Author Topic: Fantastični vodič  (Read 570 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Drakus

  • 7
  • 2
  • Posts: 261
    • Autostoperski vodič kroz fantastiku
Fantastični vodič
« on: 20-08-2016, 07:23:02 »
Ja sam pokušavao da nađem temu posvećenu Simaku. A onda sam završio sa brdom postova o najboljim knjigama 20. veka. Pa kada sam već nabasao na to,da podelim u duhu teme:

"Ako izuzmemo činjenicu da se čitanje SF klasika smatra manje-više obaveznim korakom u obrazovanju svakog SF zaljubljenika, sve češće su polemike u vezi sa njihovim stvarnim kvalitetom. I dok jedni fanatično brane stanovište nedodirljivosti prvih velikana SF-a, drugi su gotovo blasfemični u svojim izjavama, pa se tako potežu raznorazna pitanja naivnosti, zastarelosti, naučne zasnovanosti i sl. Ali hajde da napravimo iskorak i da se pozabavimo time zašto je, bez obzira na sve, potrebno čitati klasike, na jednom konkretnom primeru – „Tranzitnoj stanici“ (Way Station), Kliforda Simaka.
Gledano iz ove perspektive, iz perspektive u kojoj je tehnologija sastavni, nasrtljivi deo svakodnevnog života, gotovo je nemoguće zamisliti jednostavnost koju Simak postavlja kao centar svog zapleta. Veteran građanskog rata, koji stotinu godina nesmetano šeta unaokolo bez da ostari i dana, u ruralnom Viskonsinu vodi međugalaktičku tranzitnu stanicu, dok se njegovi susedi, iako pomalo zaziru, konzervativni po prirodi, jednostavno ne raspituju previše. Zaplet kreće u trenutku kada Vladin tajni agent počinje da njuška, dok istovremeno problemi i nesuglasice u Galaktičkoj centrali prete da zatvore stanicu na Zemlji."
Ostatak, možete pronaći na http://fantasticnivodic.com/2016/08/19/naucna-fantastika/tranzitna-stanica-kliford-simak/


Povremeno će ovde biti nekih zanimljivih tekstova, so stay tuned.

babakarniang

  • 2
  • Posts: 341
    • Dobrodošli na online druženje ljubitelja naučne fantastike i svih ostalih podžanrova.
Re: Fantastični vodič
« Reply #1 on: 20-08-2016, 12:40:23 »
Moj najdraži autor uz Dika i Strugacke.
Dobrodošli na online druženje ljubitelja naučne fantastike i svih ostalih podžanrova.

http://fantasticnivodic.com

https://www.facebook.com/fantasticnivodic/