Mene malo zbunjuje teza da u Nemačkoj, naizgled, nije neoliberalizam, kad svakako jeste - ovde je hiljadu puta pisano o Šrederovoj reformi zakona o radu koja je povećala zaposlenost nauštrb kvaliteta posla, sigurnosti zaposlenja i prihoda.
Sad, naravno, ima tu puno elemenata da se promisle, verovatno bi moglo da se kaže da je Nemačka manje neoliberalna nego, šta ja znam, Amerika, ali ne verujem da bi iko Nemačku isticao kao antipod neoliberalizmu.
Naravno, samo sam krenuo od uobičajene iluzije didemo unemačku, tamoe bolje, u srbiji neoliberalizam.
Kao neoliberalizam je neka Eldričeva srbska seljačina od preduzetnika a Bil Gejts i Mark Zakerberg su humanisti.
Čak ni taj zakon o radu nije sve, Ristov dođe i napiše da je Marks u pravu jer je zbog nekontrolisanog tržišta došlo do proletarizacije, da ljude treba zaštititi, da svako ima baštu, da se bore protiv masovnog društva i duhovne i moralne degradacije, da se vratimo hrišćanstvu fazon.
Ali sve se to radi da bi ljude pripremili za tržišnu konkurenciju, a ne da bi humanizovali društvo.
Niko se ne kune u ljudske vrijednosti, porodicu, zajednicu i ljudsku saradnju više od neoliberala. Ali lažu te direkt u oči, sve nudeći ti akcije pivare u Gracu.
U stvari, Trampovo ukidanje socijalne pomoći je čak antineoliberalno. Neoliberalizam uopšte nije protiv toga.
Pa to je Boris ovdje propagirao, ne zapošljavanje viška, čuvenih parazita, nego ih navuci na socijalne fondove i ponižavaj kao preduzetničke neuspjehe.