@NF, ne znam odakle tolika želja za ad hominemom, ali Bata nije Zoran Živković. Your argument is invalid. Ako ZŽ tvrdi isto onda potpuno dvije različite osobe tvrde isto, kakve veze ima onda šta ja radim sa SF-om? Mojne sad da pročitam Snow Crash.
@tomat, primjeri su ipak priča za sebe, jer maltene se temelje na prikrivanju vanzemaljskih praksi od čovjeka, u Pikniku i Solarisu nove prakse i nove tehnologije očigledno postoje, samo one nisu uvijek u domašaju ljudske svijesti. I to je sasvim dobra tema, npr. nastaviti u tom pravcu bi možda i uzdrmalo ZŽ tvrdnju, ali ne baš u korijenu, jer em on priča prvenstveno o tehnologiji, em je susret treće vrste maltene nemoguć, bar ne dva složena bića.
@mac, pa eo, objasni kakav hardver može to da riješi, pošto moje oskudno poznavanje kompjutera mi govori da nule i jedinice neće postati trojke i četvorke s novim hardverom. Taj algoritam zločina je običan slijed nula i jedinica, dakle može ljudsko biće da ga izračuna kao običnu frekvenciju, ako ima sve potrebne podatke. Pretpostavljam da je u PoI samo dato na kvantitetu, ima zilion varijabli, što profi Fabijanu u Zagrebu i ne treba, jer barata sa malim mjestom i malom populacijom, no suština se ne mijenja, to se matematički računa bilo ručno bilo kompjuterski, kalkulacija je kalkulacija. Kakav hardver tu može bilo šta da promijeni?
@ridiculus, ne obmanjuj narod, Boban je popularizovao koncept avatara!
Ne znam šta da mislim o Stivensonu, Gibson je valjda plastičan primjer kako je neko bez poznavanja računara izmislio koncept kiberprostora, a da pritom taj koncept u naučnom pogledu i nema smisla? Među teoretičarima kulture ja sam samo nailazio na neoliberalne zloupotrebe tog pojma.