Author Topic: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015  (Read 11681 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« on: 06-10-2015, 13:23:59 »

BEOKON–BY LKAFANA I SAKURABANA
5. OKTOBAR 2015.
Kao što su neki možda primetili, „Lazar Komarčić“ je vazda nekako nakrivo nasađen.


1. Slična udruženja u okruženju i svetu su uvek prvenstveno fanovska, a LK se diči i velikim udelom članova koji naravno jesu fanovi, ali i nešto stručno i autorski rade i stvaraju. Osnivači društva su bili pisci, scenaristi i strip-crtači, pa posle i izdavači, prevodioci, akademski izučavaoci, filmski autori… Ponekad mi zvuči kao zamalo neko esnafsko udruženje… Da me ne shvatite pogrešno: fanovi su srce i duša svakog udruženja, bez nas fanova ništa, mi fanovi dajemo značaj i podršku onome šta volimo, i time se dobrim delom LK ravna u pravljenju svog programa (javljajte se i dalje sa predlozima na redakcija(at)emitor.rs!)
2. Slična udruženja u okruženju i svetu se retko sastaju, povremeno se okupe, naprave neki događaj, a kruna svega je KONVENCIJA, gde se sjate svi živi, da se druže, vide posle dugo vremena. Mi se sastajemo svakih sedam dana, ponedeljkom, i autori i fanovi, od septembra do juna na tribinama u Domu Omladine, a tokom „letnje pauze“ glasno gikujemo po kafanama. Svakog ponedeljka. Jedno vreme dok smo bili „između prostora“ i tribine smo držali u kafani. Svakog ponedeljka. Posle toga je zatvorena. (I nije jedina koju smo zatvorili. To je kob koja nas prati.) Scena je decenijama bila mala, i takav način rada i dalje uglavnom zadovoljava potrebe. (Nisam dovoljno star da me ovo podseti na Farmerovu priču „Svet samo utorkom“, ali tatin tavan.) Dakle, što bi rekli kolege programatori, it’s not a bug, it’s a feature.


3. Nekim sklopom 1) i 2), i jelte, ekonomsko-istorijske situacije u zemlji, u LK konvencije se nikad nešto nisu primile kao vid delovanja, kafana je ostala ljubav bez prave konkurencije. Osamdesetih je u Domu omladine Beograda pokrenut BEOKON kao beogradska konvencija ljubitelja fantastike (pandan zagrebačkom Sferakonu), ali se održavao na svakih pet godina. Devedesetih su bile devedesete, nije bilo baš mogućnosti za konvencije. Tad je BEOKON prvi put mutirao u filmski festival, okupirali smo Muzej Jugoslovenske Kinoteke na sedam dana projekcijama i predavanjima (volimo da držimo banku). Dvadeset prvi vek je doneo u Društvo neke nove ljude, koji su odrasli na dial-up netu i čežnjivo pratili izveštaje sa velikih konvencija po svetu. Nakon što nam je 2004. Eurokon praktično došao na noge, u Bugarsku, i uspostavljanja veza sa fanovima iz Hrvatske i posetama Sferakonu i Istrakonu, neki od nas su prvi put otišli na pravu konvenciju. Glavni utisak: možemo i mi tako. Anksioznost je razrešena tako što smo 2004. ponovo pokrenuli BEOKON u Domu omladine. Ako me pamćenje služi, a u ova digitalna vremena služi me slabije nego što mojim godinama priliči, napravili smo ih četiri (ili pet? moraću da pogledam), i svi su bili u DOBu, osim jednog koji je za vreme renoviranja gostovao u DKSG.


Na tim Beokonima je kolega Jovan Ristić pokrenuo Festival srpskog filma fantastike, koji je od bitnog dela programa postao samostalan festival. Pojavila su se i druga udruženja, sa namerama da prave svoje konvencije i skupove, uglavnom epske fantastike (pozdrav za ekipu KONEFa), ali se vrlo brzo svojom postojanošću, istrajnošću, i prepoznatljivošću na sceni izdvojila Sakurabana.


Sakurabana je krenula sa radom 2006. Mangadromom i Animanga vikendima, kao ekipica zaljubljenika u mange, anime i japansku kulturu, i ubrzo je dovoljno porasla za nekoliko svojih većih dešavanja. Redovne konvencije JAPANIZAM (od 2008) i CHIBICON (od 2013), i brojne manje manifestacije, napravili su od njih majstore organizacije sa iskazanim smislom za detalj, i uvek smo rado bili gosti, i kao fanovi i kao učesnici. Skorašnje njihove konvencije i nedavna POTTERMANIA pokazuju da su organizatorske veštine ispekli do savršenstva, puneći do pucanja zdanje DOBa zadovoljnim fanovima.


Nedavno smo, U KAFANI negokako, sedeli sa Jelenom Jokanović iz Sakurabane, o detaljima planova za sledeću konvenciju Kako je u pitanju konvencija opšteg tipa, koja će pod jedan krov (tesan krov Doma omladine) sabrati više fandoma (razni stripovski, superherojski, kosplejerski, knjigočitalački, i naravno manga/anime fandome) u meni je zazvonilo BEOKONSKO zvono za uzbunu. Taj alarm se u meni pali bar dva puta godišnje, napravim nabrzaka u glavi nacrt za celu konvenciju, a onda se setim kako je to izgledalo u bekstejdžu i kako svaki put cela ekipa sagori crnčeći (mada, bar dvoje su se tako smuvali, a ovi što su se rasturili — nije im ni bilo suđeno, nadam se), pa to onda odložim za neka druga vremena, a ona nikad nisu nužno bolja ili pogodnija. Tako sam, u cilju sprečavanja daljeg preopterećivanja mene iz budućnosti, domislio da spojim lepo i korisno, i delegiram: predložio sam Sakurabani da se ta nova konvencija opšteg tipa osloni na postojeću tradiciju LK, i nastavi tekovine BEOKONa, što je uskoro prihvaćeno na obostrano zadovoljstvo.


