Author Topic: Problem tri tela - Liu Cixin  (Read 159 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

D.S.B.

  • 3
  • Posts: 546
Problem tri tela - Liu Cixin
« on: 05-08-2018, 13:27:41 »
Tek nedavno, pre par meseci, saznao sam za ovaj roman iz jednog članka koji ga je pomenuo tek usputno. Sećam se da sam odmah bio privučen naslovom koji mi je delovao pomalo čudno, misteriozno i egzotično pa sam odmah izguglao informacije da malo rasvetlim sve to. Roman je dobio Huga za 2015 godinu, ali se spekuliše da je to politički motivisano. Kako bilo, nedugo potom kupio sam primerak po vrlo povoljnoj ceni na aerodromu i pročitao knjigu. Bio sam oduševljen.
Priža je lepo napisana, prožeta emocijama i nekom posebnom vrstom sentimenta koja je nama post-socialističkom društvu čak i bliža nego zapadnjacima. Primetio sam da se i na okupljanju Društva LK raspravljalo o romanu te godine kada je osvojio nagradu. Iznete su kritike na osnovu razuđenosti radnje zbog paralelnih dešavanja na tri nivoa, ali ja nisam stekao takav utisak. Za mene je prelaz dosta glatko izveden i radnja je ispričana logičkim redosledom pa se te tri naoko odvojene celine u potpunosti preklapaju. Da li je roman zaslužio nagradu? Ne znam jer nisam pročitao konkurente za tu godinu, ali dovoljno je dobar da bude ispred nekih drugih romana koji su uzeli istu nagradu ranijih godina a koje jesam čitao.


Kada već pominjem ranije dobitnike Hugo nagrade istakao bih neku vrstu sličnosti između romana Roberta C. Wilsona-Spin, koji je 2006 osvojio ovo priznanje i Cixinovog romana. Nije u pitanju sama radnja, nego tematika i stil u neku ruku, ne mogu konkretno odrediti u potpunosti sve što ova dva romana svrstava u istu grupu po mom mišljenju, ali ja ih bez ikakve sumnje svrstavam pod jedan krov. Kada je Spin u pitanju, za određene čitaoce smetnju može predstavljati izmešanost retrospektive i sadašnjosti u romanu, koja je dodatno začinjena činjenicom da je relativnost vremena osnovni temelj na kojoj se priča bazira. Zvuči zahtevno, ali je i u ovom slučaju sve zaista uklopljeno na zadovoljavajući način tako da čitanje teče dosta glatko.
Obe knjige toplo preporučujem svim ljubiteljima prvog kontakta i slične podžanrovske tematike.