Author Topic: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka  (Read 24166 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.322
  • Strahoslovni domen999
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #50 on: 05-05-2017, 15:56:21 »
Perfektna interaktivnost, rekao bih. 
Nego, razmišljao sam gde da prijavim sledeću vest, pa sam shvatio da bi na ovom topiku bila kao kod kuće.

Već sam jedanput pomenuo da Illwinter Game Design rade na pravljenju generatora tamnica za roglajk igre, i konačno se na Stimu pojavila stranica za njega, kao i datum izlaska. 19. maj. Dodjavola, negde su saznali kad mi je rodjendan!

Illwinter's Floorplan Generator

Idealno za Harvijeve rol-plej avanture!

Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #51 on: 05-05-2017, 19:52:26 »
Da, pravilo je igre u kojima je moguće izgubiti. Šokantno.  :lol:

Ne, mislim na to da si zarad igranja nastavka MORAO da imaš i prethodnu igru da iz nje uvezeš likove.

Да, политика Сир-Тецха у том погледу није била баш најсрећнија. Као што рече Ричард Гериот, они су се добро осигурали да нове игре купује само подскуп играча који су играли оне претходне.

Чак и четврта игра, у којој се управља предефинисаним новим ликом (дакле нема ни импорта ликова ни њиховог креирања), захтијева фантастично познавање прве три игре.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #52 on: 20-05-2017, 12:21:45 »
Открио сам да у Визардрију није препоручљиво атаковати на главног негативца без ликова барем 11. нивоа (а можда и већег). Наравно, љепота свега је што се у овој игри свако откриће плаћа животом, што у преводу значи да сад морам све поново јер ми је читава дивна дружина коју сам имао изгинула.

Међутим, иако ми је ово већ петстота погибија, не могу а да не нађем начин на који сам загинуо изузетно забавним, те ћу овде да вам га исприповиједам. Елем, ово је игра у којој је садржај на нивоима од петог до осмог практично непостојећи, те комотно можете да их прескачете (као што ја сада радим). На првом нивоу има лифт који вози на спратове од 1. до 4., а на четвртом лифт за спратове до деветог. Поред ових лифтова, сваки ниво има степенице за претходни и степенице за сљедећи ниво и тако иде све до осмог, гдје наступају одступања о којима ћу нешто касније да кажем. Дакле, кад имате измапиране све нивое, ако почињете нову партију, само је битно да нагурате ликове на рецимо десети ниво, јер онда можете да средите неку стоку и добијете плаву траку за лифт на четвртом нивоу и онда само летите лифтом на девети ниво и тамо даље обављате грајндинг (пошто вам је снага потребна за четврти ниво скоро потпуно довољна и за девети - не баш похвалан феатуре игре). Одступање које сам споменуо наступа на осмом нивоу, са кога нема степеница на девети (или бар ја нисам успио да их пронађем), а на деветом нема степеница за десети, бар не у класичном смислу, него има некакав цхуте или тако некако и кад ту упаднете онда вас игра шибне у простор гдје вам главни негативац оставља разне пријетеће поруке, тако да је јасно да је крај игре близу, али не знам да ли је то десети ниво или неки неоткривени дио деветог, пошто дупамиц магија (којом откривате своју локацију) ту не функционише.

Елем, данас ја одлучим да упаднем мало у тај цхуте и да се мало крвим са сподобама које ту обитавају, да бих пробао да измапирам тај дио. И након неколико успјешних обрачуна (укључујући и неколико сукоба са лајфстилерима, који скидају искуствене нивое) мој кретенски лопов случајно активира телепорт (ко је пажљиво читао моје претходне постове, ово ће му сигурно зазвучати познато) и завршим право у крилу Вердне, злог чаробњака којег треба да средим (!). Дакле видим три противника, неидентификовани су, двојица изгледају као духови (значи врло вјероватно лајфстилери) а један је неки очигледно опаки гад, пошто има неку фенси слику која се разликује од свих дотадашњих противника. И контам ја "А у мајчину, није ваљда..." и онда, наравно, кад се у другој рунди борбе открио идентитет непријатеља, испостави се да је то главом и брадом Вердна. Поред њега били су још један вампирски лорд и један мислим лајфстилер или тако нешто.

Одмах ми је било јасно да сам у гадној невољи, али повратка није било. Теоретски, могао сам да покушам да бјежим, али колико сам примијетио на деветом нивоу скоро сваки покушај бјежаније је неуспјешан, а кад бјежање не успије, противник добија бесплатну рунду напада, што углавном значи чисту смрт. Елем, кад сам процијенио ситуацију, падне ми на памет да пробам сљедећу варијанту: да одмах нападнем Вердну комплетним арсеналом, у нади да ћу успјети да га средим и да ће се онда његови миниони разбјежати. У ту сврху одлучио сам да искористим БАДИ магију. То је једна дивна свештеничка* магија која непријатељу (под условом да има срце) дарује инстант срчани удар и убија га на мјесту без обзира на то колико хит поена имао. Мало размишљам и контам има ли шансе да то успије, ипак је то Вердна, сами је крај игре, сигурно неће успјети итд., ал добро, реко да пробамо ипак и бацим ја ту магију и на моје опште изненађење лик цркне у секунди (!) и мени остане "само" да се обрачунам са двојицом миниона и полугодишња одисеја са овом игром је готова! Нажалост, показало се да је тај вампирски лорд тако опака мрцина каква се вјероватно није појавила ни у једној игри нити ће се појавити у догледно вријеме. Наиме, док нормални лајфстилери ударцем скидају један (или можда два) искуствени ниво, вампирски лорд скида ЧЕТИРИ, а поред тога и парализује жртву, тако да сваки његов ударац (а удара прилично успјешно) ефективно елиминише из партије по једног члана дружине. И поред тога, прилично је отпоран на магије и има хит поена ко животиња. А поред тога, тај његов други сајдкик је имао прилично напредне чаробњачке магије (од оне сорте које дјелују на комплетну дружину), тако да су ме прегазили ко плитак поток, иако сам средио главног негативца.

Што се РОГУЕа тиче, имам све мање и мање интересовања и стрпљења за ту игру, сад играм једну партију дневно, а и та једна је оно чисто да се одради, а не да у њој нешто уживам.

* У овој игри, за разлику од Дунгеон Мастера рецимо, нема оштре подјеле на офанзивне/чаробњачке и дефанзивне/свештеничке магије, па и свештеници могу да наносе штету непријатељима.

neomedjeni

 • 3
 • Posts: 4.372
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #53 on: 20-05-2017, 12:33:59 »
Harvi, verovatno smo o ovome ranije pričali, ali da proverim za svaki slučaj. Da li ti igraš neku nightmare varijantu igre (ili kako su to zvali tada) koja nema sejv ili si na dobrovoljnoj bazi odlučio da ne sejvuješ? Nedavno sam na Codexu čitao temu tipa koji se hvalio da je upravo prešao Wizardry keca, ali je pomenuo da igra ima jedan jedini sejv u tamnicama koji je igraču u svakom trenutku na raspolaganju.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #54 on: 20-05-2017, 16:29:19 »
Harvi, verovatno smo o ovome ranije pričali, ali da proverim za svaki slučaj. Da li ti igraš neku nightmare varijantu igre (ili kako su to zvali tada) koja nema sejv ili si na dobrovoljnoj bazi odlučio da ne sejvuješ? Nedavno sam na Codexu čitao temu tipa koji se hvalio da je upravo prešao Wizardry keca, ali je pomenuo da igra ima jedan jedini sejv u tamnicama koji je igraču u svakom trenutku na raspolaganju.

Хм, колико ми је познато, не постоји "нигхтмаре" или нека слична модификација - једноставно, игра не предвиђа снимање позиције. Прецизније, постоји "снимање ликова" (њихових статистика, магија и инвентара) и обавља се аутоматски сваки пут кад се дружина жива врати из дунгеона у дворац. Том приликом се сви монструми у дунгеону ресетују. Међутим, нема опције учитавања, дакле кад неко одапне, тај је одапео (осим ако не успијеш да га резуректујеш у храму). Тај сејв у тамницама о којем тип говори вјероватно се односи на опцију "restart an out party", која ти омогућује да изађеш из игре док си још у дунгеону (нпр. ако те мама зове на ручак). Онда касније кад поново покренеш игру одеш на ту опцију и вратиће ти контролу над дружином којом си управљао. Али ту опцију не користим скоро никад јер не доноси ништа специјално - ако преживиш борбу, на којем год нивоу да се налазиш, увијек је релативно кратак пут до најближег лифта и повратка у дворац.  Углавном, дакле, не играм нигхтмаре варијанту игре - игра је нигхтмаре сама по себи.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #55 on: 28-05-2017, 16:16:45 »
Океј, доста левеловања, поново сам сакупио дружину у којој су сви чланови барем деветог нивоа (а они најбитнији, чаробница и свештеник, десетог, плус имају све кључне магије за овај дио игре) и данас крећем у атак на фамозни ринг оф деатх на четвртом нивоу. Иако су скоро сви окршаји у игри генерисани по случајном принципу, овај са бандом која чува прстен је фиксиран. Правићемо се да ово неког и занима, па ћу мало детаљније да опишем ситуацију са којом ћу да се суочим:Хтио сам да своје иначе сувопарно текстуалне коментаре мало обогатим бар понеком сликом, али ово је једини колико-толико репрезентативан скриншот који сам успио да нађем. Слика је од ЦРПГ Аддицта и не морате бити експерт за Визардри да бисте видјели колико је катастрофална тренутна ситуација по њега - један карактер мртав, тројица спавају, а искуснији Визардри играчи ће одмах примијетити и да су на ногама једино лопов и бишоп, који су у борби прса у прса полубескорисни (лопов) до потпуно бескорисни. ЦРПГ Аддицт тврди да је упркос овој језивој ситуацији успио да побиједи у овом окршају, што звучи као врло нереална фантазија. Детаљан опис нисам читао због спојлера, али погледаћу кад/ако коначно пређем игру.

Елем, да сад растумачимо шта имамо горе. Видимо три групе непријатеља (једна фали, што је знак да је несрећна дружина успјела бар неког да елиминиште прије него што је запала у ово жалосно стање). На врху су два ратника седмог нивоа. У зависности од оружја и карактеристика којима располажу, ратници могу да буду мало до средње опасни, али генерално су најмање опасни у овом непријатељском бестијаријуму. У принципу, ратник седмог нивоа мора бааааааш рано ујутру да устане да би средио ратника који је 9. или 10. ниво.

Даље, ту је један чаробњак седмог нивоа (још један фали). Чаробњаци седмог нивоа су потпуно друга прича у односу на своје колеге ратнике. Чаробњаци већ на првом нивоу имају врло незгодну КАТИНО магију којом могу да успавају једну групу непријатеља. Та магија је моја омиљена кад је ја бацам на непријатеље, али ми је знатно мање омиљена кад је они бацају на мене. Успављивање значи не само пропуштање једне или више неколико рунди (што је већ само по себи у тежим окршајима потпуно смртоносно) већ и да непријатељи праве дупло већу штету својим нападима. Али то је тек први ниво. На каснијим нивоима се добијају и разне магије које откидају добро парче здравља свим члановима једне групе. Најблажа од тих је МАХАЛИТО (мада је и она грозно гадна), а од спомињања ствари као што су ДАЛТО или ЛАХАЛИТО већ ми дрхте прсти. Седмонивоски чаробњаци имају неколико комада махалито магије и бар два или три примјерка лахалитоа. Укратко, два чаробњака су сасвим довољна да вам у једном потезу фамилију завију у црно. Један вас успава са катином, други кркне лахалито и можете комотно да бирате парцелу.

Под три видимо два хај приста. Хај прист је, претпостављам, напреднија верзија обичног приста. Односно, што рече Бил у Кил Билу, нема потребе да претпостављам, увјерио сам се у то. Ако има нешто горе од чаробњака, то су пристови. Они већ на другом или трећем нивоу имају моћ да баце магије као што су МАНИФО (окамењавање, сличног ефекта као катино) и МОНТИНО, која онемогућује бацање магија непријатељу. Оно што приест може да уради на каснијим нивоима је превише језиво и описивати. Може рецимо да баца МАПОРФИЦ и БАМАТУ магије које толико снизе армор цласс комплетне своје дружине да их је практично немогуће погодити (бацање тих магија је неопходан састојак стратегије сваког Визардри играча - ко прави дружину без свештеника, тај је у најмању руку потпуни лудак). Може да баца БАДИ магију, која (ако успије, а често успијева) једног од непријатеља убија на мјесту, без обзира на његову снагу и број хит поена (под условом да тај непријатељ има срце, као што сви чланови дружине у овој игри имају). Може да баца магију са неким ротационим сјечивима (заборавио сам како се зове) која касапи комплетну групу и по дејству и снази је ту негдје са далтом и лахалитом. Може чак и да васкрсава чланове своје дружине (мада мени то никад није успјело), да скида дејство противничких магија и још свашта грозно.

Оно што на овој слици фали је један Хигх Нинја. Нинџе су машине за убијање које једним потезом могу да упокоје било којег члана дружине и ту способност имају већ од првог нивоа. Срећом, не бацају никакве магије, али кад их се нађе више на једном мјесту, знају да буду ноћна мора. Овај је срећом сам, али то је ипак Хигх Нинја, што, претпостављам, значи да има велики број хит поена и већу способност инстант убијања од обичног нинџе.

Имајући све ово у виду, јасно је да кад се налети на овакве непријатеље, ако им се допусти први потез, у принципу је вријеме за писање тестамента. А да ли ће им се допустити први потез, нажалост, не бирате ви него игра.

Е сад, да видимо шта мени стоји на располагању у борби са овим напастима:

Прво, два ратника су ми практично бескорисна. Још увијек нисам успио да пронађем било какво јаче оружје за њих, тако да одузимају врло мали број поена непријатељима. У игри у којој се борбе углавном завршавају у двије или три рунде (при чему углавном побјеђује онај ко има први потез, осим ако разлика у снази није баш баш велика), са оваквим непријатељима, то једноставно не може да прође.

Мој приест, с друге стране, је други пар опанака. Десетог је нивоа, има БАДИ магију и доста добре хит поене. Ни он није неки ударач, али то је у овој борби мање битно, пошто је вјероватно у свакој рунди неопходна понека његова магија.

Лопов је потпуно бескористан. Смјештен је на четврту позицију, дакле не може да нападне непријатеља хладним оружјем (само прве три позиције то могу), а не може ни да баца магије. Зашто га уопште водим у ову борбу? Зато што је он једини који може да отвори сандук са благом који ће да остане иза борбе. Теоретски, могао бих да пробам да га отворим неким другим чланом дружине, али замке на сандуцима на четвртом нивоу су већ такве да могу да убију на мјесту, па је то превелики ризик.

У самој позадини ми се налази Гвен Стефани (упс, ово није звучало како треба), чаробница десетог нивоа, која може да баца све оне дивне чаробњачке магије које сам горе споменуо. Поред ње, ту је бишоп Бранко Јоровић. Он има неке основне свештеничке и неке основне чаробњачке магије. У суштини, улога ће вјероватно да му се сведе на бацање катино магије за успављивање непријатеља, док ће Гвен Стефани да их части тешком артиљеријом.

Изглед борбе веома зависи од тога ко има први потез. Ако се деси изненађење, она група која изненади другу има бесплатну рунду, с тим да нема право да у тој бесплатној рунди баца магије. Дакле, од непријатељског табора ту опасност долази једино од хај нинџе. С друге стране, ако МИ изненадимо гадове, не добијамо много од самих чланова дружине јер су, већ сам споменуо, слаби у мелее борби, тако да не могу у једном потезу да елиминишу чаробњаке или свештенике, осим ако баш не буду имали среће са бацањем коцкица. Међутим, спас овде долази у продавници. Немогућност бацања магија може да се бајпасује чињеницом да неке магије могу да се купе у виду флашица (или чега већ) и да те флашице могу да користе сви чланови дружине. До сада то нисам радио, али за ову прилику ћу да купим барем 6 катино магија и раздијелим их свим члановима дружине, па ако случајно изненадим непријатеље (или, супротно, њихови свештеници ми баце монтино), могу да их почастим једним лијепим сном.

Кад се борба развије (тј. након првог потеза), вјероватно је ствар афинитета коју стратегију ћете користити. Ја увијек волим да што прије елиминишем магијобацачке чланове непријатељске екипе, при чему прихватам ризик да ме ратници и нинџе излупају. У првој рунди Гвен Стефани ће (ако не буде успавана или на други начин онемогућена) највјероватније одмах бацити МАКАНИТО магију, која ако прође (а скоро увијек пролази) моментално убија све непријатеље који имају мање од 40 хит поена, без обзира у колико су група распоређени. То највјероватније значи и крај њихових чаробњака, јер на седмом нивоу нема теорије да имају више од 40 ХП. За Хај Пристове нисам сигуран колико хит поена имају, али мислим да би и они требало том приликом да страдају. Ако не, на њих ћу вјероватно да пошаљем ратнике, мада то неће донијети много доброг, због њихове слабости. Ако искористим Бранка Јоровића да их катиноујем, онда Хај Нинџа има одријешене руке да ме немилосрдно истранжира, баш као и њихови ратници.

Мој свештеник у глобалу има двије опције. Дефанзивну, тј. да баци БАМАТУ магију и тиме дружину учини прилично имуном на ратнике (али нисам сигуран да ли и какво дејство ова магија има против нинџи), или офанзивну, да неком од магија проба да онеспособи противничке чаробњаке или свештенике. Посљедњи пут кад сам био у овом сукобу, ишао сам са ликовима који су били тек осми или тако неки ниво, чаробница није имала маканито магију, нисам имао ни бочице са халитом и сл., углавном средили су ме ко дијете звечку. Прије тога, међутим, мислим да сам их средио у два потеза, захваљујући маканито магији. Сад сам знатно спремнији за борбу него прошли пут, па ћемо да видимо. Мислим да су ми шансе сасвим солидне.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #56 on: 28-05-2017, 20:40:53 »
Океј, прешао сам борбу. Без већих проблема. Све је заправо било готово док си реко "кекс" и мислим да чак нисам примио ниједан ударац. Зашто не примјећујете одушевљење у мом гласу? Читајте о томе на крају овог коментара, а сад само кратко да опишемо борбу.

Дакле, како сам планирао, купио сам за сваког члана дружине по једну катино магију (мада заправо за тим није било потребе, требале су ми само за посљедња три члана дружине који не могу да изврше мелее напад). Како сам се потајно надао, успио сам да изненадим непријатеље, што је значило да имам бесплатан први потез. Одлучио сам се за сљедећу стратегију: Два ратника и свештеник су свим силама атаковали на нинџу, у намјери да га што прије упропасте. Лопов, чаробница и бишоп су бацили катино магије на остале три непријатељске групе и све је прошло како се само пожељети може - све магије су успјешне. Авај, СВИ непријатељи су се већ у наредној рунди пробудили из дријемежа, тако да је прва рунда била потпуно узалудна, осим што су мелее борци успјели да нанесу неколико удараца нинџи.

У другој рунди двојицом ратника наставио сам да атакујем нинџу, рекао сам свештенику да баци МОНТИНО магију на Хај Пристове(подсјетимо се, то је она што онемогућује бацање магија), лопов је вртио прстима, чаробница је одмах бацила маканито магију, док је бишоп наставио са катино магијом, овог пута усмјереном према непријатељским ратницима. Ова акција је прошла како се само пожељети може. Моји ратници су први дошли на ред и након два успјешна атака, нинџа је одапео. Одмах након тога наступила је моја чаробница и бацила маканито магију (подсјетимо се, то је она што напаствује све непријатељске групе) и њено дејство је било помало неочекивано. Како сам и планирао, чаробњаци су рикнули, али се то такође десило и ратницима, док су на моје опште изненађење Хај Пристови преживјели. Примијетићемо да је катино магија мог бишопа у овом случају безвезе потрошена (то је једна од лоших страна ове игре - кад одредите ко ће које магије да баца у некој рунди, све те магије ће бити бачене, чак и ако побијете све непријатеље прије краја рунде), али то није било толико страшно, јер је борба већ била практично добијена (монтино магија је ућуткала једног од двојице свештеника). Након тога, потрајало је још неколико рунди, пошто сам покушао да докрајчим свештенике мелее нападима, без коришћења магија, али онда ми је то досадило, па сам их атаковао и магијама и ствар је била готова.

Онда је дошло вријеме за новчану награду. Мој лопов (ово је први квалитетан лопов којег имам послије дуууууго времена) успјешно је детектовао и размонтирао замку и добио сам неки скрол (или напитак или шта већ), неки штап и неки прстен. Из пријашњих партија знао сам да је тај скрол нека мање битна релативно јефтина магија, да је штап РОД ОФ ФЛАМЕ (даје два пуњења махалито магије, ако се не варам), а прстен инфамозни РИНГ ОФ ДЕАТХ! (са све узвичником) који нема неку сврху, али може да се прода Болтаку за 250000 динара и да се тако ријеше све садашње и будуће финансијске потешкоће. Али не лези враже. Кад сам стигао у дворац и рекао бишопу да идентификује те предмете, дочекало ме је врло непријатно изненађење у виду чињенице да је инфамозни РИНГ ОФ ДЕАТХ! (са све узвичником) уклет и да га је неспретни бишоп током идентификације додирнуо, што значи да је сад приморан да носи тај прстен. Не може да се прода, пошто Болтак не купује уклете итеме. Наравно, Болтак пружа и услугу скидања проклетства, а цијена за депроклетовање овог прстена је, погађате, симболичних 250000* динара. Волим ову игру...

* Чисто да ствари поставимо у перспективу, у овој игри након сваке борбе иза непријатеља остаје одређена количина новца - све већа што се на већем нивоу налазите. За зарађивање ове суме треба, по мојој врло грубој процјени, неких петстотињак борби на финалним нивоима игре :-(

П.С. Остаје ми још једна нада, а то је факат да се овде непријатељи стално риспонују, тако да ћу поново да пошаљем дружину на исто мјесто у нади да ћу поново да набасам на исте непријатеље, да их поново средим, поново добијем прстен, овог пута га идентификујем како треба, продам Болтаку, добијем лову, искористим ту лову за депроклетизацију овог прстена и онда ђе си био нигдје, шта си радио ништа, али бар не теглим проклети прстен са узвичником са собом.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #57 on: 28-05-2017, 21:16:37 »
Ах, туга моја преголема. Дакле, план је успио - успио сам да савладам исте непријатеље, поново добијем исте предмете (укључујући и прстен), идентификујем прстен, продам га Болтаку и за те паре анкрсујем претходни прстен. Борба је текла сличним током као претходна, уз ситне измјене. Зашто не примјећујете весеље у мом гласу?

Овог пута сам кренуо са врло сличном стратегијом као прошли пут (опет сам успио да изненадим противнике), бацио катино магије које сам имао при руци (успављивање је било чак успјешније него прошли пут, пошто су неки непријатељи остали успавани и у другој рунди), ратници су одмах атаковали на нинџу (и успјели да га среде у другој рунди), док је чаробница добила наређење да одмах баци смртоносни маканито. Нажалост, овог пута њихов зли свештеник је био бржи и одмах је моју чаробницу сахранио БАДИ магијом :-( Иако сам остао без чаробнице и без маканито магије, захваљујући брзој смрти нинџе и чињеници да су чаробњаци остали успавани у другој рунди, уз још неколико катино магија успио сам да се ријешим свештеника, а одмах затим и чаробњака, а онда сам се неколико рунди прегањао са немоћним ратницима и на крају средио и њих.

При уласку у дворац, покушао сам да оживим чаробницу у храму, али то није успјело, вјероватно зато што је имала слаб виталити. Дакле, Гвен Стефани, почивај у миру и хвала ти за све што си учинила за ову дружину.

Сад имам неколико опција - да моју резервну чаробницу Арибетх набуџим до десетог нивоа (што ће потрајати) или да идем на ризик и са релативно слабом чаробницом поново атакујем на ову исту локацију (та операција има изгледа на успјех, пошто сам и ову посљедњу борбу добио практично без инпута чаробнице). Наиме, на тој локацији се налазе лешеви моје претходно погинуле дружине, па је могуће да се међу њима налази нека чаробница вриједна васкрсавања. У сваком случају, ова смрт ме је доста уназадила.

neomedjeni

 • 3
 • Posts: 4.372
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #58 on: 29-05-2017, 07:49:56 »
Harvi, mislim da ćemo, kada nam jednog lepog dana javiš da si prešao igru, da organizujemo na ovom delu foruma neku virtuelnu proslavu i ponapijamo se u realnosti kao letve. Da ne pričam kakvo će zadovoljstvo biti tada pročitati ovu temu od početka do kraja.


I odakle izvuče Branka Jorovića, leba ti.  xrofl

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #59 on: 29-05-2017, 12:20:14 »
Па сви ранији ликови са суперкул вилењачким именима су ми изгинули  xrofl

Од прославе нажалост нема ништа док не пређем прве три игре, јер оне чине једну цјелину. Написао сам већ горе, друга и трећа игра не нуде могућност креирања карактера, већ мораш да их импортујеш из прве игре. Замисли тог весеља кад ти рецимо ликови изгину у трећој игри и онда мораш поново да идеш у прву, креираш их и левелујеш кроз прве двије игре  :o Управо зато сам се вратио старом методу креирања и резервне дружине. Мислио сам да се утрошак времена своди на исто (мислим на опцију паралелног левеловања више екипа вс. играње са само једном екипом и прављење нове само у случају смрти ове прве), али можда нисам у праву. Са довољно јаким ликовима могу да одем рецимо на девети ниво и умјесто лопова (који ионако слабо учествује у борби) поведем неког лика ниског нивоа и како се на деветом нивоу добија велика количина екс пија, тако се тај слабији лик шлепа уз ове јаче и много брже напредује него да иде од првог нивоа тамнице.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #60 on: 29-05-2017, 12:21:51 »
Моја нова чаробница зове се Арибетх (да видимо ко може без гуглања да се сјети одакле сам дрпио име!)

neomedjeni

 • 3
 • Posts: 4.372
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #61 on: 29-05-2017, 12:29:58 »
Pre nedelju dana sam završio Neverwinter Nights: Hordes of the Underdark. Loš tajming za ovo pitanje.  :lol:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.322
  • Strahoslovni domen999
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #62 on: 29-05-2017, 13:41:47 »
Pseudo-tolkinovsko ime, koji god bio pravi izvor. Tačnije, pseudo-sindarinsko, ako već kojim slučajem nije i pravo. ;)
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #63 on: 29-05-2017, 13:50:50 »
Хех, ево друг Неомеђени је улетио са тачним одговором :-)

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #64 on: 29-05-2017, 19:45:12 »
Арибетх се упокојила :-(
Налетио сам на прилично гадну екипу на деветом нивоу која ми је побила 4 члана дружине прије него што сам успио да збришем. Ратника и приеста десетог нивоа сам успио да резуректујем, а чаробницу и лопова јок.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #65 on: 30-05-2017, 15:15:35 »
ово на неки начин спада на овај топик

https://motherboard.vice.com/en_us/article/the-first-text-adventure-game-ever-is-finally-open-source
...barcode never lies
FLA

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #66 on: 03-06-2017, 11:55:19 »
Ево дружине која ће коначно да тријумфује!


neomedjeni

 • 3
 • Posts: 4.372
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #67 on: 03-06-2017, 12:00:51 »
Nadam se da ne planiraš da nekog od njih pretvoriš u barda.  :lol:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.322
  • Strahoslovni domen999
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #68 on: 03-06-2017, 12:20:34 »
Asocijacija...ovaaaj, Krug Vaistinskih bardova ulaže protest na prethodnu zamisao. Unapred!!!
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #69 on: 03-06-2017, 15:57:07 »
Не брините, бардови не постоје у овој игри :-)

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #70 on: 05-06-2017, 13:34:40 »
чуј, ако ти ова екипа невероватних бораца и магова пропадне (што је по саставу судећи блиско изненадном колапсу сунчевог система), предлажем најбруталнију алтернативу:
тома чоловић
бора дрљача
сале гранд
баки б3
ана бекута + мркоња (као ромео и јулија)


...barcode never lies
FLA

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #71 on: 05-06-2017, 14:19:19 »
Одлично, имаћемо у виду! Бору Дрљачу сам имао једно кратко вријеме, импортован је у Визардри 2, гдје је јуначки погинуо у исптраживању првог нивоа игре.

Бај д веј, она екипа одозго је већ погинула, сасвим лијепо сам је излевеловао за трећи ниво и онда ме је сустигло проклетство "само још једне борбе прије повратка у дворац". Наиме, након што сам истрошио све јаче магије, набасао сам на осамнаест (да, буквално ОСАМНАЕСТ) нинџи, који су ме при том изненадили. А кад осамнаест нинџи, од којих сваки има критикал хит који убија на мјесту, има први потез, јасно је како ће "партија" да изгледа. Сада левелујем екипу у саставу Радиша Урошевић - Нуки - Руле - Нино - Хани - Минимакс, да покушам да вратим лешеве ових што су погинули, па бар неког да резуректујем.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #72 on: 05-06-2017, 14:22:55 »
нино+хани <3


док очекујем колапс сунчевог система, ево још пар хероја на које ме је нуки подсетио - раде јоровић који мора бити неки ратник због свог великог хита, нехру(!!!) који мора бити маг само због свог јединог хита 'мађије', пилот бабо (јер неко мора водити дружину), браћа ипче и јашар ахмедовски (каква је то журка без браће) и ванеса шокчић (издање из 1993. или 1995.)
...barcode never lies
FLA

