Boban predstavlja Fukujamu kao da je tip degenerik. Daleko od toga da se ja potpuno slažem s Fukujamom, osnovna ideja o kraju istorije ne može da se razumije kao kraj povijesti ili kraj prošlosti, kraj zbivanja, kraj bilo kakvog dešavanja, što si bre toliki smarač
prošlost je ono što se desilo
povijest je ono što buljuk ljudi priča da se desilo
npr, Albanci pričaju da su Iliri a Srbi pričaju da ovi nisu Iliri
a istorija je nauka o prošlosti, te se očekuje da otkrije istinu o tome, analizirajući povjesna lupetanja, ali i arheološki istražujući, i što ne čak i dnk analizu da ubace, čak i prirodne nauke mogu da pomognu istoriji da odredi šta se u prošlosti desilo
pritom je jasno da istorija nikad neće biti sposobna da rekonstruiše kompletnu prošlost, ako ništa drugo onda zato jer se istorija ne bavi time šta si jeo juče. To nije istorija, to je samo prošlost, eventualno je povijest ako si jeo šlag s neke ribe
Kraj istorije stoga ne znači da neće biti ratova, samo da su oni toliko besmisleni da se, kao što reče mac, pobjednik već zna, a čak i ako se slučajno ne zna, i onaj drugi protivnik je isto smarač.
Ko su pobjednici, kapitalisti ili komunisti, istok ili zapad, hrišćanstvo ili islam, latinica ili ćirilica, Hrvati ili Srbi? Ima li šta novo na meniju? AKo nema onda je kraj istorije, iako ih ovih borbi mogu sulude kombinacije da se izračunaju, problem je upravo taj, one su izračunljive. Jopet, nema novuma.
i ne samo to, u svjetlu priče šbbkbb, gdje čak ni pobjeda u Drugom svjetskom ratu suštinski ne mijenja slijed stvari, možda je istorija završila svoje i prije Fukujame. Ja baš nisam toliko sklon da mislim da bi sve bilo isto da je Hitler pobijedio, ali i sami znate da su se i takve priče pisale
no poenta kraja istorije je ''već viđeno'' problem, a ne to da li će se Srbi ponovo pokačiti sa Hrvatima. Zato se u Kini kao dešava nekakav progres, no to nije uopšte progres, niti je to istorija, to je samo umnožavanje već viđenog.
kao istorija, ne kao prošlost ili povijest