Author Topic: Astro City  (Read 562 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.145
    • Strahoslovni domen999
Astro City
« on: 10-08-2018, 19:53:30 »
Znate zašto ne pišem po drugim domaćim forumima? Kada se radi, recimo, o stripovima ili igrama (video- ili ne) vidim da je ono što većina čita ili igra toliko različita od onog na šta ja najviše trošim (čitaj: pametno koristim!  xfrog ) vreme da me mrzi da pišem čitave enciklopedije svaki put kada otvaram temu, ponovo i ponovo i ponovo.


Dakle, bez nekog posebnog uvoda ovaj put, jer verujem da mnogi i znaju o čemu se ovde radi. Čita li neko? Čitao? Čitala? Čitaće?  Jer, iako bi neko mogao da stekne utisak da ne volim superherojski strip, Astro City je najveći dokaz da to nije tačno. Drugi stripovi iz tog miljea koje volim da čitam imaju i druge žanrovske elemente: Fantastična četvorka je i istraživanje nepoznatog i naučna-fantastika (u smislu u kom su Zvezdane staze); Tor i Wonder Woman su i folklor i mitologija (u svojim najboljim izdanjima); Daredevil je i noir i sudska drama; Doktor Strejndž je misticizam i promenjena stanja svesti (i droge!  xfrog ), itd. Model pravog superherojskog stripa je Supermen, naravno, ali prema njemu sam uvek imao otpor. Iz više razloga, ali je verovatno njegovo nasleđe i povezanost sa milion drugih stvari jedan od njih.


Astro City spaja nostalgiju i progresivnost, supermoći i humanost na najbolji mogući način, i deluje mi gotovo sveže kao i pre dvadesetak godina, kada se prvi put pojavio, možda zato što nisam trošio mnogo Supermena, Ligi pravde, i njihovih klonova, i klonova njihovih klonova, u međuvremenu. Doduše, nisam ap-tu-dejt sa ovim poslednjim, trećim serijalom, izdatim za Vertigo, koji se skoro završio (ili će se uskoro završiti, mrzi me da proveravam). Nikad nisam preterano bio lud za crtežom Brenta Andersona - bio mi je transparentan, nešto što nit smeta, nit poboljšava. Tako da se za mene Astro City uglavnom zasniva na scenariju Kurta Busieka, ali moram da dodam i da je Alex Ross imenovan kao dizajner mnogih junaka i njihovih protivnika, i taj aspekt mi se takođe dopada.


Mišljenja?
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.145
    • Strahoslovni domen999
Re: Astro City
« Reply #1 on: 10-08-2018, 21:41:25 »Evo ipak jedne lepe table iz prvog mini-serijala, iz broja 2 (1995).
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd