Author Topic: Darko Macan - "Macan čita" (Mentor, 2007)  (Read 1795 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

  • 4
  • 3
  • Posts: 19.911
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Darko Macan - "Macan čita" (Mentor, 2007)
« on: 02-04-2018, 20:32:47 »
Zbirka kolumni Darka Macana MACAN ČITA! ispunila je svoju funkciju - upoznala me je sa nekoliko pisaca za koje nisam znao i odmah sam aktivirao Superknjižaru, Kupindo i Njuškalo, ne bih li nabavio neke od tih naslova. Isto tako, potvrdila je moje stavove o Gatalu i Raosu i njihovim SF delima.

S druge strane, sam Macan je postavio kriterijum za vlastite tekstove a to je da moraju biti zanimljivi za čitanje. Isto tako je u nekoliko navrata najavljivao kako su čitaoci uživali u "masakrima" loših knjiga. Nažalost, u ovoj zbirci ima jako puno prikaza loših knjiga koje su sudeći po Macanu na svim nivoima bezvredne. U onom domenu u kome sam mogao da proverim njegov kriterijum i da se kalibriram u odnosu na to - verujemmu. Problem je u tome što su prikazi tih knjiga mahom mlaki, pokušavaju da budu skrupulozni, nema tu ni smisla za humor, ni maštovitosti da iz jedne negativne kritike proizvedu kvalitetnu prozu. Ne znam ko je uživao u Macanovim "masakrima", ja svakako nisam. No, ova zbirka je pre svega činjenica, o Macanovom pisanju i o stanju u hrvatskom SFu. Šteta je što loše knjige nastale u žanru nisu nadahnule nastanak neke sočnije kritičarske proze.

No, ako je ova zbirka sabrala Macanove kritike, dakle ako ovo nije izbor najboljeg onda nemamo na šta da se žalimo. Sada sledi čitanje Krušvara, gavrana i drugih pisaca za koje sam u njoj saznao.

 
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam