Author Topic: Vila šatorica  (Read 13654 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #100 on: 03-12-2017, 12:10:19 »

Za buduće čitaoce ( a i za lakše snalaženje onima koji sad čitaju ili tek počinju ), nekoliko rečenica o četiri planine koje se često pominju u zbirci. Podaci na guglu i nisu baš uvek tačni i ažurirani, pa evo za danas prva :
DINARA-Dugački, više od osamdesetak kilometara planinski masiv koji čini prirodnu granicu između BIH i Hrvatske, odnosno Bosne i Dalmacije. Po Dinari je čitav planinski sistem Dinarida dobio ime. To je ogromno prostranstvo, gotovo polupustinjska stenovito-kamenita površ, uglavnom bezvodna i sa slabom vegetacijom, tek na ponekim lokalitetima sa gustim šumama. Svako ko je hodio prostranstvima Dinare, zna kakav osećaj praznine i pustoši, ali i strahopoštovanja prema prirodi ona izaziva. Idealno je stanište za fantastično horor  pripovedanje, i čudi me kako mnogo više nije ,,eksploatisana'' u tom smislu. Neposredno ispod Dinare, na 863m nadmorske visine nalazi se Bosansko Grahovo. Livno nije ispod Dinare, smešteno je s druge strane Livanjskog polja. Sa hrvatske strane, gradovi najbliže Dinari su Knin i Sinj. Najveći vrhovi na bosanskoj strani su Troglav-1913m ( na slici, ime dobio verovatno u vezi sa drevnim slovenskim božanstvom ) i Veliki Bat ( 1851m ), a sa hrvatske-Dinara( Sinjal)-1831m
Veliki Bat dominira horizontom gledano iz B.Grahova, a vidi se dobro i iz sela Resanovci koje je 16km udaljeno prema Drvaru.
Od moje kuće se dobro vide i Veliki Bat i Sinjal ( Troglav se ne vidi jer je dosta daleko prema Livanjskom polju ).
Dalje prema jugu. na Dinaru se nastavlja Kamešnica ( 1856m ), koja se pominje u priči Vipera ursinii macrops, a prema severu
na Dinaru se nastavlja planina Uilica/Ujilica-ugarski naziv koji je opstao do danas, dalmatinski Ilica ( 1654m ), ispod koje je i moje selo, i koja deli Bosnu od Like.
Lokalitet Poljanice koji se pominje u više priča, je visoravan u blizini Troglava, i tu su bili položaji decembra 1994e.
Danas na Dinari postoji više obilježenih planinskih staza, i za čoveka prosečno solidne kondicije nije
ogroman napor popeti se na vrhove i uživati u pogledu na Bosnu, Dalmaciju, Liku, i-more.
Zbog miniranih terena i neeksplodiranih ubojnih sredstava, treba se držati označenih staza
i ne eksperimentisati sa terenima mimo njih.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #101 on: 03-12-2017, 13:35:48 »UILICA (UJILICA)-Ugarski naziv koji je opstao i danas, a Dalmatinci je zovu i Ilica, ponegde sam nailazio i na naziv Vilica.
Pruža se severno od Dinare, na koju se nastavlja preko prevoja Derala, kroz koji je prosečen put Bosansko Grahovo-Knin.
Deli Bosnu od Like, najviši vrhovi su Veliki Vrh ( Bursać ) iznad Tiškovca-1654m, i Gologlav ( Goli Bat )-1623m iznad Peći.
Sa grahovske strane Uilica se diže iznad ceste B.Grahovo-Drvar, a najvažnije naselje su Peći ( priča Bilo jednom ispod Uilice planine ).
Sa druge strane prema Hrvatskoj, najvažnija naselja su Tiškovac i Lička Kaldrma. Nije daleko ni Srb.
Za razliku od Dinare, Uilica srazmerno površini, raspolaže sa mnogo više pošumljenosti, karakteristično za nju su guste šume koje se prostiru sve do samih vrhova. Za planinu se vežu brojne priče o vilama, hajducima, navodnom skrivenom manastiru u šumi u koji je narod bežao od Turaka, u WW2 na Uilici su se okupljali ustanici, a koliko znam neki saveznički piloti su spašeni na vrhu Uilice.
Između Uilice i planine Jadovnik koje su gotovo iste visine, pruža se 3-4km široko i 7-8 km dugačko Resanovačko polje.
Uilica je bogata brojnim izvorima i potocima.
Na slici je Uilica iznad Peći, pored samog puta B.Grahovo-Drvar, dugačka i visoka zgrada koja se najbolje vidi je Osnovna škola ( tamo sam pohađao prva četiri razreda ). Danas je to ruševina. Moja kuća je odmah pored nje, vidi se. Nekim čudom je u ovom poslednjem ratu ostala nepogođena granatama, i nezapaljena. Možda su je neke vile sačuvale.
Ovaj izdrndani, upropašteni put je put kroz pominjano polje, prema selu Zebama i planini Jadovnik ( pominju se u priči Vipera ursinii
macrops).
Sa Uilice se takođe pruža veličanstven pogled-za vedrih dana, vidi se i Jadransko more. Što se tiče opasnosti od mina i slično, Uilica je mnogo bezbednija od drugih grahovskih planina. Na Gologlav je apsolutno bezbedno penjanje, za Veliki Vrh nisam skroz siguran, ali mislim da će uskoro biti obeležene staze-ako već i nisu.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #102 on: 03-12-2017, 21:47:23 »

JADOVNIK-Pre nekih par meseci naišao sam na fejsu na tvrdnje nekoliko starijih osoba, da se planina zvala Jedovnik, i da su je navodno pogrešno upisali na karti kao Jadovnik, i tako je ostao naziv. Ono što ja znam,a dvadeset godina sam živio tamo, da se upotrebljavao isključivo naziv Jadovnik, nikada nisam čuo neki drugi naziv u govoru. Na nekim geografskim kartama označava se i nazivom Vjenac. Dodatnu zabunu unosi što postoji i ( dosta poznatija ) planina istog naziva-u jugozapadnoj Srbiji. Sam naziv, kažu potiče od jadikovanja devojke za izgubljenim dragim. Jadovnik se od okoline B.Grahova pruža prema Drvarskoj kotlini, nešto je duži od Uilice, i mnogo širi, njegova pobrđa dodiruju se s drugim planinama, a preko tičevske visoravni vezan je i sa Šatorom. Postoji više podataka o visini, ali svi pokazuju da je gotovo identične visine kao Uilica, od koje ga deli pominjano Resanovačko polje. Podaci govore o 1650 (najčešće ) , i 1656 i 1666m za najviši vrh. Vrhovi nose uobičajena imena-Goli vrh, Vjenac, Lisina, Jadovnik.
Sa grahovske strane je strmiji i viši, pun krša, planinskih livada i slabe vegetacije, sa visokim šumama tek oko najviših vrhova, kao što je i opisano u priči Vipera...gde naš junak i profesor traže sunčanu zmiju. Prema Drvaru je niži, ali mnogo šumovitiji, sa pojedinim delovima gotovo prašuma, onih umerenog pojasa. Iako iste visine kao Uilica, mnogo je hladniji, na njemu pre padne i duže se zadrži sneg, jer je zaklonjen drugim planinama od uticaja klime sa mora. U ww2 njegove guste šume pružale su skloništa stanovništvu  u zbegovima, kao i partizanskim bolnicama i radionicama gde su se šile i popravljale stvari za vojsku. U poslednjem ratu, nakon pada položaja VRS na Šatoru u leto 95, linija se povijala po Jadovniku. Znatan deo terena, pogotovo prema drvarskoj strani ostao je miniran, možda i najviše od svih grahovskih planina. Zaista nije preporučljivo bazati po planini bez meštana i vodiča. Nedavno je obeležena apsolutno bezbedna staza do vrha-isključivo nju koristiti, i ne lutati mimo nje.
Na slici grahovska strana Jadovnika , gledana iz sela Peći, 10 km od Grahova.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #103 on: 03-12-2017, 23:56:59 »
Na kraju ovog malog geografskog vodiča kroz predele opisane u knjizi, red je na kraju spomenuti i planinu po kojoj je cela zbirka i dobila ime-Šator planinu. Sinonim za prirodne lepote celog grahovskog kraja, sa svojim neobičnim oblikom, nalik na džinovski šator, piramidalnih vrhova, iz daljine gotovo da liči na vulkansku planinu, sa bezbroj izvora i vrela iz kojih izvire Unac i planinskim-Šatorskim jezerom na skoro 1500m, Šator je logično bio i stanište, baza i snaga Vile.
jedan solidan tekst sa interneta o lepotama planine : http://opusteno.rs/slikomanija-f25/sator-planina-i-satorsko-jezero-najlepse-slike-t13282.html


Tajno pišem zbirke po kućama...

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Vila šatorica
« Reply #104 on: 09-12-2017, 17:57:36 »
Ovog vikenda isčitah i poslednje 4 priče i mogu reći da je autor Boris ostavio sam šlag za kraj. :-)


PRVI TRAMVAJ


Divna topla priča napisana na hrvatskom jeziku (verovatno zbog učešća na tamošnjem konkursu).
Nema potrebe da prepričavam niti da izvodim citate jer atmosfera je tu najbitnija a ona se može osetiti samo čitanjem.
Kroz priču o psu koji spašava živote troje dece, pitam se da l ije termin ,,humanost'' najidealniji kad je reč o dobroti i požrtvovanju.
Iako je duga samo tri strane priča nije ravna već je i ona zasoljena fantastikom jer i pas nije samo pas već mu je gospodarica vila u belom koja dušu životinje peuzima i posle stradanja.
STRAH


Dobro je data atmosfera jeze, ali priznajem da sam malo umoran od ratnih tema jer je svaka treća priča u zbirci o ratu.
Tako da mi ova storija nije ostala u naročitom pamćenju.
VILIN SVET


Ova me je priča oduševila iz nekoliko razgloga. Prvo što je dobra sama po sebi, naravno.
Drugi je razlog taj što se i ja bavim u svom romanu istom temom - bežanje iz stvarnosti biosveta u realitet virtike odnosno portala.
Prosto je neverovatno da i on i ja i još mnogi budućnost zamišljamo manje više slično.
Čak su nam i zaključci isti.
Specifično za autorov svet je što vile definiše kao bića došla iz svemira, one koji egzistiraju sa ljudima.
To je naravno zanimljivo jer je novo. Uostalom zašto bi vile morale da budu onakve kakve su zamišljene u paganizmu, kao polu ljudi polu duhovi (ili bogovi)?
Vile imaju svu tehniku i moć da se užive u alternativnu stvarnost, ali baš zato ne napreduju u pogledu osvajanja zemaljskog prostora i nove tehnologije.
Priča otvara mnoga pitanja, šta je stvarnost, šta je informatički kavez.
Kraj je poprilično nejasan, ali kvalitet i jeste kada ga svako shvati na svoj način.
Ne možemo ni da odredimo da li je glavna junakinja pozitivka ili negativka. Sve to naravno nije mana.
Ova priča u svakom slučaju jeste moja omiljena šoljica čaja.
VIPERA URSINII MACROPS


I ovo je izvrsna priča o asocijalnom čoveku koji više voli druženje sa zmijama nego sa sopstvenom vrstom.
On je taj koji saznaje sve njihove tajne pa tako i otkriva da su one bolje, moćnije i sposobne da se pretvore i u čoveka ne bi li ostale ljude sa svoje panine oterale.
Ovde dakle autor ruši jedan tabu. Tabu antizmijstva. :-)
I to odlično radi.
Neobična tema, neobična rešenja i lep stil pisanja.
Žutokrug je reč koja mi se dopala.
Nadam se da će Boris posle ovakve priče bolje razumeti i nas izdajnike :-)
Ako se njegov junak odrekao ljudi i tišao medju zmije, mogu i neki od nas da batale krute interese srpskih konzervativnih krugova i opredele se za globalniju sliku. :-)
Šala mala.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #105 on: 09-12-2017, 23:35:25 »
Loni hvala na strpljenju da se sa ovom zbirkom izboriš do kraja  8)
i opsežnim komentarima  :)
Da, sa Viperom...sam i želeo završiti zbirku. Možda je u tome neko rešenje muka junaka ovih priča, možda je taj paralelni svet zapravo stvaran i prisutan-priroda svuda, tu oko njih.
Drago mi je da ti se Vilin svet dopao, to je jedna od retkih mojih priča koje su sf.
bar se nadam da su sf  :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #106 on: 12-12-2017, 11:29:22 »
Evo i ovde... :) Čast mi je zaista da sam u ovom prikazu u društvu V.Lazovića :
http://bosonoga.com/2017/12/11/katarina-kostic-fantastika-iz-traume-i-trauma-u-fantastici/


Tajno pišem zbirke po kućama...

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Vila šatorica
« Reply #107 on: 15-12-2017, 15:33:43 »   Da probam da dam i jedan generalni osvrt. :-)


   Na početku ću reći da sam poprilično zadovoljan pisanjem Aleksandra Mišića.
   Staložen, smiren, pametan i logičan čovek mora i pisati priče koje su takodje staložene i logične.


   O zbirci se ne može baš govoriti uopšteno jer je svaka priča za sebe.
Od dvadeset i četiri priče, ja bih izdvojio pet, šest koje su izuzetno dobre.
Kaktusa, Duginih zmija ili Vilinog sveta pa i Vipere ne bi se postideo ni neki svetski ugledan SF magazin.
Ima ih još ali se trenutno ne sećam naziva.
   To su storije koje su mene kao čitaoca iz učmale stvarnosti bacile u nov zagoetan a originalan svet pun boja, novih mirisa i zanimoljivih rešenja.


    Zbirka sadrži i još 10 do 15 priča koje su potpuno ispoštovale kvalitet i standard, ali ih ne bih stavio u prvi red iz prostog razloga što
su radjene prema šemi koja previše prepoznatljiva za iskusnog čitaoca SF literature.
    Šema koju zovem Lorelaj je sledeća: - Glavni junak ili junakinja se zaljubljuje u predivno biće, u nekog ko ga potpuno opčini, ali taman kad pomislimo da je to sve divno i krasno taj predivnjak ili predivnjakinja pokaže svoje pravo lice. Tako su lepotani ili lepotice što špijuni to vampiri, demoni, utvare itd.
    Ili taman kad pomisliš da je to to, nije to to već je duh...
    Lorelaj je inače ime čuvne nemačke pesme i ime sirene. One su mamile moreplovce svojom pesmom, da bi im potapale brodove.
To sve svakako nije loše, ali ne treba da je previše priča stličnih na malom prostoru.
    No nije to krivica samo autora, kratka forma, priče od 3-5 strane su takve da se ne može ni izvoziti mnogo manevara.
To je premali prostor.
     I zato me je najviše oduševilo to što sam na kraju beleške o autoru pročitao da Mišić trenutno piše svoj prvi roman.  :|


     Posle toliko kratkih priča osećam se kao prostitutka koja je poslana na podučavanje kineskih tinejdžera. Njoj fino, ali misle se u sebi - Kad li će naići nešto duže?  :mrgreen:
     E tako i ja čekam Mišićev roman.


     U tih desetak priča koje stavljam u drugi red i preostalih desetak koje stavljam u treći red kvaliteta (ni to nisu loše priče i Boris je u njima uspeo da dočara atmosferu, ali tu kao da je atmosfera sama sebi bila cilj) je taman nešto zamirisalo i nešto je počelo da se otkopava, ali su se priče prebrzo završile.


      To je zapravo to. Kratke priče imaju uglavnom smisla ako su originalne kao Kaktus, Dugine zmije, Vilin svet itd. a ukoliko nema tako jakih novacija, onda upadaju u šemu koja postaje prepoznatljiva i samim tim manje interesantna.
     


     Ako baš moram da se osvrnem i na neku zamerku hajd ovako. [size=78%]    [/size]
      - Priče nije trebalo poredjati po abecednom redu. Autor gore reče da je i hteo da završi zbirku sa Viperom ali ja u ovom slaganju ipak vidim da prvo idu priče na A pa na B, C... do V.
      To tako Boriška nije trebalo jer ovde imaš posebno priče koje su u fazonu tinejdže veštice, posebno ratne, posebno ljubavne, posebno vilinske, posebno vampirske.
      Moglao je redosled da se ukomponuje bolje, a ovako su te atmosfere izmešane maltene nasumično. Da su sve ratne smeštene u jedno poglavlje, verujem da bi bolje bilo. 


      Druga zamerka koja i nije neka posebna zamerka generalno već čisto tema za razmišljanje je to što se iz ovih priča vidi da je autor učesnik hladnog rata na strani alterglobalističkih sila.
      Da se ne foliramo svet u kome živimo jeste podeljen na dva tabora: globalistički zapad i alterglobalističku osovinu.
      U ovoj zbirci vile i dobri duhovi su otvoreno protiv NATO pakta.
     
      Takodje se vidi da je i autor Srbin sa velikim S jer mitska bića takodje staju na stranu Srba. Ima i priča koje ističu zločine drugih nad Srbima. I za zgodnog Crnogorca i za lepu Amerikanku, ako se dobro sećam, ispostavlja se da nisu ljudska i dobra bića.
      To naravno nije sporno. Zločin a nad Srbima i to civilima je svakako bilo.


      Medjutim moja lična sugestija je da sa takvim stvarima treba pažljivo.
      Najpre jer isto to, samo iz drugog ugla može uraditi i neki autor recimo Bošnjak i insistirati na pričama u kojima su Bošnjaci žrtve, a zvanično je njihovih žrtava bilo ubedljivo najviše u ratu 90-ih. Neki Hrvat može da iskopa da je srpska granata pala na vukovarsko obdanište ili neki Albanac da in sistira na masovnoj grobnici.
      Intelekltualci treba pažljivo da plasiraju takve stvari i ako želimo univerzalnu poruku trebalo bi da se istakne da zločin nema naciju već da ih je bilo sa obe strane.
      U protivnom masama se daje poruka da su neprijateljstva večna i da mržnja treba da bude konstantna.
      Autor naravno nije takav, ali imam poznanika koji posle emisije o austrjskim zločinima na Diskaveriju, kaže kako sa njima nikad ne treba ni fudbal da se igra. Rekao je ,, sa tim istima'' , a nisu isti već je već peta generacija i ko zna koji su pojedinci odredjene zloičine napravili.
      Zato se s tim stvarima treba odnositi pažljivo, a ne pristrasno.
      To je čisto moja sugestija.


      Sve u svemu ovo je dosta dobro, a ja s neestrpljenjem očekujem i Borisov roman.
      Da ne bude kao u pričama taman osetim neku atmosferu, taman se zainteresujem za ove bele vilinske kraljice u senci i njihove rabote, a priča se završi.
     Isti tip mašte mogao bi da pruži kompleksnost i razvije dosta dobru radnju i fabulu na dužoj formi.
     Dakle Boriška samo napred.  :|
     

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #108 on: 15-12-2017, 16:04:41 »
Kad budem video da se neki Hrvat stavi na stranu Srba ili, nedaj Bože, musliman ili Šiptar na istu stranu, znaću da je Loni u pravu. Dotle nije makar se na teme posadio.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.732
 • Instalater raznih šejtanluka.
Re: Vila šatorica
« Reply #109 on: 15-12-2017, 17:22:01 »
Nisam zadovoljan pisanjem Aleksandra Mišića jer ne poznajem njegova dela, ali jesam zadovoljan pisanjem Borisa Mišića.
Ispravi to Loni, osvrt svakako ne zaslužuje taj kiks.

:)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #110 on: 15-12-2017, 18:31:06 »
U zadnje vreme mi nešto preinačuju ime, u Sloveniji sam Borislav Mišić,
a sad ovde Aleksandar  8)
Loniju hvala na osvrtu i pojedinačno na priče, i generalno  :)  jer valjalo se potruditi,
a ja cenim svačije vreme. Ne bih polemisao dalje o nekim stavovima, on zna u čemu se mi ne slažemo i ne možemo se složiti, a više puta sam napisao koji motivi su mi preovladali za pisanje ratnozavičajnih priča i ne bi da po x-ti put ponavljam, jer bi ispalo kao da se pravdam za nešto.
Zato bi se više zadržao na onom delu prikaza koji se tiče samih priča i žanrova, vidim da su se Loniju više dopale sf priče, ili bar one koje naginju sf-u. Verovatno odgovaraju više njegovom senzibilitetu.
Ostale reakcije čitalaca do kojih sam došao ili mi je javljeno, bile su ili Dacine priče,
ili ratne-horor. Zadovoljan sam da ima bar nekoliko čitalaca kojima nešto valjaju
i ovi moji sf pokušaji.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Vila šatorica
« Reply #111 on: 15-12-2017, 21:47:56 »
Joj pa da.

Sad mi je jasno zašto sam napisao Aleksnadrar.
Jer je boris ovde Anomander a taj nik je od svih ovde korišćenih imena, najbliži Aleksandru.

Scallope, ja se ne povodim za lošim primerima već za dobrim.
Jedan izuzetno dobar primer umetničkog dela u kome su i pozitivci i Srbi i Albanci,
ali i negativci i Srbi i Albanci jeste film ,,Medeni mesec''

Sceanrio su zajedno pisali Srbin Paskaljević i Albanac Permeti,
režirao da je Paskaljević. Vodi se kao srpsko-albanski film.

Izuzetno ostvarenje gde je poenta da su i srpski i albanski mladi ljudi žrtve nacionalističkih okruženja u kojima žive,
a i u srpskom paru mladih i u albanskom su zapravo jedne iste duše, željne sreće i mira.

Ja dakle mislim na takva ostvarenja u kojima nije sve crno belo, a ne na vraćanje kontri tipa
- Ovi su ovo, oni su ono.
To bi bila zlurada tendencioznost, poentiranje da etnos nosi i obeležje morala što je dirketno negiranje ideje o duši koja je nadtelesna i nadnacionalna.
Valjda umetnik treba da uzdiže dušu i neku univerzalnu poentu, a ne da bude navijač samo odredjenih krvnih zrnaca.

Ovo sve gore, da ne bude zabune, ne odnosi se na autora Borisa već je ogovor Scallopu i jedan moj principijelni stav.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #112 on: 15-12-2017, 22:15:10 »
Nikada ti, Loni, nećeš shvatiti šta su moj makedonski otac i lička majka uneli u mene.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #113 on: 16-12-2017, 12:47:22 »
Možda je sada trenutak da kažem zašto mislim da je ovo slaba knjiga slabog pisca.
Znam da ovakve izjave nisu društveno i politički korektne ali to je uvek bilo jače od mene.
Zato danas mnogi koji bi hteli da misle da su pisci, a nisu ni senka toga ne govore sa mnom.
Na stranu što ja nikada nisam krio da mi se Anomanderevo pisanje ne dopada i da ga smatram netalentovanim za literarno stvaralaštvo.

Misao Žike Bogdanovića iz njegove najnovije knjige: "Ljudi su dosad rekli mnogo tačnih stvari, ali malo je onih koji su to uradili sa stilom."

Anomarder je čovek koji nažalost nema neophodan talenat za stvaralaštvo. Može smisliti priču, može je postaviti i rasporediti, može nabrajati događaje i ređati dijaloge, ali to je ravno, isprazno, na nivou prostog dokumentovanja radnje. Nema stilske figure, nema opsenjujućih konstrukcija, nema rečenica koje ostavljaju bez dana.

Pravo je pitanje zašto sam ovo napisao, kad postoji glatka mogućnost da izgubim još ljudi na forumu i u životu.
Možda odgovor daje starac Vujadin: "Kad ne kazah za te hitre noge... I ne kazah za junačke ruke..." jebe mi se više za sve. Ako nema više velikih oko mene, koji će mi kurac mali.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #114 on: 16-12-2017, 13:27:04 »
Ko od pisaca uopšte govori sa tobom? Skrobonja koji možda ove godine otme NIN-ovu nagradu? Tuševljaković koji je ove godine dobio evropsku nagradu za roman JAZ? Oltvanji, koji je tu negde? Tebi se dopada jedino Boban Knežević, a ni on ne piše. Omlatio si sve što mrda u pisanju. Da te znaju ni ovi naši "EF pisci" ne bi govorili sa tobom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #115 on: 16-12-2017, 13:49:23 »
uljudna komunikacija je precenjena kategorija u životu jednog običnog umetnika.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.726
Re: Vila šatorica
« Reply #116 on: 16-12-2017, 13:55:32 »
Posle podne čeka me jedna od onoh dugih, prijatnih i zamornih familijarnih proslava, pa zato da se javim sad...
 
Ovaj citat je kruna: "Ako nema više velikih oko mene, koji će mi kurac mali..."
 
Da sam trideset godina mlađi, složio bih se, verovatno. Bejah mlad i žustar (ako neko od poznanika misli drukčije, bolje da me danas ne dira!  :)  )
Isto tako, nisam ni približno isključiv kao Skalop danas.
I zato, pišem Bobanu koga znam: Videli smo  mnooogo autora u ovih tridesetak godina, videli smo svašta... Da ne budemo danas preoštri?
Jer, to je obično pogrešan put.
Retki su oni koji su napisali prvu knjigu (roman, zbirku...) da je ispala idealno, odmah. Ima ih, ali premalo.
Svako od mladih autora, kad se odvaži, prospe pred nas to što ima... Neki će u tome videti mutnu vodu, neki - odsjaj grumenja zlata, dublje. Ako čoveku ne ogadi pisanje, i ako napiše sledeću  stvar.
Ja sam to grumenje video u Anomanderovim pričama. Govorim samo u svoje ime.  Ima potencijal za sledeću, jaču knjigu. Ili tinejdž-roman, što da ne ?
 
Ohrabriću  čoveka za sledeći pokušaj. Čak verujem da bi se oko toga ti i ja, negde predveče, složili.   :lol:
 
 

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #117 on: 16-12-2017, 13:58:39 »
Čak verujem da bi se oko toga ti i ja, negde predveče, složili.   :lol:

U Dejtonu, u predviđeno vreme, dogovor trojice predsednika nije uspeo i spremala se konferencija za štampu sa tom objavom. Onda je došao neki američki mudonja i rekao: "Vratite ih nazad, zatvorite, ukinite svu hrani i piće osim viskija i nalivajte ih dok ne pristanu da potpišu."
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #118 on: 16-12-2017, 14:13:47 »

