Author Topic: Predrag Rraos - "Brodolom kod Thule" (Mladost, 1979)  (Read 87 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

  • 4
  • 3
  • Posts: 17.941
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Pročitao sam prvi tom BRODOLOMA KOD THULE Predraga Raosa, klasik jugoslovenskog književnog SFa. Roman je smešten u drugu polovinu trećeg milenijuma, dakle u daleku budućnost, u kojoj je eksploatacija resursa na Zemlji i u kosmosu dovedena do optimuma, a društvo je u stanju blagostanja i tehničkog progresa bez presedana. Međutim, u toms avršenom društvu pomaljaju se pobunjenički pokreti, motivisani kako naučnim nemirima i uverenjem da je nauka postala utilitarna i da ne postavlja prava pitanja i izazove, kao i ličnim, emotivnim nemirima koji pokazuju da spokoj nije rešio ljude njihovih demona.

Raos razrađuje svet budućnosti na maštovit a opet i naučno ubedljiv način, ali uporedo izuzetno produbljuje likove, iznoseći ne samo njihove psihološke nijanse, već i filozofski kredo. Kako mu je prvi roman 22. RUJNA bio studija karaktera, ne čudi da je upravo u razradi karaktera, Raos doneo nesvakidašnju psihološku produbljenost svojim likovima, učinivši da ovaj roman bude na ničijoj zemlji između space opere i studije karaktera, gde space operu ne navodim u pežorativnom smislu.

Prvi tom postavlja okolnosti za razradu motiva u drugom tomu, i za veliku svemirsku pustolovinu koju najavljuje.

Pojedina tumačenja kažu da je BRODOLOM KOD THULE bio Raosova reakcija na MasPok, tokom kog je on bio hapšen i nasledio očevu poltičku kontroverznost. I zbilja, jedan od junaka ima baš takav odnos sa ocem. Ako imamo u vidu visoku kodifikaciju SF sveta kojim se bavi, reflektiranje aktuelnog društvenog problema predstavlja izuzetan kvalitet ovog rukopisa.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam