pazi, ja bih mogao upravo to tebi da zamjerim, jer ti od mene tražiš, bukvalno, kibernetički dokaz da je SF mrtav

Šta to znači, da on bukvalno mora da prestane da postoji. Nepotreban, po tebi, znači da ja moram da nađem dokaz koji predstavlja čisti rez, promjenu broja hromozoma. A zamisli, to ni Darvinu nisu tražili. Postoji i klasična muzika - ali nije relevantna. To nije matematički logično, zar ne? A jeste istinito.
Možda bi za početak mogli da se dogovorimo da je klasična muzika primjer smrti jednog kulturnog fenomena? Ili je za tebe u stvari aramejski jezik primjer toga? Ili egipatski hijeroglifi? Šta je za tebe primjer smrti kulturnog fenomena, eo meni nije jasno, pošto ja navodno trpam neku matematiku

No, ti imaš pravo da tražiš takvu metodološku strogost, no nemaš pravo da tvrdiš da sam ja taj koji kulturu predstavlja matematički. Nepotrebnost nije matematički termin. Sinhronicitet i ekstrapolacija jesu. Ali ne koristim ih ja. Ti si taj koji izgleda ne prihvata kulturnu smrt dok ne ode do koske, do hijeroglifa

Dao sam čak i solidnu ilustraciju u vidu religije, gdje ljudi slave slave, krste djecu, slave Božić, ali to više nema istinski religijski temelj. Mnogi štaviše simuliraju vjeru, realno u praksi vjernici nisu. Istovremeno, to ni u ludilu neće da priznaju. Tako se i ja borim ovdje sa SF vjernicima, izgleda. Al bolje da prvo definišeš kulturnu smrt, možda se iznenadimo svi, možda ne budu hijeroglifi primjer.
No, hajde to što NIJE tačno da je Stivenson uveo termin avatar u opštu upotrebu. Mnogo je veći problem što i dalje ne iznosiš nikakav dokaz o tome. Nisam siguran da razumiješ
šta to znači ''uvesti u opštu upotrebu''. Kao spomenuto je negdje, pa je tako uvedeno?
http://en.wikipedia.org/wiki/Avatar_(computing)To ne znači ništa. Uostalom, šta konkretno dokazuje taj metaverzum? To jest, u kom smislu pobija ZŽ tvrdnju da metaverzum postoji? Pa ZŽ upravo to tvrdi, da metaverzum postoji. A internet kao takav postoji duže od Stivensonovog romana.
Al ajde da se ne zezamo, molim te, objasni kulturnu smrt, šta je to, i objasni je kako oćeš, može i matematički. Jer očigledno pojašnjenje na tom nivou je apsolutno potrebno.
Ne izmišljaj.
jel me ti to optužuješ za neki sajens fikšn???