Author Topic: Najbolje naslovnice  (Read 52071 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #50 on: 26-08-2018, 09:43:08 »
A sad malo mog omiljenog Srbina-Crnogorca Majka Zeka i naslovne za moj omiljeni strip svih vremena... Plus, naslovne koje me tako nostalgicno vracaju u kraj sedamdesetih da to prosto fizicki boli, posebno sto je jedna vezana za moj rodjendan tog dalekog novembra kad je padao sneg u Beogradu.milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #51 on: 26-08-2018, 09:45:01 »
Naravno, Shang Chi je izlazio u Eks Almanahu, a ja sam vec tada shvatio da mi po nacinu pripovedanja, sadrzaju i formi americki strip nekako najvise odgovara.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #52 on: 26-08-2018, 10:43:23 »
Jedan skorasnji Dzim Li, covek kojeg obozavam odavde do vecnosti

I tri naslovne od Dzona Dejvis Hanta za novi serijal "Wildstorm" koji pise nenadjebivi Voren Elis. Serijal stvoren za nostalgicare poput mene.
 


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #53 on: 26-08-2018, 10:48:52 »
Лепи текстови Мехо, али се не бих сложио са твојом тврдњом да по једна сцена пресвлачења или туширања представља наглашену еротизацију главног женског лика, јер то није експлоатација сексуалности.
Као пандан томе имаш сличне сцене у Џејмс Бонд стриповима, па са тим не иде никако прича о еротизацији главног лика.

Такође

Ali ako pogledamo, recimo, naslovnicu treće kolekcije koja je izašla u SAD nije baš teško da primetimo šta je stavljeno u fokus pažnje posmatrača (hint: sise).

има разлике, сложићеш се са тим, јер Жена мачка (и поред костима) делује вулгарно у односу на Модести.


Ja govorim o naporednoj analizi: Modesty Blaise je izlazila šezdesetih u britanskim novinama i kao takva bila MNOGO erotizovanija od američkog magazinskog (ili novinsklog, svejedno) stripa iz istog perioda. Crtež na naslovnoj strani koji sam linkovao je u Americi izašao 1981. godine a nacrtan je šezdesetih, više od deceniju i po ranije, dok je Balentov Catwoman iz devedesetih, dakle potpuno različite ere (između ostalog CCA je imao mnogo manje moći u devedesetima nego što je imao ranih osamdesetih u američkom magazinskom stripu), a moja gornja teza, ilustrovana primerima Ms. Marvel i Catwoman je bila da je američki strip upravo delovanjem "SJW" krila fandoma rešio da se odmakne od eksploatacijske estetike i radi nešto drugo.
 
 
U drugim vestima, da pozdravim Milanove doprinose topiku  :| :|  Što više Šang Čija, to bolje, a Jon Davis Hunt mi sa The Wild Storm zapravo nije dosegao kvalitet koji je imao sa Clean Room, ali su ovo svejedno sodlične naslovnice.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #54 on: 26-08-2018, 10:52:31 »
A sada nekoliko stvari iz Marvel super special magazina - to su ona Marvelova izdanja koja su radila adaptacije poznatih filmova... Prvo, adaptacija Spilbegrovih Bliskih susreta trece vrste.

Zatim, Imperija uzvraca udarac, kod nas objavljeno u Politikinom Zabavniku.

I jos adaptacija prvog Star Trek filma, nisam siguran gde je kod nas izaslo, nesto mi se po glavi motaju Laser i Strip 80...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #55 on: 26-08-2018, 10:55:09 »
Ja se ne sećam gde je izlazila adaptacija filma Star Trek, ali mislim da su regularni Star Trek stripovi izlazili u Denisu.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #56 on: 26-08-2018, 12:00:16 »

Postoji uticaj japanske škole - ne "azijske", jer tako nešto ne postoji

Naravno, ali namerno sam ovako napisao jer je crtač pominjanog serijala - Kinez. Kineski i korejski strip (manhua i, jelte i manhwa) je pod velikim uticajem mange u pristupu i mada ima jasnih razlika mislim da je legitimno reći da ove tri nacionalne strip-tradicije međusobno imaju više sličnosti nego što ih ijedna od njih ima sa evropskim ili američkim stripom.

Pomenuto u odgovoru na akhnatonovu prvu poruku. Ali, generalno, Japanci su specifični zato što imaju jedinstvenu orijentaciju pri čitanju: table i kadrovi su urađeni tako da se dešifruju sa desna na levo, što kod Korejaca i Kineza nije slučaj. Tako da bi neko ko želi da radi na oba tržišta imao mnogo teži posao nego kad bi otišao da crta za Francuze pa onda za Italijane, čak i da ne pričamo o stilskim i žanrovskim razlikama.

Quote
E, ako sam dvoljno smorio sa ovim, da prikažem i neke lepe naslovnice. Pošto je pomenut SF strip to je dobrodošao šlagvort da se malo prisetimo da nisu superheroji baš SVE u američkom stripu. Kurt Buisek je godinama radio Astro-City koji je pre par meseci konačno završen 52. brojem a u skladu sa Vertigovom planiranom rekonstrukcijom. Biće novih Astro-City priča od iduće godine (u formi pojedinačnih grafičkih romana), ali u međuvremenu, evo kakve su naslovnice rađene u poslednjih par godina za ovaj serijal, a od strane Alexa Rossa. Rossa naravno mnogi obožavaju ali mnogi ga i kude za njegov slikarski pristup stripu, ali mislim da nema dileme da li je on prigodan za naslovne strane. Sa Astro-City je imao prilike da radi svašta na koricama i mislim da se vidi da je uživao pošto je, u skladu sa Busiekovim pristupom setingu i priči, imao mogućnost da se igra raznim žanrovskim tropima, od krimića, preko horora do spejs opere:
 

 

Aman! A tamo na temi o Astro City-ju niko se ne javlja!  :cry:

Nisam veliki fan Rosa - realizam i fantastika mi retko idu ruku pod ruku, mada mi se čini da sam njegov pristup (rekao si, slikarski) daje određenu patinu koja nije sasvim "naturalistička", da kažem tako. Što verovatno ima više veze sa koloritetom nego sa ičim drugim, ali svejedno. Ova naslovnica sa Džekom-u-kutiji mi se najviše sviđa, i stavio bih je i sam ranije na ovu temu, nego mi je nekako promakla, pošto je iz nove faze.


Naravno, za mene je Astro City sama srž superherojskog stripa, a to što ima i drugih elemenata ima veze sa pojavom tih elemenata u drugim superherojskim naslovima tokom istorije: npr. Fantastična četvorka ima jake SF elemente (ima ih čak i Supermen, da se ne lažemo), Betmen je noar kriminalistička akcija, Blejd je horor, Spectre je natprirodno, itd. A onda Busiek sve to spaja i pravi fantastičan omaž, iako je na kraju Astro City zapravo mnogo više od toga.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #57 on: 26-08-2018, 12:14:00 »
Nego, kad smo već pominjali erotiku, a i često pišem na temi o Novim bogovima (meni omiljenom delu po meni najznačajnijeg američkog autora stripova, da se razumemo), evo nečeg:

Pazite, ovo je iz 1987, to jest politički korektni Supermen iz 1987!


Radi se o tome da, usled Darksajdovih mahinacija, Supermen i Big Barda snimaju pornić.  :? :?   Ako niste čitali, slobodno mi nemojte verovati! :lol: Nisu baš to mogli da prikažu na naslovnici, ali ipak... John Byrne, naravno.

Milane, ove naslovnice za Wildstorm su baš lepe, a posebno prva. Hvala na učešću.  :)
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #58 on: 26-08-2018, 13:06:14 »

Aman! A tamo na temi o Astro City-ju niko se ne javlja!  :cry:


 :oops: :oops:
 
U moju odbranu, još ga nisam dočitao, a i ovih dana nikako da uhvatim vremena da nešto duže napišem.
 
Džon Brn, naravno, zaslužuje da se ovde okači još neka njegova naslovnica. Biće!!!!!!!!!!

akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #59 on: 26-08-2018, 13:22:41 »
@Aksentije, pusti ga da i umetnost, a strip jeste umetnost, ma koliko se neko sa time ne slagao, upropašćuje ideološkim premisama. Da ne bi smo oftopičarili letnji dan do podne.   Erotičnost, ili pornografsko u stripu kod prikazivanja ženskih likova je najviše izražena u Američkom stripu, konkretno kod američkih autora. I to ne kod svih. Evropski strip nije imamo takvih problema, jer za razliku od amerikanca, evropska kulturua nije ni rasla na protestantskom usukuanom moralu, gde se potvrđuje ono "ispod mire, sto đavola vire". 

Jedva čekam da vidim u šta će se pretvoriti strip umetnost u ovo vreme "virtue signalinga". U stvari, nemam šta da čekam, več se vidi. Diveristy na delu i podelu. Samo čekam dan kada će raspomamljene tetke od 300 kila žive vage da traže da Modesti Blejz XXI veka bude prikazana kao one. Da bi se identifikovale, pa onda crna Modesti, pa modesti koja menja pol, pa Modesti sa obrijanom jednom stranom glave, pa Modesti sa hidžabom, pa sve tako u krug. Ovo se ne odnosi samo na Modesti Blejz, nju sam uzeo samo kao primer. Svaki ženski lik je u pitanju. O tome da je pod dogmom da sve budu Meri Sju, to da i ne govorim.

Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #60 on: 26-08-2018, 14:00:38 »
Nego, pre Džona Brna prvo da još malo gledamo Bila Sjenkjeviča. Ridiculus je gore pomenuo The Shadow i taj junak poslednjih godina na Dynamiteu uživa dosta visok profil. Jedan od serijala je crtao i Sjenkjevič a evo nekoliko izuzetnih naslovnih strana iz njegove kuhinje. Ove konkretne naslovne su iz serijala koji je krenuo 2014. godine pod nazivom The Shadow Masters Series i u njemu su bili remasterovani reprinti starijih The Shadow radova tako da je Sinekiewicz ovo crtao 1987. godine uključujući naslovne strane:
 
 

 

 

 

 
 
No, da ne bude da Sjenkjevič ima protekciju, evo tri naslovne iz serijala iz 2014. godine koji je pisao Cullen Bunn a crtao Giovanni Timapno, no naslovnice je radio moj miljenik Butch Guice sa kolorom koga je dao Alex Guimaraes i meni je to apsolutno fenomenalno ispadalo. Mislim, ispravno pogođen preteći a ipak pravednički ton Shadowa:
 

 

 

 
Serijal iz 2012. godine su pisali vrlo cenjeni autori poput Gartha Ennisa i Victora Gischlera, a za naslovne strane je Dynamite uzimao superzvezde poput Alexa Rossa, Howarda Chaykina i - Tima Bradstreeta. Bradstreeta uglavnom znamo po hiperrealističnim naslovnicama za Ennisov Punisher MAX ali ove naslovnice su mu stilizovanije i... pa, ja bih ovo držao na zidu bez problema:
 

 

 

 

 
Pošto je svaka sveska imala po nekoliko alternativnih naslovnica, evo i radova iz istog perioda koje je radio Francesco Francavilla. Meni se njegov rad mnogo dopada jer je "palpoidniji" od Rossa ili Bradstreeta i prilagođeniji strip medijumu:
 

 

 

 

 

 
Serijal koji je počeo prošle i završio se ove godine pisao je Si Spurrier i opet su razni ljudi radili naslovne strane. Prvo Mike Caluta i Pete Pantazis zajedno:
 

 

 

 
Onda Tommy Lee Edwards:
 

 
Lee Weeks:
 

 
I na kraju Kelley Jones:
 

 
Exelcior!!!!!!

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #61 on: 26-08-2018, 14:11:41 »
I, evo još ovaj post pa ću da stanem na neko vreme  :lol: :lol: 
 
Ali ne mogu a da ne primetim kako su kada je serijal Saga krenuo krenule i kritike da Fiona Staples nije možda pogodan crtač za Vaughanov naučnofantastični univerzum, kako ne crta dovoljno "detaljno" i šta ja znam, što meni, priznajem ni tada nije bilo jasno, a sada posle pedeset brojeva mogu slobodno da kažem ono što sam rekao i pre pet godina: da je Staplesova idealan partner za Vaughana jer svojim crtežom akcentuje ono što je za strip važno (začudnost okruženja, emocije protagonista, dinamičnost radnje) a ne smara detaljčićima tehnologije. Nisu li ove naslovne strane fantastične?
 

 

 

 

 

 

 

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #62 on: 26-08-2018, 14:33:34 »
Saga je fantastican strip, jebiga, stvarno. Takav spoj komicnog i tragicnog se stvarno retko vidja. Jednog trenutka se cerite od uva do uva, a vec sledeceg, knedla u grlu.
Nego, kad smo vec spominjali Sjenkevica, koji je kralj i car, evo njegovog postera za novi Helouvin.A onda jos Marvel masterwork naslovnih. Otimaci izgubljenog kovcega - kod nas bilo u Zabavniku.
 


Blejdraner, isto kod nas u ZabavnikuI Samo za tvoje oci, takodje bilo u Zabavniku.
ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #63 on: 26-08-2018, 16:11:50 »
Nego, pre Džona Brna prvo da još malo gledamo Bila Sjenkjeviča. Ridiculus je gore pomenuo The Shadow ...


Pazi, ne sećam se da sam igde pomenuo The Shadow na temi. Ali sam siguran da sam razmišljao o njemu pre par dana.  :shock: I to ne zbog Sjenkjeviča, koga ionako stalno stavljamo, već zbog Čejkina i Frankavile, čiji rad mi je poznat. A Kaluta je fantastičan, morao bih da pronađem još njegovih reprezentativnih radova. Znam naslovnice koje je radio za Konana i Dragonlance.

Drugi ljudi se boje za sigurnost svojih podataka ali ja ću početi da se bojim za sigurnost svojih misli!


