Author Topic: Omiljeni kadrovi/table  (Read 9174 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.979
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #200 on: 08-03-2019, 22:25:52 »
Odličan je Koapel i to već jako dugo. Sećam se kako sam ga zapazio jer je blistao još na House of M, pre... oh... 14 godina  :shock: :shock: :shock: :shock:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.095
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #201 on: 13-03-2019, 18:43:13 »
Za danas, tri fantastična crtača (u smislu veštine) na tri fantastična naslova (u smislu žanra), koji su relativno nepoznati, iako sam ja pričao o dva. U sva tri slučaja su crtači tuširali svoj rad.

Hronološki gledano, prvo ide Gil Kane za The Ring of the Nibelung:

   

O ovome ću detaljno pisati u budućnosti, kao i o poređenju sa istom pričom, tj. adaptacijom Vagnerove opere, koju je uradio P. Craig Russell. Njegov stil je mnogo lepršaviji i suptilniji od Kane-ovog, ali pitanje je koliko to zapravo odgovara temi. Kane-ov crtež je grublji, primalniji, siroviji, suroviji, erotičniji... Mada nisam siguran koliko su srećna njegova rešenja u dizajnu tabli sa dijagonalnim kadrovima... Moraću da sačekam još malo da se ovo slegne.


Otprilike u isto vreme, što je bilo oko 1990-e, Jose Luis Garcia-Lopez crta Twilight, veliki omaž spejs operi 50-ih i 60-ih koji je Howard Chaykin napisao (takođe) za DC:

   

Ako ste pomislili, na osnovu prve table, da Garcia-Lopez ne crta pozadine, druga tabla je tu da vas razuveri. Prvu sam postavio da bismo videli kako crta likove. Zapravo, ovde ima dosta Chaykinovog stila u dizajnu tabli, sve sa mnoštvom informacija i uplivima medija, pa je moguće da je on postavio osnove, čak i vizuelno (i budući da veruje u "potpun scenario"). Međutim, Garcia-Lopez je ovde postigao jedan od svojih vrhunaca, u inače zavidnoj karijeri. Pomenućemo i Kena Bruzenaka, jednog od dvojice najvećih slovoslagača (?) u američkom stripu. (Drugi je John Workman, što bi do sada trebalo da znamo.) Videti zvučni efekat na prvoj tabli kod sečenja glave, i možda ćete shvatiti zašto.


Treći primer je iz već pominjanog Oriona, ali njega nikad ne može biti previše... Simonson x Simonson, epizoda #5, Day of Wrath, borba oca i sina "u svetlosti plamenih jama", predskazana još od početka. Za razliku od prethodnih tabli, ovde sam stavio dve susedne, zbog dinamike. I, da, pomenuti John Workman...

 

Na prvoj tabli, u gornjoj taci vidimo Jimmy-ja Olsena i Newsboy Legion kako intervjuišu bogove koji gledaju borbu.

Hm, sva tri naslova je zapravo objavio DC...
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.979
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #202 on: 13-03-2019, 21:57:39 »
Sve je sjajno ali je Garcia-Lopez najintrigantniji od svega ovde.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.095
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #203 on: 13-03-2019, 22:24:21 »
Pa, nema boljeg ilustratora u svetu američkog stripa od Garcia-Lopeza, pogotovo kada se potrudio. I ovo delo je prilično nepoznato u širim okvirima, pa je valjda dodatno intrigantno otkriti ga. Ali, od Simonsona nema boljeg dizajnera (tabli i kadrova), pa sad, ko šta voli...


Pokušavao sam da se setim čime da istaknem Kane-a, ali, u ovakvom društvu to je teško.  :cry:
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.095
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #204 on: 14-03-2019, 22:30:45 »
A, da se nadovežem na prethodno rečeno, postoji jedna priča na kojoj su Sajmonson i Garsija-Lopez radili zajedno - prvi na scenariju, drugi na vizuelizaciji. Negde u sećanju mi je ostao podatak da su možda radili i na (DC-jevom) Herkulu, sredinom 70-ih - tipa, da je Sajmonson tuširao olovku Garsija-Lopeza - ali moguće da se to sećanje i moja ne-toliko-potajna želja igraju sa mojim umom, i da su se samo zamenili kao crtači na naslovu.

The Wall of Souls, priča o Novim bogovima, objavljena u Showcase 94, #1, i, po mom znanju, prvi put (ako ne i jedini?) da je Garsija-Lopez crtao likove ovog Kirbijevog panteona unutar stripa (a ne na naslovnicama). Samo 10 strana, ali vrednijih od 1000 strana koje su mnogi drugi crtali (i pisali) na tu temu.Pročitao sam i Office Space, priču o Supermanu koju je Garsija-Lopez nacrtao za DC Nation #0, prošle godine, i, iako je to solidan rad (Bendis ga je pisao), ne osećam oduševljenje kao kod mnogih njegovih ranijih poduhvata. Ostarilo se - mislim na njega, ne na sebe, ili vas  :lol: - a možda ima veze i sa digitalnim kolorisanjem...


Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd