Author Topic: Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?  (Read 12102 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anonymous

  • Guest
Dostupnost racunarske opreme i jeftinih skenera dovela je do toga da svako moze da se bavi pripremom za stampu. Ne ulazeci u sve aspekte takve poplave "majstora", zadrzao bih se ovde na skeniranju ilustrativnog materijala, jer je to bitno za nas.
U sustini, vrlo je mali korak od vrhunskog kvaliteta do skrnavljenja i ja sam spreman da ovde podelim celokupno svoje znanje sa svima koji su zainteresovani.

Neke stvari koje ja budem ispisao ovde kosiće se sa uvrezenim misljenjem vecine, ali, verujte mi, istina je na mojoj strani u ovom slucaju, makar i 99% ljudi tvrdilo drugacije.

Pre svega, postoje tri vrste materijala za skeniranja: lineart, grayscale i color. I onoliko koliko je lako odrediti dali nesto treba da se skenira kolor ili grayscale, toliko je teško odrediti da li ici na lineart ili grayscale.
Da bismo shvatili šta to znači u praksi moramo da pogledamo nešto drugo.
Lineart je samo crno i belo, bez sivih prelaza, e, teorijski, da bi se neki crtez preneo bez gubitka ijednog promila neophodan je sken od 2500 linija OPTICKE rezolucije, stop jedva da ima koji kucni skener.
Zasto ovoliko kada vas svi uce da je cak i 300 dosta?

Spremam graficki prikaz koji ce elementarno jednostavno da dočara sta se događa kada nesto skeniramo u nedovoljnoj rezoluciji. Tu nikako ne mislim na krzavost vec na narusavanje debljina i odnosa medju linijama. Najbolji primer skrnavljenih stripova imamo kod stampanja radova Zorana Janjetova. tek kada covek vidi original shvati koliko je to dobar crtez, dokle god se gledaju oni patrljci po raznim casopisima i izdanjima, uopste se ne dobija pravi utisak.

Nastavak ovoga sledi, sada moram da jurcam...

phuzzy

  • 4
  • 3
  • Posts: 891
    • http://www.screaming-planet.com
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #1 on: 09-06-2004, 12:08:13 »
Hmhm, pa ja lineart koristim isključivo za tekst, eventualno neke grafikone/dijagrame. Za bilo šta što umetnos' lineart je useless.

Boban

  • 3
  • Posts: 21.134
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #2 on: 09-06-2004, 12:10:50 »
Ovde govorimo o skeniranju zbog štampe, ne za web... lineart je ultimativno bolje resenje ako je sam crtez lineart sto je slucaj za veliku vecinu stripova, ali zahteva dosta znanja i pažnje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

  • 3
  • Posts: 21.134
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #3 on: 10-06-2004, 01:49:03 »
Evo grafickog primera kako rezolucija skeniranja utice na vitoperenje debljine linije:



Pre svega, imamo cetiri (crne) linije koje su predmet skeniranja, ispod toga imamo velicinu pet tacaka kod skeniranja (sleva nadesno: 2400, 1200, 600, 300 i 150) i zatim te iste tacke poredjane po senkama cetiri zadate linije da bi se videlo gde ce i koliko morati da se primenjuje zaokruzenje.

Ukoliko je crna kockica zadate rezolucije skeniranja veca od date linije, program bira na licu mesta na koju vrednost ce zaokruziti, a uvek mora na debljinu linije. Pogledajte sva cetiri primera u najdonjem redu i pokusajte da zamislite šta bi program odradio, kakve bismo linije dobili u odnosu na original. Da li bi išt t

Dakle, ukoliko covek crta jednom debiljinom linije, postoji teorijska mogucnost da se ubode bas ta debljina i da krajnji produkt izgleda sasvim dobro, ali mnogo cesce se desava da se debljine linija menjaju, ispadaju deblje i na kraju dobijamo produkt koji samo lici...

Znači, generalni savet za lineart crteze, ilustracije i stripove: skeniranje nikako ispod 800 dpi, a najbolje 1200 To vecina skenera podrzava. I bitno je da je opticka rezolucija, ne raznorazne ekstrapolacije jer su upravo to najveci neprijatelji preciznog skena.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

  • 3
  • Posts: 21.134
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #4 on: 10-06-2004, 02:02:42 »
Kada sam bio mlad i zelen u ovom poslu i kada sam često sretao starije da mi udele neki savet, čuo sam da je 300 dpi dosta za bilo kakav sken i 150 lpi na osvetljivacu apsolutni maksimum.
Nepoverljiv kakav jesam, napravim sledeci eksperiment: nadjem hiperkvalitetnu, potpuno profesionalnu fotografiju, mislim da je lice neke zene, sa kosom kod koje su se videle sve rascvetale dlacice, svaka kvrzica na licu, sve, sve.
I skeniram to sa 200, 300, 400, 600 i 800, zatim napravim na istom parcetu filma (išlo to uz neke korice kao traka sa strane) linijature od 100 do 200. To je tada bio neki maximum. I lepo sve to dam da se odstampa.
Imam negde jos tu trakicu. Ispostavilo se da je sken od 600 mnogo bolji nego sken od 300, golim okom vidljivo bolji, a linijatura na filmu od 200 neuporedivo oštrija od one na 150.
Dakle, ukoliko skenirate sami svoje stripove i želite da ih ostavite potomstvu u što kvalitetnijem obliku, idite na 1200 dpi ukoliko je lineart i bar 600 dpi ako je u pitanju sivilo, kolor ili bilo sta sto nije lineart.

Isprobavanje je ultimativno neophodno.
I to ne treba probati kako ispada crna linija na beloj podlozi, da li je deblja ili šta... ne, nadjete neko parče koje je pretezno crno, sa jedva pokojom belom linijicom i podesavate osvetljenost dok ne dobijete prakticno isti raspored tamnih i svetlucavih delova kao na originalu..
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

johnson bronson

  • 4
  • 3
  • Posts: 1.440
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #5 on: 11-06-2004, 00:42:39 »
mendrejk mađionk je bio nešto 600 dpi skeniran na SM#1

Boban

  • 3
  • Posts: 21.134
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #6 on: 11-06-2004, 16:41:48 »
Da li ikoga ova tema zanima?
Ima li potpitanja?
Ima li neko potrebu za kakvim specificnostima?
... čisto da ne pričam sam sa sobom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lurd

  • 3
  • Posts: 3.435
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #7 on: 11-06-2004, 17:14:39 »
Quote from: "Boban"
Da li ikoga ova tema zanima?
Ima li potpitanja?
Ima li neko potrebu za kakvim specificnostima?
... čisto da ne pričam sam sa sobom.


Ja verujem da nova znanja nikada nisu loša. Pratim, ali nemam šta da te pitam jer nije moje polje.
My trees...They have withered and died just like me.

WARLOCK

  • 4
  • 3
  • Posts: 1.287
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #8 on: 13-06-2004, 01:46:51 »
ako imate para kupite najbolji,najbrzi i najskuplji skener jedino ako vas ne mrzi da dugo skenirate u punoj rezoluciji koji obicno dosta smara.

Boban

  • 3
  • Posts: 21.134
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #9 on: 14-06-2004, 05:16:54 »
Quote from: "WARLOCK"
najbolji,najbrzi i najskuplji skener


Ja bih voleo ovaj: Epson Expression 1640XL Graphics Arts i toplo ga preporucujem svakome ko može da odvoji 2200€ za to.

Skener hvata pun A3 format što je za rad sa stripovima posebno važno.
Većina nama smrtnicima dostupnih skenera su A4 što ume da bude smaranje ako su ilustracije veliki format.

U bilo kom slucaju, preporuka su EPSON skeneri, nikako HP...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Pajke

  • 4
  • 3
  • Posts: 1.091
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #10 on: 14-06-2004, 08:05:45 »
Ja imam onaj najjeftiniji Mustekov-Bear Paw. :cry:

WARLOCK

  • 4
  • 3
  • Posts: 1.287
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #11 on: 14-06-2004, 13:31:30 »
i ja isto :cry:

