Author Topic: Problem tri tela - Liu Cixin  (Read 683 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ned

  • 3
  • Posts: 589
  • D.S.B.
Problem tri tela - Liu Cixin
« on: 05-08-2018, 13:27:41 »
Tek nedavno, pre par meseci, saznao sam za ovaj roman iz jednog članka koji ga je pomenuo tek usputno. Sećam se da sam odmah bio privučen naslovom koji mi je delovao pomalo čudno, misteriozno i egzotično pa sam odmah izguglao informacije da malo rasvetlim sve to. Roman je dobio Huga za 2015 godinu, ali se spekuliše da je to politički motivisano. Kako bilo, nedugo potom kupio sam primerak po vrlo povoljnoj ceni na aerodromu i pročitao knjigu. Bio sam oduševljen.
Priža je lepo napisana, prožeta emocijama i nekom posebnom vrstom sentimenta koja je nama post-socialističkom društvu čak i bliža nego zapadnjacima. Primetio sam da se i na okupljanju Društva LK raspravljalo o romanu te godine kada je osvojio nagradu. Iznete su kritike na osnovu razuđenosti radnje zbog paralelnih dešavanja na tri nivoa, ali ja nisam stekao takav utisak. Za mene je prelaz dosta glatko izveden i radnja je ispričana logičkim redosledom pa se te tri naoko odvojene celine u potpunosti preklapaju. Da li je roman zaslužio nagradu? Ne znam jer nisam pročitao konkurente za tu godinu, ali dovoljno je dobar da bude ispred nekih drugih romana koji su uzeli istu nagradu ranijih godina a koje jesam čitao.


Kada već pominjem ranije dobitnike Hugo nagrade istakao bih neku vrstu sličnosti između romana Roberta C. Wilsona-Spin, koji je 2006 osvojio ovo priznanje i Cixinovog romana. Nije u pitanju sama radnja, nego tematika i stil u neku ruku, ne mogu konkretno odrediti u potpunosti sve što ova dva romana svrstava u istu grupu po mom mišljenju, ali ja ih bez ikakve sumnje svrstavam pod jedan krov. Kada je Spin u pitanju, za određene čitaoce smetnju može predstavljati izmešanost retrospektive i sadašnjosti u romanu, koja je dodatno začinjena činjenicom da je relativnost vremena osnovni temelj na kojoj se priča bazira. Zvuči zahtevno, ali je i u ovom slučaju sve zaista uklopljeno na zadovoljavajući način tako da čitanje teče dosta glatko.
Obe knjige toplo preporučujem svim ljubiteljima prvog kontakta i slične podžanrovske tematike.

Ned

  • 3
  • Posts: 589
  • D.S.B.
Re: Problem tri tela - Liu Cixin
« Reply #1 on: 21-10-2018, 13:25:06 »
The Dark Forest- nastavak Cixinove triologije. Radnja drugog nastavka direktno je vezana za prvi, tako da nisam siguran koliko je moguće čitati je odvojeno. Neki likovi nastavljaju svoju priču u ovom romanu dok se neki ne spominju ali sama postavka je bazirana na prvom delu i priča manje-više nastavlja tamo gde se sa prethodnim romanom završila.
Ovaj nastavak, mogu slobodno reći, je prevazišao moja očekivanja. Dinamika radnje je takva da se događaji konstantno i velikom brzinom nižu u jednom zaista fluentnom toku, koji nije ogoljen i bez duše, nego ima i dubinu i zavidnu brzinu kojom se sve kreće. Ovaj pisac zaista ima izvanredan stil i rekao bih da je zvezda u usponu kada je žanrovska književnost u pitanju.
O samoj radnji ne mogu reći mnogo a da ne napravim gomilu spojlera. Generalno, fokus je usmeren na borbu ljudske vrste da preživi u datim okolnostima ali kolektivni napor je pomeren u duboku pozadinu dok se priča bavi sudbinama ljudi koji nose relativno veliki deo odgovornosti na svojim plećima.

Nadam se da će neki od domaćih izdavača uskoro uraditi prevod jer bi tako naša šira publika mogla da dobije uvid u način razmišljanja ne samo zapadnih žanrovskih pisaca nego i onih sa istoka, bar delimično.