Author Topic: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за јануар 2017. године  (Read 727 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.890
    • IP Tardis

Одметник-1
16. јануар 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда


После седам филмова саге која прати породицу Скајвокер, пред нама је прво Дизнијево остварење ван трасе коју је зацртао Џорџ Лукас. Хронолошки (у оквирима серијала) Одметник-1 претходи Епизоди 4 „Нова нада“, и поставља сцену за догађаје тамо приказане.


Џин Ерсо је припадница екстремније фракције побуњеника. Империја јој је растурила породицу и лишила је оца, испоставља се невољног пројектанта Звезде смрти. Игром Силе, управо је Џин једина која је у прилици да Побуни прибави планове Звезде Смрти…


Модератор: Миљан Танић


Црно огледало
23. јануар 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда


Враћамо се у свет иза црног огледала. Онеспокојавајуће визије будућности Чарлија Брукера гледали смо у две сезоне за британски Канал 4, а трећа се недавно појавила у продукцији Нетфликса. Наставља се по провереном рецепту — „Зона сумрака“ укрштена са „После 2000“, садашња или нешто напреднија технологија са личним, друштвеним, политичким импликацијама екстраполираним до екстрема.


Неки би рекли да је све то већ тако.


Учествују: Миљан Танић, Милош Петрик, Александра Миловановић


Фантастична читаоница: „Звезде, моје одредиште“ Алфреда Бестера
30. јануар 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда


Алфред Бестер је писац скромног али за научну фантастику јако битног опуса. Његов роман „Демолирани човек“ (The Demolished Man, 1953) први је добитник награде Хуго.


Роман који ми читамо објављиван је 1956. у деловима у часопису Галакси под именом „Тигре! Тигре!“ (Tiger! Tiger! По чувеној песми Виљема Блејка). Други наслов роман је добио кад се појавио у самосталном интегралном издању као „Звезде, моје одредиште“ (The Stars, My Destination) али је остао познат и под изворним називом. Варијација је класика „Гроф Монте Кристо“, овог пута у свету и времену телепортовања и интерпланетарних ратова. Главни јунак Фојл, остављен у погођеном свемирском броду, заклиње се на освету и постаје врхунски криминалац који бесповратно мења свет око себе; прича прати и психолошке промене личности и интригантан је коментар Фројдовог учења о тајанственом Иду. Роман садржи и неке од основних карактеристика киберпанка: мегакорпорације јаче од држава, кибернетске телесне модификације, дистопично окружење.


Бестер у своја књижевна дела уноси искуства из свог рада на стрипу и телевизији. Тако су романи и приче настали педестих година двадесетог века брзог, експлозивног ритма, пустоловног стила у коме се епизоде муњевито смењују. Иако се држи познате форме „спејс-опере“ код Бестера авантура у свемиру никад није сама себи сврха већ је део целине вишег реда. Протагонисти нису људи без мане попут Флаша Гордона, већ антијунаци, који крију мрачне трауме и осујећења. Ове посебности његове прозе знатно су утицале на неке потоње велике писце научне фантастике: Филипа Дика, Џејмса Блиша и Мајкла Муркока


Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.