Author Topic: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за септембар 2016  (Read 1269 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.890
    • IP Tardis
Друштво љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“
програм за септембар 2016.

Скупштина Друштва
5. септембар
Нову сезону почињемо редовном скупштином Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“. Чланови садашњи и будући би ваљало да наиђу да причамо о раду Друштва у наредном периоду. Пред нама је нова трибинска сезона, раније најављена промена уредништва сајта Емитор, нови Беокон, нове књиге…

Приче са облака Тамаре Лујак
12. септембар
Тамара Лујак је свуда! Пише кратке приче, афоризме, хаику, приказе, и сарадник је огромног броја књижевних часописа, фанзина, портала, сајтова. Поред мноштва збирки у којима учествује прозом и поезијом, има две самосталне књиге прозе: „Вилина планина“ (2006) и „Приче са облака“ (2016), а уредила је и приредила преко десет издања, међу њима и лексикон појмова везаних за свет страве и ужаса „Речник страха“, избор бајки о чудовиштима „Како се плаше деца“, збирку (научно)фантастичне хаиге „Путоказ времена“,  антологију (научно)фантастичне хаику поезије „Капија сна“, …

Повод за гостовање је њена нова књига „Приче са облака‚или генеалогија неба“ (Пресинг, 2016)
Списатељица се у збирци упустила у маштовиту потрагу за коренима настанка ветра, снега, облака…, за питањима као што је Зашто је сунце понекад црвено – и дала и те како занимљиве књижевне одговоре на постављене загонетке. Сваки појам је једна прича, свако питање је својеврсни прозни експеримент. Тамара Лујак нас води кроз свет маште и наслага фантазије, међу старогрчке богове, митологију, користећи их да на својеврстан начин да одговоре на реалне силе природе. Књига за децу и одрасле.

Учествују: Тамара Лујак, Предраг Милојевић (Пресинг). Модератор: Жарко Милићевић

Резултати конкурса за причу АНОМАЛИЈА #3
19. септембар
У децембру 2015. је по изласку друге Аномалије  расписан нови конкурс за причу. Од пристиглих радова пропозиције је испунило 68 прича.
Жири у саставу: Миодраг Миловановић, др Тијана Тропин, Бојан Бутковић, Андреа Стојановић, Драгољуб Игрошанац, Милена Дасукидис, Павле Зелић, Ивана Нешић је успешно преживео већину пристиглих прозних урадака и бодовима обдарио своје фаворите. На трибини ће се сазнати који су били најзапаженији радови (по добру или злу), а уредник Милош Цветковић ће објавити садржај саме збирке, тј који ће наслови бити уврштени.
Почиње рад на припреми књиге, која ће се појавити за новембарски Беокон.

Фантастична читаоница: „Uprooted“ Наоми Новик
26. септембар
Фантастична читаоница се наставља после двомесечне летње паузе, на којој смо сви наравно свеједно нешто читали, јер не можемо другачије.

Сезону почињемо књигом која је ауторки Наоми Новик донела Небулу, Локус за најбољи роман епске™ фантастике и награду Митопоетског друштва. Такође је битно –  за разлику од осталих дела ауторке нема наставак (за сад) и није из серијала „Темерер“ од девет+ књига.

„Шта год да си чула по другим селима —  не једе наш Змај те девојке које однесе. Јаве се оне понекад, по пролазницима који се задесе. Причају људи о нама као да приносимо људске жртве, и као да је оно прави змај. Ништа то није тако: јесте он волшебник и јесте бесмртан, али и даље је човек, и наши би се очеви надигли и затукли га кад би јео једну од нас сваких десет година. Штити он нас од Шуме, и на томе смо му захвални, али нека хвала.“

Ањешка воли свој дом у долини, тихо сеоце, светле шуме и блиставу реку. Али изопачена Шума је близу, пуна злонамерне силе, и њена се сенка се пружа преко Ањешкиног живота.
Ањешкин се народ узда у сурог волшебника кога зову Змај да их чува од силне Шуме. За ту услугу он наплаћује ужасну цену: једну девојку узима да га служи на сваких десет година, што је судба скоро па ужасна као и губљење у Шуми.
Следећи избор се примиче, и Ањешка се плаши. Она зна, сви већ знају, да ће Змај узети Касју: лепу, милу, храбру Касју, која је све што Ањешка није, и надража јој је пријатељица не целоме свету. И томе помоћи нема.
Ањешка се плаши, али погрешно. Змај када дође, неће узети Касју.

Наоми Новик је студирала књижевност и програмирање. Током рада на дизајну игре Neverwinter Nights: Shadow of Undrentide схватила је да ће јој тастатура ипак боље служити за писање романа. Воли историју, нарочито период  Наполеонових ратова што је истраживала кроз серијал „Темерер“, алт-историјску епску фантастику у свету Комонвелта - са змајевима. „Uprooted“ („Пресађена“ ?) нас води у сасвим другачији свет словенске митологије, фолклора и бајке.

Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.890
    • IP Tardis
Uprooted prekjuče osvojio nagradu BFS (NE BSFS, to je nešto sasvim drukčije :-D )
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.