Čak i kada bi bilo tačno da je taj i taj film (Odiseja u svemiru ili stavite naslov već po nahodjenju) najbolji u svom žanru, i medju najvećima uopšte - ma najbolji u istoriji kinematografije ako treba - to ne dokazuje koji žanr je bolji. Ili dragoceniji. Ili ima veći potencijal. Ili šta god slično. Zato što bi se moglo tvrditi da je taj film takav kakav jeste uprkos žanru, a ne zbog njega. "Transcendira žanr", ako tako hoćete. Dakle, ako volite "žanr", volite konvencije.
A ako kažeš, trt-mrt, da je najbolji SF film po bilo kom kriterijumu jedno od "opštih mesta", onda priznaješ da to ne mora nužno da bude Odiseja u svemiru. Svakako, vidjao sam liste gde je to Blade Runner (moja lista bi bila takva). Treći tvrde Solaris. Itd. Kao da je to bitno na ovoj temi.
Ali, moj pomalo nipodaštavajući komentar povodom "opštih mesta" na prvoj listi je vezan za činjenicu da svako, koliko god ne znao dovoljno o žanru, može da napravi sličnu listu (ili bar njen deo) na osnovu onoga što mu je poznato. Svako može da stavi na listu Blade Runnera, 2001, Tudjine, Terminatore i Zvezdane ratove (iako će ovde biti neslaganja), ali neće baš svaki prosečan gledalac da stavi na nju Brazil, Children of Men, Strange Days ili Moon, ili ne daj Bože nešto opskurno tipa The Man from Earth ili Upstream Color. To ne znači da ovima prvima nije tu mesto, ali ako se čitava lista sastoji od svima poznatih filmova i filmova za koje mislim da su pogrešili listu, onda opasno gubi kredibilitet u mojim očima. Nema sredine, nema čudesnih filmskih otkrića, nema reakcije "hej, ovog se nisam setio" ili "ovo deluje interesantno".
EDIT: Jašta, malo preterujem, da bih napravio jasniju poentu, ali suština ostaje. Ima sredine, ali suviše je to šturo u odnosu na druge dve krajnosti.