Author Topic: NOVA GALAKSIJA - Elektronski časopis  (Read 1501 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

  • 3
  • Posts: 10.838
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
NOVA GALAKSIJA - Elektronski časopis
« on: 09-03-2017, 18:05:26 »

Obično ne kopiram tekst s linka ako već dam link, ali kad kopiram to je zbog NOVE GALAKSIJE!!1 Sajt ima članke još od decembra, ali dok ne izađe na RTS-u kao da se nije ni desilo.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/2657903/predstavljeno-elektronsko-izdanje-nove-galaksije.htmlU Galeriji RTS-a predstavljeno je elektronsko izdanje naučnopopularnog časopisa "Nova Galaksija", koji je ugašen 2001. godine. Posle 16 godina, "Galaksija" je ponovo među nama.


U prisustvu velikog broja naučnika, naučnih radnika i ljubitelja nauke, u Galeriji RTS-a predstavljeno je elektronsko izdanje časopisa za popularizaciju nauke Galaksija nova.


Ilija Cerović, Vladimir Kostić, Branko Kovačević i Stanko Stojiljković
Ilija Cerović, Vladimir Kostić, Branko Kovačević i Stanko Stojiljković
Na skupu su govorili predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, profesor dr Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije (ANIS), Ilija Cerović, v. d. direktora Televizije Srbije i glavni i odgovorni urednik Naučno-obrazovnog programa, kao i glavni urednik Nove Galaksije Stanko Stojiljković.


Predstavljanje Nove Galaksije završilo se mini kocertom ansambla Ratislava Blagojevića "Gledanice", koji su pevali izvorne narodne srpske pesme, objavljene nedavno u izdanju PGP RTS.


Inače, naučnopopularni časopis Galaksija bio je jedan od najboljih te vrste u Evropi, a svakako bez premca u nekadašnjoj SFRJ. Prvi broj Galaksije osvanuo je na kisocima 1972. godine. Gotovo da nema naučnika ili istraživača u Srbiji, od akademika do početnika, koji je u svojim mladim godinama nije čitao, a mnogi su se na njenim stranicama ogledali u pisanju.


Od 2001. godine kada je Galaksija prestala da izlazi mnogi su se raspitivali da li će je iko obnoviti. Stanko Stojiljković, drugi glavni urednik po redosledu, odlučio je da je obnovi okupivši vrhunske naučnike i stručnjake, od kojih su većina bili njeni verni čitaoci.


Predstavljanje
Predstavljanje "Nove Galaksije" u Galeriji RTS-a
Sada je to prvi naučni magazin na internetu kod nas i na prostorima bivše Jugoslavije za koji pišu naši vodeći naučnici u matici i rasejanju, od kojih su šestorica akademici (članovi domaćih i inostranih učenih društava), dvadesetdvojica redovni profesori univerziteta, trojica doktori nauka, dvojica magistri i četvoro stručnjaci za pojedine oblasti, ne računajući glavnog urednika koji je, pored ostalog, utemeljio i gotovo dve i po decenije uređivao naučnu rubriku Politike.


U Novoj Galaksiji biće, prevashodno, zastupljena dostignuća srpskih istraživača kod nas i u svetu, koja su u sličnim revijama uveliko zapostavljena, iako neće izostati tumačenja najnovijih svetskih otkrića.


Za prvi broj piše četrdeset autora - akademika, univerzitetskih profesora i stručnjaka - koji odgonetaju: kako izgleda šumski internet, zašto leptiri nose naočari, u kom ratu ratuju frižideri, da li je Njegoš bio naučnik, može li Beogradski univerzitet među 100, zavisimo li od akcelaratora, ko sme da operiše u ničijoj zemlji, ima li povratka iz crne rupe, može li se objasniti vreme, kada nas mozak vara, koliko je Pupin poklonio Srbiji, šta otkrivaju Tesline mašine, ko je veliki zaboravljeni srpski filozof, kako je Pavlu Saviću izmakao Nobel, zašto je reč mir jedna od najopasnijih, čije su arapske cifre, kakvoj se himni raduju studenti, koji je najveći prost broj, gde se krije šesto čulo...

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.147
  • Enfant terrible
Re: NOVA GALAKSIJA - Elektronski časopis
« Reply #1 on: 17-01-2019, 22:30:51 »


Obnovljena Galaksija

Dugogodišnji glavni urednik naučno-popularnog časopisa “Galaksija” Stanko Stojiljković ponovo je pokrenuo to izdanje u štampanom formatu, nakon gotovo 18 godina od gašenja.

Svojevremeno jedan od najboljih naučno-popularnih časopisa u bivšoj Jugoslaviji i Evropi, obnovljena “Galaksija” počela je iznova da stiče čitaoce najpre na internetu (galaksijanova.rs) pre dve godine, i to bez pretplate - što će i ubuduće važiti, a sada se pojavila i u papirnom izdanju.

Za “Galaksiju” pišu domaći naučnici u zemlji i rasejanju (akademici, univerzitetitski profesori, doktori nauka, istaknuti stručnjaci...), prevashodno opisujući svoja i postignuća ostalih istraživača sa ovih prostora.

Stojiljković je iz prvog broja obnovljene “Galaksije” izdvojio tekstove: “Srpski ključ postanja” (ekluzivni razgovor s prof. dr Milojem Rakočevićem, koji je pre više od tri decenije prvi u svetu napisao da je DNK ili “nasledna lozinka” svekolikog života nepromenljiva i istovetna u celom kosmosu, što je nedavno potvrđeno objavom dva njegova naučna članka kod najpoznatijeg svetskog izdavača “Elsevira” iz Holandije); “Tesline telomere” (najnoviji uvid čuvenog američkog naučnika u vezi sa istoimenim završecima na hromozomima, koji određuju dužinu života svakoga od nas, a posvećen je Tesli), “Kosmos iz ‘crne rupe’” (esej poznatog srpskog naučnika u rasejanju kojem, pored ostalog, razmatra izglede da je naš kosmos možda na taj način postao), “Najzagonetnije oči” (uzbudljiva pripovest, protkana brojnim tajnama, koja posvedočuje stvaralaštvo slavnog slikara koji ih je na nesvakidašnji način prikazao na svim svojim slikama), “Vrti ne vrti, voda ne pamti” (najsveobuhvatnije opovrgavanje pojedinih istraživača da ova tečnost može da opamti), “Život = informacija” (esej koji kazuje da su svi živi organizmi, u suštini, informatički sistemi), “Država retkih bolesti” (objašnjava zašto su one do sada bile neizlečive i kako će moći da se izleče), “Ko muze krave: mi ili AI” (studija koja osporava da će veštačka inteligencija nadmašiti prirodnu inteligenciju, pa stoga neće ni pokoriti ljude), “Pihtije od ljudskog mesa” (neobična pogled teorijskog fizičara na lepotu ružnog koja sve više uzima maha), “Isusova najveća tajna” (analiza Da Vinčijeve slike “Tajna večera”, na kojoj je slavni umetnik skriveno naznačio ko je podgovorio Judu da izda Isusa Hrista) i drugi.

“Galaksija” je pokrenuta 1972. godine, a Stojiljković je bio glavni urednik više od tri decenije (drugi posle osnivača Gavrila Vučkovića). Časopis je izlazio do 2001. godine.

Obnovljena “Galaksija” će, kako je najavljeno, izlaziti četiri puta godišnje na 132 i više stranica u vrhunskoj štampi. Pojedinačni primerak košta 299 dinara.

Izdavač je “Školski servis Gajić” iz Beograda, a sledeći broj pojaviće se u prodaji u martu.

http://www.seecult.org/vest/obnovljena-galaksija?fbclid=IwAR08Ixx78jx7JdkmKWz1yGzztobseOJZXKZeJZB_eVePGPgvUmZSsF_ZXD4
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.