Ja sam ovako kivan samo zato što mi je Secret World najoriginalniji i najlepši MMORPG koji sam ikada igrao, i jedan od retkih koji sam prošao uzduž i popreko, uključujući kompletan endgame content i sve PVP mogućnosti koje igra nudi. Volim tu igru i njene leveling mape (uslovno rečeno, možda je bolji naziv storyline mape jer ne postoji pravi leveling) su pravo remek delo dostojno svake single player igre, ponekad podsećaju na survival horor, ponekad na čist horor, a nekad su punokrvna avantura (nije džabe Ragnar Tornquist bio lead developer, to se odlično vidi u questovima sve do endgame contenta). Prvi put sam video endgame područja koja tako surovo kažnjavaju svaki pogrešan korak igrača, a dungeoni koji se farmaju u endgame-u su genijalno teški, zamislite ih kao Dark Soul MMO ekvivalente.
To što TSW nije doživeo popularnost kakvu zaslužuje verovatno duguje svojoj neobičnosti, jer na prvi pogled izgleda kao hibrid MMOa, čiste avanture i Horor survival igre. Na žalost, ovakvu atmosferu je nemoguće zadržati u tradicionalnom MMO naslovu čiji je endgame content po defaultu čist grind, a Funcom je obećao nešto drugo što bi se više uklapalo u drugačiju prirodu njihove igre da bi potom popustio i napravio tradicionalni grind-and-repeat endgame. Takodje su podbacili u PVP aspektu koji se zadržao na mini-igrama i nikad nije otišao dalje od toga, umesto da iskoristi potencijal Guild VS Guild i Faction VS Faction sukoba. Kako je vreme prolazilo, praktično odmah posle odlaska Ragnara sa čela tima, počeli su da morfuju igru u klasičan MMO, jer su izgleda shvatili da početna ideja TSWa kao MMORPG igre sa intelektualno zahtevnim sadržajem nije isplativa niti zanimljiva igračima. Bolje bi bilo reći da se nisu više ni trudili, jer su videli da im se ne isplati. Gledajući ovaj ''reboot'' u tom svetlu, pre bih rekao da će probati da iscede joše neki dolar iz posrnule franšize, ali ne sredjujući probleme na koje su im verni igrači ukazivali od samog početka, već samo prodajući istu igru kao ''akcioni'' MMO. Zaista se nadam da nisam u pravu, jer kao što rekoh, Funcom sa dva naslova (Anarchy online i TSW) čini najveći deo mog MMO igračkog iskustva, i zaista bi mi bilo žao da puknu, ali dosadašnji gafovi sa svim njihovim multiplayer igrama me nekako čine pesimistom.