Imam zadovoljstvo da posle 700 prethodnih reči najzad najavim NOVI BEOKON, koji će se održati za vikend 14-15. novembra 2015. u Domu omladine Beograda, a u organizaciji Sakurabane. LK naravno ostaje suorganizator dela programa, i učesnik u predavanjima i tribinama. Planiramo trajnu saradnju, tako da novi BEOKON možete očekivati i sledećih godina u sličnom terminu.


Ovaj BEOKON će biti veći i ambiciozniji od svih prethodnih konvencija, i LK i Sakurabaninih, što me istovremeno i plaši i raduje. Uskoro ćemo objaviti detalje progama i otkrivamo ko su počasni gosti konvencije (prsti me svrbe, ali evo, uzdržavam se).


Više informacija uskoro, a mi se dotle vidimo na tribinama, i posle U KAFANI.


Žarko Milićević
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.929
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #1 on: 06-10-2015, 13:44:54 »
Oh. Vrlo lepo!!!!!!!!

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #2 on: 06-10-2015, 14:03:30 »
да, сјајно!
...barcode never lies
FLA

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #3 on: 06-10-2015, 14:25:24 »


Već neko vreme širimo glasine i tizujemo narod da Sakurabana za novembar sprema nešto BAŠ VELIKO, i evo, konačno je došlo vreme da te planove i obelodanimo. Naime, nakon uspeha sa dosadašnjim konvencijama kao što su pre svega Japanizam i ChibiCon, ali i Potermanija koja se u rekordnom roku nametnula kao jedno od uzbudljivijih gikovskih dešavanja u Beogradu, odlučili smo da nastavimo tim putem – kako u pogledu organizacije novih događaja, tako i kada je reč o proširivanju repertoara i okretanju ka fandomima koji nisu samo japanski. Međutim, događaj koji sada pripremamo ne počinje od nule – naprotiv, nadovezuje se na tradiciju dugu preko 30 godina.
Dame i gospodo, čast nam je da najavimo da će se u Domu omladine Beograda, za vikend 14. i 15. novembra, posle duže pauze ponovo organizovati BeoKon.

BeoKon je zamišljen kao mesto za proslavljanje SVIH fandoma – filmova, knjiga, strip serijala, video igara, TV serija, kultnih autora, manje ili više opskurnih subkultura i svega drugog bitnog u svetu naučne, epske i urbane fantastike, odnosno gikovštine kao takve. BeoKon je događaj koji će Beogradu konačno pružiti priliku da pod jednim krovom okupi sve znamenite franšize alternativne pop-kulture (koja se odavno više ne može smatrati toliko „alternativnom“), i koji će, nadamo se, vremenom izrasti u ozbiljnu regionalnu konvenciju zbog koje će mnogi želeti da doputuju u naš grad.
Prvi BeoKon organizovan je ranih 1980-tih, kao čedo Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Služio je kao platforma tadašnje gikovske scene u Beogradu i bivšoj Jugoslaviji, i domaćoj publici predstavio je mnoge nove naslove i zanimljive goste. Tokom devedesetih, kao i previše toga u našoj zemlji, i BeoKon je zamro. „Lazar Komarčić“ se u dve'iljaditim potrudio da konvenciju revitalizuje, što je u trenutku kad u Srbiji fandomi tek počinju da se formiraju bio veliki posao, naročito jer je trebalo održati i kvalitet redovnog nedeljnog programa. Sa dolaskom Sakurabane na konvencijsku scenu za BeoKon se u „Komarčiću“ lagano spuštao interes, i festival se od konvencije prešaltao  na formu žanrovskog filmskog festivala, koji se održava u aprilu u Kinoteci.
Sakurabani je stoga posebno zadovoljstvo što joj je povereno da iz pepela podigne prvu domaću konvenciju kao brend. Nastavićemo organizaciju ovog događaja, naravno uz pomoć i saradnju prijatelja iz „Lazara Komarčića“ koji su nam velikodušno prepustili kormilo. Ove godine su uz nas i izdavačke kuće Darkwood i Laguna, odnosno kompanija Computerland, kao nosioci autorskih prava za većinu fandoma koji će biti promovisani na konvenciji.

Očekuje vas raznovrstan i uzbudljiv program, kao i – dun dun DUN – krupnokalibarski gosti iz inostranstva, čija imena jedva čekamo da vam saopštimo. Znamo da će mnogi od vas poželeti da dođu samo radi susreta sa njima.

Više informacija uskoro!

http://www.sakurabana.info/2015/10/najava-beokon-powered-by-sakurabana.html
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #4 on: 06-10-2015, 14:58:08 »
Odlično rešen plakat.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.929
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #5 on: 06-10-2015, 15:19:41 »
Nadam se da neću biti shvaćen pogrešno, ali ovim ženama (& muškarcima) iz Sakurabane ovaj grad stvarno treba da sazida spomenik ili makar dodeli neku nagradu za delanje u oblasti kulture. I ova kombinacija sa LK deluje kao team-up o kome svaki pravi gik mašta već godinama.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #6 on: 06-10-2015, 16:11:46 »
o, pa zivi ste, cestitke; vec pomislio da se lk trajno gubi u ispraznosti neta, ovi bi mogli unijeti malo svjeze krvi.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #7 on: 06-10-2015, 17:03:22 »
ali ovim ženama iz Sakurabane ovaj grad stvarno treba da sazida spomenik ili makar dodeli neku nagradu za delanje u oblasti kulture.

Potpuni girl power :D A najzgodnije je što tačno znaju šta hoće i funkcionišu vrlo feminacistički i sa primetnim odsustvom demokratije, za razliku od LK, pa se nešto i uradi :D To na osnovu mog iskustva glede ove konvencije.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #8 on: 06-10-2015, 17:41:58 »
Srećna saradnja sa Sakurabanom.


Imao je LK krizu i sa RPG igračima, ali je preživeo. Nadam se da će i ovo preživeti. Suviše je fluidan da bi tek tako nestao. BEOKON ću pozdraviti iz Tulse.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #9 on: 06-10-2015, 19:42:20 »
o, pa zivi ste, cestitke; vec pomislio da se lk trajno gubi u ispraznosti neta, ovi bi mogli unijeti malo svjeze krvi.

willkomen!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #10 on: 06-10-2015, 20:30:02 »
danke, danke, mislim, kad vec organiziraju zzene... :roll:

Boban

 • 3
 • Posts: 22.290
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #11 on: 08-10-2015, 13:22:10 »
LK nije nikada bio ni zamišljen ni postavljen kao fanovsko udruženje, za razliku od npr. SFere.
Zato te fanovske stvari nisu nikada dobro funkcionisale kod nas. Za prave SF&F fanove LK je kao vanzemaljac.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #12 on: 08-10-2015, 13:49:27 »
Daj, majke ti, prosvetli nas.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.290
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #13 on: 15-10-2015, 09:20:44 »
ponekad pomišljam da smo ti i ja proteklih 35 godina proveli u paralelnim univerzumima i sada nisam siguran da li smo se obreli u tvojoj ili mojoj viziji...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #14 on: 15-10-2015, 10:00:24 »
Nije sasvim tako, ali 35. godina je dugo vreme. Hajde, najpre me demantuj da LK nije zamišljen kao filijala SFERE.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.290
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #15 on: 16-10-2015, 00:20:49 »
To je bila SFerina želja i oni su nas inicirali da osnujemo njihovu podružnicu, ali smo mi već na prvom sastanku shvatili da ćemo ići svojim putem.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #16 on: 16-10-2015, 07:44:14 »
Jel' si ti to mene demantovao ili si potvrdio? No ovom forumu "ne" i "ali" dobiješ čas posla, samo se "da" istiskuje kao iz prazne paste za zube.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 10.950
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #17 on: 16-10-2015, 09:07:19 »
Potvrdio je iskaz da je LK zamišljen kao filijala SFERE. Demantovao je nešto što još nisi rekao, ali možda ti je bilo u planu.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #18 on: 16-10-2015, 09:33:23 »
Demantovao je nešto što još nisi rekao, ali možda ti je bilo u planu.


Evo ga - "ali".


Mac, ako želiš da moderiraš nemam ništa protiv. Neutralno. Boban je napisao da nikada nije bio zamišljen... Dakle, jeste bio zamišljen tako. Ušao sam u raspravu sa samo jednom rečenicom jer se kod nas sve dovodi u sumnju. Naravno da je LK krenuo svojim putem čim je dr Z.Ž. preuzeo kormilo i naravno da je bio zamišljen kao fanovsko društvo u kome će se okupiti tadašnji i budući čitaoci njegovih predstojećih izdanja. On nikada nije imao cilj da podrži domaće stvaralaštvo i povukao se čim se ispostavilo da postoje i takve namere. Dotle je oko LK bilo okupljeno više fanova nego potencijalnih pisaca i prevodilaca.


Bez njega smo ušli u period gde će Boban biti više u pravu da je LK postao nešto sasvim različito od SFERE. Moguće je da različitost potiče i od okolnosti da je SFERA imala stalne prostorije u Peščenici, a mi jednom nedeljno, par sati, u NUBS-u. Oni nisu imali potrebu za redovnim okupljanjem, a mi smo grčevito čuvali naš termin. Mac, tada su čuvari, tetkice i ložači bili naši glavni protivnici u NUBS-u, naša jedina odbrana Boža Koprivica koji nas je nasledio od Z.Ž.


 Naravno, i to se da demantovati, bar u smislu da me je sećanje izdalo. Videćemo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 10.950
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #19 on: 16-10-2015, 10:18:41 »
Vid stvarno, rekao je da nikada nije zamišljen. Tja, čini se da je važno napomenuti ko se računa u zamišljače.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #20 on: 16-10-2015, 10:28:15 »
Ah... SFERA... LK... Zoran Živković... Boban & Scallop...

Fragmant po fragment možda nešto i pohvatamo...


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #21 on: 16-10-2015, 11:02:05 »
Teško da ćeš se nahvatati, ako već nisi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.290
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #22 on: 17-10-2015, 09:56:06 »
Radmilo, lupetaš o počecima LK-a, jer nisi ni bio deo toga; priključio si se klubu pola godine nakon inicijalnog sastanka, kada su mnoge stvari bile već donete.
Nema ZŽ nikakve veze sa preuzimanjem kormila i skretanjem sa SFerinog puta.
SFera je sastavila trojicu ljudi za koje je dobro procenila da imaju grupu oko sebe: Monju, Vesovića i mene... mi smo se sastali u podrumu Narodne opservatorije i pored ostalog odlučili da ne pravimo podružnicu SFere već da pravimo sopstveni klub. Monja se koprcao protiv toga jedan-dva sastanka pa smo ga optužili da je njihov plaćenik.
ZŽ je u celu priču ušao nekoliko meseci kasnije, jeste preuzeo kormilo i sproveo neke svoje samovoljne odluke, ali je isto tako i uradio da klub dobije mnoge stvari do kojih verovatno sami ne bismo stigli, pre svega u smislu prostorija, omasovljenja, medijske pokrivenosti...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #23 on: 17-10-2015, 10:06:52 »
Bre, ti si Apis srpske fantastike! I ja sam 1958. planirao isto, na mansardi lista "Pioniri", ali smo sve morali da odložimo, jer se ti još nisi rodio. :-|
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.290
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #24 on: 17-10-2015, 10:33:08 »
I povrh svega, ostaje zabeleženo da si svoju prvu SF priču objavio u publikaciji gde sam ja bio urednik.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.114
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #25 on: 17-10-2015, 10:53:22 »
 :-x :-x :-x :-x :-x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #26 on: 29-10-2015, 20:14:27 »
За сада најављени програм и обавештења:

Tribina: Nil Gejmen
Tribina: Game of Thrones

Predavanje - Star Wars - Epizoda Sedam, Buđenje spojlera
Cosplay: Catwalk

Konkurs za Artist Alley: Beokon 2015
https://www.facebook.com/events/424478431084118/

Tribina: DC vs Marvel

Tribina: Dr. Who
Tribina: Young Adult književnost

Tribina: Šerlok Holms
Tribina: The Walking Dead

Tribina: Aleksa Gajić - Prophet 1.0 (najava novog filma)
Izložba: Bob Živković

Tribina: Warcraft
Predstavljanje: Igor Kordej - Tarzan: Reke krvi
Turnir: A Game of Thrones LCG
Turnir: Infinity
Traileri video igara: StarCraft: Legacy of Void, Fallout 4,...

Prijave za volontere za Beokon 2015:
https://docs.google.com/forms/d/14_O-gBYj_ykkdY2cuZjI-iupTzqrY9_pLGfOCl6tvrY/viewform

prvi GoH:

BEOKON ‪#‎beokon2015‬
Gost: Geša Petrovič
Tribina: Gesha Petrovich & OriSor
Kao eksluzivna gošća BeoKona, sa nama će ovog novembra biti Geša Petrovič, popularna kosplejerka iz Rusije čije su vrhunske fotografije i kostimi poslednjih godina osvojili internet. Geša ima 25 godina, živi u Moskvi, i sebe definiše kao kosplej modela, a uža specijalnost joj je rad sa perikama, čime se i profesionalno bavi. U kosplej vodama je već pet godina, na World Cosplay listi spada u pet najboljih globalnih kosplejera, a s obzirom da joj je karijera u usponu, sve češće je gošća na svetskim konvencijama. Do sad je bila u Ukrajini i Japanu, a nedavno i u Kini, gde se i upoznala sa OriSor ekipom, srpskom kosplej senzacijom, koji će joj i biti zvanični domaćini tokom boravka u Srbiji.


https://www.facebook.com/GeshaPetrovich
https://worldcosplay.net/en/member/Chert-Ego-Znaet
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #27 on: 30-10-2015, 10:34:34 »


Posebna čast nam je da najavimo i drugog gosta BeoKona - legendarnog umetnika Dejva Mekina, koji u Beograd dolazi zahvaljujući pokroviteljstvu izdavačke kuće Darkwood.
Dejv Mekin, engleski ilustrator, stripski umetnik, fotograf, grafički dizajner, reditelj i muzičar rođen je 1963. godine u Taplou. Godine 1986. upoznao je Nila Gejmena i od tada započinje epsko prijateljstvo uz saradnju na raznovrsnim projektima. Nakon njihovog prvog grafičkog romana, "Violent Cases", zajedno su radili su na stripovima "Crna Orhideja", "Od signala do šuma", "Mr. Punch" i - naravno - "Sendmen", čije su naslovnice koje je eksluzivno dizajnirao Mekin ostavile snažan pečat na estetiku pop-kulture 90-ih. Pored par dečijih slikovnica, Mekin je takođe ilustrovao nekoliko Gejmenovih romana – "Koralinu" i "Knjigu o groblju". Zajedno su radili na filmu "MirrorMask", koji je pobrojao brojne pozitivne kritike, kao i na seriji "Nikadođija".
Pored rada sa Nilom Gejmenom, Dejv Mekin je zaslužan za crtež kultnog grafičkog romana Granta Morisona – "Betmen. Ludnica Arkam". Mlađoj publici poznat je po tome što je radio koncept dizajn za igrane filove "Hari Poter". Nedavno je završio produkciju svog drugog filma, po imenu "Luna", koji ćemo i prikazati na BeoKonu. Pored rada u oblasti stripske i filmske umetnosti, ilustrovao je mnoge plakate, omote za muzička izdanja, dizajnirao korice za knjige, a takođe je i uspešni džez pijanista.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.929
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #28 on: 30-10-2015, 10:54:45 »
Stvarno prestižan učesnik. Sve čestitke.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #29 on: 30-10-2015, 11:11:02 »


Posebna čast nam je da najavimo i drugog gosta BeoKona - legendarnog umetnika Dejva Mekina, koji u Beograd dolazi zahvaljujući pokroviteljstvu izdavačke kuće Darkwood.

*_* Vreme je da provetrim svoj primerak Cages, ima da padne autogramisanje!!!1

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #30 on: 03-11-2015, 17:39:04 »
http://emitor.rs/2015/11/beokon-program/

Konačno možemo da sa vama podelimo i kompletan program BeoKona. Vidimo se u Domu omladine Beograda!

Subota 14. novembar:

11:00 – Otvaranje kapija

BIOSKOPSKA SALA

11:30 – Tribina: The Walking Dead

BeoKon otvaramo pričom o najžilavijoj horor franšizi danas – „The Walking Dead“, iliti „Odajući mrci“. Pridružite nam se dok poredimo strip sa uspešnom TV serijom, osvrćemo se na uspon popularnosti zombi apokalipsi u poslednje vreme, odmeravamo kojom brzinom je potrebno begati da bi se sačuvala živa glava kad nagrnu „šetači“, i diskutujemo o tome koliko je Deril Dikson baja nad bajama. Zombiji u publici su dobrodošli.

13:00 – Tribina: Fokus na fenomen – Young Adult književnost

Književnost namenjena omladini – to jest, tinejdžerskom življu – u poslednje vreme dominira izdavačkom industrijom, od raznih tvajlajtoida i sličnih natprirodnih romansi, preko surovih distopija a la „Hunger Games“ gde odabrana mlada dama mora da spase čovečanstvo, pa do romana Džona Grina gde su problemi adolescenata prikazani surovo realno. Ovu pojavu ćemo analizirati kako iz ugla fanova i konzumenata, tako i iz perspektive izdavača. Tribinu podržava izdavačka kuća Urban Reads.

14:30 – Tribina: Šerlok (Holms)

Apsolutna je istina da je Šerlok Holms prvi fandom u istoriji pop-kulture: kada se pojavio, kao roman u nastavcima, izazivao je apsolutnu masovnu histeriju među viktorijancima, postavši toliko popularan da se čak gotovo ogadio autoru, Arturu Konanu Dojlu. U okviru tribine, divanićemo o svim licima Šerloka Holmsa: izvornim Dojlovim pisanijima, pokojnom Ser Kristoferu Liju u jednoj od retkih uloga pozitivaca, klasičnoj BBC-jevoj adaptaciji, opskurnoj ruskoj verziji, i neizbežnom Benediktu Kamberbeču. Mole se kamberbičiz da ne vrište preglasno.

16:00 – Tribina: „Game of Thrones“ vs. „A Song of Ice and Fire“

Poređenje televizijskog sočinjenija sa književnim predloškom uvek je popularna razbibriga, te ćemo na BeoKonu upriličiti „obračun“ između jedne od najpopularnijih fentazi franšiza ikada sa jednom od najgledanijih serija u istoriji kablovske televizije. Mudrovaćemo o tome koje se sezone smatraju najuspelijim a koje najslabijim i zašto, šta su kozmetičke a šta suštinske izmene izvornog materijala, koji likovi su pogođeni a koji promašeni, gde serija donosi unapređenja u odnosu na knjige a gde su D&D najstrašnije upropastili stvar, kako serija deluje nekome ko je čitao knjige a kako nekome ko samo prati HBO, koji im je k**** trebalo ono s Dornom, kao i o drugim gorućim pitanjima vezanim za martinologiju. Tribinu podržava izdavačka kuća Laguna.

17:30 – Predavanje: „Star Wars – Epizoda VII: Buđenje spojlera“

Do premijere „Epizode VII“ je ostalo manje od dva meseca, ali ako ipak ne možete da se strpite da saznate sve o priči i likovima ovog filma, kao i o galaktičkim događajima koji su mu prethodili, onda za vas imamo sjajne vesti. Na predavanju dosetljivo nazvanom „Buđenje spojlera“ saznaćete odgovore na pitanja: šta se desilo sa Lukom Skajvokerom i Džedajima? Ko je misteriozni Kajlo Ren? Šta se sve izdešavalo posle bitke za Endor? Ko su Rej, Fin i Po? I još mnogo toga – a pozdravljamo opsesivne analize svake sekunde trejlera i teorije zavere iz publike. Do BeoKona, neka Sila bude sa vama.

19:00 – Gost BeoKona: Dejv Makin

Publici će se predstaviti Dejv Makin, počasni gost ovogodišnjeg BeoKona. Ovaj legendarni engleski ilustrator u Beograd dolazi zahvaljujući pokroviteljstvu izdavačke kuće Darkwood.

Dejv Makin, stripski umetnik, fotograf, grafički dizajner, reditelj i muzičar rođen je 1963. godine u Taplou. Godine 1986. upoznao je Nila Gejmena i od tada započinje epsko prijateljstvo uz saradnju na raznovrsnim projektima. Nakon njihovog prvog grafičkog romana, „Violent Cases“, zajedno su radili su na stripovima „Crna Orhideja“, „Od signala do šuma“, „Mr. Punch“ i – naravno – „Sendmen“, čije su naslovnice koje je eksluzivno dizajnirao Mekin ostavile snažan pečat na estetiku pop-kulture 90-ih. Pored par slikovnica za decu, Mekin je takođe ilustrovao nekoliko Gejmenovih romana – „Koralinu“ i „Knjigu o groblju“. Zajedno su radili na filmu „MirrorMask“, koji je dobio brojne pozitivne kritike, kao i na seriji „Nikadođija“.

Pored rada sa Nilom Gejmenom, Dejv Makin je zaslužan za crtež kultnog grafičkog romana Granta Morisona – „Betmen: Ludnica Arkam“. Mlađoj publici poznat je po tome što je radio koncept dizajn za igrane filmove „Hari Poter“.  Nedavno je završio produkciju svog drugog filma, „Luna“, koji ćemo i prikazati na BeoKonu. Pored rada u oblasti stripske i filmske umetnosti, ilustrovao je mnoge plakate, omote za muzička izdanja, dizajnirao korice za knjige, a takođe je i uspešni džez pijanista.

20:30 – Projekcija: „Luna“

„Luna“ je do sad najambiciozniji filmski projekat Dejva Mekina. Osim što je dizajnirao košmarno-fantastični onostrani svet koji se prepliće sa stvarnošću junaka „Lune“, Mekin je osmislio i priču, napisao scenario i lično režirao film. „Luna“ do sad nije bila u bioskopskoj distribuciji, već je samo prikazivana na festivalima i na ekskluzivnim događajima na kojima gostuje sam Mekin, te smo posebno počastvovani što ćemo imati priliku da je pogledamo u Beogradu. Priča „Lune“ prati bračni par koji je nedavno izgubio dete. Dok borave kod prijatelja u vikendici na selu, izolovani od svakodnevice, počeće da ih muče neobični snovi, za koje se ne može lako odrediti da li su samo plod mašte ili nešto više. Kao i uvek, odgonetanje snova vodi ka mračnim tajnama i otvaranju rana od kojih su roditelji mrtvog deteta predugo bežali. Trejler možete videti ovde.

GAMING SPACE (13-20h)

Turniri u video igrama:

„Injustice: Gods Among Us“

„Mortal Kombat X“

Predstavljanje društvene igre: (12-20h)

„Game of Thrones“

HOL DOMA OMLADINE

11-21h Artist Alley – prodajni sajam

Nedelja 15. novembar:

10.00 – Otvaranje kapija

10:30 – Tribina: Game Trailers ili Na šta ću proćerdati novce u novembru

Drugi dan BeoKona započinjemo tribinom posvećenom sveže izašlim igrama koje vredi odigrati, uz akcenat pre svega bačen na „Legacy of the Void: StarCraft II“ i „Fallout 4“ koji izlaze 10. novembra, što će reći samo nekoliko dana pre konvencije. Pored ovoga, naravno, imaćete i priliku da pregledate i kalendar igara koje nas čekaju u narednom periodu. Za realizaciju ovog programa sarađujemo sa internet portalom EmuGlx.

11:30 – Predstavljanje stripa: „Tarzan – Reke krvi“

„Tarzan – Reke krvi“ predstavlja kapitalan stripski poduhvat započet još davnih osamdesetih godina u Marketprintu, da bi ga neko vreme nastavila izdavačka kuća Dark Horse, dok konačno nije završen u izdanju Lavirinta i System Comics-a. Autori „Reka krvi“ su Neven Antičević i Igor Kordej, čovek koga opisuju kao živu legendu strip scene bivše Jugoslavije i jednog od najboljih domaćih crtača svih vremena. Posetioci BeoKona će imati posebnu priliku da dobiju potpis Igora Kordeja.

12:00 – Tribina: DC vs Marvel

Celokupna stripska scena u Americi je obeležena dvema gigantskim izdavačkim kućama i njihovim takmičenjem u osvajanju tržišta i čitalaca. U Srbiji je dugo vremena među širim narodnim masama bio znatno popularniji evropski strip, ali smo postpeno i mi upali u točkove superherojske mašinerije, naročito sa početkom megalomanske filmske i TV produkcije. Na ovoj tribini će poznavaoci i  ljubitelji oba izdavača i njihovih univerzuma imati priliku da ukrste koplja i ispričaju nam nešto o istorijatu cele priče, najomiljenijim herojima, najuspešnijim serijalima i najupečatljivijim negativcima, a publika može sama da odluči kom će se prikloniti carstvu.

13:30 – Susret Dejva Mekina i njegovih dela u izdanjima Darkwood-a

Idealna prilika da se zajedno sa Dejvom Mekinom pređu izdanja na kojima je on radio, a koja su se pojavila na našim prostorima zahvaljujući radu izdavačke kuće Darkwood. Biće tu reči o izdanjima kao što su „Od signala do šuma“, „Betmen: Ludnica Arkam“, ali i delo koje uskoro treba da se pojavi u prodaji „Crna orhideja“.

15:00 – Tribina: „Warcraft“ i kako smo se izgubili u njemu

„Warcraft“ je čuvena gejming franšiza koja je počela kao strateška igra davne 1994. godine, da bi sredinom dve’iljaditih otvorila vrata MMORPG igrama, među kojima ostvario ogroman uticaj i postao sastavni deo istorije – svako od nas ima barem jednog prijatelja ili rođaka koji je ušao u svet Warcrafta i nikada se nije vratio. Razgovaraćemo o istoriji igre i uticaju koji je imala na naše društvo i živote. Pričaće se i o omiljenim dodacima za igru, o Blizardu kao industrijskom mogulu, o usponima i padovima WoW dominacije, o „Hearthstone“ fenomenu, i o ličnim iskustvima gubljenja u Warcraftu – i to sve u susret predstojećem filmu, koji ponovo podgreva hajp oko ove franšize.

16:00 – Gost BeoKona: Gesha Petrovich (i OriSor, njeni domaćini)

Eksluzivna gošća BeoKona je Geša Petrovič, popularna kosplejerka iz Rusije čije su vrhunske fotografije i kostimi poslednjih godina osvojili internet. Geša ima 25 godina, živi u Moskvi, i sebe definiše kao kosplej modela, a uža specijalnost joj je rad sa perikama, čime se i profesionalno bavi. U kosplej vodama je već pet godina, na World Cosplay listi spada u pet najboljih globalnih kosplejera, a s obzirom da joj je karijera u usponu, sve češće je gošća na svetskim konvencijama. Do sad je bila u Ukrajini i Japanu, a nedavno i u Kini, gde se i upoznala sa OriSor ekipom, srpskom kosplej senzacijom, koji će joj biti zvanični domaćini tokom boravka u Srbiji i zajedno sa njom održati tribinu.

17:30 – Predstavljanje književnog izdanja:  „Anomalija II“

ANOMALIJA (gr. anomalia) označava: nepravilnost; odstupanje od pravila ili zakona; izuzetnost, neredovnost, neobičnost; u astronomiji: nepravilnost u kretanju planete; u „Futurami“: procep u prostor–vremenu koji je napravio Bender; u domaćoj fantastici: antologiju koja sadrži izabrane radove sa konkursa za najbolju SF&F priču, u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, knjigu u kojoj su objedinjeni: naučna fantastika, fentezi, mračna fantastika i horor, mitološka fantastika, savremena bajka… kao i različita druga žanrovski neuhvatljiva poigravanja, kojima je najmanji zajednički sadržalac — dobra priča.

18:00 – Predstavljanje filma: „ Prophet 1.0“ Alekse Gajića

Pet godina posle premijere filma „Technotise — Edit i ja“, Aleksa Gajić se ponovo prihvatio rada na dugometražnom animiranom filmu. Reč je o uslovnom nastavku, s obzirom da je u pitanju isto vreme i isti univerzum kao i u „Technotise“, ali radnja se odvija u Kotoru budućnosti i prati druge aktere. Kako napreduju radovi i šta će novo doneti ovo ostvarenje pričaće autor lično, a posetioci ce moći ekskluzivno da vide detalje iz produkcije i prve kadrove iz filma.

18:30 – Cosplay Catwalk

Jer izeš konvenciju bez kospleja. Prvi kosplej na BeoKonu imaće srpski rečeno kežual formu, u cilju podsticanja što većeg broja kostimiranih posetilaca da izađu pred publiku. Neće biti performansa, već će se kosplejeri samo prošetati scenom kada ih voditelji prozovu, a što se odabira kostima tiče, dozvoljeno je sve (sveeeeeeeee) dokle god je reč o kostimu koji nije nagrađivan na takmičenjima u Srbiji. Kosplejeri koji se prijave unapred (do srede 11. novembra u ponoć; prijava je ovde) imaće i besplatan ulaz za drugi dan BeoKona. Oni koji ne stignu da se prijave, a ipak žele da učestvuju, moći će da se zapljunu kao takmičari do pola sata pred početak kospleja u nedelju – samo, u tom slučaju plaćaju kartu.

19:30 – Tribina: „Dr. Who“

„Dr.Who“ je jedna od onih serija koja je starija od dobrog broja svojih fanova pošto već 50 godina imamo priliku da pratimo avanture Doktora i njegovih brojnih saputnika koji vršljaju prostorom i vremenom uzduž i popreko galaksije. Na ovoj tribini ćemo se osvrnuti na različite Doktore (dočekasmo i dvanaestog!), saputnike, negativce, novi život koji su su u serijal nakon dužeg prekida udahnuli Dejvis i Mofat (kao i šta su možda pokvarili) i pokušati da vidimo šta je to što je od serije načinilo tako dugovečan i konstatno popularan fenomen koji stalno privlači nove gledaoce. Što bi rekao deseti doktor – Allons-y!

