Poll

Zašto ima (dosta) više muškaraca nego žena na srpskoj žanrovskoj sceni?

Zato što su žene potisnute na margine scene
Zato što žene Sf/f/horor ne interesuju koliko interesuju muškarce
Zato što muškarci pišu i čitaju kvalitativno bolju literaturu
Zato što žene više vole da čitaju i pišu mejnstrim i popularnu književnost
Zato što su muškarci tradicionalno, od malih nogu, okrenuti žanru
Zato što su žene tradicionalno okrenute drugim vrednostima u životu
Broj muškaraca i žena na Sf/f/h sceni je uravnotežen
Ne znam

Author Topic: Zašto ima više muškaraca nego žena na srpskoj žanrovskoj sceni?  (Read 42557 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

 • Guest
a gle, nije li i u životu ponekad tako?


znatiželja je jača od straha da postavim pitanje: kome si oko izvadila? 8-)

Josephine

 • Guest
Dobro, dakle, da rezimiramo:

Dođe drf, u jednoj rečenici pomene žene koje su objavljivale u Sirijusu, javi se PTY da kaže da je uvređena i svi nastave kao da ništa nije bilo, iako je u pitanju odnos sa vrha scene.Niko ozbiljno ne odgovara na pitanje zašto se žene manje interesuju za fantastiku iako se tako tvrdi, ali zato se kaže da treba da pitamo žene iako, paradoksalno i cinično, ovde nema mnogo žena koje možemo da pitamo.


Neki izrečeno dovode do apsurda kako bi se rugali, poput tomata, mada oni i nisu vredni pomena.


Analizira se moja ličnost i nazivaju me glupačom (a, posredno, i lezbejkom) umesto da se diskutuje o temi, što je česta zamena teza kada žena nešto hoće ili postavlja pitanja.


Ima i izrazito mizoginih komentara koje ne bih komentarisala (u vezi sa lezbejkama  i KKK itd.).


Neke boli dupe da li ima više žena ili muškaraca, ali se ipak javljaju na temi da to konstatuju. Možda je trebalo da jedan od odgovora bude „zbog mizoginije“, a možda je trebalo da diskutujemo i o mržnji među ženama, no ženska mizoginija nije tema broja ZS.


Ima i onih koji tvrde da žena i muškaraca ima podjednako, ali samo u smislu da svi učestvuju. Svi učestvuju i u radu državnih organa, pa je tamo žena opet drastično manje i samo pojedinke zauzimaju pozicije moći, među stotinama muškaraca, tako da su sudska, zakonodavna i izvršna vlast gotovo isključivo muške, tj. muškarci, na kraju, donose sve najvažnije odluke (http://korak-hapi-step.eu/rodna-ravnopravnost-stanje-u-praksi/).


Postavlja se i pitanje zašto žene ne pišu više, iako pitanje nije zašto žene ne pišu, već zašto ih ima mnogo manje. Celokupna SF produkcija je u krizi, mada možemo da nasednemo i na tu zamenu teza i da pričamo i o tome zašto žene manje pišu, mislim da je povezano sa temom.


I, na kraju, samo sam čekala da neko postavi pitanje „a šta je sa muškarcima?“. Feminizam se ne bavi muškarcima, u tom smislu muškarci su slobodni da naprave svoj pokret iako je čitav sistem njihov. U ovom konkretnom slučaju, ne govori se o muškarcima jer i žene su odbačene, ponižene, roditeljke su, stubovi su kuće i idu u rat ili su njegove najčešće i najveće žrtve. Takođe, feminizam nema ništa protiv muškaraca kao pojedinaca, već protiv sistema koji je muškarcima naklonjen.


Konkretan odgovor dobila sam od tri osobe. Gula, Čede Mede i ignorisanog batice, čije ću odgovore, ovog puta, uzeti u obzir. Jedan kaže da žena ima manje iz istog razloga iz kog deca obolevaju od raka, drugi kaže da su žene pasivne i slaboumne, a treći kaže da su žene većinom praktične i zato nezainteresovane za (SF) književnost, ali i da su žene sadržaj pisanja i muze, pa zato pišu manje.


Kul.


Imajte na umu da ću objaviti sve vaše odgovore. :lol:
 
 

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Imajte na umu da ću objaviti sve vaše odgovore. :lol:

kladio bih se da nećeš objaviti naše odgovore, nego neku svoju iskrivljenu viziju njih.

