Author Topic: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за фебруар 2017.  (Read 814 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.890
    • IP Tardis

Дивљи дивљи Westworld
6. фебруар


Желите узбуђења Дивљег Запада? Дођите и уживајте за велике паре, убијајте, силујте, радите шта желите — андроиди се не сећају, бришемо им памћење сваког дана... А шта ако се сећају? Шта ако постају свесни шта су... и ко су? Ако уопште постоји „ко“ међу свим тим жицама и електронима? Питање је старо колико и стваралаштво — однос човека према животу који је створио. Од Звезданих Стаза до Матрикса, сви су га обрађивали... а ХБО је ове године дао шансу и екипи око Абрамса и млађег брата Нолана. И још кад се у исту серију додају Ентони Хопкинс и Ед Харис, како човек да не гледа?
Дођите и дискутујте с нама о успесима и промашајима серије.
Гости: Сташа Копривица и Немања Палексић.
Модератор: Миљан Танић


Y: The Last Man – најзад, свет без мушкараца
13. фебруар


Јорик Браун и његов љубимац, мајмун Амперсанд, једини су преживели планетарну кугу која је убила сваког сисара на свету који поседује Y хромозом (рекли бисмо – мушкарце, али то није сасвим тачно). Док се жене боре да поставе темеље нове цивилизације Јорик у пратњи Агентице 355 и бриљантне младе генетичарке Алисон Мен путује светом у потрази за својом девојком и одговором на питање: зашто је он једини мушкарац на Земљи…
„Последњи мушкарац на свету“ је стара жанровска идеја, загледана из свих углова десетинама пута. Брајан К. Вон (сценарио) и Пиа Гера (оловка) су успели да освеже старе постапокалипричне обрасце и развију их на начин примерен и занимљив чак и окорелом читаоцу у двадесетпрвом веку. Постапокалипса, СФ, хорор, истраживање продних предубеђења, еротика, мистика, овај серијал има све.
О томе да ли је ово утопија или дистопија уљудно ће разговарати: Јелена Јокановић и Милош Петрик
Руски постапокалиптични СФ
20. фебруар


Дмитриј Глуховски првим својим романом, „Метро 2033“, постаје један од најчитанијих писаца у Русији. Аутор је поглавља постављао на свој блог, а бројни посетиоци су давали предлоге и сугестије, што је аутор узимао у обзир приликом даљег рада. Роман је достигао милионске тираже, адаптиран је у истоимену видео игру, формирао се и читав дељени универзум у ком десетине писаца објавило приче и романе.


Глуховски је после „Метро 2033“ (2005), објавио романе „Сумраци“ (2007) и „Метро 2034“ (2009), и сатиричну збирку прича о савременој Русији „Приче о отаџбини“ (2010). Живи и ради у Москви.


Учествују: Павле Зелић, писац, и Ања Марковић, уредница издавачке кућа Дерета
Фантастична читаоница: ТИХАНА ИЗ ЕРГА Предрага Урошевића
27. фебруар


Нови месец, нова читаоница а у њој мало старија књига. „Тихана из Ерга“ први пут је објављена 1984. у чувеној едицији Плава птица, едицији на којој су многи од нас одрастали. Пошто се затекла у жижи јавности после премијере филма Аватар 2010. је процењено да заслужује поновно објављивање. Да ли је морала да чека контроверзу, да ли и без тога треба да буде доступна и данашњој омладини, о њеном месту у историји домаћег СФа — неке од тема којих ћемо се дотаћи док будемо причали о овој, тада јединственој, књизи.


Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.