Author Topic: Програм Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић" за јун 2017  (Read 2753 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis

Kōkaku Kidōtai: Ghost in the Shell


5. јун 2017, 19.00, Трибинска сала Дома омладине Београда


Ghost in the Shell је један од иконичких наслова киберпанка.


Аутор Масамуне Широ је после признања за манге AppleSeed (1985) и Dominion (1986), кроз Ghost in the Shell (1989) наставио продубљивање тема киберпанка, спајања човека и компјутера, и утицаја технологије на филозофију, друштво и човека, сублимирано у насловницама на форму нагу жене опремљене разорним оружјем и ожиченом конекцијом ка виртуелном свету. Адаптацију у аниме из 1995. је режирао Мамору Ошии, који је од изворне манге направио култни филозофски акцијаш, са дотад невиђеним спојем врхунске анимације и компјутерске графике, чије су теме потцртане музиком Кенџија Каваија. Исте године се појавио и превод манге на енглески, што је покренуло светску популарност франшизе. Широ је наставио рад на GITS мангама, а уследило је још адаптација у аниме и видео игре. Најновија је филмска адаптација "по мотивима" изворника из 2017. у режији Руперта Сандерса са Скарлет Јохансон у улози Мајора, која је недавно приказивана у нашим биоскопима.


Аниме “Дух у оклопу” (Ghost in the Shell) се често означава као један од најбољих и најутицајних анима свих времена, који је поставио нове границе и утицао на будуће генерације фанова и ствараоца. На трибини, осим о франшизи причаћемо и о "одласку" киберпанка, роду и полу у виртуелном окружењу, "Манифесту киборга" у 21. веку, најавама Елона Маска а потом и Фејсбука о новим "блиским" технологијама директне интеракције ума и компјутера...


Говоре: Софија Вуковић и Јелена Јокановић
Повратак у Твин Пикс


12. јун 2017, 19.00, Трибинска сала Дома омладине Београда


Још од првих епизода 1990. у САД, и код нас нешто касније у ноћном програмну Боја ноћи, било је јасно да Твин Пикс није попут осталих серија. Сама поставка потпуно прати формулу тадашње ТВ серијe — агент ФБИ Дејл Купер (Кајл Маклаклан) долази у мирни градић Твин Пикс ради истраге насилне смрти популарне средњошколке Лоре Палмер (Шерил Ли) — да би формула потом била разорена. Злочин узбуркава наизглед идиличну заједницу, и доводи до низа шокантних открића и невероватних ситуација, све у врло напетој и надреалној атмосфери са наговештајима присуства натприродних сила.


Фростов и Линчов сценарио, музика Анђела Бандаламентија и Линча, и Линчова препознатљива атмосфера, хумор и визуелни печат (што укључује и његове омиљене глумце) издвојили су серију од свега што је у том тренутку постојало. Пад квалитета у другој сезони, и чудновати филм који је уследио су ускоро окончали ствар… до пре неку годину, када је Линч најавио повратак у Твин Пикс. Ни то није прошло без драме и перипетија, али нова сезона је снимљена и ево је пред нама. Шта нас чека?


Учествују: Бојан Марковић, Весна Стојковић, Милош Цветковић, и други!
Фантастична читаоница: "The Mercy Journals" Клаудије Каспер


19. јун 2017, 19.00, Трибинска сала Дома омладине Београда


У јунској Фантастичној читаоници намерили смо се на добитницу награде Филип Дик Клаудију Каспер и њен роман "The Mercy Journals".


Последице климатских промена доводе до разарања националних држава и смрти трећине људске популације. Свет је на ивици трећег великог рата. У том хаосу, преживели војник покушава да доведе у ред свој ПТСП, живот, губитак породице… Кад упозна плесачицу Руби ствари му мало крену набоље, али ниодакле се појављује његов брат са вестима да су му деца можда жива...


https://www.goodreads.com/book/show/27130421-the-mercy-journals
http://www.claudiacasper.com


Модератор: Бојан Бутковић
Велики Традиционални Фантастични квиз


26. јун 2017, 19.00, Трибинска сала Дома омладине Београда


Како сте већ навикли, последње окупљање Друштва "ЛК" у сезони 2016/2017 је ВТФ КВИЗ.
 
Велики годишњи обрачун у познавању васколике СФ, фентези, хорор и друге фантастике! Ако сте гик, волите фантастику, и знате све!!!1 — дођите да то покажете и докажете! Књиге, филмови, стрип, серије, награде и посрнућа, историјат жанрова и фандома, све пропитујемо, све је тема.


Преписивање је дозвољено али није од помоћи. Дођите спремни!


Квиз води: Миљан Танић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
nije, ali smatraju da je ZS forum irelevantan za informacije o njihovom radu...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Onda, kao da nemaju program za septembar. :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.555
jao, pa ti si imao dojavu da će biti priče o tvojoj knjizi? Priznaj da si znao da si uvršten u program? Sve ovo je samo marketiški trik...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Naravno da sam znao, ali sam si napisao da smatraju da ZS nije relevantan. Zabrinuo sam da tog programa nigde biti neće. I nema ga osim ovde. Na silu. U utorak, posle prvog termina. I ti si navodno prihvatio prodaju, pa ni abera. Roman UNAZAD je najmanje reklamirana fantastika u Srbiji ove godine.


Kad smo već u kancelariji:


PORUČUJEM SVIMA KOJI SU NAJAVILI KUPOVINU ROMANA, A MOŽDA I NEKE DRUGE MOJE KNJIGE DA ĆE 18. SEPTEMBAR BITI MOŽDA JEDINA PRILIKA.


(Nemam "Grbovnik".)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.