21:00 – Tribina: Fokus na autora – Nil Gejmen

Nil Gejmen se često navodi kao jedan od omiljenih pisaca savremenih generacija gikova, a i šire. Bilo kao strip scenarista u svom projektu „Sendmen“ gde meša mitologiju i pop-kulturu pomerajući granice književnog kvaliteta u devetoj umetnosti, ili kao romanopisac gde u delima kao što su „Američki bogovi“, „Knjiga o groblju“ ili „Zvezdana prašina“ spaja urbanu fantastiku, bajke i postmodernizam, ili kao književnik za decu gde je njegova „Koralina“ jednako prepadala i roditelje i mlađe naraštaje, ili kao autor scenarija za televiziju i filmove, od šarmantno niskobužetne „Nikadođije“, preko osporavanog „Beovulfa“, pa do fanovima omiljenih epizoda „Dr. Who“, ili kao neverovatno simpatičan čovek koji piše duhovite blogove o svojoj svakodnevici i uvek ima ljubaznu reč za fanove – Nil Gejmen nam je mnogima u srcu. BeoKon zatvaramo osvrtom na njegovu karijeru – uz nade da ćemo jednoga dana imati prilike da ugostimo i Mister Džija lično.

GAMING SPACE

Turniri u video igrama: (13-20)

„Star Wars Episode III: Revenge of the Sith“

„Ultimate Marvel vs Capcom 3“

Predstavljanje društvene igre: (12-20)

„Infinity“

HOL DOMA OMLADINE

10:00-21h Artist Alley – prodajni sajam

Izložbe:
Tokom BeoKona ćemo imati priliku i da uživamo u izložbama gosta konvencije Dejva Mekina, ali i radovima domaćeg autora Boba Živkovića. Takođe ćete imati priliku i da vidite izložbu nekih od modela igračaka Star Wars.

POTPISIVANJA:
Igor Kordej – nedelja (15.11.) od 12h na štandu System Comics
Dej Mekin – nedelja (15.11.) od 15h na štandu Darkwooda

Karte:
Propusnice za Beokon 2015 se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i preko njihovog sajta.
Dnevna karta 300 din.
Paket karata za oba dana: 500 din.
VIP karte: 1500 din.

VIP karta obuhvata:
-Obezbeđeno mesto u prvom redu u sali
-Majicu konvencije Beokon
-Izdanje Emitora
-Izdanje Anomalija #2
-Dodatni pokloni iznenađenja!

Broj VIP karata je ograničen na 20 (dvadeset) komada.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #31 on: 03-11-2015, 17:50:41 »
oho, i kordej u potpisivanju. a tek star wars tribina... :lol:

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #32 on: 03-11-2015, 18:01:23 »
Bilo bi zgodno videti i spisak učesnika po tribinama, no dobro.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #33 on: 03-11-2015, 18:52:19 »
čak tri specijalna gosta vidim ovde:
dejv makin
dejv mekin
i dej mekin

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #34 on: 03-11-2015, 19:28:15 »
ma jok, gule, jedan je. ima veze sa transkribovanjem i cinjenicom da vise naroda nesebicno i for free zrtvuje slobodno vrijeme za organizaciju i najavu manifestacija u kojima cemo mi uzivati.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.093
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #35 on: 03-11-2015, 20:01:24 »
Po Prćiću bi, ako ikoga interesuje, bilo Dejv Makin.

I ja poželeh spisak učesnika na tribinama. Mislim, koga još interesuju teme? :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.577
  • Strahoslovni domen999
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #36 on: 03-11-2015, 20:14:59 »
Zombiji u publici su dobrodošli.

Često su prisutni tamo, te ih ne bih baš dodatno prizivao.  :lol:
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #37 on: 03-11-2015, 20:22:07 »
Apsolutna je istina da je Šerlok Holms prvi fandom u istoriji pop-kulture

Ovako apodiktične izjave prosto pate za opovrgavanjem!

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.110
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #38 on: 03-11-2015, 20:28:41 »
Zombiji u publici su dobrodošli.

Često su prisutni tamo, te ih ne bih baš dodatno prizivao.  :lol:

too late! kosplej, free entrance!

Apsolutna je istina da je Šerlok Holms prvi fandom u istoriji pop-kulture

Ovako apodiktične izjave prosto pate za opovrgavanjem!

uzivo, jevtro, uzivo! sve da se pitamo jel jevtra ili gotov onaj tamo neki tarzan!  :!:

Ukronija

 • Guest
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #39 on: 03-11-2015, 21:02:04 »
Apsolutna je istina da je Šerlok Holms prvi fandom u istoriji pop-kulture

Ovako apodiktične izjave prosto pate za opovrgavanjem!

Lost in translation.

Greška je nastala u nepotpunom prevodu teksta sa Vikipedije. Potpun prevod je: prvi savremeni fandom

Quote
Quote
Fans of the literary detective Sherlock Holmes are widely considered to have comprised the first modern fandom,[2] holding public demonstrations of mourning after Holmes was "killed off" in 1893, and creating some of the first fan fiction as early as about 1897 to 1902.[2][3] Outside the scope of media, railway enthusiasts are another early fandom with its roots in the late 19th century that began to gain in popularity and increasingly organize in the first decades of the early 20th century.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fandom

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #40 on: 04-11-2015, 01:37:36 »
може ли инфо ко говори на трибинама?
...barcode never lies
FLA

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.577
  • Strahoslovni domen999
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #41 on: 07-11-2015, 11:58:21 »
Evo šta mi se ne sviđa, bez nekog cinizma ili traženja dlake u jajetu, pošto smatram da znam nešto o igrama:

10:30 – Tribina: Game Trailers ili Na šta ću proćerdati novce u novembru

Drugi dan BeoKona započinjemo tribinom posvećenom sveže izašlim igrama koje vredi odigrati, uz akcenat pre svega bačen na „Legacy of the Void: StarCraft II“ i „Fallout 4“ koji izlaze 10. novembra, što će reći samo nekoliko dana pre konvencije. Pored ovoga, naravno, imaćete i priliku da pregledate i kalendar igara koje nas čekaju u narednom periodu. Za realizaciju ovog programa sarađujemo sa internet portalom EmuGlx.