Nego, kako bi se "Byrne" transkribovalo na srbski? Stalno upotrebljavam "Birn" zato što mi "Bern" i "Brn" zvuče čudno.  xbaby2

"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #64 on: 26-08-2018, 17:32:15 »
Mislim da je Birn zvanična transkripcija, ali opet, tu treba pitati Oca Đapeta.
 
Inače, Milan okačio naslovnu za For Your Eyes Only, a trenutno taj film ide na RTS-u. KAKAV SINHRONICITET!!!!
 
Edit: Nisi pomenuo The Shadowm sad proveravam, tako da i ja sam na njega mislio ovih dana pa je i to SINHRONICITET!!!!!

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #65 on: 26-08-2018, 17:50:43 »
Ja govorim o naporednoj analizi: Modesty Blaise je izlazila šezdesetih u britanskim novinama i kao takva bila MNOGO erotizovanija od američkog magazinskog (ili novinsklog, svejedno) stripa iz istog perioda.

Анализа ти је хиперболична, јер кад напишеш да је Модести била МНОГО еротизованија због једне сцене туширања онда је то чисто претеривање.
А да не спомињем твоју "тврдњу" о Модести као о "феминистичкој икони која ради бољи посао од мушкараца упркос лошијој стартној позицији", то је тек идеолошка небулоза.
Још ће испасти да је Бане Керац праотац, а његова Кет Клоу прамајка накарадног феминизма у Србији.
Само, кад је нешто наопако - онда је наопако, па би по таквом гледишту уједно испало и да је Бане Керац фурао мизогинију на насловници Анатеминог Empire of Noise албума.


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #66 on: 26-08-2018, 18:45:44 »
Dobro, ja sam ispisao šta sam imao, dao primere pa koga zanima može da proučava, nema potrebe da se dalje nešto dokazujemo oko Modesty Blaise.
 
Radije ću skrenuti pažnju na izvrsne naslovnice koje je za prošlogodišnji serijal Warrena Ellisa i Phila Hestera Shipwreck radio tandem Hester i kolorist Mark Englert. Hester je veteran, naravno, ali moram da kažem da sam siguran da je Ellisov uticaj bio presudan na jednostavnost i ikoničnost ovih naslovnica. Ellis je jedan od najvećih zatočnika kinematičnosti u američkom stripu a mislim da se na ove naslovne stranice to odražava na način da imaju jedan snažno posredovan motiv i veoma malo šuma oko njega:
 

 

 

 

 

 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #67 on: 26-08-2018, 20:30:56 »
Eh, kad se samo setim koliko je trebalo da se Planetary završi...

Inače, tražio sam neke primere od Kirbija i Ditka koje bih mogao da stavim ovde. Ditko bi bio idealan... da je Doktor Strejndž imao naslovnice kakve mu dolikuju - odnosno, kakav je bio materijal unutar svezaka. Niko nikada nije uspeo to da prestigne, uprkos svom napretku u tehnologiji i pristupu stripu kao mediju. Ditkov crtež je bio apstraktni minimalizam koji superherojski strip gotovo nikad nije koristio, i koji se idealno uklopio u Strejndžovu ezoteričnost. Ali, nažalost, Dr. Strejndž je u to vreme izlazio u Strange Tales, gde je cenjeni čarobnjak delio prostor sa nekim drugim naslovima, pa se ili nije pojavljivao na naslovnici ili je imao samo pola strane. Neki drugi, stariji primerci Strange Tales zaslužuju našu pažnju, ali to ćemo ostaviti za kasnije.

Ali zato je ovo jedna od najuticajnijih epizoda u istoriji superherojskog stripa:
Kirbi je druga priča. Nikad nisam imao osećaj da su njegove naslovnice nešto posebno, ali blistao je na spleš stranicama (kadar preko cele stranice). Možda zato što su te naslovnice bile prenatrpane sa mnogo teksta, a sam crtež je već bio dovoljno bombastičan i bez toga? No, evo tri primera, iz njegove DC faze - meni omiljene - iz prve polovine 70-tih:

Prva ilustracija nije ništa posebno po Kirbijevim standardima, ali obratite pažnju na tekst. Takva vrsta simbolike i tematike nije bila uobičajena u superherojskom stripu, ako je uopšte i postojala - iako su The Forever People to bili samo nominalno. Kasnije su neki ljudi dobijali napade "genijalnosti" (Aaaa, "anti-život" mora biti "smrt"... Kako je lako rešiti jednačinu! Bože, KAKO sam samo pametanxsqsick  ), ali drugi, manji broj autora je uspevao da barata tim temama.

A Kamandi, najduži Kirbijev serijal za DC... i komercijalno najuspešniji - što je ista stvar izrečena na drugi način. Ali znam ljude koji prate stripove decenijama i naklonjeni su modernim dostignućima u grafičkom pripovedanju, a ipak smatraju da je Kamandi nešto najbolje što se desilo u američkom stripu.

Najbizarnije iz te njegove faze (i, gotovo se može reći, od Kirbija uopšte) je OMAC. One Man Army Corps. Slika govori više od hiljadu reči.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #68 on: 26-08-2018, 21:19:36 »
Da, i DC se dosta trudio poslednjih godina da dostojno održava Kirbijev plamen. Dan Didio lično je radio OMAC, Abnet i Tomasi su radili The Kamandi Challenge itd.
 
Nego, znam da sam očajno zaspemovao topik neprebrojnim naslovnicama ali nekako mi dobro došao - ja inače u tekstovima u stripu previše pišem o scenaristima a premalo o crtačima pa mi ovo dođe kao odlična prilika za malo balansa.
 
 
Za laku noć bih se vratio superherojskom stripu jer se najlepše spava uz Betmena, jelte. Ali pre toga malo Hulka.
 
Rampaging Hulk je bio magazin koji je izlazio krajem sedamdesetih i bio isprva u crno-beloj tehnici jer je sa njim Marvel pokušavao da Hulka približi "odraslim" čitaocima kroz priče koje su bile, ako mogu da tako da kažem, modernije i malčice zrelije od onog što su inače objavljivali (slično je bilo sa Conan i Savage Sword of Conan distinkcijom). Pisali su ga neki od teškaša poput Douga Moencha, Dennisa O'Neila ili Stevea Gerbera a crtala ga je praktično prva liga crtača onog vremena: Ridiculusov favorit Walter Simonson, pa onda John i Sal Buscema, Jim Starlin, Herb Trimpe, Alan Kupperberg, Gene Colan, Keith Pollard i neizbežni Sjenkjevič i Čajkin, naravno, sa tušerskim vedetama poput DeZunige, Mooneyja, McLeoda ili Alcale.
 
Mislim da neću mnoge iznenaditi ako kažem da je ovaj serijal objavio neke od meni najomiljenijih priča o Hulku ikada. Kod nas su izlazile u malim Marvelima a pored Hulka dobili smo i Bloodstonea koji je bio backup priča u nekim od brojeva RH.
 
