• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Virtuelna realnost u igrama

Started by ridiculus, 20-03-2016, 21:07:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

n00dle

Eh, tuga. Jos im je samo Palmer trebao s njegovom politikom, ko slag na tortu. Al opet, sta su mogli ocekivati kad je Rift onoliko kostao?! Uvek se iznova pitam, jesam to ja mega pametan ili su svi ti preplaceni menadzeri znali nesto sto ja nisam, pa da traze onolike sumanute novce za nedokazanu tehnologiju? Naravno da ga niko nece.

Al zato ja na PSVR upravo probao Superhot, i prilicno sam srecan --

U jednom trenutku bukvalno se presamitio unazad i gledam kako mi meci prelecu iznad nosa. Moja kichma plache, al koga briga kad cu sad OVOME DA ODUZMEM SACHMARU I OPALIM U GLAVU DOK DRUGOM RUKOM RESHETAM UZIJEM KA BALKONU AAAAA!!!

Matrix bre. Takav je osecaj kad sve ide kako treba. Naravno, jednako cesto zaginem glupom greskom, jer sam alav da zgrabim i opalim pistolj dok se oblak frishkog olova neumitno krece ka meni. Desi se i da me metak pogodi za koji sam bio prilicno siguran da sam za dlaku izbegao. Al ajde.

Posebno su smesni momenti kad cekam da se nesto desi, pa sam otkrio da je nalakse da premotavam vreme tako sto stojim u mestu i vrtim rukama, la di da... moje Neo fantazije zaskripe u mestu, izgledam ko stidljivi petogodisnjak koji pokusava da oseti ritam na zurci u vrticu.

Izuzetno sam bio zadovoljan kako su se PSVR i move kontroleri ponasali. Prakticno savrseno. Kamera mi je sad na vrhu tv-a, u visini mojih grudi. Stajao sam na oko 2 metra. Poceo sam igru sedeci, al naravno vec posle par etapa je postalo jasno da je ovo igra za stajanje. A potom naginjanje, pa saginjanje, pa na kraju egzibicije ko goreopisana koreografija.

Shake u igri su reagovale 98% tacno ko moje prave ruke. Jedino kad bih se previse priblizio kameri ili otisao isuvise u stranu bi krenuli kontroleri da se gube. Ili ako podignem ruke tacno ispred lica, sve se malo zatalasa jer moje shake sakriju svetla na kacigi. Al sem toga, savrseno.

(mada opet, ciljanje mi ne ide bas od ruke. Posle dva sata non-stop igranja malo sam usao u stos, al i dalje mi metak pola vremena ode previsoko – ne znam jel do mene ili do igre. A bacanje stvari mi ide jos gore)

Zaista, room scale VR je nesto sasvim drugacije. Igrajuci SuperHot sam ga malo namirisao, i rado bih imao citavu sobu samo za to. Imao sam tepih pod nogama da mi pomogne u orijentaciji, inace sam veoma brzo gubio pojam o tome gde se nalazim i koliko sam okrenut od kamere.

Nakon solidne pauze od igranja VR-a, moram da kazem da mi je bio malo zeludac u grlu posle 2 sata. Malo sam preterao. Bilo i ono blago preznojavanje, ne od john woo gimnastike nego od toga sto mi srednje uvo nije imalo pojma sta to radim.

Ne bi ja bio ja da nisam posle upalio malo Thumper, za relaksaciju. Koji je, uzgred, isto odlican. Kamo srece da se drogiram.

Sve u svemu, rangirao bih SuperHot veoma visoko na svojoj top listi psvr igara. Zajedno sa RE7, Dirt Rally, Thumperom i Statikom. Mnogi hvale Farpoint. A jos malo pa ce biti Moss i Skyrim. Bogami, narasla lista dok nismo obracali paznju!

Meho Krljic

Da, za Superhot sam i po podkastima slušao da ume da bude fizički zahtevan u VR verziji. Zavidim ti na mogućnosti da ga igraš tako jer je meni i obična verzija (koja, uzgred, ima drugačije misije) bila odlična. Za Farpoint sam i ja čuo sve najbolje.

Calavera

zaista, igra koja postavlja nove granice  :lol:

lilit

GT Sport u VRu (plus stoličica, volan i pedale) je scary koliko je real. gubi se dah na 250 km/h. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Meho Krljic

Moss je lepo izgledao od početka, a sad kažu da je i dobra igra:

Moss review - PlayStation VR's finest game to date

Ugly MF

Firmament je nad Ravnom Zemljom ;)
Znaju ljudi sta rade ....

lilit

došla kući i osećam se kao neo.
savršena igra, mora da ste vikali ranije a da nisam videla. malo heavy za moje stare kosti al ide na bolje.
I am in love with this game! :lol:

https://youtu.be/tNrI314AntA

Calavera

meni je bio super (hot) i u desktop varijanti, mogu misliti kako je u vr-u  :lol:

Meho Krljic

Da, isto. A VR varijanta ima i posebno napravljene misije, dakle, nije samo prerađeni original. Svi je hvale.

lilit

joj ljudi, osećam se ko neo, posebno kad slow-motionujem. :lol:

ubijam i dezintegrišem i feeling je great. nas-rofl
koordinacija - oko, move kontroler, mrtav neprijatelj - je nekako skroz natural. i jes da inače volim shootere, al ovo je super art.