Niko ozbiljno ne odgovara na pitanje zašto se žene manje interesuju za fantastiku iako se tako tvrdi, ali zato se kaže da treba da pitamo žene iako, paradoksalno i cinično, ovde nema mnogo žena koje možemo da pitamo.

nije tu ama baš ništa cinično.
gde su te tolike žene koje se, navodno, zanimaju za fantastiku - ili bi se zanimale, kad bi im društvo i okruženje to dopustili?
na forumima za dojenje i kuvanje?
pa, onda si na pogrešnom forumu, d.
treba da ideš tamo gde su one, te zapuštene, barbikama zaglupljene, pa ih TAMO pitaj što ne čitaju i što ne pišu fantastiku.

mac

 • 3
 • Posts: 11.066
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Izvini samo da razjasnimo, da li pitaš zašto nema više žena u naučnoj fantastici, ili želiš da ti svako ponaosob kaže zašto veruje da žene manje interesuje naučna fantastika od muškaraca?

Josephine

 • Guest
Volela bih vaše mišljenje, da, mac.

Pitam ja i na drugim mestima, Gule. Pitam i sve žene koje su rekle da će napisati sf/f/horor priču za ZS, ali ih nema u vidnom polju.

I ne nasedajte na tomatovo redukovanje argumenata do apsurda. Da tomat ima testise stao bi mi na crtu i pobedio bi me, ne bi podjebavao sa strane sa barbikama i upisivao mi silu i razrešenja "po svaku cenu". Ako delujem nametljivo, to je zbog moje energije, a ne zbog agresije. Nisam ja agresivna.

Albedo 0

 • Guest
to za muze i zmije je zosko rekao!

mac

 • 3
 • Posts: 11.066
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Ne znam dovoljno žena da bih imao statistički jak uzorak žena koje specijalno ne zanima SF, ali u principu, bilo da je osoba ženska ili muška, ako je ne zanima SF onda je verujem zato što to u SF-u "nije stvarno", a ono što nije stvarno nije korisno. Možda žene više vrednuju tu korisnost uloženog vremena od muškaraca? Ne znam, ali znam da ni jednu koleginicu nije zanimao novi Star Wars, a jeste mene i još dvojicu kolega. (zapravo više od dvojice, jer je još jedan hteo s nama, i bi mu krivo što smo odredili termin projekcije baš kad on nije mogao).

Boban

 • 3
 • Posts: 22.301
D. opet brkaš stvari i padaš u vatru pa ćeš pre svitanja da istrošiš svoju današnju dozu postova.
Valjda ti je sada i samoj jasno zašto postoji ograničenje, jer da ne postoji, pravila bi 200 dnevno.

Elem, jel ti to praviš sociološku studiju odnosa muškaraca prema ženama na forumu ZS? Ne pomišljaj da ovdašnje rasprave preneseš u časopis jer to nije tema. I ne pokušavaj da mi objasniš da to jeste tema.
Čudi me kako ti ne smeta Čedomedina izjava da su žene slaboumne...

Žene jesu diskriminisane na sve strane jer je ovo jebeni svet muškaraca, milioni godina evolucije utkani su u to...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

 • Guest
Ne pada mi na pamet da pravim studiju o forumu. :) Odgovori će ući u neku moju finalnu kontemplaciju nakon što pročitam sve radove, priče i diskusije i neću pominjati njihove autore. Samo razgovaramo...

Čeda Meda je dokazani trol, a ja sam naučila da štedim postove.

Edit:
Žene nisu samo diskriminisane, već se od njih očekuju i određeni modeli ponašanja. One koje se ne uklapaju u te modele izgleda da gore prolaze. I to bih istražila, ima veze sa interesovanjem za fantastiku, strip, igre itd. (jer se takve žene, mahom, ne uklapaju u patrijarhalni model).

Boban

 • 3
 • Posts: 22.301
pa istražuj... ali ne traži podršku muškaraca u tome.
Baš me zanima da l išta novo na tu temu može da se napiše, posebno šta ćeš ti da iščeprkaš...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.876
I ne nasedajte na tomatovo redukovanje argumenata do apsurda. Da tomat ima testise stao bi mi na crtu i pobedio bi me, ne bi podjebavao sa strane sa barbikama i upisivao mi silu i razrešenja "po svaku cenu". Ako delujem nametljivo, to je zbog moje energije, a ne zbog agresije. Nisam ja agresivna.

ja ne vidim potrebu da bilo koga ovde "pobedim", a ti jesi nametljiva.

ali ovde je već sve rečeno. prvo, što reče Bata, ovde fali fokus. meni nije jasno šta je pitanje. da li je pitanje "zašto MI MISLIMO da ima (dosta) više muškaraca nego žena na srpskoj žanrovskoj sceni"? ako je to pitanje, dao sam ti odgovor još na prvoj strani. prilikom čitanja/gledanja sf/f/h sam se znatno ređe susretao sa ženama kao autorima nego sa muškarcima (pokušavam da se setim, mislim da sam čitao samo Ursulu Legvin i Meri Šeli). među fanovima sam, u stvarnom životu, susretao samo muškarce (žena očigledno ima, samo ih ja nisam sretao). nije da se nešto krećem među fanovima, posećujem tematske događaje i slično, govorim o random fanovima koje sam usput sretao. kada sam ženama sa kojima sam se susretao nudio da čitaju/gledaju sf/f/h, uglavnom su odbijale uz komentar "ne zanima me to". ja nisam tražio da dalje objašnjavaju, one nisu dalje objašnjavale. dakle, moje mišljenje, na osnovu sopstvenog iskusta, je da žene to manje zanima. ako tražiš precizan agrument "zašto ima (dosta) više muškaraca nego žena na srpskoj žanrovskoj sceni", ja ti ga ne mogu dati, jer nemam precizno istraživanje. dakle, da li je moj uzorak reprezentativan? nije. da li je moj zaključak validan? pa verovatno nije. ali eto, to je moje mišljenje.

nemaš ni ti opipljiv argument, već agresivno braniš svoj stav da su zajednica i društvo tu neki krivci, a taj stav je validan koliko i moj stav zašto ima manje žena na sceni, dakle ne mnogo, jer je zasnovan ta TVOM iskustvu i ličnoj percepciji. i tu kreće skretanje teme na mizoginiju, patrijarhat, diskriminaciju, zaveru, modele ponašanja i štasvene. čini mi se da ti ne pokušavaš da saznaš zašto žena ima manje na sceni od muškaraca, nego pokušavaš da potvrdiš tvoj stav da ih ima iz razloga iz kojih TI misliš da ih ima manje.

ako hoćeš da saznaš zašto žena ima manje nego muškaraca, a ti ih pitaj (i to je već rečeno). uzmi 1000 random žena, pa li ih prvo pitaj da ih interesuje sf/f/h, i tu ćeš videti koliko ih ima. onda ove što ih interesuje pitaj zašto ih interesuje, a ove što ih ne interesuje pitaj zašto ih ne interesuje. ili uzmi 500 njih koje interesuje, a 500 što ih ne interesuje, pa postavi ista pitanja. ili uzmi 1000 muškaraca i 1000 žena, pa pitaj ista pitanja, i videćeš koji je odnoš, i zašto koga interesuje a zašto ne interesuje. pa nam lepo javi rezultate.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Tomat svakako jeste iskarikirao i pojednostavio stvari, ali to je valjda ocigledno. Sad bez barbika i ostalih banalnosti...

Objasnjenje, po meni, lezi u uzorima iz neposredne okoline (roditelj(i), braca, sestre), izlozenosti pravoj literaturi i pomalo u licnosti svake individue jer nemamo svi isti drajv i interesovanja. Ja ne pisem, to smo vec apsolvirali, ali biblioteka mog oca me je svakako odredila sto se tice fantastike. Za horor sam sama odgovorna, to me niko nije naucio. Mozda taj deo ima veze sa horoskopom (nisam cinicna!) ili prosto radoznalosti da se istrazi upravo ona oblast u kojoj lezi tabu, strah, uzbudjenje. Neki dakle prirodno gravitiraju ka necemu sto su videli u svojoj okolini, a drugi se bune protiv nametnutih uloga i interesuju se za stvari koje percipiraju kao njima zabranjene ili nedostupne. To su dva modela koja ja vidim kao relevantna i odredjujuca za buduca interesovanja.

Znaci ili se ugledas na autoritete ili se bunis protiv njih, prosto receno.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.876
Jeste, ali to važi za muškarce i žene posjednako.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Pa, vazi, naravno. Imam bracu i sestre (tetke, stricevi) i niko se ne interesuje za fantastiku i horor osim mene. Mislim da bracu cak ne zanima ni sf, Star Wars i to. :) Nismo svi isto odrastali i nisu nam uzori isti, ali eto kod njih se nista od ovoga nije zapatilo. Ni kod mojih sestara koje su imale pristup istoj literaturi kao ja. One su mozda birale klasike i esejistiku, poeziju, sta znam. Drajv. Horoskop :lol:

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.876
Dakle, no hidden agenda? 8)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Pa pazi, nisu "muski" i "zenski" mozak toliko razliciti, tako da svi imamo podjednake intelektualne sanse da razvijemo odredjena interesovanja, ali mi sad pade na pamet jedna stvar.

Nekako je drustveno prihvatljivije da muskarci budu zauvek decaci (ovi zanrovi se smatraju infantilnim, let's face it, ako vec ne zivis od toga) i kao nesto sto se "prerasta". Moguce da je Bata ovde u pravu i da zarad "prakticnog" tj odraslog odnosa prema zivotu i obavezama dosta devojaka koje sf/f/h interesuje to napuste u jednom momentu zivota, pritisnute obavezama i mejnstrim ocekivanjima mejnstrim okoline.

To je slicno kao kad slusas pank ili gotik kao klinka pa ides s kolegama na Amadeus bend kao odgovorna osoba koja privredjuje. Mislim, meni se to ne desava, al ja sam ja. :lol:

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.174
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
SF ili SF/F/H?


Sudeći po naslovu teme, SF/F/H, ali neki govore samo o SF-u.
We're all mad here.

trt-mrt

 • 2
 • Posts: 320
a zasto devojcice slabije poznaju muziku od decaka? ne govorim ovde o slusanju neke muzike sto manje-vise cini svako, vec onom pravom poznavanju. tu je neki odnos od 20:1, ako ne i jace u korist muskaraca, a sve to u svetu u kome ima vise zena. pritom se radi o oblasti koja je daleko pristupacnija od sf-a ili slicnog. da, devojcice manje sanjaju, pa je to valjda zato

Albedo 0

 • Guest
 sudeći po temi, ni SF domen nije riješen

uostalom, žene ne stvaraju horor jer ne mogu nikoga da uplaše 8)


prije desetak mjeseci repriziram ja film RAVENOUS. Kao klinac sam ga zapamtio kao samtin kripi, sad gledam i vidim da je daleko od toga, preplavljeno emocijama, glavni lik humanista koji spašava čovječanstvo. Realno, ono je skoro pa drama 8-)

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Bato

Nekati ta prica!  xtwak

Džek

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.732
 • Instalater raznih šejtanluka.
Nedavno sam pročitao kratku Elizabet Saurbat "Poslednji falusni simbol" u kojoj se muški ponosi trgaju od "gazde" i trčkaraju naokolo, a žene ih jure raznim oružjem i tamane sa divljačkim entuzijazmom, pa čak i petom štikle, valjda. Urnebesno.

I kako čovek da požali što nema više ženskih autora?  :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

trt-mrt

 • 2
 • Posts: 320
slobodno izjednaci muzicki i sf domen :)

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Trt-mrt gde si nasao taj podatak o 20:1 i sta znaci "pravo poznavanje muzike"?

Necu ni da pitam kako si zakljucio da devojcice manje sanjaju i u kakvoj je korelaciji nebudno stanje sa pravim poznavanjem muzike :)

trt-mrt

 • 2
 • Posts: 320
san je tu metafora, podatak mi iz iskustva, a 'pravo poznavanje muzike' je retkost :)

zakljucio sam da devojke manje sanjaju nakon odnosa (proporcije), sto jes'-jes', priznajem :)

Albedo 0

 • Guest
Bato

Nekati ta prica!  xtwak

Žena kao takva plaši muškarce, što objašnjava antički znak ~, ali da žena sama snimi strašan horor, to ne biva.

Žene snimaju drame.

Slobodno me razuvjerite nekim primjerom.

Josephine

 • Guest
@Tomat

Oh, pa ja sam tebi agresivna i nametljiva. Sram me bilo. To je muška osobina koja se kod muškaraca i ne primećuje (pogotovo na ovom sajtu), ali kada se žena pričini takvom, onda će to da joj kažu. I ne samo to, još će i da im smeta. A znaš li, tomate, koliko mene zabole pozadina kada mi kažu da sam nametljiva i agresivna? Najpre, jer je to upisivanje sopstvene agresivnosti u moje ponašanje. Ti me nikada nisi sreo uživo, ne znaš da li sam staložena mirna, da li mi je glas visok ili nizak, da li govorim brzo ili sporije, da li moja neverbalna komunikacija odaje agresiju, bes i frustraciju ili ne, ali zato, ipak, donosiš zaključak. To ne može da bude ništa drugo do projekcija.

Pročitala sam ceo tvoj post da na kraju ništa iz njega ne bih saznala. Žena ima manje, to znamo. Pitanje je šta ti lično misliš zašto. Ako ne znaš - ok, ali "ne znam" nije argument, nego tvrdnja. I to je ok, ali onda nemoj arogantno da mi predlažeš koga i kako da pitam. Podjednako sam obrazovana kao ti, polagala sam metodologiju naučnog istraživanja i imam samostalnu ideju kako ću i koga ću da pitam. Promišljam o svojim stavovima i ako stav imam - obavezno znam i zašto ga imam, zašto mislim na određeni način. Ne prolazim kroz život prihvatajući pojave takvima kakve su, ne pitajući se zašto. Ovde sam objasnila svoj stav da bih ukazala na razliku između tvrdnje i objašnjenja, da podstaknem na diskusiju.

Sve što sam od tebe ovde videla je redukcija do apsurda i ruganje i "ne znam", pa nije jasno jasno zašto uopšte učestvuješ u temi. Ali dobro, valjda ima muškaraca koji se osećaju ugroženo mojom pojavom. Agresivna sam i nametljiva, pa moraju da reaguju.  :lol:

Da više ne biste razglabali o tome koliko je teza o vaspitanju istinita - postoje istraživanja o tome. Guglajte. To nije hidden agenda, ali odgovara potrošačko-kapitalističkom društvu u kojem živimo. Svako u njemu ima ulogu, svakome su namenjene određene ideje. Svakako, neki su roditelji samosvesniji, pa decu neće ubacivati u kapitalističke stereotipe, ali, mahom, nije tako jer ljudi, većinom, i idu kroz život ne razmišljajući - zašto. I onda kada im malo prodrmaš kavez dođu da ti kažu da si agresivna jer, zaboga, ti si žensko i ko je tebi rekao da smeš da budeš nametljiva?  :lol:@trt-mrt

Postavila sam isto pitanje kao i Dybuk, pa obrisala.

Devojčice manje sanjaju je opet tvdnja. Ne dovodim je u pitanje. Možda je ona i tačna, u to ne zalazim. Mene samo interesuje da mi kažete zašto mislite da devojčice manje sanjaju i manje pišu? Sigurno da postoji razlog za to?

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Bato

Nekati ta prica!  xtwak

Žena kao takva plaši muškarce, što objašnjava antički znak ~, ali da žena sama snimi strašan horor, to ne biva.

Žene snimaju drame.

Slobodno me razuvjerite nekim primjerom.

Nema razuveravanja Bate. :) Eno ona moja tema o rediteljkama, tamo sam navela nekoliko filmova. Mada opet ces tvrditi da prave drame, naravno.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.876
Pročitala sam ceo tvoj post da na kraju ništa iz njega ne bih saznala. Žena ima manje, to znamo. Pitanje je šta ti lično misliš zašto. Ako ne znaš - ok, ali "ne znam" nije argument, nego tvrdnja.

ništa novo nisam rekao, pa se iz tog posta zaista nema šta saznati. moje mišljenje sam rekao još na prvoj strani. da ponovim, JA mislim da ih ima manje zato što ih manje interesuje. moje mišljenje je zasnovano na mojem iskustvu, koje je ograničeno, pa tako i moje mišljenje ne mora da bude validno. zašto ih manje zanima, to ne znam. evo, ni Dybuk ne može baš jasno da artikuliše zašto je, na primer, SF ne interesuje (ili bar ne onoliko koliko je interesuje horor).

a glede predloga koga i šta da pitaš, samo sam ponovio stav koji su pre mene izrekli Dybuk i mac. ako je zvučalo arogantno, izvinjavam se, to mi nije bila namera.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Quote from: tomat
Dybuk ne može baš jasno da artikuliše zašto je, na primer, SF ne interesuje (ili bar ne onoliko koliko je interesuje horor).
U stvari mislim da i jesam, kroz prethodne opaske o odrastanju, medjutim to i nije bitno za temu jer je moja licnost i karakter u pitanju, a ne neki univerzalni uzrok. Ali sam ja ovde iznela jos jednu teoriju zasto su zene manje prisutne ili zainteresovane koja nije bez neke

Quote
Nekako je drustveno prihvatljivije da muskarci budu zauvek decaci (ovi zanrovi se smatraju infantilnim, let's face it, ako vec ne zivis od toga) i kao nesto sto se "prerasta". Moguce da je Bata ovde u pravu i da zarad "prakticnog" tj odraslog odnosa prema zivotu i obavezama dosta devojaka koje sf/f/h interesuje to napuste u jednom momentu zivota, pritisnute obavezama i mejnstrim ocekivanjima mejnstrim okoline.

To je slicno kao kad slusas pank ili gotik kao klinka pa ides s kolegama na Amadeus bend kao odgovorna osoba koja privredjuje.

zakljucak: zanimanje i delovanje u okviru zanrova, pobuna protiv autoriteta. Sto se uklapa u prethodno iznetu tezu da ili se priklanjas autoritetima (mejnstrimu) ili protiv njih bunis.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.876
pa sad, treba videti da li postoje ljudi koji su "prerasli" fantastiku (osim ZŽ, jelte :) ), i da li je tu broj veći u odnosu na prerastanje... pa, bilo čega drugog.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Josephine

 • Guest
Ali pazi, takva žena plaši muškarce. :lol: Jer je ceo svet podređen muškarcima i jako je bitno kada ih neko ili nešto plaši. I sada žene treba da se smeškaju i trepću da ne bi plašile jadne muškarce. Da sam muškarac, ja bih se, bogme, plašila žena koje trepću i smeškaju se. Ni muškarci koji ćute mi ne ulivaju poverenje.

@Tomat

Ali zašto uporno zamenjuješ teze? Ne pitamo se zašto nekoga ne interesuje SF. Pitamo se zašto je manje žena na domaćoj žanrovskoj sceni.

@Dybuk

I ličnost se razvija kroz uticaj vaspitanja i obrazovanja. I ja sam buntovna jer su me roditelji takvom odgajali (iako im se to, sada, i ne dopada toliko :lol: ).


trt-mrt

 • 2
 • Posts: 320
Devojčice manje sanjaju je opet tvdnja. Ne dovodim je u pitanje. Možda je ona i tačna, u to ne zalazim.


ako je tacna u to bi zaista vredelo zaci :)

da, tu sam uzeo muziku za primer, i tu je verujte tako. mozda je sa knjizevnoscu bolji odnos, mozda nekih fifi-fifti, citaju i zene jednako kao muskarci, ne sporim. u filmovima se dobro zaostaje, kao i u muzici. e sad, zasto je to tako. meni je san dovoljno objasnjenje, ili decak duze ostane decak, devojcica ranije postane zena, a ruku na srce, i kao devojcica se ne polomi nesto narocito za navedenim. na koncu svega, decaci su uvek bili aktivniji i nestasniji. moze da se postavi pitanje zasto. to im je valjda u prirodi

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
tomat

Takodje sam navela da se to ne odnosi na ljude koji od zanra zive. :) Sto znaci da su se profi i ozbiljno posvetili onome sto javnost smatra popodnevnim aktivnostima (hobijem), dok ne pocnes da od njih i zaradjujes.

mac

 • 3
 • Posts: 11.066
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Ali zašto uporno zamenjuješ teze? Ne pitamo se zašto nekoga ne interesuje SF. Pitamo se zašto je manje žena na domaćoj žanrovskoj sceni.

A ne, izvini, ja sam te naročito pitao da razjasniš šta je pitanje i ti si rekla da želiš da ti svako ponaosob kaže svoje mišljenje šta misli zašto žene manje interesuje SF nego muškarce. Zašto sad menjaš pitanje?

Albedo 0

 • Guest
 @Dybuk, daj najstrašniji ćikflik, pa da riješimo dilemu!


@D, šta misliš o Naomi Klajn, koja je tako rekla da kapitalisti konstantno pokušavaju da zagrebu ispod neke prakse, i tamo pronađu neki problem? Svaka praksa je sumnjiva, sve treba demistifikovati, šta je u korijenu nekog ponašanja, zašto bilo ko radi bilo šta... To ti upravo tražiš (tu se vi liberopravednici i kapitalisti ne razlikujete, obe strane hoće društvenu šok terapiju), i Klajnova se pita šta će da se desi kad se uklone ''problematični'' etno-nacionalni slojevi ljudskog identiteta, pa onda kad zagrebu dalje i nađu ''problematične'' religijske elemente, pa onda u našem slučaju dođu i ''problematični'' maskulinistički elementi, i tako skidaju sloj po sloj, i šta na kraju nađu?


Kad sa neke Srpkinje skineš naciju, etničku pripadnost, religiju, rodne uloge i druge slojeve... da li ćeš ispod svega pronaći istinsku, prirodnu, ničim uslovljenu ženu - ili apsolutno ništa?


I šta ako je na kraju tunela to ništa? Šta ako nema ničeg drugog sem slojeva?

Josephine

 • Guest
@Mac

Nisam menjala pitanje, samo bih volela da mi se objasne odgovori.

Nisam liberopravednica, a još manje kapitalista. Ne zanima me da grebem dublje od "zašto žene manje interesuje žanr", radi konkretnog istraživanja. Svi smo produkti okolnosti, ogrnuti slojevima koje je nemoguće ukloniti. Šta ćeš da nađeš ispod svih slojeva? Verovatno biljku, ne znam i ne zanima me. Ne prebacivati diskusiju na egzistencijalističke nivoe. Ne zanima me čak ni istina. Zanimaju me stavovi i njihova pojašnjenja. Istražujem puteve formiranja svesti, ne razotkrivam slojeve.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.936
Bogumi Bato, svaka ti ka iz oltara.
Sada, malko da se uozbiljim...
za Dibuk pitanjce: koliko ljudi u Srbiji živi, bavi se profesionalno, po tvojoj definiciji SF/F/H? Koliko muškaraca, ako se drugi pol time ne bavi dovoljno ili ne može prsmrdeti od nadobudnih (fuj, fuj) dlakavih, falusima opsednutih skotova koji vonjaju po pivu, hemoroidima i žele i dalje da se guše u ćevapima kupljenimna konto nezasluženog rada i polne neravnopravnosti?
Koliko ljudi, uopšte, živi od pisanja priča, romana i drama u Srbiji, bez obzira na žanr?
Koliko je među njima žena?
Ne bi me iznenadilo da ima više žena nega muškaraca (Habjanović, ona sa Ringišpilom, ona sa suzama su Ok. te ona crnogorka sa promuklim glasom starog duvandžije, ne mogu se setiti sad imena).
Žene se ne bave minornim stvarima. One su pametne i idu za novcem i publikumom koji voli ono što hoće da plati: tužne priče o ljubavi, probleme srednjovečnih žena kakve su i same, pametnice koje su emocionalno neispoljene, svet muških (fuj, fuj) svinja u kojima se snalaze i lavovski bore, priče o Parizu i ligenštulima na obali mora dok se dave u palančinakam sa pistaćima i nutelom...
Žene vole meinstrim i to pišu. Boli ih uvo za fantaziranje. One vole fantaziju. Onu fantaziju koju mogu svariti posle uspešno skuvanog pilećeg paprikaša a nakon traganja po rečnicima šta je to avokado i gde je Rue de Dishon u kojoj glavna junakinja sreće mladog slikara i ponovo ga vidi na tv-u nakon trideset godina kao tužnog multimilionera što priča o izgubljenoj ljubavi u kojoj ona prepoznaje sebe...

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Aleksije, hence opis "prakticne" "odgovorne osobe koja privredjuje". To je laksi put, verovatno u smislu manje hrabar jer je u protivnom mogucnost veca da se lisis sigurnog leba.

I, molim te, taj opis muskaraca, mada je u sluzbi dramskog utiska, to nemoj da mi ucitavas.

Znam ja ponesto o "zivotu od pisanja", ne iz licnog iskustva ali blizu, eto, nek ostane na tome. ;)

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.936
Tražio sam konkretno. Nemoj sad tu vrdati. Imena, sele, imena...
A što se (fuj, fuj to!) muškaraca tiče, pa ja ti opisah sebe. Nemam pri ruci nekog drugog.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Imena neces dobiti, okle meni imena? Zar si propustio deo gde kazem da imam "teoriju"? To ne znaci da imam dokaze, a i da ih imam bas cu sad da pravim spiskove. Teoretisemo.


ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.936
Dakle, novi Hegel: ako se činjenice ne uklapaju u moju teoriju, utoliko gore po činjenice.
Postavljamo teoriju "šta ako" ili "zašto ovo, ono" na mestu gde nam odgovori ne prijaju. Kada se ponude dokazi, kada se zagrebe u stvarnost, onda "e, izvinte molim vas, mi samo malo teoretišemo". Naravno da teoretišemo. U Srbiji ne postoji SF/F/H scena. Postoje ekcesi u vidu pojedinih naslova i elektronska književnost koja nestaje padom servera.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Ok, pa tako kazite vi koji znate ali ne delite to znanje sa neupucenima. U redu, hvala na informaciji.

trt-mrt

 • 2
 • Posts: 320
pitanje se svodi na to zasto neko nije tokom zivota razvio interesovanje za sf i derivate, u ovom slucaju zasto neke zene interesuju neke druge stvari.
i pored toga sto se ovde trazi uopstavanje, kladim se da bi odgovori tih zena bili kranje individualni :)

Josephine

 • Guest
gde je Rue de Dishon u kojoj glavna junakinja sreće mladog slikara i ponovo ga vidi na tv-u nakon trideset godina kao tužnog multimilionera što priča o izgubljenoj ljubavi u kojoj ona prepoznaje sebe...