Enivej, u to ime evo nekoliko naslovnih strana koje su... senzacionalne i vrlo palpi i mislim da bi svaka od njih ladno mogla da ide na filmski plakat onog vremena. Radio ih je Ken Barr, škotski ilustrator slikarskog dodira koji je opisivan kao hiperrealista ali taj termin nikako ne opisuje u potpunosti energiju njegovih radova. Barra na ovom forumu verovatno najbolje znaju po ilustracijama za korice knjiga koje je radio, na primer, Zelaznijeve Puške Avalona.
 
Poslednju naslovnu koju ovde kačim uradio je Earl Norem, takođe slikar, Amerikanac iz Bruklina koji je imao dugu i plodnu saradnju s Marvelom.
 

 

 

 

 
A sada Betmen... i drugi. Na drugom topiku sam već pisao o serijalu Injustice 2 koga je pisao Tom Taylor i koga smatram jednim od najboljih stripova koje je DC objavio u ovoj deceniji. Upravo se prošle nedelje završio 72. brojem (mada nas čeka još i godišnjak najesen) i ma koliko da je Taylor naprosto RAZBIO pišući ovo i zaslužio da bira kakav Justice League bi da piše u budućnosti, toliko je i crtež Španca Bruna Redonda fascinantno kvalitetan. Dobri su i drugi crtači koji su ga menjali, ali Redondo je prikazao takav autoritet u crtanju superherojske akcije, humora, ekspresivnosti, da bih mu ja, da sam DC, odmah dao ugovor. Doživotni. Evo nekoliko njegovih naslovnica za Injustice 2, čisto da se vidi da ne pričam bezveze. Tuširao ga je Juan Albarran (sem, očigledno, na prvoj i trećoj slici koje je Redondo sam odradio) a kolorisao Alejandro Sanchez i... meni su ovo praktično posteri koje bih odmah okačio na zid, sa svim "realističnim" kvalitetom koga ima, recimo Greg Land, ali bez njegove frekventne ukočenosti:
 
 

 

 

 

 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #69 on: 26-08-2018, 21:51:42 »
Mislim da neću mnoge iznenaditi ako kažem da je ovaj serijal objavio neke od meni najomiljenijih priča o Hulku ikada. Kod nas su izlazile u malim Marvelima a pored Hulka dobili smo i Bloodstonea koji je bio backup priča u nekim od brojeva RH.


I baš sam se pre par meseci podsetio Bloodstone-a - preko skenova, naravno. Ne posedujem više te Marvele malog formata.  :(


Mračna stvar. Ako se dobro sećam, ti crno-beli časopisi nisu bili pod nadležnošću Comic Code-a? Priča o Bloodstone-u mi je još od detinjstva jedna od omiljenih Marvelovih, i nije se sasvim zaustavila njegovom smrću, iako ga Marvel nikad nije vratio iz mrtvih. Imali smo 80-tih Bloodstone Hunt u Kapetanu Americi, pa možemo pratiti neku nit sve do Elisovog Nextwave-a i Else Bloodstone.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #70 on: 27-08-2018, 08:06:12 »
Da, na ovim magazinama nema CCA oznake, ali to je ionako izlazilo u kasnim sedamdesetim kada se Marvel uveliko džilitao i pravio stvari koje u normalnim uslovima ne bi smeli da publikuju (uključujući vampire, vukodlake i slične stvari koje je CCA eksplicitno zabranjivao). Fan fekt: kada je Rampaging Hulk relansiran u 1988. godini, imao je CCA žig  :lol: :lol: :lol:


Prelistavajući ove Rampaging Hulkove sinoć naletim na epizodu Hulka koja je bila objavljena u malom Marvelu - pisao je Doug Moench - a u kojoj je Bruce Banner u avionu za mislim Švajcarsku jer se nada da tamo dođe do nekog lekara koji leči posledice radijacije (što bi, kao, možda izlečilo Bannera od Hulka) ali teroristi preuzmu kontrou nad avionom pa avion posle i prinudno sleti na planinu. I to je onda jedna iznenađujuće svedena drama sa malim brojem likova na pustoj planinčini sa vrlo humanističkim poentama i prepoznavanjem da se čudovište krije u običnim ljudima, bla bla bla. Baš sam pre neki dan bez razloga razmišljao o ovoj epizodi i kako bi ona zapravo bila izuzetno dobra za neki novi pokušaj da se Hulk dovede na televiziju...

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #71 on: 27-08-2018, 14:57:54 »
Ja sam potpuno zaboravio na tog Bladstona.... Ah, Rudi Nebres, koliko sam ga samo obozavao...
Nego, evo nekoliko naslovnih za nove Green Arrow epizode... Jedan od crtaca koji mi se mnogo dopada u poslednje dve godine a radi za DC. Covek se zove Juan Fereyra, nisam radije cuo za njega, ali je jedan od razloga zasto mi se novi GA toliko dopada.ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #72 on: 27-08-2018, 15:49:34 »
Ja sam potpuno zaboravio na tog Bladstona.... Ah, Rudi Nebres, koliko sam ga samo obozavao...

Iako obožavam priču koja je ispričana u Bladstonu, ima tu jedan problem koji se često javlja u produkciji Velike dvojke.

7 epizoda Bladstona u magazinu The Rampaging Hulk:


- sve je pisao John Warner osim poslednje, koju je radio Steve Gerber - već je i ovo vrlo problematično!
- crtači su, redom: John Buscema, Bob Brown, Sal Buscema, Val Mayerik 2 epizode, i Alan Kupperberg poslednje dve;
- tušeri su, redom: Rudy Nebres prve tri epizode, Sonny Trinidad, Bob Wiacek, pa opet Sonny, pa Rudy Mesina, a spominje se i Rod Santiago, ali ne znam da li je tuširao ili pomagao u crtanju;


Rezultat ove zbrke je da Bladston nije remek-delo koje je mogao da bude da je priča ispričana malko drugačije, pod jedinstvenom vizijom. Ovo nije slučaj konceptualne podele na različite vizuelne stilove, kao što imamo u Povratku Brusa Vejna, gde 6 crtača crta po jednu epizodu, svaku smeštenu u različiti vremenski period. Ovo je samo slučaj kreativne zbrke.


A Zelenog strelca sam uvek nekako preskakao, ne zato što sam želeo, nego se jednostavno tako desilo. Nemam iskustva sa njim, čak ni preko TV-a. Osim u okvirima Lige, što se ne računa.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #73 on: 27-08-2018, 17:57:41 »
Ovaj problem o kome Ridiculus priča je danas samo eskalirao, i to pogotovo u Marvelu. DC ima ludu sreću da imaju Grega Capulla koji je sam bez problema nacrtao ceo Metal, ali već za No Justice su crtači morali da se menjaju. Kod Marvela praktično sad znamo da za sve što je malo "jači" strip, svaku svesku ima da radi drugi crtač (videti Avengers No Surrender za recentan primer). Najnoviji Astonishing X-Men serijal je u 15 brojeva uspeo da promeni 12 crtača i dvojicu scenarista. Doduše, jeste zamišljen kao serijal na kome će se crtački talenat menjati, ali bukvalno jedino u poslednja dva broja, otkad je krenuo da ga piše Matthew Rosenberg, imamo istog crtača. Nažalost, to je Greg Land  :lol:

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #74 on: 27-08-2018, 21:12:35 »
Pošto smo ovog vikenda dobili zvaničnu najavu da se Konan vraća Marvelu i da će ga od zime raditi Jason Aaron i Mahmud Asrar (i to je, ako smem da kažem, izvanredna kombinacija scenariste i crtača, Asrar je već godinama neko koga gledam kako postaje sve bolji i sve zapaženiji, a Aaron je napisao da je bio spreman da se bije sa drugim scenaristima da dobije ovaj gig), evo proslave uz nekoliko alternativnh naslovnih koje su rađene za neke od serijala koje je Dark Horse izbacivao poslednjih godina. Slike su iz četvrtog Omnibusa koji je izašao ove godine i svaka ima i potpis:
 

 

 

 

 

 

 

 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #75 on: 27-08-2018, 21:28:27 »
Konan sigurno zaslužuje mnoge primere na ovim stranama!

A ja prvo da kažem da Ulis Bladston nije prvi put predstavljen u ovim epizodama koje smo pominjali. Marvel je par godina ranije izdao dve epizode u Marvel Presents, i njih je isto pisao Džon Vorner, i bile su u boji. Meni je čitava priča o 10 hiljada godina starom lovcu na čudovišta, koga održava u životu komad mističnog dragulja iz dimenzije haosa, i koji veruje da se bori protiv tog haosa a u stvari je samo njegova igračka, jedna od najinteresantnijih koje sam ikada čitao u stripovima, iako ima lutanja, i niti koje nisu išle nikuda.


No, ovo što je Meho rekao u poruci pre prethodne me je nepogrešivo podsetilo na Infinity Gauntlet, zato što je to bio glavni događaj u Marvelovom univerzumu, a crtala su ga dva crtača, što je neoprostivo.  :lol: Jedan od njih je bio George Perez, i red je da prikažemo nešto i od njega. Jednom sam naleteo na raspravu ko je bitniji za strip, Perez ili Byrne, i, dok smatram da to nije bokserski meč, i da bih rado uzimao od obojice šta mogu, zanimljivo je pratiti takve rasprave sa stanovišta fandoma (ili umetničke kritike, ako je moguće). U čast svemoćne statistike, ubaciću ovde podatak: prema informacijama na sajtu Mike's Amazing World of Comics, Perez je odgovoran za skoro 700 naslovnih strana, a Byrne za gotovo stotinu više (nisam uzimao u obzir da li je u pitanju kompletan crtež ili samo rad olovkom, bez tuširanja).


Dakle, Meho je obećao Byrne-a, a evo ga Perez, čuven po preciznosti, i sposobnosti da crta desetine likova po kadru.

Prvo pomenuti Infinity Gauntlet:
A onda ono što mene lično najviše fascinira - rad na tada novom serijalu Čudesne žene, "rehabilitovane" posle događaja koji nećemo pominjati*:Ovo je zahtevalo obe strane!Perez je uglavnom radio za DC, i mnogi na ovim prostorima (računajući i Meha, koliko se sećam) su obožavali The New Teen Titans u mladosti:
A jedna od stvari po kojoj je najpoznatiji je krosover JLA/Avengers, koji je dugo bio planiran, ali je objavljen tek početkom ovog veka:
Ali! Ako već pričamo o crtačima, dobro bi bilo imati temu o najboljim ili omiljenim tablama, ili bar kadrovima...


*Yes! Uspeo sam da na brzinu predstavim Pereza i da ne pomenem Crisis on Infinite Earths!   xkoenig xdrinka :idea: :? :cry:
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #76 on: 28-08-2018, 06:35:16 »
Perez je bog. On i Byrne su za mene predstavljali osamdesete na način na koji su Romita, Kane i Andru predstavljali sedamdesete. Bog. I biće Byrnea, obećavam ali za ovo jutro... malo Aleksa Rosa? Već smo rekli šta mislimo o njemu ali ovo je iz kolekcije naslovnih strana i plakata i ne mogu da kažem da se meni njegova praktično fašistička interpretacija superheroja ne dopada  :lol:  Ili barem da me ne fascinira.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #77 on: 28-08-2018, 11:18:31 »
A evo i Kirbija ponovo, pošto je ovaj projekat stvarno zanimljiv. Prošlog meseca je Titan Comics objavio The Prisoner Art Edition, što je bio pokušaj od strane Marvela tokom 70-tih da se adaptira prva epizoda britanske TV serije The Prisoner. Crtali su Kirby i Gil Kane, Kirby-ja je tuširao Mike Royer, a Steve Englehart je pisao za Kane-ov deo.


"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #78 on: 28-08-2018, 11:28:17 »
E, to nikada nisam čitao. A ni gledao seriju u koju se moj brat kune (a i saznali smo za nju samo preko Iron Maiden  :lol: ). Naslovnica je fenomenalna.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #79 on: 28-08-2018, 11:45:11 »
Nisi ni mogao da čitaš do prošlog meseca. Nisam pomenuo, ali ova verzija The Prisoner-a nikad nije zaživela u Marvelu. Tek je Titan objavio taj materijal prvi put, a mislim da pokreće i novi serijal pod tim imenom.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #80 on: 28-08-2018, 13:41:43 »
Vezano za Kirbija, imao sam prilike da vidim neke njegove ilustracije na temu Boga i religije, koje je tuširao takođe Mike Royer, i izgledaju R-A-S-P-A-M-E-Ć-U-J-U-Ć-E! To je bilo u nekom od brojeva časopisa The Jack Kirby Collector, pa nisam u stanju da ih postavim ovde, ali nadam se da će se ukazati prilika. Bez problema bi mogle da se stave na zid pored najveće moderne apstraktne umetnosti.


Ali, da ne misle ljudi da sve što ovde stavimo znači automatski preporuku za čitanje, evo jednog serijala koji ne volim (mada se ne može reći da ga mrzim). Odličan scenarista (jedan od najboljih u američkom stripu, u vreme kada je bio na vrhuncu snage), odličan crtač, ali proizvod je rezultat inherentne nesaglasnosti stila i teme. Praviti mračnu i sirovu verziju Fantastične četvorke (Vertigoizaciju, kako bi neki rekli) je nalik na kopanje tunela kašikom. Mislim, može se učiniti, uz enormno mnogo truda i dovitljivosti, ali što bi neko to radio ako može da ode u radnju i kupi pijuk i lopatu, ili ašov? Format mini-serijala svakako nije bio pogodan za takav zaokret u pristupu.

Elem, naslovnice su vrlo lepe:


"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #81 on: 28-08-2018, 21:36:09 »
Pa, jesu, Jae Lee je jako dobar crtač. Šteta što ga danas nema.
 