Ovo mi nema nikakvog smisla. Takvi razgovori se vode u emisijama koje idu nedeljno ili mesečno - ne vidim poentu da se na manifestaciji tipa BeoKon priča o igrama koje izlaze u mesecu novembru, pa čak ni trenutno aktuelnim igrama.

Ja shvatam da nije u pitanju GDC ili Develop: Brighton ili tako neko specijalističko okupljanje. BeoKon je za fanove, i što poznatija stvar o kojoj se priča, verovatno više prisutnih slušalaca. Ali onda, mogla je, recimo, čitava tribina da se posveti Falloutu, ili novom Calloutu, ovaj, Call of Duty, pa možda čak i egzotičnijim stvarima i širim temama kao što je oživljavanje old-skul RPG-a (zahvaljujući kikstarteru) ili naučnofantastičnim temama i svetovima u (video-)igrama ili Oculusu Riftu i drugim sličnim VR sistemima ili svašta još nečemu.

Nije kao da nema ljudi koji bi mogli da pričaju o nečem. I pod tim nikako ne mislim na sebe.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #42 on: 08-11-2015, 03:00:55 »
del toro zavidi makinu.  :!:
dakle, DOVEDITE NJEGA DOGODINE!  :idea:Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #43 on: 08-11-2015, 04:00:15 »
ti, ludaci, meksikanci, oni bi svi dosli, da ih pozovu...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #44 on: 12-11-2015, 20:22:55 »
бумп! није да много зависи од тога, ал' некима овде значи
Bilo bi zgodno videti i spisak učesnika po tribinama, no dobro.
Po Prćiću bi, ako ikoga interesuje, bilo Dejv Makin.

I ja poželeh spisak učesnika na tribinama. Mislim, koga još interesuju teme? :lol:
може ли инфо ко говори на трибинама?
...barcode never lies
FLA

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #45 on: 14-11-2015, 11:58:28 »
A što ovo još niko od nadležnih nije objavio? Ili ja ne vidim dobro?

 
ANOMALIJA
Izabrane priče fantastike
knjiga 2


 
Društvo ljubitelja fantastike
Lazar Komarčić
Beograd, 2015


 
Naslovnica: Aleksa Gajić


 
SADRŽAJ:
Der Tunnel“, Oto Oltvanji, ilustrovao David Širkoski
Vreme/novac“, Miloš Petrik, ilustrovao Toša Tošić
Gde duhovi dolaze“, Predrag Tomić, ilustrovali Bojan Jurišić, Goce Balković i Saša Arsenić
Dve karte za brod do Njujorka“, Aleksandra Đuričić, ilustrovao Marko Šerer
Na rtu“, Aleksandra Đuričić, ilustrovali Goce Balković i Saša Arsenić
Tamo gde živi sunce“, Željko Obrenović, ilustrovao Siniša Banović
Mesec malog marabua“, Radovan Pavlović, ilustrovao Toša Tošić
Hromi pastir“, Mihajlo Vitezović, ilustrovao Saša Arsenić
Poslednje putovanje Čubra Čojkovića“, Dragić Cvjetinović, ilustrovao Saša Arsenić
Sa one strane reke, gradovi“, Stevan Šarčević, ilustrovali Goce Balković i Saša Arsenić
Novo Jabukovo“, Đerđ Marečko, ilustrovao Bojan Glišić
Andro-mnemonik“, Mateja Vidaković, ilustrovao Saša Ćatić
Jedan susret i dve priče“, Filip Rogović, ilustrovao Zvonimir Grabić
Noć tišine“, Sanja Pavošević Alisa, ilustrovala Ana Milojković
Pastir“, Ivica Milarić, ilustrovao Ivan Šainović
Pre i posle smrti“, Darko Tuševljaković, ilustrovala Ivana Lazić
Largo al factotum“, [Radoslav Slavnić], ilustrovao Vid Todović


Milosh

 • 5
 • 3
 • Posts: 7.792
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #46 on: 14-11-2015, 12:34:07 »
Nadležni slabo ovde zalaze, a i trenutno su zauzeti Beokonom, ali evo sad ću ja postavim gde treba. ;)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/


дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #48 on: 17-11-2015, 11:47:40 »

мени је веома тешко да критикујем манифестацију ове врсте у нашој земљи. и сам сам учествовао у организацији (не једног беокона) и то је посао који је увек имао веће шансе да на свом крају не пружи ни једну једину задовољштину већ бројна неочекивана разочарења.
но све под сунцем оставља сенку - моје замерке иду на рачун одлуке организатора да се не објаве учесници трибина (под потпуно неразумним и неумесним изговором), нарочито оних трибина које су претендовале да не буду потпуно фандомске. понашање појединих модератора није било сасвим 'домаћинско', успевали су да држе банку и практично не обрате пажњу на своје госте(?!) који су доведени због својег знања о теми а које нису успели да нам покажу. а повремено, количина и врста вулгаризама (на не сасвим фандомским трибинама) није била ни за кафански сто.
милош петрик је бриљирао као модератор и показао како је могуће бити ненаметљив и забаван водитељ програма који омогућује гостима да сијају за нијансу јаче него иначе.
ове лепе слике нађох на горњим линковима
из вајса  :lol:


...barcode never lies
FLA

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Beokon 2015 - 14-15.nov.2015
« Reply #49 on: 17-11-2015, 12:36:43 »
Hvala na primedbama!
Sinoć smo dugo sastančili, i mislim da ćemo veći deo zamerki da upeglamo.

Ovo sa učesnicima tribina je posledica načina rada Sakurabane, to će biti poprilično ispravljeno u budućim iteracijama, pogotovu što ćemo moći da sve utanačimo na vreme.

Nisam bio na svemu pa ne znam tačno na koje bankare misliš, ako nećeš ovde baci pm...

Petrik jeste car.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.