Author Topic: Програм Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ за децембар 2016  (Read 769 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.879
    • IP Tardis

Програм Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ за децембар 2016


Знак Сагите — Нова генерација?
5. децембар
19.00 трибинска сала Дома омладине Београда


„Знак Сагите“ је магазин посвећен фантастичком стваралаштву. Покренуо га је и уређује Бобан Кнежевић 1993. године након дефинтивног гашења часописа „Алеф“, где је такође био уредник. До дан-данас часопис се бори за своје место под сунцем и у књижарама, излази нередовно, у променљивом обиму, али успева да својим садржајем увек буде релевантан и занимљив, па и са ове временске дистанце. Почетком 2016 године се појавио број 21, који нас је изненадио попуном променом редакције. У складу са неким ранијим најавама, Кнежевић покушава да се као уредник мало склони, те се поред њега као главног уредника као уредник броја појављује Ангелина Мерингер. За Сајам књига појављују се још два броја, дакле 22 и 23, у истој постави, што би могао бити некакав рекорд: три за годину.


Концепција часописа је одавно проверена и устаљена те није значајно мењана: већину простора заузима проза (фантастичне приче или новеле домаћих и страних аутора), коју прате теоријска разматрања, есеји, интервјуи, те вести са домаће и стране сцене фантастике (књижевна награде, нови наслови, филмови, итд).


Ово је прво представљање ових бројева ЗС, као и прво појављивање нове редакције пред фановима.


Поред нових бројева, могу да се набаве и сви стари.
Модератор: Жарко Милићевић. Учествују: Ангелина Мерингер, Бобан Кнежевић, чланови редакције Знака Сагите


DC comics ТВ универзум
12. децембар
19.00 трибинска сала Дома омладине Београда


Прошлог месеца смо причали о DC Extended Universe (DCEU), медијској франшиза и фиктивном свету у коме се дешава низ филмова по ликовима из стрипова ДЦ комикса. Овог месеца настављамо о серијама — Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow, које формално не припадају DCEU. Како се радње серија укрштају и ликови се сусрећу, формирао се засебни универзум који зе наизва Arrowverse (по серији која је прва кренула).


Како и зашто су ове серије са невеликим ТВ буџетом боље од високобуџетних филмова „снајдерверса“? Одговор на то и разна друга питања покушаћемо да нађемо на трибини...


Модератор: Миљан Танић


Фантастична читаоница: „Ватрогасац“ Џоа Хила
19. децембар
19.00 трибинска сала Дома омладине Београда


За сам крај године се спремамо да причамо о једној релативно реткој зверки у Читаоници, хорор роману. На тапету нам је ни мање ни више краљевић страве, у народу познатији као „Џо Хил“ и његов најновији роман „Ватрогасац“ (Fireman,.


Од свих могућих болести, зараза и свакаквих чуда која би могле да спопадну и докрајче наше битисање на овој планети ни шпанска инквизиција не би очекивала епидемију спонтаног сагоревања. За Draco Incendia Trychophyton нема лека и нико није сигуран. Пратимо судбине многих који се, свако на свој начин, суочавају са смртоносном претњом и док се цивилизација око њих распада над њиховим судбинама надноси се мистериозна фигура Ватрогасца. Човек у прљавој, жутој јакни, с пајсером у руци, лута светом који догорева, говори тихо и носи своју правду са собом.


Модератор: Бојан Бутковић
Званична Goodreads група
https://www.goodreads.com/group/show/204845-fantasti-na-itaonica
Да ли после „Контакта“ следи „Долазак“?
26. децембар
19.00 трибинска сала Дома омладине Београда


У ери суперхеројских блокбастера „тиши“ научнофантастични филмови често не добију у биоскопу гледаност коју заслужују, али живот настављају на малим екранима и честим ТВ приказивањима. Таква је неретко судбина и високо- и нискобуџетних наслова који се ослањају на причу и ликове више него на визуелни спектакл („Месец“, „Потомци“, „Контакт“, Нетфликсов „ARQ“, „Дони Дарко“, „Прајмер“, „Пи“… — много их је).


Немамо још увек гледаност за „Долазак“ који дефинитивно спада у вољени нам „тихи СФ“ и  свакако му желимо све најбоље и на благајнама. Филм је режирао Денис Вилнев, а главне улоге тумаче Ејми Адамс, Џереми Ренер и Форест Витакер. У питању је екранизација приче Теда Ћанга „Приче твог живота“, коју је код нас у истоименој збирци обавила „Бука“.


http://www.booka.in/knjige/edicija-zanr/pri%C4%8De-tvog-%C5%BEivota-detalj


Више ванземаљских летелица се појавило на различитим локацијама широм света. Америчка војска регрутује докторку Луиз Бенкс (Ејми Адамс), најбољег лингвисту на свету, да уз помоћ физичара Донелија (Џереми Ренер) открије да ли  посетиоци представљају претњу човечанству…


Учествују: Павле Павичић, Жарко Милићевић,...

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.