Bench forum, klanrur, pa i svet kompjutera imaju solidnu zajednicu. Tehnički i tehnološki, kako god, benč je sigurno jači od sagite, to budi siguran.
Benchmark i Svet kompjutera su mi poznati, a za Klan rur znam samo iz čuvenja. Na SK sam bio član (i još uvek sam). Imam utisak da je na svim tim mestima tehnologija na prvom mestu, kada se radi o igrama. Ili grafika. Izadje mu na isto.
Ja sam u Quarter to Three našao zadovoljavajuće okruženje. Formalno, to je Čikov forum (i sajt), ali ne slažu se svi sa njim tamo. Ono što mi odgovara je mentalitet učesnika. Uglavnom su to ljudi u 30-tim i 40-tim, koji su tokom života videli i igrali mnogo igara, a sada imaju suviše obaveza u svojim životima (posao, žene, deca, ili posao, muškarci, deca, ili isto to drugim redom). Ima mnogo fanova stonih igara tamo, a budi siguran da takve osobe cene gejmplej iznad svega ostalog. Mnogi nezavisni dizajneri učestvuju u raspravama povremeno. Nema prepucavanja sa klincima. Nema (mnogo) prepucavanja sa idiotima, kao sa jednim koji se borio za 'objektivnost' u prikazima igara, ne shvatajući da sve vreme brka 'objektivno' sa 'prosečnim' (gledištima, stavovima, mišljenjima...) Dominions 4 ima skoro 4000 poruka u svojoj temi. Patuljačka tvrdjava, Solium Infernum (po RPS-u jedna od najboljih strateških igara ikad), AI War, Offworld Trading Company i Renowned Explorers, da uzmem samo neke primere, imaju zamašne teme.
Svet kompjutera? Dominions 4, čudovište od igre, ima 3 poruke u svojoj temi! Dwarf Fortress, drugo čudovište, takodje. Renowned Explorers se jedva spominju uopšte, a kamoli da imaju luksuz sopstvene teme. Solium Infernum? Nema ga. AI War nisam tražio, ali ne bih gajio nadu da ću ga naći.
Da budemo pošteni, ni Sagita nije poklonila svim tim igrama počasni prostor, ali Sagita je manji forum, pogotovo u kontekstu igara. Meho bi verovatno ove naslove koje sam pomenio zamenio drugim - nekim egzotičnim, ali svakako dragocenim pucačinama ili tabačinama - ali krajnji rezultat bi bio praktično isti. O tome se ne priča na velikim forumima, jer te igre ne zahtevaju GeForce Ultra Black Hole 666666selfdestruction i DirectX 128OhMyGod!
I ovo samo kada pričamo o izboru igara kojima se poklanja pažnja. A kada pričamo o generalnom pogledu na igre i kulturu igranja, i onome što sam napisao u uvodnoj poruci, stvari nisu ništa povoljnije. A fokus je u svim tim slučajevima na PC igranju.*
Da ne ispadne da imam samo da kažem loše stvari, ima na forumu SK-a ljudi čije mišljenje volim da čujem, i sa kojima se često slažem. Ali to ne menja generalni fokus interesovanja.
No, još ima da vidim šta Klan Rur ima da ponudi, iako od sportskog tima ne očekujem previše zalaženja u ne-sportske teme.
*očekuje se zajedljiva primedba jednog člana našeg foruma