Author Topic: Robert J. Sawyer  (Read 318 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

D.S.B.

  • 3
  • Posts: 571
Robert J. Sawyer
« on: 20-10-2018, 17:13:08 »
Nedavno, pre par meseci, dopao mi je šaka roman od gospodina Sojera pod nazivom "Quantum night". Nisam gajio neke nade jer mi je pisac bio nepoznat (a nisam ga guglao  :) ) pa sam krenuo u čitanje čisto da ubijem vreme. Ispostavilo se da je priča zaista zanimljiva te se roman iz ubice vremena transformisao u konzumatora istog. Priča prati jednog izuzetno svesnog i savesnog psihologa-istraživača koji tokom suđenja, na kom se nalazi kao svedok odbrane, shvata da nema sećanja na jedan raniji deo života u trajanju od nekoliko meseci.


Priča je na mene ostavila utisak pre svega zbog jednog koncepta, ideje na koju je cela radnja naslonjena, a koja mi je do tada bila nepoznata. Sawyer se dosta naslanja i na naučne činjenice, tako da sam se par puta tokom čitanja zaustavljao da proverim neke stvari na wiki kako bih mogao da razdvojim maštu i stvarnost. Dakle, dinamična radnja protkana iluzijom i stvarnošću, baš ono što volim. Roman mi je ostao u lepom sećanju ali nisam nastavio sa čitanjm gospodina Sojera, do neki dan.


Potpuno besplatno dobio sam njegovu WWW triologiju (Wake, Watch, Wonder) i kao i prethodni njegov roman cela triologija je napisana u istom stilu. Ovaj put radnja prati slepu devojčicu i rađanje prve veštačke inteligencije, potpuno spontano u dubinama interneta. Kao i u prethodnom delu, dopalo mi se što pisac nije pratio neki kliše kada je AI u pitanju, ali kako je u pitanju triologija radnja nije tako dinamična kako bih ja želeo. Ipak, Sawyer je sada dospeo na moju listu za čitanje i čim ponovo dođem do jeftinih (po mogućnosti besplatnih) primeraka nastaviću sa njegovim opusom.