno, smešta SF tamo gde on kao literarni predložak i spada. Sve što sam ja napisao, a za to odgovaram, spada u to NIKAD, ali u sebi nosi i AKO, KAD BI, U OKOLNOSTIMA... Jedini uslov je da postoji dovoljno naučne podloge da bude uverljivo. Ovako kako on predstavlja fantastiku mogli bismo da pretpostavimo i da vampiri, duhovi, zombiji, hobiti, vile Ravijojle i ko zna šta sve još, spadaju pod NIKAD.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #527 on: 09-07-2015, 20:24:02 »
ja ne vidim tu NIKAD, naprotiv. gde god ima verovatnoće, nema izvesnosti. na primer, nauka kaže da postoji verovatnoća da nas posete vanzemaljci (mala, ali svakako verovatnoća, i dok god postoji koliko god mala bila, ne može se sa izvešnošću reći da se to NIKAD neće dogoditi). a ako dođu, svašta može da bude. onda stupa na scenu to što ti pominješ, AKO, KAD BI, U OKOLNOSTIMA. ko zna, možda bi i Zona nastala :)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #528 on: 09-07-2015, 21:05:49 »
Naravno da ni ja ne vidim NIKAD. A za Zonu će se ubrišeš. To NIKAD neće biti uverljivo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #529 on: 09-07-2015, 21:17:28 »
Ne znam što NIKAD. Kolika je verovatnoća da nas posete vanzemaljci tolika je i da iza njih ostane neka Zona. Sad, da l će da ispunjava želje je drugo pitanje. Dakle, imamo nauku koja kaže da nas mogu posetiti vanzemaljci (i iza sebe ostaviti neku Zonu), a ispunjavanje želja je KADA BI deo, to jest fikcija. Meni dovoljno :-)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #530 on: 09-07-2015, 21:45:48 »
Šta ti je to Zona?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #531 on: 09-07-2015, 21:54:44 »
Pa mesto gde su vanzemaljci došli na piknik, a koje trpi neke posledice njihovog boravka tu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #532 on: 09-07-2015, 22:55:55 »
mala vjerovatnoća, u kontekstu toga da čovječanstvo i Zemlja neće vječno postojati, je realno - nikad

u stvari, objasnite kako će ti vanzemaljosi da dođu, da putuju više od brzine svjetlosti neće da može

ako će da dođu putem neki crnih rupa i sabijanja prostora, vala dokažite

do tada - realno nikad


tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.994
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #533 on: 09-07-2015, 23:27:13 »
Recimo kroz crvotočinu. Matematika kaže da crvotočine mogu da postoje. Kolikogod verovatnoća bila mala da se one zaista iskoriste za putovanje kroz prostorvreme, dovoljna je postavljanje okruženja za neki SF roman.

A sve i da je nikad, opet ne vidim šta to menja.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #534 on: 10-07-2015, 00:00:30 »
ako nema kvalitativne razlike između vukodlaka i dolaska vanzemaljaca, onda to stvarno pripada istom žanru, naravno - ne SF-u

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #535 on: 10-07-2015, 00:07:14 »
Ima razlike, ali ti to ne razumeš. Sprečava te uverenje da sve možeš da postaviš naglavce. E, ne možeš. I neću da ti objašnjavam, neću da ti dokazujem. Doduše, imam jedan kurs za apsolutne analfabete imaginacije, ali sam zbog tebe uveo prijemni ispit.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

RedSonja

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.434
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #536 on: 10-07-2015, 00:07:47 »
he pričate o tome ko da nas već dosad nisu stoput posetili

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #537 on: 10-07-2015, 00:20:04 »
dok se ne dokaže suprotno - nema razlike

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #538 on: 10-07-2015, 07:59:55 »
Dok ti ne dokažeš da nema razlike, ima razlike. xukliam
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.696
  • Strahoslovni domen999
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #539 on: 10-07-2015, 10:29:20 »
ako nema kvalitativne razlike između vukodlaka i dolaska vanzemaljaca, onda to stvarno pripada istom žanru, naravno - ne SF-u

Ovo ti je isto kao da si rekao da nema kvalitativne razlike između ne-indoevropskih jezika i morfološkog korena "tr". Jedno je skup živih bića koja ne potiču sa Zemlje, drugo je (relativno) vrlo konkretno stvorenje koje može da potiče odakle pisac odabere...ali to je samo prva besmislica u gornjoj rečenici.

Druga besmislica je u pretpostavci da tako definisani motivi određuju "žanr". Možeš da pišeš o vukodlacima u bilo kom žanru: hororu, fantastici, romantičnoj komediji, trileru... pa tako i naučnoj fantastici. Nije bitno o čemu pišeš, nego kako.

Biće bolje da napraviš sopstvenu teoriju žanrova, ako hoćeš dalju raspravu.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #540 on: 10-07-2015, 11:03:52 »
ridikuli, porede se ''vukodlak'' i ''dolazak vanzemaljosa'', ne porede se vukodlaci i vanzemaljci, čitaj malo pažljivije

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #541 on: 10-07-2015, 11:52:14 »
Jeste meni žao što te drndaju na True Detective i nekim drugim serijama i flimovima. Ali to ne znači da bi sad trebalo da se iskušavaš na SF-u. Prvo kursić. Da ti neko objasni da je vukodlak čisto zemaljska ujdurma od pre SF-a sa nešto manje uverljivosti od saskvača. I to je NIKAD NIKAD, osim ako ih ne donesu vanzemoljci u Zonu. Da bi se deca radovala. Vanzemoljci nisu NIKAD, samo se ne zna ka'će.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #542 on: 10-07-2015, 11:56:21 »
zna se ko je vukodlake, zombije i vampire uglavio na temu

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #543 on: 10-07-2015, 12:06:43 »
Da si pažljivo čitao bilo bi ti jasno, ali ti ne umeš pažljivo da čitaš. Ti prvo smisliš odgovor.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #544 on: 10-07-2015, 12:10:08 »
Vukodlak je divna legenda i može se uglaviti u svakojaku temu. Naravno da vukodlak može biti i SF.

Ko ne veruje, evo jednog primera: http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9819.0

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.247
 • ведьма
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #545 on: 10-07-2015, 12:22:17 »
Quote
Naravno da vukodlak može biti i SF.
Ne slazem se, vukodlak je deo fantastike/horora. Osim ako nije vestacki stvoren, dakle AW - artificial werewolf :)

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.168
  • The Cult of Ghoul
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #546 on: 10-07-2015, 12:31:20 »
jbt, lepo napišem knjigu o tome, a slepci i dalje više vole da pipkaju slona odovuda i odonuda...

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #547 on: 10-07-2015, 12:43:41 »
Quote
Naravno da vukodlak može biti i SF.
Ne slazem se, vukodlak je deo fantastike/horora. Osim ako nije vestacki stvoren, dakle AW - artificial werewolf :)

A šta ako je zver stigla sa druge planete? Šta onda?

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.247
 • ведьма
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #548 on: 10-07-2015, 12:47:31 »
Onda bi to bio vanzemaljac :lol: a ne vukodlak.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Reply #549 on: 10-07-2015, 12:50:09 »
Mda... Realno posmatrano vanzemaljac. Kroz prizmu Terrana vukodlak.

Jesi li se ikad zapitala odakle legende potiču?