Author Topic: Leksikon YU filma, Nenad Polimac  (Read 1423 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.020
  • Enfant terrible
Leksikon YU filma, Nenad Polimac
« on: 30-06-2016, 17:20:43 »Nenad Polimac
Leksikon YU filma
Ocjena čitatelja

    ISBN: 9789533038810
    UDK: 791(497.1)
    Biblioteka: POP
    Izdavač: Naklada Ljevak
    Godina: 2016.
    Uvez: tvrdi
    Jezik: hrvatski
    Broj stranica: 360
    Format: 20 x 14,8 cm

Cijena s popustom:    125,10 kn

 U zanimljivom i intrigantnom Leksikonu YU filma po­znati filmski kritičar „Jutarnjega lista“ Nenad Polimac saži­ma četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije. Leksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju: od svjetski značajnih fil­mova kao što su Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Valter bra­ni Sarajevo, Ko to tamo peva i Otac na službenome putu, preko prikaza filmskih legendi (Bulajić, Dvornik, Pavlović, Šer­bedžija, Živojinović itd.) i gostiju iz svijeta (Y. Brynner, J. Chan, O. Welles, M. Streep) do pripadnika „praške ško­le“ (Grlić, Kusturica, Paskaljević, Zafranović…), uspona i pada YU tržišta i alternativnih filmova.

 

Riječ je o ne­izostavnom djelu za ljubitelje 7. umjetnosti, koje kroz deset cjelina propituje kakav je bio domet vrhunskih ostvarenja hrvatskih filmova kao što su Rondo, Breza, Lisice ili Tko pjeva zlo ne misli u odnosu na srpske, bo­sanske i slovenske u okvirima tadašnje kinematografije, koja su najkreativnija razdoblja tih filmskih sredina, kako su se nosile s političkim pritiscima i tko su bili vo­deći autori. Leksikon YU filma – bogat fotografijama i brojnim manje poznatim činjenicama – nudi odgovore na sva postavljena pitanja.

 

O autoru:

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka 1970-ih: pripada generaciji koja je smatrala da radikalno treba revalorizirati povijest hrvatskog i jugoslavenskog filma i s kolegama osniva krat­kotrajni, ali vrlo utjecajni časopis „Film“, kojem je odgovorni ured­nik i u kojem se objavljuju napisi i eseji s tom strategijom. Uređuje, između ostalih, knjige „Živojin Pavlović: Dva razgovora“ i „Branko Bauer“, a vrlo je aktivan i u izradi „Filmske enciklopedije“ dr. Ante Peterlića u izdanju Leksi­kografskog zavoda. Osamdesetih godina prošloga stoljeća djeluje kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinemato­grafima, a iskustva iz rada u filmskoj industriji kasnije inkorporira u svoje napise o filmu. Među osnivačima je tjednika „Globus“, „Na­cional“ i poduzeća Europa Press Holding, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu „Moderna vremena“ i „Vrtoglavica“. Do­bitnik je godišnje nagrade Hrvatskog druš­tva filmskih kritičara „Vladimir Vuković“.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Mark

  • 4
  • 3
  • Posts: 2.383
  • The proverbial stopped clock.
    • Janko Takac
Re: Leksikon YU filma, Nenad Polimac
« Reply #1 on: 30-06-2016, 18:30:55 »
Super, a kod nas ko radi distribuciju, je li ima negde?
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/