Nego, John Byrne. Imam osećaj da bih mogao strane i strane ovog topika da ispunim njegovim crtežima, ali za sada evo samo nečega po čemu je postao poznat radeći za Marvel. Prvo tri naslovne za serijal Alpha Flight koji je radio nakon saradnje sa Chrisom Claremontom i koji je bio praktičo spinoff X-Men za Kanađane kojima i Byrne, jelte pripada (ako ne već po rođenju, a ono po vospitanju) i koji je pisao i crtao sam. Sa Alpha Flight naslovnicama videla se i Byrneova humoristička strana u kombinaciji sa besprekornim crtanjem akcije i tela u istoj:
 

 

 

 
A onda iz klasičnog perioda kada je sa Claremontom bio ko-ploter i crtač na Uncanny X-Men. Suvi genije. Tuš je svuda radio Terry Austin i slike su oštrije nego one za Alpha Flight koje je Byrne radio sam i imao suptilniji rad sa linijama. Ali su svejedno sjajne:
 

 

 

 

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #82 on: 29-08-2018, 12:23:34 »
A, sad da malo varamo, pošto su ovo naslovne strane za stripove koji još nisu izašli. Ali hoće  :lol: Naime, listam malo privjue za ono što izlazi na jesen, pa mi u oči upala naslovna strana drugog broja Shatterstara. Pored zapanjenosti i zahvalnosti neznanim bozima na tome da u 2018. godini dobijamo Shatterstar solo strip, moram da priznam da je devojčica u meni skiknula od sreće zbog naslovne strane koju je uradila mlada indonežanska ilustratorka Yasmine Putri. Putrijeva je uradila i varijantu naslovne strane za DC-jev Red Hood & The Outlaws 27 koji izlazi u Oktobru pa može da se hvali da oba velika izdavača u isto vreme prepoznaju njen veliki talenat. Naravno da ovo nije po svačijem ukusu ali ako ste bar malo skloni bajkovito lepim plavušanima i seksi pretećim antiherojima sa pajserom u rukama, sigurno ćete, kao i ja, umeti da cenite ove ilustracije. Pošto je autorka na svoj instagram okačila verzije ovih ilustracija bez logotipa itd., prenosimo ih odatle u najizvornijem & najčistijem obliku:
ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #83 on: 29-08-2018, 13:08:54 »
A, sad da malo varamo, pošto su ovo naslovne strane za stripove koji još nisu izašli. Ali hoće  :lol: 


Mistična veza ljudskih umova još jednom uzima svoj danak! Tačno moje misli od jutros, osim možda onog dela o varanju.  :?

Daniel Cooney je već objavio prvi roman o glumicama/igračicama burleski koje se obračunavaju sa kriminalnim sindikatima američkog Zapada 20-ih godina prošlog veka. Ovo je naslovnica za nastavak, ponuđena na Kickstarteru, i kampanja je već ispunila sve ciljeve, iako trenutno još nije završena.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #84 on: 29-08-2018, 13:59:53 »
Vrlo lepo. Naravno, možda mi se sam strip ne bi dopao, ali naslovnica je slatka.
To me sad podsetilo na još neke stripove koji nisu izašli, prevashodno na novi serijal Bryana Edwarda Hilla koji će izlaziti najesen za DC, American Carnage. Hill (Postal, The Wild Storm: Michael Cray) mi se čini kao idealan scenarista za strip sa ovakvom naslovnom stranom a koju je nacrtao Ben Oliver:Takođe, Brian Azzarello i Lee Bermejo pripremaju Batman Damned miniserijal za jesen i ova Bermejova naslovnica za drugi broj je sjajna. Ne znači da će mi se i strip dopasti, ali.... mogao bi  :lol:
Konačno, a i da zaokružimo nekako temu, Jae Lee će biti autor naslovnica na jednom od serijala unutar Sandman Universea, a koji će ići u "novom" Vertigu. The Dreaming će pisati Simon Spurrier a crtati mlada i vrlo obećavajuća Bilquis Evely, a Leejeve naslovne stranice su naprosto genijalne:ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #85 on: 29-08-2018, 18:39:10 »
Da, lepe su, ovu prvu Lijevu sam poželeo da skinem rukom sa ekrana!

Ako se neko pita zašto ne stavljam japanske naslovnice, odgovor bi bio da one ulaze više u domen grafičkog dizajna, tipografije i kaligrafije. Same ilustracije generalno nisu ništa što bi ovde privuklo pažnju, iako ima povremenih izuzetaka. Obično su to samo glavni likovi izvučeni iz konteksta. Mrzi me da tražim u tom moru slika da bih došao sa par njih. Iako imam negde jednu ili dve koje su zanimljive, pa ću ih staviti u dogledno vreme.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #86 on: 29-08-2018, 20:15:12 »
Ja samo da dodam još Byrnea, kako i dolikuje.
 
 
Njegov rad na Fantastic Four iz ranih osamdesetih se smatra ozbiljnim klasikom i tako uspešnim povratkom Lee/ Kirby formuli da ga nazivaju i drugim zlatnim dobom. Byrne je ovo i pisao i crtao i već sa ovih naslovnih se vidi koliko se dobro zabavljao i koliko je energije bilo u tom stripu (verzije naslovnih iz kolekcije iz 2009. godine, na tušu ponovo Terry Austin):
 
 

 
 

 
 

 
 
Byrne je inače poznat kao svojeglav čovek koji se lako posvađa sa urednicima i ode sa serijala koji je inače jako dobro radio. Tako je posle apsolutno klasičnih radova na Uncanny X-Men, Fantastic Four i, uh, Alpha Flight (i Hulku), na kraju otišao iz Marvela i došao u - DC. Sa kojima se, naravno svađao još sedamdesetih zbog prvog prvcatog projekta koji su mu ponudili (stripa za koji su mu rekli da ima tri meseca da ga nacrta ali su mu scenraio dali tek nakon što su dva meseca istekla...). Elem, Byrne je možda najpoznatiji po svom ributovanju Supermena posle Krize na beskonačnim Zemljama, prvi broj Man of Steel je i prvi strip u američkoj istoriji sa alternativnim naslovnicama, ali to ste već videli. Umesto toga, evo nekih drugih naslovnica. Najboljih. Iz prošlogodišnje kolekcije The DC Universe by John Byrne. (Da, ovo poslednje jeste onaj Larry Niven)
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
Kasnije, kada se vratio u Marvel uzeo je da radi Namora, što deluje kao malo neobičan izbor za čoveka koji je praktično ponovo izmislio Supermena ili Fantastic Four, ali eto, Byrne je pričao da mu je Namor bio izuzetno drag i prijatan strip ali se, pogađate, pokačio sa redakcijom oko njega posle određenog vremena. Naslovne strane su mu bile, recimo, manje detaljne ali time upečatljivije. Iz kolekcije izašle 2011. godine:
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
Još kasnije je Byrne ponovo radio Hulka, ali ovog puta je crtež bio poveren meni odličnom Ronu Garneyju. I ove naslovne strane su njegove i... ovo je kraj devedesetih, vreme posle raspada Marvelovog poslovnog modela i čupanja iz kandži banrkota. Takve su i naslovne, grube i nesuptilne ali hvataju za srce:
 
 

 
 

 
 

 
 
 
I, konačno, jedan od najpoznatijih Byrneovih radova po povratku u Marvel je bio She-Hulk serijal. Byrne je ovo pisao i crtao i napravio od She-Hulk bestidnu komediju i neprikrivenu farsu. Ljudi danas pričaju o Deadpoolu kao o protagonisti koji je svestan da je u stripu, ali Jen Walters je to radila nekoliko godina pre njega, a Byrne se, vrlo očigledno zabavljao radeći je:
 
 

 
 

 
 

 
 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #87 on: 29-08-2018, 20:56:28 »
Svaka čast na ovom prikazu.

Bilo je gušt čitati neke njegove radove, druge manje gušt, ali - kao što sam rekao na drugom mestu - lako je shvatiti stav da ga neki smatraju jednim od najznačajnijih autora u istoriji (američkog) superherojskog stripa, ako ne i najznačajnijim. U nekom trenutku sam želeo da stavim primere iz njegovog rana na She-Hulk, ali sam se zbog nečeg odlučio za Supermena, tj. Action Comics. Imao je i dugačak ran na Wonder Woman, sredinom 90-ih. Pre toga je radio i na Omac-u, drugom volumenu. Posle toga na Novim bogovima, gde se igrao sa 3D grafikom (ako nije to radio i ranije, ne sećam se). Imao je i neke ličnije radove, nezavisne od Velike dvojke, ali nisam ih čitao. Mislim da je od 90-ih naovamo manje koherentan, smislen, ili revolucionaran nego što je bio tokom 70-ih ili 80-ih, iako sam siguran da on ne misli tako.  :lol: Sajmonson je rekao, kad je pričao o epizodi Tora koja se sastoji samo od spleš stranica, da niko nije pokušao tako nešto u mejnstrim stripu...osim Birna, koji je imao jednu takvu epizodu Halka u časopisu Marvel Fanfare. Dakako, više je to bio eksperiment radi eksperimenta, jer nije bilo nikakvog praktičnog razloga da se ta epizoda sastoji samo od jednostraničnih kadrova, ali ne može mu se poreći revolucionarni duh.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #88 on: 29-08-2018, 21:10:23 »
Meni je on kao crtač u samom vrhu, a kao scenarista veoma, veoma po mom ukusu, kao neka savršena kombinacija Chrisa Claremonta i Marva Wolfmana samo bez previše teksta jer, kao crtač, zna kako da stvari izrazi bez mnogo reči.
 
Njegov The Next Men je verovatno njegov najznačajniji rad izvan Marvel/ DC produkcije, ali to sam samo pregledao i stalno se kanim da sednem da čitam, jer mi deluje vrlodobro. Al nikako da stigne na red...

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #89 on: 29-08-2018, 21:23:27 »
Ja imam pregršt njegovih epizoda Fantastične četvorke, uglavnom nepovezanih, kako su mi dospevali pod ruku, ali nisam ih čitao godinama. Srećom, u ovo vreme je lako naći omnibuse značajnih ranova, pa ću taj uzeti kad-tad.


Nemojmo zaboraviti ni da je pisao scenario za prve epizode Helboja.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.818
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #90 on: 30-08-2018, 08:42:34 »
Meni je Birn mnogo drag i zbog rada na Marvelovom Indijani Dzounsu, a njegov panel Vulverina u kanalizaciji, na samom kraju "Uncanny XMen"-a broj 132, kad on kaze "Now it's my turn" mi je jedan od najomiljenijih kadrova u istoriji stripa. I mislim da je najbolji u kombinaciji sa Teri Ostinom.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #91 on: 30-08-2018, 19:32:11 »

Svi smo se manje-više složili oko Birnove vrednosti, ali šta kažete za jednu od najboljih ilustracija za Sendmena, koju je crtao Bissette?  :twisted:
Kad smo kod Mura, onda su tu i America's Best Comics, i moram da kažem da mi se od njihovih naslovnih strana najviše sviđaju neke za Prometheju, iako je nisam čitao.


"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #92 on: 30-08-2018, 21:16:26 »
Lepe naslovne. Iz vremena kada je Vertigo hvatao zalet a Wildstorm imao umetničke aspiracije.  :lol:
 
 
Ja sam danas pod utiskom vesti o smrtima priznatih strip-autora, pa zato ove četiri naslovne meni inače dragog serijala:
 
 
 
Joe Sinnott:
 
 

 
 
Dave Cockrum:
 
 

 
 
Carmine Infantino i Steve Leialoha:
 
 

 
 
Carmine Infantino i Bob Wiacek:
 
 

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #93 on: 31-08-2018, 06:30:34 »
Za dobro jutro, evo nešto iz Mignoline kuhinje. Već sam rekao da je zanimljivo da uspeva da radi sa mnogim crtačima i privoli ih svom stilu, pa evo nekoliko brzih naslovnica da se to i vidi. Sve iz kolekcija izašlih prošle i ove godine:
 
 
Tonči Zonjić:
 
 

 
 
 
Sebastian Fiumara:
 
 
 

 
 

 
 
 
Guy Davis:
 
 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #94 on: 31-08-2018, 14:18:46 »
Meni je najbolje što je Minjola ikad radio za Marvel ili DC sledeće:
Najbolja priča sa Doktorom Strejndžom. Možda ne i najbolja priča o Doktoru Strejndžu, sa obzirom da više otkriva o Doktoru Dumu, ali ne bih nijednu drugu priču sa njegovim imenom u naslovu stavio iznad nje. Rodžer Stern je danas nepravedno polu-zaboravljen. A i naslovnica je dovoljno dobra da zaslužuje da je stavim ovde.


A da ne biste mislili da imam samo negativne stvari da kažem o Starlinovom radu za DC - za razliku od rada za Marvel, koji ima zaista odličnih momenata - evo naslovnice za prve dve sveske (od četiri) Gilgameša II, kosmičke verzije mita o istoimenom junaku, koju je radio odmah nakon Kosmičke odiseje:

Sam ih je crtao, kao i čitav mini-serijal.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #95 on: 01-09-2018, 06:59:20 »
Da, odlične su ove naslovne stranice za Gilgameša. Pomalo mebijusovske, čak. A ja to nikada nisam ni čitao. Moraću!
 
 
Nego, pre nego što se zaletim ka severu Vojvodine, da ponudim današnji izbor lepih naslovnica.
 