WARLOCK

  • 4
  • 3
  • Posts: 1.287
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #12 on: 14-06-2004, 13:38:28 »
kad bi dva A4skenera kupio za ukupno 70 evra kad bi spojili dobili bi duplo veci savrsen A3 format:wink:

maccak

  • 4
  • 2
  • Posts: 205
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #13 on: 11-09-2004, 19:30:37 »
Mene interesuje dosta stvari oko skeniranja stripova...Tema ti je super, a ja sam novi na ovom forumu. Jednom sam ti (Boban) slao strip koji si pohvalio i rekao da treba malo izbrusiti tekst jer su reccenice ssablonske, pa bih ti to pustio u ccasopis, iako tema nije potpuni SF, ali ima nekih djavolccica, andjelccica, sjecass li se ?Nakon toga sam ti odgovorio da ako ti nije problem ti to uradiss i da ako ima neko zainteresovan da napisse par stranica SF stripa da bih ja to realizovao ali mi se ti visse nisi javljao... Ne znam zassto. Ovo je tema za onaj drugi topic, ali ja iskoristih priliku da priupitam...

E, sad oko skeniranja...

1. Ukoliko skeniram strip u nekoj odredjenoj rezoluciji, 300 dpi, recimo, postoji li ssansa da se to nekako "popravi" koristeci neki softver i ako postoji koji su to softveri?

2. Pri skeniranju trenutno koristim skener A4 OneTouch 8700 USB koji mi naizgled ne djeluje nessto pretjerano opasan,(meni sluzzi za skeniranje sliccica prilikom razmjene missljenja putem mailova, uglavnom) i kad mu pojaccam rezoluciju na 1000 dpi, podrzzi on to, ali se ccuje hiljadu nekih raznolikih zvukova? Znass li nessto visse o ovom tipu skenera?

Eto toliko i hvala unaprijed na odgovorima...

p.s. Imass pravo i da se javiss na moj mail :)

Boban

  • 3
  • Posts: 21.134
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #14 on: 15-09-2004, 00:23:31 »
Quote from: "maccak"
Jednom sam ti (Boban) slao strip koji si pohvalio i rekao da treba malo izbrusiti tekst jer su reccenice ssablonske, pa bih ti to pustio u ccasopis, iako tema nije potpuni SF, ali ima nekih djavolccica, andjelccica, sjecass li se ?


Naravno da se secam, ali sam nazalos extremno prezauzet pa slaba vajda od mene.

Quote from: "maccak"
Ukoliko skeniram strip u nekoj odredjenoj rezoluciji, 300 dpi, recimo, postoji li ssansa da se to nekako "popravi" koristeci neki softver i ako postoji koji su to softveri?


Tesko. Pogledaj detaljno slike koje sam okacio gore. Kada skeniras u maloj rezuluciji ucinio si nepopravljive greske. Moze da se desi da rezolucija 300 bude sasvim OK ali samo ako je sve crtano jednom debljinom linije i ako se bas podesi da se uklope rezolucije. Recimo, moze da se desi da 360 bude savrseno za odredjeni posao, ali ne treba previse racunati na to. AKo imas neke svoje stvari i zelis profi kvalitet, odradi sve bar sa 1200.


Quote from: "maccak"
... kad mu pojaccam rezoluciju na 1000 dpi, podrzzi on to, ali se ccuje hiljadu nekih raznolikih zvukova? Znass li nessto visse o ovom tipu skenera?


Ne znam o skeneru, ali zvuci su razliciti za razlicite rezolucije, a sto je brojka veca, sken je sporiji i skener odaje utisak da se muci. Ne bi trebalo da mu to skodi.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

maccak

  • 4
  • 2
  • Posts: 205
Kako skenirati stripove a da se dobije maximum kvaliteta?
« Reply #15 on: 15-09-2004, 19:32:02 »
Quote from: "Boban"
Quote from: "maccak"
Jednom sam ti (Boban) slao strip koji si pohvalio i rekao da treba malo izbrusiti tekst jer su reccenice ssablonske, pa bih ti to pustio u ccasopis, iako tema nije potpuni SF, ali ima nekih djavolccica, andjelccica, sjecass li se ?


Naravno da se secam, ali sam nazalos extremno prezauzet pa slaba vajda od mene.


U redu je, samo da ne mislis da su crtaci lijenstine, vidis da je do scenarista  :twisted: