Author Topic: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за фебруар 2016. године  (Read 929 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.890
    • IP TardisФантастични ликови Дејвида Боувија
1. фебруар
Недавно преминули уметник се обилато дружио са (научно)фантастичним мотивима, и у музичкој и у филмској каријери. Придружите нам се у овој ретроспективи улога Дејвида Боувија, са посебним освртом на „Лавиринт“!
Учествују: Тијана Тропин, Милош Петрик


Роберт Хауард: „Едип и ја“
8. фебруар
Како се о животу и раду Роберта И. Хауарда и његовом односу са мајком не зна довољно, исправљамо ову историјску неправду.
Хауард је причама о Конану, Калу Освајачу, Соломону Кејну и другима самостално утемељио жанр „мача и магије“, или „мача и врача“ како се код нас често сримује. Писао је и хорор, вестерне, епоху, комедију, а и мрсне приче, али га памтимо и данас читамо углавном његов фентези (стара српска реч).
Учествују: Јелена Јокановић, Милош Петрик


Емитор #488
15. фебруар
Веровали или не, пред нама ће се 15. фебруара наћи нови број Емитора! Дођите да заједно сазнамо шта је у њему. Биће прича, приказа филмова, књига, стрипова, дешавања, толико знамо! Да ли ће можда бити специјал за Дан заљубљених? Уредништво не признаје!
Бонус: приказујемо Емиторе 88, 188, 288 и 388, ако их нађемо.
Уредник: Милош Цветковић


„Сива хроника“ Милоша Петрика
22. фебруар
Шта је то? „Досије Икс“ среће „Малу невесту“ и даје „Истражитељи: Нови Београд“. Нажалост, још увек није серија него „само“ књига.


Веровали или не, пред нама ће се 22. фебруара наћи још један број Емитора (извори у редакцији кажу да се уистину ради о броју #489), који ће у једној прегледној свесци донети комплетан рукопис „Сиве хронике“ нашег и вашег Милоша Петрика.
У питању је модерна фор(м)а мозаичког рукописа. (Збирка прича или роман? Како вам драго!)
Дођите да сазнате шта је Петрику све то требало и какве су црне муке он и редакција претрпели на путу писања и објављивања.
Учествују: Милош Петрик, у улози писца; Жарко Милићевић у улози уредника


Фантастична читаоница: „Човек у високом дворцу“ Филипа Дика
29. фебруар
У овом окупљању читаонице враћамо се класицима СФа и жанра алтернативне историје и читамо кратки роман Филипа Дика „Човек у високом дворцу“.


За овај роман Филип Дик добио је награду „Хуго“, а управо је овим делом скренуо на себе пажњу (нежанровске) књижевне критике. Код нас се књига појавила прво у едицији Кентаур, и у Алнарију/Вулкану у више наврата и издања.
Радња је смештена у ситуацији у којој су Јапан и Немачка изашли из Другог светског рата као победници. Страшна визија основа је из које израста мука протагониста романа: људи ухваћених у реалистички дочарану конструкцију једног неоствареног пакла.
По овом делу је за Амазон снимљена и ТВ серија, о чему смо причали у априлу 2015, али ћемо се и сад мало подсетити и негодовати на адаптацију.
Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.