A to bi bile naslovnice za dugovečni (meta)serijal Love & Rockets braće Hernandez. O ovom stripu bi moglo mnogo da se piše, ali niti je ovo topik za to niti imamo vremena. Dovoljno je reći da je u pitanju jedna od dragocenosti američkog strip-medijuma, ta neka beskrajno važna karika između "comix" pokreta šezdesetih i sedamdesetih i savremenijeg nezavisnog stvaralaštva po modelu Daniela Clowesa ili Terryja Moorea. Braća Hernandez su na scenu donela (a i danas donose) stripove koji su imali zavodljiv omjer ličnog i naturalističkog sa jedne strane, a onda divlje imaginativnog i neretko bizarnog sa druge, kombinujući skoro pa ispovedni, dokumentaristički ton i naglašeno žanrovski izraz. Pritom, kako ti ljudi dobro crtaju! Prve tri naslovne koje ovde kačim su iz Fantagraphicsovih kolekcija koje su publikovane krajem prošle i u ovoj deceniji, a posle sam povadio neke naslovnice iz kolekcije naslovnica objavljene isto za Fantagraphics pre pet godina. Ova potonja je pravo blago i jedan od najbezbednijih poklona koje nekom možete da kupite za rođendan. Uzgred, iako svi kad se pomenu braća Hernandez pomislimo na Gilberta i Jaimea jer su oni napisali i nacrtali skoro sve što spada u Love & Rockets, treba primetiti i kako treći brat, Mario, sjajno crta naslovnice.
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #96 on: 02-09-2018, 06:25:32 »
Za ovo jutro, mislim da je okej da malo pogledamo naslovne stranice aktuelnog Daredevil serijala. Ron Garney je "glavni" crtač u poslednjih par godina i ja njega jako volim, pogotovo što mislim da je izuzetno dobar za street-level heroje poput Spajdermena (koga je crtao radeći sa Stračinskim) i Daredevila. Ovde je naročito dobro uparen sa izvrsnim koloristom (Matt Milla) pa je crtež u stripu izuzetno atmosferičan i refleksija onoga kako sam protagonista "vidi" svet. Naravno, po prirodi stvari, serijal crta i gomila drugih crtača, ali evo nekih naslovnica koje su radili Garney i Milla, a i koje su radili neki drugi ljudi:
 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Evo dve naslovnice koje je uradio Dan Panosian. Kao blagi kurio, za broj 14 je unutra za naslovnu stranu ponovo kreditovan Garney/ Milla duo iako je očigledno da ovo nije crtao Garney plus, naravno, ima Panosianov potpis ko vrata  :lol:  Nema veze, tko radi taj i greši.
 
 

 
 

 
 
I, pošto bez njega ne valja, a i vrlo se herojski drži ovog vikenda dok komiksgejt drkadžije sipaju besmislene optužbe i ružne pretnje, evo i dve izvrsne naslovne strane Billa Sienkiewicza:
 
 

 
 

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #97 on: 02-09-2018, 06:48:53 »
Naravno, Daredevil je imao mnogo velikih crtača koji su ga radili tokom pet decenija, pomenuću samo Millera i Samneeja, ali prvi koji je ušao u legendu bio je Gene Colan. Colan nije bio prvi crtač Daredevila - Bill Everet ga je započeo, preuzeo ga Wallace Wood pa Romita stariji, ali kada je Colan preuzeo sa brojem 20 1966. godine, strip je dobio jak identitet. Colan je slično Romiti bio crtač izuzetno dinamične akcije, čistog stila sa telima koja deluju snažno, moćno i voluminozno i mada nije imao Romitin naklon sapunicama (koji je Romitu učinio tako perfektnim crtačem za Spajdermena posle Ditka), to samo znači da mu likovi nisu bili prelepi kao kod Romite, ali jesu bili upečatljivi i izražajni. Sledeće naslovnice su iz perioda Decembar 1966.-Decembar 1967. i Colan na njima blista. Mi smo neke od ovih stripova čitali nekih 12-13 godina kasnije u Eks Almanahu i beše to moćan uvod za Millerovog Daredevila koji je nešto potom bio publikovan. Colanov period na Daredevilu je i inače bio prelazni period za Marvel sa kretanjem ka nešto ozbiljnijim i odraslijim tonovima i ovaj crtač je bio perfektan čovek na perfektnom mestu:
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Sve naslovnice su uzete iz Mike Murdock Must Die kolekcije koja je izašla ranije ove godine. Uzgred, videti kako je Spajdermen ispao debelica na naslovnoj strani broja 27  :lol:

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 54.089
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #98 on: 02-09-2018, 07:11:18 »
I, razume se, kad se priča o crtačima na Daredevilu, ne može se zaobići Aleks Maleev, bugarski ilustrator koji je zajedno sa Bendisom odradio nekolikogodišnju smenu na Daredevilu koja se i danas smatra definišućom za ovaj lik najmanje u meri u kojoj je to bio i Millerov rad. Što je i u redu jer je smeša noara i naturalizma sa dosta elemenata psihološkog romana bilo ono što je Miller u ovaj strip uveo, a Bendis i Maleev ga majstorski razadili.
 
 
Inače je zanimljivo kako je uopšte i došlo do toga da dvojica relativno nepoznatih muškaraca dobiju da rade DD. Ne zaboravimo da su pre ovoga Daredevila pisale holivudske veličine poput Kevina Smitha i Boba Galea, a da je, pošto su stvari uprkos svemu išle u nezadovoljavajućem smeru (mada je Galeov kratki rad meni bio odličan) Quesada onda dobio odrešene ruke da dovede gomilu indi kreatora i "artizira" strip ne bi li dopro do nove publike. David Mack je možda bio i previše "arti" za Daredevila (pogotovo posle Quesadinog crteža za vreme Smitha), njegov rad je bio impresivan ali lepši za gledanje nego za čitanje, ali Mack je onda doveo svog drugara, do tada relativno nepoznatog autora krimi-stripova da piše Daredevila dok ga je on i dalje crtao, na probu. Taj drugar je bio Brian Bendis i nekoliko meseci kasnije, Mack je otišao da radi druge stvari, Bendis je dobio Maleeva da sa njim sarađuje, strip je dobio sa jedne strane vrlo kriminalističku/ noar dimenziju a crtež, iako i dalje veoma arti, je bio više pripovedački disciplinovan nego za  Mackova vakta. Naravno, kad vidimo kako Maleev danas crta jasno nam je da je i on u fazonu "bože,šta su oni mene puštali da radim u ono vreme" jer mu je stil danas mnogo manje statičan i "slikarski", mnogo više "stripovski", ali opet, bilo je mnogo, mnogo lepote u tom originalnom DD serijalu koji su radili i ove naslovnice su svedočanstvo. Matt Hollingsworth je na koloru dao doprinos koji naposto ne može da se prenaglasi. Prelepo.
 
 
Sve naslovnice su iz kolekcija izašlih krajem prošle i početkom ove decenije:
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.777
  • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje naslovnice
« Reply #99 on: 02-09-2018, 14:11:27 »
Kada kažeš Gene Colan, meni je prva asocijacija Tomb of Dracula. Ili možda Doctor Strange, na kome je radio dugo - sa Thomasom, sa Englehartom, sa drugima. Iako je njegova karijera bila dugačka i dala doprinose mnogim naslovima i žanrovima, mislim da je bio rođen da radi na ovim. A tu je i Howard the Duck, bez koga ne bi smela da prođe ni jedna neozbiljna priča o Marvelovom bronzanom dobu.  ;)Derdevil je imao tu "nesreću" da je prva epizoda koju sam ikada čitao bila početak Milerovog rada - kada je počeo i da piše, pošto je pre toga samo crtao. Mislim da je to bila ona na čijem samom početku Bulzaj ide ulicom i svuda vidi Derdevile.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"