Isto tako, nisam ni približno isključiv kao Skalop danas.Sad sam ja isključiv? Gde si ti to našao, bolan? Pljuvao po Anomanderu? Imenovao ga nepismenim? Pisao o nedostatku velikih, pa nam ne trebaju ni mali? Idi, proslavi i negde usput razmisli šta znači ono šta si napisao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #119 on: 16-12-2017, 14:15:17 »
,,pravo je pitanje zašto sam ovo napisao, kad postoji glatka mogućnost da izgubim još ljudi na forumu i u životu.''
Mislim da preteruješ...zašto bi bilo koga izgubio?
Ja razdvajam neke stvari od privatnih. Lično, ne poznajem te nešto previše, ono nekoliko puta što smo seli, meni si sasvim ok čovek, ono imaš svojih bubica kao i svako, ali ništa strašno) To što misliš o mom pisanju naravno da ne znači da se neću rado ponovo videti s tobom na piću i sl. Ako si na mene mislio, to sigurno znaš, da ja nisam od onih koji su u fazonu ,,joj sad me opljunuo, neću više da ga vidim...''-bar toliko si sigurno mogao da zaključiš iz našeg poznanstva. Ako si mislio na neke druge ljude, ja ne znam koje, to ćeš već
morati pitati njih, da li ćeš ih i zbog čega izgubiti, ja ne mogu u bilo čije ime govoriti.

Naravno da knjiga ima dosta mana, niti sporim niti nije da ih ne vidim. Generalno, prihvaćena je vrlo dobro, iskreno, dosta iznad mojih očekivanja. Imam malo prava da se radujem zbog toga )

I verovao ili ne, mada to možda ne govorim često, ja sam ZS vrlo zahvalan. Možda ne bi bilo ni ove knjige, ni Torte, da nije ZS. Možda ne bi bilo ni Katarininog prikaza Noćne straže i Preko duge, i mnogih drugih stvari. Nekad mislim da je zapravo veća vrednost ZS to beskrajno umrežavanje ljudi preko nje i podsticanje na ideje i planove, nego same rasprave o književnim delima, ili pokušajima istih.

Znam da je zanimljivije svađati se, nije da se ni ja nisam svađao ovde, ali ne mogu to predugo,
generalno nisam ljubitelj konflikta po svaku cenu, šta da radim, volim nekad i dosadu)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #120 on: 16-12-2017, 14:16:13 »
Očigledno važi za sve da nas drugi vide mnogo drugačije nego što sami vidimo sebe.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #121 on: 16-12-2017, 14:27:03 »
Mene nije povredilo tvoje mišljenje o mom pisanju, znam ga i ono za mene nije novost,
primio sam ga k znanju odavno.
Žacnula me je ona rečenica koju sam citirao iz prikaza, da ćeš izgubiti ljude zato što...
Daleko od toga da sam ja neki svetac ili anđeo, da ne umem da se naljutim, svađam i sl,
ali ne funkcionišem po tom principu osvetoljubivosti zbog kritike.
Osim ako nisam pogrešno razumeo.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #122 on: 16-12-2017, 14:31:22 »
Znam ja da si ti tvrdokožac, ali ima dosta sveta sa slabim živcima koji na prvi pomen trte i frke beže...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #123 on: 18-12-2017, 11:59:52 »
Elem, što se tiče urednikovanja, da ne zatrpavam Varvarinu topik, ovde ću o tome...
Za sledeću knjigu, a uistinu se nadam da će to biti roman, zaista želim naći ozbiljnog i odgovornog urednika koji će biti spreman da radi s autorom. Nadam se da ću biti u prilici da do toga dođem,
i svakako mi je to u planu.
Što se tiče Vile šatorice, situacija je bila malo drugačija, iz nekih svojih razloga možda sam malo i žurio da je izdam, ali ne mislim da sam pogrešio. Sve u životu ima svoje, nije crno belo, ima nijansi. Možda bi da sam je izdao za godinu dve, bila mnogo bolja, možda bi našao dobrog urednika, možda, možda...ali možda bi propustio neki trenutak u kome bi bila solidno zapažena kao sada, u kome je stekla publiku i neka očekivanja te publike za budućnost. Možda bi bila dosta bolja, ali možda neke druge stvari se ne bi poklonile. Tako da ne žalim, mislim da je sve
baš onako kako i treba i mora.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #124 on: 24-12-2017, 00:55:04 »
Kolega Zoran Petrović obradovao me je večeras lepim poklonom, neobičnim i lepim predstavljanjem
Vile šatorice. Hvala mu na trudu i kreativnosti  :) 


Фотографија корисника Boris Mišić
Фотографија корисника Boris Mišić

Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #125 on: 24-12-2017, 10:22:21 »
Sasvim vrlo odlično! I treba da mu zahvališ.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #126 on: 24-12-2017, 12:48:20 »

ali bar da je nešto promenio, utkao je u krajolik Šator planine, da ti silutea vile šatorice leži na šator planini, pa i samo jezero, mogao je bar deo da bude originalan jezera na Šatoru, a deo do planina-devojke da ostane ovakav magijski...

