Author Topic: Jesen samuraja  (Read 3311 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ana

 • 4
 • 3
 • Posts: 690
Jesen samuraja
« on: 04-10-2016, 00:19:34 »
Bila na premijeri "Jeseni samuraja". Simpatična ljubavna priča, na momente malo razvučena, Nikola Kojo divan  :love32: kad svarim činjenicu da moja simpatija igra oca jedne odrasle konjine :lol: Vesna Trivalić gotovo neprepoznatljiva, uopšte ne liči na blesavu sebe. Katarina Žutić ista majka  :-? a kalašture igra tako da sam promenila mišljenje o njoj kao glumici. Priča lepa, dobro osmišljena, pojedini dijalozi i likovi maestralni.

Samo, a nije to moj problem sa baš ovim filmom, naprotiv - ovo mi je bio prvi odgledani domaći film posle pauze od dobrih deset godina, ja stvarno ne razumem zašto u našim filmovima ima toliko psovki i  vulgarnosti? Mislim da baš nisam nešto posebno svilena, i nemam ništa protiv poneke psovke i vulgarnosti kad je baš baš u funkciji, ali baš mi para uši pušenje k*rca po 10 puta zaredom u 5 minuta, aman.
Save

Boban

 • 3
 • Posts: 21.524
Re: Jesen samuraja
« Reply #1 on: 06-10-2016, 09:57:12 »
ja sam vrlo prijatno iznenađen ovim filmom.
Ovo je produkciono i scenaristički daleko iznad srpskog proseka u ovom veku.
Zaista ima sjajnih uloga i sjajnih momenata.
Primedbe bi možda nabrojao tri: Sergej Trifunović mi je povremeno preteatralan. Sjajan ali ja bih voleo da je na kraju njegov lik pokazao više dostojanstva. Razumem ja da se zbog proseka publike mora mnogo više reći u dijalogu nego što se inače govori, ali bi bilo efektinije da neke stvari čak nisu izreknute ili pokazane. Kad Šiptar na kraju pokazuje da će da padne glava, to su toliko opšta i jasna mesta da mi je to čist višak.

Na neke dve trećine filma postoji jedan momenat kada splašnjava tenzija; kao da nije najbolje rešen prelaz između središnjice filma i završnice, verovatno je nešto bilo predugo. Možda bi se taj deo bolje uklopio da je sve što se događa u desetak "dosadnih" minuta (kresanje i tučnjave) dato u nekom brzom smenjivanju kolažnog tipa, znoj s lica u krevetu da isto tako kaplje kad padne na pod neke arene i tako, da se nekako prespoji taj period gde se dosta tapka u mestu s radnjom.

I naravno "pušenje kurca" sedamdeset puta ponovoljeno je ne nepotrebno, nego besmisleno jer u našem jeziku kada se kaže "tražio je da mu pušim" nema nikakve potrebe da se dodaje kurac kao odrednica jer pomenuta rečenica ne može da znači ništa drugo. I onda tako u beskraj... Nevolja je što onda i nekoliko mesta gde se kaže "ti si kurac" to potpuno gubi na težini jer to "kurac" čujemo po nekoliko puta svakog minuta.

p.s.
Dugo nisam bio u ovako velikoj sali i gotovo da je razdražujuće gledati film od sjaja telefona svih onih koji ne mogu da izdrže 118 minuta bez tvitovanja, fejzbučenja ili surfovanja. Tip ispred mene svakih tri minuta pali android i zaslepljuje nas desetoro koji smo mu u vidokrugu. Bio sam na balkonu i gledam platno, a publika u parteru koja je inače u mraku i koje nikada nisam bio svestan u SC, samo vidiš kako u svakom momentu poigrava stotinjak ekrana. I tako sve vreme filma.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.221
Re: Jesen samuraja
« Reply #2 on: 08-10-2016, 21:37:29 »
Pogledali smo film u Ušćetovom Sinepleksu od pola pet danas u sali koja je bila popunjena možda 20-30% kapaciteta.
 
Ja sam dosta zadovoljan filmom koji se dosta čvrsto i uverljivo drži svojih žanovskih tropa sa produkcijom koja pokazuje zavidnu sigurnost u realizaciji. S druge strane, Dubravka Lakić je u svojoj kritici rekla mnogo pogrešnog, doduše, ali je jednu stvar napisala dobro: upitala se za koga je tačno ovaj film pravljen. U Holivudu ovakve produkcije takvo pitanje razreše daleko pre prve klape jer se tamo žanr tretira zanatski. U Sbiji se, čini se, žanru ove vrste mora pristupiti sa ambicioznom artističkim svešću jer ono što je tamo puki zanat ovde je artistički postupak citata, reference, potkazivanja itd. Mislim da se autori filma u ovome solidno snalaze nekih 70% vremena i rekao bih da je publika za ovaj film ona koja voli '80s  akciju sa karate podlogom, dopunjenu melodramom, tako da je Jesen Samuraja oslonjen na klasike poput Karate Kid, Bloodsport ali i serijal Rocky i u brojnim važnim elementima prenosi njihov senzibilitet u srpski savremeni mizanscen bez usiljenosti.
 
Zaplet i postavke likova su jasni i dobro funkcionišu, konflikti u filmu su prirodni a karakterni luk glavnog junaka je dosta uverljiv većinu vremena. Ovde dosta pomažu glumci, čime hoću da kažem da tamo gde Strugar vidno zašlajfuje - u nekim scenama on kao da nije siguran da li snima dramski ili farsični dijalog - stvar izuzetno izvlače Hristina Popović, Sergej Trifunović i Nikola Kojo, svako sa svojim arhetipskim personama i ubedljivim dijalozima i generalnom igrom.
 
Moram da pohvalim kameru, montažu i koreografiju koji su odrađeni na nivou kog se ne bi stideo nekoliko puta skuplji film koga radi zapadna produkcija. Borbe su ubedljive, na holivudski način, naravno, mada film eksplicitno namiguje gledaocu i pokazuje mu kako bi se prava borba razlikovala od filmske što je hrabar i pošten gest (prvi MMA meč, recimo) i dramska tenzija vezana za njih, njihov ishod i ono što je za njih vezano u životima protagonista plasirana je bez greške. Pred poslednji meč sam bukvalno osećao kako mi raste adrenalin i kako se brinem za glavnog junaka. Takođe, ono gde Strugar posrne sa dijalozima, on nadoknadi u borbama gde je savršeno uverljiv i izražajan tako da neizgovorene aspekte karaktera saznajemo na taj način - to je odlika dobrog borilačkog filma oduvek i pozdravljam što je ovde ispoštovana kako treba.
 
Generalno sam zadovoljan režijom. Film jeste podugačak i ima delove koji jesu možda larpulartistički - ako sam dobro prebrojao, film ima četiri trening montaže - ali svaki od njih je urađen zanatski impresivno. Čak i ona u kojoj Strugar trenira klinca putem Kinecta koja je potpuno nebulozna sa strane realističnosti, u filmu je realizovana bajkovito ali prihvatljivo uverljivo. No, svakako cenim i kako su rešene duže, medidativnije scene u kojima glavni junak ne radi ništa i samo nemo kontemplira. Može da se raspravlja o tome ima li ih previše i jesu li njegovi prepoznatljivi gestovi tokom filma do kraja prešli u manirizam ali individualno je sve to dobro urađeno.
 
Takođe, kao karatista-veteran zadovoljan sam kako su ova veština i sport mitologizovani u filmu. Hoću da kažem da ima dobar odnos realnosti i puke fantazije kako i treba da bude u ovakvoj kinematografiji.
 
Ono gde film ima problem je što ga, i pored 117 minuta trajanja, zapravo nema dovoljno i deluje kao da je scenario imao pripremljenih još 45 minuta ali su na kraju morali da budu izbačeni jer je bilo skupo da se snime. Dramaturški ovo film čini nedorečenim i dok je finale koje smo dobili zaokruženo sa strane transfromacije glavnog junaka i razrešenja odnosa sa ocem/ senseijem i čak je i odvažno jer se beži od tradicionalnog mačo-finala u ime zauzimanja pozicije učitelja i očinske figure (kao da ste ceo Rocky serijal spakovali u jedan film), s druge strane film apsolutno ostavlja gomilu narativnih niti nepovezanih i ne može se braniti time da je glavni junak sazreo i da ga u finalu zabole kurac za sve te detinje mačo gluposti na koje se do juče ložio jer film ni na koji način nepokazuje da je svestan kakve je sve pripreme napravio za finale samo da bi ih na kraju ignorisao.
 
Naprosto, krimi-zaplet koji nosi središnji deo filma ima jasnu ambiciju da se u finalu razreši i tu bi imalo mesta i da se povežu bivši muž protagonistkinje, albanski gangsteri, korumpirani panduri ali i očuh i polusestra glavnog junaka sa svojim biznis/politika pozicijama. Žanrovski film ovakvu artiljerijsku pripremu mora da iskoristi a ako odluči da na kraju izvede subverziju i potkaže sve ove elemente zapleta kao puke žanrovske fantazije naspram stvarnog života u koji je glavni junak stigao sazrevanjem, onda je potrebno da mi to i vidimo inače deluje kao da fali parče filma umesto kog smo dobili samo jednu polukomičnu referencu na Serđa Leonea na kraju.
 