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #73 on: 05-06-2017, 19:45:35 »
То, царе! Ово су одлични приједлози! Ипак, искрено се надам да ми већина њих неће требати. Имам још 5 или 6 слободних слотова, а остало ћу моћи да искористим тек ако не дај Боже неко од ових које имам одапне заувијек.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #74 on: 06-06-2017, 17:25:53 »
Хм... иако је Визардри игра која апсолутно немилосрдно и без трунке гриже савјести кажњава сваки покушај авантуризма и било каквог ризика, овог пута ми је из непознатог разлога допустила да организујем шест спасилачких мисија на трећи ниво и да без иједне борбе, један по један, довучем лешеве свих погинулих са горње слике (уз измјену што је умјесто Супер Снеки била Екстра Нена, јер је Снеки још раније погинула). Сад ми наравно треба гомила пара за покушај резуректовања лешева. Надам се да ћу имати довољно среће да оживим барем Лепог Бору и Екстра Нену, јер су врло добри с магијама. Мада би ми било јако драго да преживи и Тозовац пошто има одличне ратничке карактеристике, као и Џеј јер је најбољи лопов од свих присутних. Од двојице које тренутно користим, то су наиме Нино и Фадил Тоскић, не зна се ко је гори.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.279
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #75 on: 06-06-2017, 19:52:41 »
као и Џеј јер је најбољи лопов од свих присутних.

Rasizam 101!!!!!!!!!!!!!  :lol: :lol: :lol: :lol:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.322
  • Strahoslovni domen999
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #76 on: 06-06-2017, 21:02:48 »
Gde? Gde? :)

Harvester je u stvari pronašao dobar mehanizam kako da preokrene mazohizam u sadizam kao podstrek za igranje!
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #77 on: 06-06-2017, 22:09:37 »
као и Џеј јер је најбољи лопов од свих присутних.

Rasizam 101!!!!!!!!!!!!!  :lol: :lol: :lol: :lol:

Ово је испало непланирано, свега ми!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111111

Иначе, Сале Гранд се управо придружио поолу хероја у својству гномског приеста, да се мало растерети Руле, који је тренутно једини на тој функцији, откако је Лепи Бора загризао прашину.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #78 on: 11-06-2017, 19:39:25 »
Ајоооооооооооој, каква дивна мајица, заљубио сам се одмах у њу! Нажалост, много је скупа, а мислим и да би на простору бивше државе једноцифрен број људи разумио натпис :-(


Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #79 on: 24-06-2017, 17:26:31 »
Сад сам у претпосљедњој фази играња Визардрија, а то је и најдуготрајнија и најнапорнија фаза. Односи се на грајндовање до изнемоглости, тј. док бар једну од својих чаробница (које имају приближно једнако количину икс пеа) не доћерам до тринаестог нивоа (тренутно су дванаести). Прецизније, морам да добијем ТИЛТОЊАИТ магију без које не смијем ни да помислим да уђем у завршну борбу, а ни МАЛОР магија (телепорт, који би значајно скратио вријеме потрошено на ходање, као и олакшао преживљавање) не би била наодмет. Да се тилтоњаит добија на тринаестом нивоу могу само да нагађам, а ако догурам до тринаестог нивоа (за што ће ми требати бар још три до четири дана интензивног играња) а не добијем ту магију, моћи ћу само да чупам косу са главе, јер ће ми до четрнаестог нивоа требати вјероватно још неколико седмица. Истина, шта је неколико седмица за човјека који је потрошио пола године на игру, али ипак свему некад дође вријеме за крај и мислим да се то вријеме приближило за Визардри, бар ја тако мислим. У сваком случају, излевеловао сам неколико екипа на отприлике сличан искуствени ниво, видите да је већина чланова ту на десетом или једанаестом нивоу (ови на нижим нивоима могу доста брзо да дођу бар до деветог, али то су углавном разни мање битни лопови и сл.), а од свега су убједљиво најбитније двије чаробнице на дванаестом нивоу. Супер Снеки је, ако се сјећате, прва чаробница коју сам креирао (у овој новој тури играња), али она је одавно изгубљена у лавиринтима четвртог нивоа и чекам да нека од осталих чаробница добије малор, па да могу да се телепортујем тамо и спасим изгубљену екипу. Мој највећи стрес је био везан за Екстра Нену, која је у посљедњих неколико дана двапут погинула и оба пута сам успио да је резуректујем (у храму, наравно, не својим магијама), једном је чак била у екипи која је доживјела ТПК, па сам морао да излевелујем неколико других хероја и пошаљем их у спасилачке мисије у којима су довлачили један по један леш. Кад су свештеници у храму успјели да оживе Екстра Нену, мом одушевљењу није било краја. Мислим да било која игра данас или било кад у историји тешко може да креира ниво емоционалне инвестираности који обезбјеђује Визардри.

ЕДИТ: Поол хероја ипак нећете видјети, јер ТајниПик прави проблеме.

Елем, споменуо сам свој план да завршим игру у наредних неколико дана, али што би рекао Загор - то је можда постављање ражња док је зец још у шуми. "Ситница" која ме чека је обрачун са главним гадом и његовим вампирским минионима који су толико моћни да се просјечан човјек хвата за главу. Још љепше је што имам један и само један покушај за то, због познатог недостатка снимања позиције. Ако изгинем, сав труд који сам уложио у левеловање ликова одлази у пропаст (а то су недеље и недеље играња) - нема шансе да "покупим" ликове и резуректујем их у храму јер свака спасилачка екипа мораће да се суочи са истим врховним злим чаробњаком. Ту морам да напоменем да је ово немилосрдно грајндовање уједно и једина мана игре, тј. мислим да непријатељи чак и на самом крају игре не дају довољно искуствених поена (барем не пропорцинално опасности коју представљају), тако да је потребно баш дууууууууго времена да се дође до кључног 13. нивоа. Бар кад су чаробњаци у питању. Што се тиче ратника, за њих ћу се задовољити и дванаестим нивоом, а прист ми је задовољавајући чим добије мапорфик и бамату, што је обично већ око осмог или деветог нивоа.

Састав екипе за финалну борбу је такође врло битан и ту се подразумијева да иду два ратника, свештеник и једна чаробница, али за остала два члана се ломим. Лопов је бескористан у борби, али ако не дај Боже побиједим можда ћу морати да откључавам неки ковчег, што је без лопова немогуће. Такође, питање је да ли да водим двије чаробнице или једну чаробницу и бишопа. Бишоп може да баца и свештеничке и чаробњачке магије, али само нижих нивоа. Према томе, за неки покушај блицкрига оптималнија опција су двије чаробнице које би од старта атаковале са тилтовејтовима. Али, и међу нисконивоским магијама има врло корисних, првенствено катино и дилто, које респективно успављују и повећавају АЦ групама противничких непријатеља. Успјешно бацање тих магија би омогућило мојим ратницима из првих редова да нанесу већу штету непријатељима, првенствено зато што сам у дубинама деветог нивоа успио да добијем неки мач под називом МАГЕ МАСХЕР (хинт: главни гад је чаробњак). Такође, у случају пропасти (ако имам чаробницу и бишопа) могао бих да анализирам ситуацију и врло брзо нападнем са другом сличном екипом. С друге пак стране, ако бих изгубио обје чаробнице, то не бих могао да поднесем, јер би значило још много много дана левеловања нових чаробница прије новог покушаја.

Иначе, РОГУЕ ми је начисто досадио и одиграм само по једну брзинску партију дневно, а и то чисто реда ради, само да скинем играње с врата. Почео сам мало да разгледам МОРИЈУ, која је мноооооооого богатија и бар наизглед занимљивија, али ту су ме већ на самом почетку игре неколико пута изрокали најлакши противници, а и десило ми се да се на самом почетку нађем у просторији из које не постоји излаз (или је баг у игри или сам нешто пропустио), а и круже приче да је аутор намјерно ту игру правио тако да нико не може да је заврши, тако да ту сигурно нећу улагати толико времена као у Рогуе. Мислим да тај роуглајк концепт има својих чари, у теорији, али начин на који су те игре реализоване, да малтретирају играча умјесто да му пруже изазов, то је потпуно безвезе и због тога такве игре батаљујем до даљњег. Неки дан сам читао опис неког "роуглајка" (данас врло врло врло често и врло врло врло погрешно коришћена ријеч) у којем Кузмановић каже да то није игра за оне који не могу да сваре чињеницу да ће евентуално тек у свакој тридесетој партији успијевати да дођу до краја. И контам "Бич плиз, па оне праве роуглајкове људи буквално играју деценијама."

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #80 on: 24-06-2017, 18:31:30 »
Ова игра је једно најобичније смеће.

hidden

 • 4
 • 3
 • Posts: 917
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #81 on: 24-06-2017, 19:54:45 »
Sta se desilo? Slutim da je Wizardry opet pokazao svoju mracnu stranu :-)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.279
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #82 on: 24-06-2017, 20:00:49 »
Za igru ne možemo da pomognemo (bar ne više nego FAQovi koje verujem da koristiš), ali umesto tinypica može da posluži i imgur  :lol: :lol:

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #83 on: 24-06-2017, 20:01:50 »
Боље да не причам. Рецимо да ми је сад краткорочни план да пронађем Роберта Вудхеда и нахраним својим одштампаним и укориченим мануалом за Њизардри Аркајвс.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #84 on: 24-06-2017, 20:05:37 »
Не видим овде линк за тај Имгур.
Факове не користим, пошто (у теорији) знам све што треба да радим. Невоља су енкаунтери који су понекад у потпуности смртоносни, без обзира на јачину екипе којом управљаш. Е малоприје сам имао такав сусрет. Двапут.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.322
  • Strahoslovni domen999
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #85 on: 24-06-2017, 20:06:52 »
Боље да не причам. Рецимо да ми је сад краткорочни план да пронађем Роберта Вудхеда и нахраним својим одштампаним и укориченим мануалом за Њизардри Аркајвс.

Kad to uradiš dobijaš achievement na Znaku Sagite! "Taught the designer a lesson!"
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #86 on: 24-06-2017, 20:16:29 »
Чисто да илуструјем: Визардри је игра која је прилично шкрта на хит поенима (као и на свему осталом, уосталом). Приликом левеловања хит поени се увијек повећавају, али прилично често само за 1 (креће се од мизерних 8, које било који јачи противник може да одува погледом пријеким). Ратници добијају највише тих поена, тако да они рецимо на десетом или једанаестом нивоу имају солидних 60-70 хит поена. Али остале класе су знатно тање што се тога тиче, тако да је моја (покојна) чаробница 12. нивоа имала тек тридесет и нешто хит поена. Прист, бишоп и лопов су били једва мало бољи.

Е сад, магије: Чаробњаци вишег нивоа имају врло секси магије које свим члановима групе могу да скину и по 20 и кусур хит поена. Ја сам налетио на групу од пет чаробњака десетог нивоа (који су дакле нешто слабији од моје чаробнице, али иса ма их, је ли, пет комада). Већ сам спомињао да је редослијед напада у оваквим случајевима разлика између живота и смрти, а овде је игра одлучила да СВИ непријатељи имају предност у односу на мене. Да сам ја дошао до ријечи, прво бих их кркнуо магијама које ућуткују (спрјечавају бацање магија) и успављују, па бих онда кренуо са јачим убијачким магијама (јер оне нису довољно моћне да их среде у једној рунди, тако да их је потребно прво онеспособити да не праве штету). Понекад се непријатељи заглупе, па иду на мелее напад или бацају неки крш од магија, међутим ови гадови су ме одмах рокнули својим најјачим магијама и побили ми комплетну екипу у свега два-три потеза прве рунде.

Након тога сам послао спасилачку екипу која се срела са демонима који такође бацају магије.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.279
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #87 on: 25-06-2017, 05:47:09 »
Hmmm, letimičan pogled na dostupne FAQove ukazuje da ne postoji "brzina" kao karakteristika neprijatelja ili likova, niti vidim ijedan drugi mehanizam koji bi na neki način igraču davao nekakav nivo kontrole nad redosledom napada. Što znači da si ovde u kandžama okrutnog RNG-a. Nije lako...

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #88 on: 25-06-2017, 12:59:49 »
Да, у праву си. Истина, на неким сајтовима (можда чак и у неким верзијама упутства, не могу тачно да се сјетим) наишао сам да је заправо агилити атрибут одговоран за редослијед напада, али након толиких мјесеци играња могу одговорно да тврдим да је то потпуно нетачно.
У сваком случају, сад ми је потребно мало одмора. Нисам баш изгубио СВЕ ликове које сам правио, остао ми је један врло квалитетан ратник и један солидан лопов, али у наредном периоду ћу мало да смањим дневну количину играња. Претјерано играње води ка нестрпљивости, а то је у овој игри смртоносно, мада наравно постоје и друге смртоносне ствари на које играч нема утицаја.
Још једна напомена - након што се деси ТПК, лешеви погинулих ликова углавном остају у дунгеону (са мање или више, углавном мање, комплетним инвентаром), али неки буду и поједени од стране разноразних звијери, тако да заувијек нестану. Екстра Нену је снашла таква судбина, али је Ана Бекута и даље "само" мртва негдје у дубинама деветог нивоа и ако њу успијем да дохватим, то ће бити велико постигнуће и корак напријед.

mac

 • 3
 • Posts: 10.377
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #89 on: 25-06-2017, 13:11:51 »
Razmišljam se nešto, ako je moguće rezurektovati lika direktno u tamnici mogao bi da namestiš da ti lopov pogine, pa onda sa grupom bez lopova počistiš sve, a onda na kraju rezurektuješ lopova da otvori kovčeg.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #90 on: 25-06-2017, 14:01:03 »
Теоретски, могуће је резуректовање ликова у тамници, уз помоћ одговарајуће магије коју свештеници добијају на вишим искуственим нивоима. Али у пракси, та магија је код мене од неких 10-15 коришћења сваки пут довела до пропасти, тако да сам одустао од ње. Велико је питање да ли је ријеч о "феатуреу" ПЦ верзије коју играм или је посриједи једноставно баг. Колико сам видио летимичним прегледом, други играчи нису имали овај проблем, тј. код њих је проценат успјешности те магије нижи него у храму, али није баш 0.


Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #91 on: 27-07-2017, 13:03:29 »
Почео сам да играм УЛТИМА: ТХЕ ФИРСТ АГЕ ОФ ДАРКНЕСС, што је, као што нам је познато, прва игра у чувеном серијалу Ултима. Осим једне техничке ситнице, мој први утисак (након једно 15-20 минута експериментисања и тестирања) је врло позитиван. Истина, ово је верзија из 1987., па претпостављам да се ту вјероватно нешто дотјерало (јер оригинал се појавио 1981.), али вјерујем да се та дотјеривања односе само на графику и сл., а да је гејмплеј углавном остао нетакнут.

Елем, знате сви да сам раније доста детаљно писао о Гериотовој првој игри, званој АКАЛАБЕТХ. У питању је нека врста приквела за Ултиму (ако се тако може назвати нешто што је направљено ПРИЈЕ самог серијала?) и понегдје се назива чак и Ултима 0. То је сасвим оправдано и веза између ових наслова је очита, не само по томе што се фамозни Лорд Бритиш прво појављује управо у Акалебетху, већ је ријеч и о самим елементима гејмплеја, који су у Ултими редом преузети из Акалабетха, прерађени, дотјерани, обогаћени и уобличени у једну по свој прилици врло врло врло квалитетну игру.

Само ћу брзински да прелетим преко суштине Акалабетха да не бисте морали све поново да читате. У игри имате топ-даун свјетску мапу са свега неколико локација од интереса. Ту су градови (који су сви потпуно исти и састоје се од продавница, које све имају потпуно исте артикле), затим замак Лорда Бритиша, гдје морате да идете по квестове, и коначно тамнице, које су такође све потпуно исте. Свјетска мапа није велика, можда 25х25, ако се добро сјећам, и доста је лака за мапирање. Играње се своди на то да одете до Лорда Бритиша, он вам каже да треба да убијете то-и-то створење, ви одете у данџн, рокнете то створење, вратите се, он вам да нови квест да рокнете неко друго створење, ви опет идете у данџн, итд., и након што ово поновите једно 7-8 пута, игра се заврши. При уласку у данџн игра прелази у фирст-персон дунгеон црањлер, чија је графика рудиментарнија чак и од оне у Визардрију. Тамо наравно растурате створења итд., како све то већ иде.

Ултима функционише по истом принципу с тим да:
1) Свјетска мапа је ОГРОМНА (и по свој прилици потпуно ју је непрактично пребацивати на папир)
2) Опет се иде код Лорда Бритиша по квестове, с тим да су они сада по свој прилици нешто шареније природе.
3) Створења нападају и на свјетској мапи, не само у тамницама.
4) Градови су различити, продавнице су различите и постоји вееелика количина различите опреме.
5) Тамнице су такође различите, имају чак и своја имена, и по свој прилици њихово мапирање је есенцијално за било какав покушај озбиљног играња.

Задржан је Акалабетхов потпуно бизарни систем обнављања хит поена. Наиме, не постоје напици ни магије који то раде, нити се хит поени враћају аутоматски током кретања, већ искључиво након што се вратите из тамнице, при чему што више монструма рокнете, добијате више хит поена. Дакле, ако имате мало хит поена, онда сиђете у тамницу, укокате једног или два лаганија монструма, вратите се напоље, добијете хит поене, опет сиђете у тамницу, убијете још неколико монструма, вратите се горе по нове хит поене, назад у тамницу, итд. Свједочили сте грајндингу искуства и опреме, али Ричард Гериот је вјероватно једини лик у чијим играма имате грајндинг хит поена :-) У сваком случају, мени је ово симпатично и не смета уопште. Ту је такође и потреба за храном, али врло је лако доћи до хране, тако да то није велики проблем. Монструми су бар на почетку доста слаби, тако да игра није инстант-обесхрабрујућа као рецимо Визардри.

Оно што ми се не свиђа је што нема (или бар ја не могу да видим) никакве индикације о искуственим поенима. Игра вас информише само који сте ниво, а можете само да гледате у тарот карте кад ћете да пређете на сљедећи. Али да не гријешим душу, прочепркаћу још мало по интерфејсу, можда сам нешто пропустио.

Технички проблем који сам споменуо на почетку је врло ситан, али и прилично иритантан, бар док се човјек не навикне. Наиме, при кретању курсорским стрелицама јавља се одређени лаг, па лик не реагује одмах на команде. Наравно, пошто је потезна игра, ово ни на који начин не утиче на исходе борби и сл.

Све у свему, ово ми за сада изгледа као игра уз коју човјек може да потроши мноооооого времена, а да му послије не буде жао. Видјећемо како ће ситуација даље да се развија.

neomedjeni

 • 3
 • Posts: 4.372
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #92 on: 27-07-2017, 13:58:18 »
Pratićemo pomno!!!


Nema ništa čudno ili vredno pomena kada se radi o atributima/karakteristikama tvog lika? Čini mi se da sam nekad davno čitao da je to ono što razlikuje Ultimu od drugih igara i da je cilj što je više i brže moguće pojačati različite moralne vrline svog lika, što će ga posledično učiniti snažnijim.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #93 on: 27-07-2017, 14:45:46 »
Pratićemo pomno!!!


Nema ništa čudno ili vredno pomena kada se radi o atributima/karakteristikama tvog lika? Čini mi se da sam nekad davno čitao da je to ono što razlikuje Ultimu od drugih igara i da je cilj što je više i brže moguće pojačati različite moralne vrline svog lika, što će ga posledično učiniti snažnijim.

То је вјероватно уведено у неком од каснијих наставака. Овде имају разни (стандардни) атрибути типа снага, интелигенција, издржљивост и сл., али од моралних врлина ни трага ни гласа. Ја сам кренуо са ратником, па сам скоро све бонус поене натрпао на снагу, надам се да ми то неће доћи главе касније.

Углавном, након још неколико десетина минута играња могу да изјавим да сам се зезнуо у најмање двије ствари:
1) Игра ОЧИГЛЕДНО приказује број искуствених поена. Истина, нигдје не пише колико има до сљедећег нивоа, али како сам са 1000 прешао на други ниво, претпостављам да би могла да буде она стандардна експоненцијална прогресија са левелаповањем на 1000, 2000, 4000, 8000 итд. Иначе, нисам примијетио никакве промјене приликом преласка на други ниво. Нисам добио нове поене да распоређујем, нити сам видио да ми се било која статистика побољшала. Обратићу мало више пажње на ово при преласку на сљедећи ниво.

2) Мапирање тамница (срећом) апсолутно НИЈЕ есенцијално. Ово ипак није Визардри, тако да нема софистицираних телепорта и сличних ствари и уз само мало већу концентрацију увијек је релативно лако знати гдје се тачно налазите. Пошто је ово очигледна надоградња Акалабетха, могу да се кладим у бркове да у тамницама има само по један кључан ајтем (или монструм), који се налази на самом дну тамнице, док је на осталим нивоима углавном филлер (албеит користан) у виду непријатеља, сандука са новцем и сл. Оно што додатно олакшава кретање кроз тамнице јесте постојање "ладдер уп" и "ладдер доњн" магија, које су за дивно чудо прилично јефтине, тако да већ видим себе како их абјузујем до изнемоглости. Што је најљепше, чак и ратник може да их користи. Ове магије су такође заоставштина из Акалабетха, али тамо сте морали да имате магични амулет за њих, а и онда нисте могли да бирате коју магију ћете да баците, већ је то функционисало по рандом принципу. Овде је према томе врло једноставно накуповати довољно магија да се инстант телепортујете на само дно тамнице (бар претпостављам - у Акалабетху су тамнице имале мислим 9 нивоа, не би требало ни да их овде има много више). Наравно, одређена доза опреза није на одмет. Иако ово није Визардри (хвала небесима), противници су ипак све јачи што се дубље у тамници налазе.

Открио сам и неколико симпатичних симпатичности. Овде можете да купите разна превозна средства за превоз. Ја сам купио коња, али нисам примијетио која је тачно његова улога. Не смањује потрошњу хране нити убрзава кретање. Али ето, нешто ми је баш драго што имам коња и ово је можда и прва игра у којој можете да имате коња. Друга ствар, овде имају и неки пиратски бродови који пуцају на вас са обале. Ја сам се запитао како се тачно бори против њих, да ли можда треба да уђем на брод (исто као што се улази у град), али јок - пиратски брод се напада као било која друга врста противника (чак није ни превише тежак). Ударате га мачем (или шта већ имате од оружја), одузимате му хит поене и кад га средите добијете обавјештење да сте убили пиратски брод :-)

Још једна информација и онда одох да радим нешто "паметно", да ми не би читав дан прошао у игрању Ултиме. Елем, у игри имате само један слот за снимање позиције, али можете да креирате четири различита профила. Срећом, стара снимљена позиција се не брише приликом учитавања, тако да нема мрског пермадеатха. Игра има још једну дивну јузер френдли карактеристику. Удубили сте се у играње, добили мноооооого битака, ријешили некакве квестове, заборавили да снимите позицију, а онда вас неки гад рокнуо? Нема мјеста очајавању, не мора све поново да се прелази. Након погибије добијате врло јефтино васкрсавање. Добићете солидну количину хит поена и хране, сачуваћете стечене искуствене поене, чак ће вам и инвентар остати готово нетакнут (магије, оклоп и остало), једино без чега ћете остати је новац и оружје. Међутим, то је бар на почетку игре прилично мала цијена.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #94 on: 27-07-2017, 14:47:26 »
Мислим да нисам написао како се долази до новца. Новац може да се нађе у сандуцима у тамницама, али такође остаје иза сваког побијеђеног противника и већ након једне или двије добијене битке можете да купите сјекиру, која је сасвим солидно оружје.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #95 on: 27-07-2017, 14:48:59 »
Јесам ли већ напоменуо да имам коња?

neomedjeni

 • 3
 • Posts: 4.372
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #96 on: 27-07-2017, 15:09:13 »
Ništa ti to ne vredi bez čuvenog Horse Armor DLC-a.  :evil:

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #97 on: 27-07-2017, 18:23:18 »
Купио сам и неки авион. Њиме могу да летим преко воде, али не и преко шуме или планина. Успут, дискретно ми је напоменуто од стране неких НПЦ-а да ћу морати да идем у свемир и путујем кроз вријеме.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #98 on: 27-07-2017, 18:28:13 »
Иначе, још мало сличности са Акалабетхом. Набасао сам на краља који ми је дао квест да средим неко створење и кад сам то урадио дао ми је један од 4 кристала за некакву временску машину. Онда сам одлучио да окушам срећу и тражим нови квест, али ми је дао да средим опет исто створење. Питам се да ли ћу имати среће да ми послије тога да неки различит кристал.

Тамнице су све именоване и имају различите лејауте, али колико сам до сада могао да примијетим непријатељи су свугдје исти и појављују се по предвидљивим Акалабетх шаблонима. Дакле, на првом нивоу слијепи миш, џиновски пацов, лопов, костур и сл., на другом исти ти плус још два или три нова, на трећем гуја, отровни паук и сл. Ово је добро зато што сте увијек отприлике свјесни тежине непријатеља који вас очекују на неком нивоу, тако да се смањује вјероватноћа неочекиване насилне смрти.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka
« Reply #99 on: 29-07-2017, 14:08:14 »
Дошао сам до дијела због којег би сваки нормалан играч обуставио играње и избрисао игру с хард диска. Пошто ја нисам нормалан играч (а патим и од ОЦД-а), то ће само да ме успори, али не и да ме заустави.

Наиме, један од "квестова" (ако се тако може назвати) неопходних за завршавање игре је да у свемиру срокате 20 ванземаљских бродова. Ако постоји нешто глупље од глупих загонетки из текстуалних авантура с почетка 80их или роглајк игара, то је ово. Наиме, ситуација овако изгледа: Прво морате да купите шатл. То вам кошта хиљадарку, што је по мојој процјени бар неких двадесетак минута грајндовања. Након тога уђете у шатл и кад га лансирате, наћи ћете се у орбити на коју имате топ-даун поглед. Ту можете да промијените брод (о томе нешто касније) или да се одмах отиснете тамањење напасти промјеном погледа са топ-дауна на прво лице. Прецизније, прво треба да промијените поглед у прво лице, онда да направите хиперсвемирски скок у сљедећи сектор, тамо потаманите све непријатеље које игра пошаље на вас, а онда ако желите можете опет да направите хиперсвемирски скок у сљедећи сектор или да урадите нешто паметно у сектору у ком се тренутно налазите, при чему се то "нешто паметно" углавном своди на пристајање у доцкинг статион и промјену брода којим управљате. Наиме, бродови имају штитове и гориво, и једно и друго се троши доста брзо, тако да је вјероватноћа да са једним бродом обавите све што треба равна нули. Злобници би рекли да слично важи и за много више бродова. Пристајање у доцкинг статион је потпуно сумануто и најгори облик пиксел ханта који сам у животу видио. Бродом је ужасно тешко управљати. Са стрелицама за лијево-десно га ротирате, са напријед убрзавате, са назад успоравате. Наравно, брод је инертан, тако да док доооооооообро не савладате команте, он ће та лета около као куче отргнуто с ланца. Том приликом ће сигурно да спичи у нешто и да остане без штитова, што значи моменталну смрт. Али ако претјерате са управљањем и цинцулирањем, потрошићете гориво и остати да лебдите у свемиру, на што вам је једино рјешење да учитате раније снимљену позицију. Ово је можда још горе од смрти, јер кад умрете бићете резуректовани и биће запамћен број непријатеља које сте средили (НАДАМ СЕ!), тако да вам само остаје да поново грајндујете за новац и нови шатл. Елем, чак и кад савладате команде, упадање у докинг станицу је СУМАНУТО тешко, јер морате буквално да се паркирате У ПИКСЕЛ. Ово није хипербола нити било какав други облик претјеривања, буквално морате да потрефите станицу у пиксел. Пиксел горе или доле и направићете судар и оде све у мајчину. То је што се тиче пристајања. Пуцање је можда још горе. У питању је стандардна свемирска пуцачина (која додуше придејтује и Елите и Њинг Цоммандер и Џ-Њинг и ТИЕ Фигхтер и све остало што вам падне на памет), с тим да нишан морате да помјерате курсорским стрелицама, што је врло компликовано због лага о којем сам говорио у неком од првих постова везаних за ову игру, али тај лаг није уопште једини проблем. Наиме, нишан се не креће "континуално", већ "прескаче" по неколико пиксела, па је нишањење права ноћна мора, а на то треба додати непријатеље који имају ружну особину да из чиста мира нестану и телепортују се на сасвим другу страну екрана. Ви онда поново морате да јурите за њима, али сјетите се да немате при руци миш па да се само прешалтате на другу страну, него морате поново стрелицама да водите свој спооооооооооооооооооооооооооооори прескачући курсор, само да би непријатељ поново нестао чим му примакнете курсор и опет скочио на другу страну. Ох, јесам ли заборавио да напишем да свако помјерање курсора троши гориво? И јесам ли заборавио да споменем да промјена брода (чак и ако успијете да нациљате проклету станицу и паркирате се у њу) није бесплатна, већ кошта 500 зелембаћа? Немојте погрешно да ме схватите - не кажем да је НЕМОГУЋЕ убити непријатеља. Ја сам успио да их средим једно 4-5 комада. Средити их 20 је такође могуће, али као што се види из овог описа, цијена у утрошеном времену и нервирању је потпуно непримјерена. Ја ћу пробати да пређем тај дио игре (јер након тога морам само хладнокрвно да укокам неку бесопасну дворску луду, ослободим неку принцезу и онда ме чека двобој са главним ђубретом и крај игре), али мислим да објективно гледано у овом тренутку брисање игре представља далеко рационалнију опцију од њеног настављања.

Како каже Википедија, Гериот је овај свемирски дио додао "онако", чисто да искористи до краја расположиви простор на диску, што је океј, али није океј да тај дио буде тако лоше дизајниран. Срећом, изгледа да се дозвао памети касније, јер кажу да оваквих будалаштина нема у сљедећим играма.