Nagovarajući Harvija da proba Bionic dues, kolega Meho me je zaintrigarao u dovoljnoj meri da je i sam isprobam. Iako po HLTBu ova igra sa maksimalnim iživljavanjem traži 20ak sati za jedan prelaz, mislim da mi je oduzela mnogo više vremena. Upravo sam je završio na normal nivou (što je neka sredina, postoji još 3 nivoa težine pre i posle toga). Akciona igra sa robotima koji se bore protiv drugih robota u proceduralno generisanim misijama sa maksimalno randomisanim lootom zvuči kao esencija rogulike igara. Doduše, postoji bogat izbor misija sa različitim ciljevima, metama i ekstra opremom koja se dobija, tako da je izbor misija jako bitan i definitvno je jedna od stvari koje mogu značajno da vam olakšaju igru, ili je pak učine neprelaznom. Za početak birate 4 robota od 6 ponudjenih tipova i svog pilota (takodje od nekoliko ponudjenih) koji donosi jedinstveni globalni bonus. Posle svake misije sledi rasporedjivanje opreme koju ste sakupili, uz mogućnost prodaje i kupovine u radnji. Ne želim da zalazim u detalje mehanike igre, jer je njena glavna draž upravo postepeno otkrivanje iste. Igra vas maltene uopšte ne ograničava, pa besomučnim swapovanjem opreme izmedju robota možete da je prilagodite željenom stilu igranja. Jedini robot koga ne bi trebalo izostaviti iz startne postave je Science robot, koji jedini ima maksimalan broj slotova za kompjuterske dodatke koji mu omogućavaju da otvara zaključana vrata iza kojih se nalaze loot boxes (uz kansije dodatke koji ga pretvaraju u pokretnu platformu za postavljanje minskih polja i kupola sa oružjem). Takodje bih toplo preporučio da NE izaberete Ganji pilota koji otključava u startu sve pojačane verzije robota, jer ovim igra postaje banalno laka i potpuno neizazovna). Svi ostali izbori zavise od ličnih afiniteta igrača, te se možete boriti preciznim snajperisanjem iz maksimalne daljine, ili AOE napadima vašeg tenka, ili prosto posejati stazu minama i sentry-turretima i onda im privući pažnju zviždanjem (bukvalno) i gledati ih kako bezglavo uleću u vaše zamke. Za egzotičnije načine egzekucije tu su recimo virus poeni koji dozvoljavaju da preuzmete kontrolu nad protivničkim robotima, ili samoubilački napadi vašeg robota koji eksplodira raznoseći sve oko sebe. Upravo ta sloboda je nešto što može da zasmeta igračima koji nemaju OCD. Već posle par misija počeo sam da trošim 90% vremena na pauze izmedju misija, pažljivo odmeravajući kombinacije opreme i smišljajući kako da optimizujem robote. Shvatam da neki grači ne žele da provedu svoje igračko vreme na ovaj način, i za njih su osmišljeni početni nivoi težine, uključujući i normal nivo. Meni je upravo ovaj aspekt igre odgovarao, i odatle dolaze svi oni dodatni sati igranja. Nažalost, ovo se ispostavilo kao nepotrebno komplikovanje za nivo težine koji sam izabrao. Poslednjih par nivoa težine zahtevaju upravo ovakvo fino štelovanje da bi izvukli maksimum iz svojih robota. Ja sam u tome preterao, tako da sam već od polovine igre na normal nivou prolazio kroz sve misije kao nož kroz puter, da bih kraj igre dočekao sa svojim čudovištima koji su samim svojim pogledom kosili sve protivnike. Sad sam krenuo na ekspert nivou (iznad njega je još samo mizery nivo, a ja ne želim da se osećam mizerno) pa ću javiti utiske. Za igrače koji vole da iskoriste svaki milimetar prostora koji im igra pruža (pristojan izgovor za varanje), još da kažem da je učitavanje pozicije trenutno, te da igrač relativno lako može da vara igru tako što snima poziciju pre nego što otvori loot box ili izadje iz misije, pogleda šta je dobio od opreme pa ako nije zadovoljan, učita poziciju i proba ponovo. Ovo se najviše isplati uraditi na kraju misije, kada dobijate 4 komada opreme, pa je veća šansa da izvučete nešto što je zaista korisno, uz mogućnost da dobijete i neki plavi ili čak ljubičasti komad opreme umesto zagarantovane zelene opreme.
Konačan utisak o ovoj igri je da je vrlo dobra, ali prelaka (pogotov za jedan roguelike naslov, prelazak iz prvog pokušaja na srednjem nivou težine zvuči kao ozbiljna mana). Dakle, ako želite izazov, krenite odmah na Hard nivou, a ja ću vam javiti utiske sa ekspert nivoa koji trenutno igram.