No, dobro, možda u rimejku  :lol:

Ana

 • 4
 • 3
 • Posts: 690
Re: Jesen samuraja
« Reply #3 on: 09-10-2016, 15:48:56 »
Wow
Od sada nadalje, gledam film posle tebe, da znam na šta da obratim pažnju  :lol:

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Jesen samuraja
« Reply #4 on: 10-10-2016, 13:42:32 »
Ja sam upravo dobila poziv da gledam večeras film, ne gleda mi se ... ali, šta ću... MORAM!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Jesen samuraja
« Reply #5 on: 10-10-2016, 22:58:19 »
Pogledah i ja... S obzirom da nas je vise gledalo eto podelicu neke i kolekivne utiske, posto ja ne znam ni koliko mogu da budem objektivna.
Prvih 10 minuta mi se i cinilo da ide u nekom pozitivnom smeru da nije Budo 2 (koji je meni inece bio super zabavan) al se zeznuh. Katasrofa na vise aspekata..pocevsi od scenarija koji je banalan , nema S od satire i uvreda za svako zensko koje gleda film. Al eto scenarijo se makar uklopio sa klincima od 13 godina  koji su u bioskopu navijali: jebi kurvu, udri kurvu, sutni kurvu...Takav nesrecan prikaz zenskih likova i odnos prema istim je da se covek prosto zapita ... Ovo je bila prilika da se od glavnog lika napravi kaka takav heroj  ,da bude polu pristojno ljudsko bice, ovako i on jednodimenzionalni lik s kojim se indetifikuju dziberi iz kraja , Budo je bio na ivici debila pa se nisu srecom zaneli...Sad da ne bude ja kao zensko sam imala problem s takvim stvarima eto kuma smo jedva ubedili da ne izadje iz bioskopa a on nas sve poterao u isti.  Fore prodavane iz ranijih domacih filmova samo reciklirane, banalna scena sa dve devojke u klubu ...mislim posle Kojine scene sa baba serom iz Mi nismo andjeli - tuga.  Film na kraju nije imao ni svoj vrhunac ,neko prosvetljenje , ni smisla- lik izgubio borbu pa sad trenira klinca online??????? Ni uvoda ,ni razrade ,ni zakljucka... Ponavljanje iste fore 8 puta u 2 sata ... O "pusenju kurca" culi toliko puta da smo na kraju pozeleli da ga je popusio...Reditelj se nesto koprcao da  da ritam filmu i to je to. Zvuk je dobra, ne muzika- zvuk montaza. Cak i scene borbe nisu monotone ok odradjeni ko god je za to zaduzen. Glumaci su manje vise svi dobri...i njih ti prosto bude zao ,sta ce Koja ovde pita se covek (znam znam pare). Glupo mi da pisem al klinac isto bas los..ne znam gde je iskopan al dete karate nije videlo ni na slici ,sto je porazavajuce ak vec radis film o "sportu" ,nadji klinca koji ga trenira ili je makar talentovan za glumu ovako nista. Eto utisci se jos slezu al meni 2 od 10...nekima i 0
PS. Svi koji smo gledali smo iznad 13 godina pa eto....
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.034
Re: Jesen samuraja
« Reply #6 on: 25-11-2016, 16:21:52 »
večeras premijera u vijenici, držaću se mehanovih instrukcija :lol:

http://www.uci-kinowelt.at/film/jesen-samuraja/341509/wien-millennium-city/61
Some things you have to do yourself.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 19.220
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Jesen samuraja
« Reply #7 on: 25-11-2016, 16:22:50 »
lilit, čekam tvoje reakcije!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Josef K.

 • Rust Kolega
 • 2
 • Posts: 216
Re: Jesen samuraja
« Reply #8 on: 26-09-2017, 18:00:22 »
Pogledah i ja Jesen samuraja

ovo je čak i slabije od Malog Buda ali se makar oko Samuraja nije dizala nezaslužena i bezobraznostima izazvana fama kao oko prethodnog

humor je prizeman, pušenje kurca pa pušenje kurca pa majka mi se jebala sa ko zna kim...dobro je Dimitrije, dobro je jadan, više se ni curice ne smiju vulgarnim vicevima

osmijeh mi je izmamio jedino Coa Lukas pa vidite kakvo je stanje

radnja zbrzana, zaplet ako ga je i bilo je bezvezan, te ajmo mali u Obrenovac te ajmo rokaj mma (karatista!!) te udri ne udri, te patetiši malo o pravoj ljubavi...neka

posebno jadna scena je ona tuča u diskoteci kad Strugar ponaslaže one šiptare, ajao meni; ali opet, ne da se to zamjeriti likovima koji tuču nisu vidjeli bez na ekranu pa i dalje misle da tuče svi na jednog funkcionišu po principu ''napadajmo ga jedan po jedan, ko ga udari stolicom ili flašom da mu umre majka''; vrhunac gluposti je i onaj sa pištoljem, kao spot wannabe repera da gledam

Kojo preko kurca odglumio ali opet je univerzum stvorio za Strugara, Sergej rutinski solidan, klinac kao da čita sa papira svaku jebenu rečenicu koju je trebalo da zapamti

e scena borbi u kavezu sam se posebno bojao ali to i nije ispalo loše, čak naprotiv (neđe pročitah da su angažovani neki bugarski kaskaderi, tako nešto)

ono što se pretvara u pravilo je da su film ishvalili manje-više isti ljudi kao Buda, prijatelji, kumovi i braća Vojnova i ekipe koji bi prijateljski trebalo da mu skrenu pažnju da kad nešto ne valja onda ne valja pa da ga jebeš; internetskim žargonom, poseban facepalm mi je izazvao screenshot konverzacije Marka Kona sa nekim gdje mu ovaj oduševljeno piše ''Mali Budo pa Jesen Samuraja back to back na Prvoj, omg svrš sreća sreća radost!!!1''; ono, blamiranje na kvadrat

loša vijest je i to što, kako čuh, ista ekipa planira naredni film, ko uči na prethodnim greškama možda bi ovaj put i stvorio nešto koliko-toliko respektabilno ali afera Mali Budo je dovoljno pokazala attention whore sklonosti autora, o neskromnosti i samokritičnosti da i ne govorimo

sve u svemu, ocjena neka bi išla maksimalno do 2+ i to kad sam dobro raspoložen
And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

ЖивОзбиљан

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.364
Re: Jesen samuraja
« Reply #9 on: 27-09-2017, 18:44:07 »
oćemo lilitinu ocjenu!!!

ja zakasnio na premijeru, uhvatio drugu polovinu filma, i to mi je bio ok romkom, mada zaista previše klišeiziranih momenata, koji su meni manje smetali no Agoti, ali realno nisu pokazali napredak autora u odnosu na Buda

ali ono tele od Strugara... mislim, ne znam jel on kriv, jer mene uopšte taj lik nije zanimao, prosto nemojte da snimate filmove o mentalno zaostalim osobama, bilo je zanimljivo dok je bio Podgoričanin!!! 8-)

Sergejev pajkan mafijozo je s druge strane za svaku pohvalu i takvi likovi nedostaju

inače, razumijem Meha, ali mi džudisti preziremo lažni borilački sport karate, tako da sam u startu se držao razložnih i logičnih predrasuda! 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Jesen samuraja
« Reply #10 on: 27-09-2017, 20:48:50 »
Znas kako MALOG BUDA pored Vojnova potpisuje i Bećković, tako da kapiram da je on pametniji deo tandema, dok JESEN SAMURAJA, samo Vojnov. Prikaz ženskih likova i odnos prema istim jasno ukazuje da se radi o ženomrzcu.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

ЖивОзбиљан

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.364
Re: Jesen samuraja
« Reply #11 on: 27-09-2017, 21:38:45 »
Moraš imati u vidu da je ovo svojevrstan film o sazrijevanju, te je poenta da lik bude tele do nekog trenutka pa da se opameti, a kao što je primijetio Meho u vezi završetka, kao da je produkcija presjekla stvar i zbrzala kraj, te mi ne vidimo kompletan razvoj lika.

To naravno ne znači da dio sa šovinističkom farsom nije mogao biti bolji. Štaviše, ovo ne djeluje da je namijenjeno odraslima.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Jesen samuraja
« Reply #12 on: 27-09-2017, 22:00:07 »
Bato, nemoj molim te...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

ЖивОзбиљан

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.364
Re: Jesen samuraja
« Reply #13 on: 27-09-2017, 23:35:19 »
pa ne, ja zaista ovo ne smatram filmom za mene, ali za neke blesave tinejdžere bi moglo da šljaka. Priča je tu stara formula, mora lik da bude kreten i da se promijeni u toku filma. Ne kažem da je to uspješno urađeno, mislim da je bajato na par mjesta, ali to jeste klasična formula.

nije ovo ništa mizoginije od prosječnog američkog romkoma, da se ne slažem s takvim pristupom u domaćem slučaju nije sporno, al opet ko zna šta bih ja snimao da sam filmski producent u potjeri za profitom, možda Kursadžije haha
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Jesen samuraja
« Reply #14 on: 28-09-2017, 10:12:40 »
pa ne, ja zaista ovo ne smatram filmom za mene, ali za neke blesave tinejdžere bi moglo da šljaka.

JESEN SAMURAJA  je film za publiku Ace Lukasa.  Lukas, naravno, ima armiju obožavatelja, a i kao pojava je HIT!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Jesen samuraja
« Reply #15 on: 12-01-2018, 23:06:16 »
Стругаров лик не само да је каратиста него у две ситуације примењује полуге (отимање утоке у дискотеци, шибање са оцем), али напрасно заборави да употреби то знање кад заврши у партеру са Бугарином...  :x