Meho Krljic

Ta igra je valjda tako uspešna u VR-u jer nema klasičnog kretanja u njoj pa ne stigneš da ti bude muka. Uživaj, što ti kažeš, kad ti je bog dao  :lol:

Tex Murphy

А на чему се игра тај виртуал реалити, колко то кошта и ђе има да се купи?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Dozvolite da pitam. Ako su kompjuterske igre po definiciji virtualne, o čemu se radi?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Evo prvi video na koji sam natrčao, trebalo bi da bude dovoljno. Možeš i ispočetka ali mislim da nema potrebe.

https://youtu.be/tFL0JbcoFro?t=638

Meho Krljic

Quote from: Brock Landers on 26-03-2018, 00:37:46
А на чему се игра тај виртуал реалити, колко то кошта и ђе има да се купи?

Lilita konkretno igra Playstation VR, za koji ti treba Playstation 4 konzola, VR headset i Move kontroleri. Trošak od recimo 700-800 Evra. Ima da se kupi u Srbiji, nisam siguran za RS/ Bosnu.

Postoje i PC opcije, najpoznatije su Oculus Rift i Vive ali za njih ti trebaju dosta jaki računari. Hedsetovi koštaju više nego Playstation VR (ali su i jači), HTC Vive je nekih 500 dolara na primer i radi sa Steamom (naravno, za igre koje podržavaju VR) a Oculus je možda nešto jeftiniji ali svakako preko 400 dolara  i ima svoj ekosistem, dakle, nije "kompatibilan" sa Steamom. Kod nas to ima ulavnom po oglasima, polovno.

Tex Murphy

Хвала! Сигурно може да се набави и преко Амазона :-) Јак рачунар (више) није проблем, тј. неће бити од почетка сљедећег мјесеца.
Genetski četnik

Tex Murphy

Ееееек, на Амазону је то "мало" скупље. Ипак ће сачекати нека боља времена.
Genetski četnik

Meho Krljic

Uštedeo si, pored para, cimanje oko preraspoređivanja nameštaja u sobi plus mnogo sati mučnine. Mada različiti ljudi reaguju različito, n00dle je na ovom topiku podelio sa nama vrlo pozitivna iskustva, al kad slušaš podkaste na svakom je bar po jedna osoba koja ima ozbiljne probleme sa mučninom, makar u prvim nedeljama igranja VR igara.

Morningstar

Da, ustedeo je, ali mislim da zivimo u posebnom trenutku kada VR "postaje stvar" i to donekle opravdava ekstravagantan trosak. Ja sam kupio PSVR kada je sa sve motion kontrolerima kostao oko 500e, sto je svakako paprena cena za nesto sto, naziralo se jos tada, ima veoma ogranicenu upotrebu za gaming. Trosak besmisleno kratkih igara i "iskustava" da ne racunam.

Na kraju balade, PSVR se pretvorio pomalo neocekivano u masinu za gledanje filmova (ne u VR modu, nego u 2D cinema). Ako zanemarimo izolaciju i neudobnost, takav efekat velilog ekrana i imerzije moze sa pruzi samo jos bioskop.

Na zalost, tehnicki nedostaci dosta kvare ukupan dozivljaj. Niska rezolucija koja podseca na SD daleko je danasnjih 1080p, da ne govorim o 4K ekranima. Problemi sa ostrinom slike, nebulozne kontrole koje teraju developere da uvode teleport mehanike, gomila kablova... I mucnina je zaista problem. Na zalost, razvijanje "VR nogu" je sporo privikavanje na jedno u osnovi neprijatno iskustvo. Buduci da su identifikovali gen koji izaziva osecaj mucnine, jedina nada za buduce generacije je genetski inzenjering.

Ne zalim za kupovinom jer su RE 7, Superhot, VR Worlds bili nezaboravna iskustva. Sledeca generacija bice bezicna i sa mnogo boljom rezolucijom, ali mislim da ce cena i otpor prema novoj tehnologiji i dalje biti kamen spoticanja.
sve price su Anansijeve.

Meho Krljic

Quote from: Morningstar on 27-03-2018, 09:40:08
jedina nada za buduce generacije je genetski inzenjering.

A posle Monsanto su, kao, epitom zla :lol:

Šalim se, činjenica je da živimo u periodu u kome je VR (za igranje, makar), postao prilično opipljiva potrošačka stvarnost. Skupa, za sada neudobna itd. ali postoji nekoliko ekosistema koji preživljavaju. Sad, moj (sasvim površni) utisak je da preživljavaju više na ime investitorskih očekivanja nego na osnovu ostvarenog prometa end profita, ali to makar otvara put za next gen koji Morningstar pominje. Pratićemo.

Meho Krljic

lilit

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 28-03-2018, 16:36:34
Evo, Harvester se možda sad pokoleba:

Sony cuts PSVR bundle prices worldwide

Јој, ја сам већ одавно поколебан :-(
Genetski četnik

Calavera

lilit

ovo bi već bilo bahaćenje al nije da ne razmišljam da ceo setup (kao!) poklonim mužu za rođendan. :lol:

https://liv.tv/liv-cube

Meho Krljic

The creator of 'Dark Souls' made a PSVR palate cleanser

Za Deracine smo već čuli na Sonyjevoj prezentaciji od pre neki dan, a ovo su impresije novinara koji je igrao hends-on demo.

lilit

samo još da se uhvati malo vremena za vikend i nirvana skoro pa na dohvat ruke  :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=Pp7_vybWuT4

Meho Krljic

Siknes!  :lol:

Al Spajdermen  :| :| :| :| :| :| :|

lilit

lilit

samo da potvrdim da je beat saber toliko dobro urađen, ma sto puta boljije nego što pričaju po internetu!!!
đe nam je n00dle da sve to opiše kako treba, pošto ja nUmem.
kako god, unutra je takav siknes, da su me jedva izvukli. toliko je dobro urađeno i toliko real   :? :? :?
sabers taman fituju :lol: , a i noge vidim, ma LU DI LO!!! :lol:

Petronije

Gledam pola sata ovo ne mogu da se odlepim.

https://youtu.be/GAlwSC5PQZo

Lilit ima li ovoga po Njemačkoj ili si bila negde u USA?

Aha, sad sam malo googlao, to je igra za konzole. Ali pretpostavljam da je ovo neko specijalno VR okruženje, nisu kućni uslovi? Jel to ovaj fazon?

https://vr-lounge.de/beat-saber/

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Meho Krljic

Da, beat Saber hvale po podkastima na sve strane a i Lilita veli da je dobra... Eh...

Calavera

bila je ona akcija psvr za 199 dolara za black friday, ja nisam pazario samo zato sto ne znam kud cu pre od ovih "obicnih" ps4 naslova koje treba da odigram  :lol:  ako bude i za sledeci black friday ista stvar, eto mene s beat saberom dok si reko keksla.

lilit

Quote from: Petronije on 22-12-2018, 16:30:44

Aha, sad sam malo googlao, to je igra za konzole. Ali pretpostavljam da je ovo neko specijalno VR okruženje, nisu kućni uslovi? Jel to ovaj fazon?

ovo je moj setting u dnevnoj sobi: http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15130.msg655324#msg655324

PSVR (PS4)

unutra (kad natakariš cvike i uđeš u matrix  xfrog ) je isto kao na linkovima koje si prikačio, bukvalno tako izgleda.

sad čekam da izađu PS5 i PSVR2, obećavaju čuda u VRu, jedva čekam, a dotad valjda dođem i do bar malo više vremena.

lilit

Quote from: Calavera on 22-12-2018, 17:17:39
bila je ona akcija psvr za 199 dolara za black friday, ja nisam pazario samo zato sto ne znam kud cu pre od ovih "obicnih" ps4 naslova koje treba da odigram  :lol:  ako bude i za sledeci black friday ista stvar, eto mene s beat saberom dok si reko keksla.

bio i nedavno u vijenici za 100 evra, neka promocija, šta li je. nije se odolelo. sad svako ima full svoje igračke, ne ulazimo jedno drugom u teritoriju.  nas-rofl

mehane, šta znači to "eh"?  pa je l božić stiže? a nova godina? a drugi božić? rođendan? :lol: :lol:

Petronije

Quote from: lilit on 22-12-2018, 18:49:45
Quote from: Petronije on 22-12-2018, 16:30:44

ovo je moj setting u dnevnoj sobi: http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15130.msg655324#msg655324

PSVR (PS4)

unutra (kad natakariš cvike i uđeš u matrix  xfrog ) je isto kao na linkovima koje si prikačio, bukvalno tako izgleda.

sad čekam da izađu PS5 i PSVR2, obećavaju čuda u VRu, jedva čekam, a dotad valjda dođem i do bar malo više vremena.
Ne smem to da kupujem detetu još, vrlo je labilan po pitanju zavisnosti od video igranja, mora strooooogo da se kontroliše, a tek 7 godina ima. Možda malo kasnije, i ovako vodim rat sa gospođom oko toga stalno. Ali svraćam sledeće godine u Nj. pa bih do nekog VR lounge-a ako bude bilo u blizini, da probam. Mnogo je dobro.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

lilit

treba da probaš, mnogo je dobro, čak i uz rezoluciju koja je trenutno dostupna.
(naravno, moja ljubav prema star warsu dodaje na doživljaju. :lol:)

lilit

i AM indeed strong with the force. :lol:

Meho Krljic

Ne treba zaboraviti da je Nintendo bio svojevrsni pionir virtuelne realnosti na nivou potrošačkog gejming hardvera. Virtual Boy se, avaj, i danas smatra njihovim najvećim igračkim promašajem. A sada, nešto novo sa Nintendo Labo osnovom:
Labo VR is lo-fi, inventive and pure Nintendo