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #127 on: 24-12-2017, 16:34:04 »
Ti ne bi bio ti kad ne bi našao neku zamerku  8)  Odlično je, baš je čovek lepo uradio.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #128 on: 12-01-2018, 17:39:07 »
Evo jedna od najlepših slika Šator planine s neta, Šator zimi...razmišljao sam da za naslovnu knjige stavim neku fotografiju Šatora, ali kada mi je izdavač poslao predlog naslovne, odustao sam od toga i momentalno prihvatio njegov predlog, jer je zaista naslovna pogodila suštinu duha zbirke.
Ipak evo i slika Šatora :


Фотографија корисника Vila šatorica
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #129 on: 14-01-2018, 02:05:35 »
Srećna vam i ova Nova godina  xcheers Pošto ionako se kaže da je ovo više ženska knjiga, možda nam i fotografija ove čitateljke ( čita priču Dete Dinare ) sa Vilom, donese više sreće i u čitalačkom, a ko piše i u spisateljskom pogledu...


Фотографија корисника Vila šatorica
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
Re: Vila šatorica
« Reply #130 on: 14-01-2018, 03:26:34 »
dlakave ženske noge... ima li čega lepšeg na ovom svetu?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #131 on: 14-01-2018, 10:15:07 »
dlakave ženske noge... ima li čega lepšeg na ovom svetu?

x
xx
xxx
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #132 on: 06-03-2018, 09:20:43 »
Evo i ovde, sada i zvanično :
12.marta, sa početkom u 19.00 časova, promocija zbirke priča Vila šatorica u Beogradu
( Tribinska sala Doma omladine ).
Dobrodošli.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #133 on: 13-03-2018, 09:49:38 »
Promocija je bila odlična, bar po mom ukusu.
Opuštena, puno priče s publikom, bez suvoparnih govorancija  8)
Hvala Tamari Lujak na odličnom vođenju iste, i Melkoru na pomoći.
Zahvaljujem i sagitašima koji su našli vremena i došli,
Melkoru, Loniju, Kimuri, Bobanu, ako sam nekog izostavio izvinjavam se.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Vila šatorica
« Reply #134 on: 13-03-2018, 10:04:19 »
Evo i malo atmosfere.

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Vila šatorica
« Reply #135 on: 13-03-2018, 10:09:13 »
Još koja


Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Vila šatorica
« Reply #136 on: 13-03-2018, 10:24:07 »
i...
Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #137 on: 13-03-2018, 10:26:42 »
Hvala Loni za slike  :)
Baš fino društvo i opuštena atmosfera.
Prodao sam i osam knjiga, malo li je na ovu skupoću  :) 8)
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #138 on: 13-03-2018, 10:58:38 »
Drago mi je da ste se dobro družili.  xcheers
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #139 on: 13-03-2018, 11:19:55 »
Jesmo, mada nam je Boban zbrisao pre ulaska u kafanu  8)
ali valjda mu se žurilo imao je nekih obaveza pretpostavljam.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Vila šatorica
« Reply #140 on: 13-03-2018, 11:31:02 »
Koliko sam ja primetio imao si jaku podršku u publici.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #141 on: 13-03-2018, 19:10:32 »
Evo i podrške. Ja sam visok 184, pa sad vidite kolika je
podrška u vidu Zorana Petrovića  :) Tu je i Nebojša Petković  8) :
Фотографија корисника Zoran Petrovic
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #143 on: 16-04-2018, 08:55:46 »
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #144 on: 05-05-2018, 21:35:38 »
Sada i zvanično...
Nakon tri promocije u Vojvodini ( dve u Novom Sadu i jedne u Somboru ) i jedne u glavnom gradu ( Beogradu ),
Vila šatorica po prvi put južno od Save i Dunava, na jugu Srbije, u Nišu :
10. maj, sa početkom u 19. 30 časova
Niški kulturni centar, Mala sala


Фотографија корисника Boris Mišić
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #145 on: 11-05-2018, 18:53:08 »
Sjajni utisci sa niške promocije.
Evo fotka :
Фотографија корисника Boris Mišić
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #146 on: 29-05-2018, 22:07:16 »
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #147 on: 07-06-2018, 14:59:14 »
Tolkindan, subota, 9.jun, Božidarac, Radoslava Grujića 3, od 13.45 promocija dve knjige, među njima i Vila šatorica ( eto drugi put u Beogradu ) pa ko ima volje i vremena, neka navrati :


Фотографија корисника Valinor Srbija
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.017
 • Strah je ubica uma.
Re: Vila šatorica
« Reply #148 on: 10-06-2018, 08:31:42 »
Jedna s Tolkindana  :)  :


Фотографија корисника Lazar Vukovic
Tajno pišem zbirke po kućama...