Mišljenja sam da i tvom izražaju, Aleksije, nedostaje ljubavi. Lako mogu da te zamislim kao konzumenta takve literature. Ne razumem zašto se muškarci toga stide i rugaju se romanima sa tužnim bogatašima.

A paprikaš se kuva i za tebe (uslovno rečeno, ako si oženjen). Pri tom, niko baš ne voli da uslužuje druge, ali eto, to su polno-rodne uloge. Žena kuva svom mužu i ne pita se zašto, tako treba. I ako čita takvu literaturu znači da joj nedostaje ljubavi. Romani su joj zamena za život. Umesto da nađe emotivno osvešćenog i hrabrog muškarca ili ženu, ona čita ljubavne romane. Produkcija tih i takvih romana koje pišu žene je ženski odgovor na nezadovoljstvo. Pa ti sada vidi koliko su žene nezadovoljene i nezadovoljne. Do mere da i kapitalizam to lepo unovčava.

Ti si mi, nemoj sada da se uvrediš, neki muški pandan toj nezadovoljnoj domaćici, znaš. Tako mi zvučiš. Razočaran u život, žene, ljubav. Ali o tome kuka i mrzi žene i sve žensko, umesto da nešto uradi. I da živi. Žene, bar, miroljubivi ventil nalaze u tim romanima.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.936
Ah! Otkrila si moj stvarni pol!
Nisam uspela da ga prikrijem. Sad, dok brišem keceljom suze, plašim se kako će mi muž zameriti jer grašak je malko zagoreo. Ima da me oplavi, pošto će misliti kako sam, ponovo, čitala Mir-Jam! Rekao je da će sve to baciti u smeće.
Preporuči mi, molim te, neku dobru spisateljicu, piškinju SF-a na serbskom jeziku. Koliko da podignem svoj nivo osvešećenosti pre nego me mužjak moj onesvesti.
PS: odgovor leži u načinu čitanja postova. žene ne shvataju ironiju, sarkazam, već sve prihvataju bukvalno. zato u proleće, kad listaju bukve, najbolje funkcionišu :evil:

mac

 • 3
 • Posts: 11.066
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Umesto da kukaš bolje uzmi tu sekiru i naseci kilo vampira za večeru...

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.243
 • ведьма
Ah! Otkrila si moj stvarni pol!
Nisam uspela da ga prikrijem. Sad, dok brišem keceljom suze, plašim se kako će mi muž zameriti jer grašak je malko zagoreo. Ima da me oplavi, pošto će misliti kako sam, ponovo, čitala Mir-Jam! Rekao je da će sve to baciti u smeće.
Preporuči mi, molim te, neku dobru spisateljicu, piškinju SF-a na serbskom jeziku. Koliko da podignem svoj nivo osvešećenosti pre nego me mužjak moj onesvesti.
PS: odgovor leži u načinu čitanja postova. žene ne shvataju ironiju, sarkazam, već sve prihvataju bukvalno. zato u proleće, kad listaju bukve, najbolje funkcionišu :evil:

Ako pises kao sto ovde ironises leba se neces najesti od pisanja! Bolje bataljuj brale :evil: Ako ne pises, a sta sad, oprosteno ti je.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.936
Ah, slatka moja, pa ja ne pišem. Nepismen(a) sam. Ne umem da shvatim sve te uzvišene finese komunikacije. Idem sad da drmnem dva bensedina i tri piva da se vratim u normalu. Iscpljuje me ovoliki intelektualni napor. Uzeću i u kafani porciju škembića da povratim snagu.
Nego, gde mi je Stipan? I Skalop? Zloćka nema... Samo ostao ja, baksuz, na braniku ničega.

Josephine

 • Guest
Preporuči mi, molim te, neku dobru spisateljicu, piškinju SF-a na serbskom jeziku. Koliko da podignem svoj nivo osvešećenosti pre nego me mužjak moj onesvesti.

Ja bih ti preporučila da ostaviš muža.  8)

žene ne shvataju ironiju, sarkazam, već sve prihvataju bukvalno.

Pa iza ironije i sarkazma se obično kriju nezadovoljstvo i frustracija. Kao i iza uopštavanja tipa "sve žene". Cinizam je već nešto drugo. To se lepo čita. Ali toga kod tebe nema.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.936
Ne sve žene. Kada sam to ja napisao (la)? Samo one koje svoju ženstvenost ističu sisama i pojavljuju se u društvu pošto obriju brkove. Otkud to da sam ja ironičan(a), sarkastičan(a), ciničan ( može i ovde a)? A? :shock:
Mrtva sam ozbiljna.