Author Topic: Robert J. Sawyer  (Read 954 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ned

  • 3
  • Posts: 605
  • D.S.B.
Robert J. Sawyer
« on: 20-10-2018, 17:13:08 »
Negde pred kraj prošle godine došao sam u posed još jednog romana R.J. Sawyera, u pitanju je Factoring Humanity. Pokušavao sam da dođem do nekih drugih njegovih dela, pre svega Hominids ili Terminal Exsperiment, pošto je prva osvojila Huga 2003 a druga Nebulu 1995 ali ništa od toga bar za sada. Kako sam znao da mu ovo nije najbolje izdanje rastezao sam sa čitanjem neko vreme ali kako se ispostavili da je Kingov Talisman promašaj za mene a New York 2140 od Robinsona čitljivo ali naporno delo, reših da se opustim nakon čitanja NY uz Sojera. Naravno, nije baš tako prošlo.
 
Priča prati profesorku psihologije i njenog muža koga njihova mlađa kći na samom startu romana optuži za seksuolno zlostavljanje dok je starija kći nedavno izvršila samoubistvo. Sam zaplet romana mi nije bio po volji od starta, kako su stranice odmicale nakupilo se tu i slabe karakterizacije i nedovoljno ubedljive motivacije likova. Kada kažem "slabe karakterizacije" ne treba odmah pomisliti na katastofu, čovek je ipak majstor zanata, nego jednostavno nije na nivou koji sam video u prethodna dva romana. Ipak delo je sasvim čitljivo i meni je posebno privlačan stil kojm Sojer piše te sam na kraju ipak bio zadovoljan.

Primetio sam tokom čitanja još jednu stvar, kroz sva tri njegova dela koja sam pročitao provlači se sličan lajt-motiv. Sada to može da bude i dobra i loša stvar; dobra ako ti se dopadne takva ideja i želiš još sličnih dela, slične tematike, loša ako posle prvog puta budeš oduševljen, posle drugog i dalje zadovoljan a posle trećeg poželiš da sledeći roman bude o nečemu sasvim drugom. Ja spadam u ovu drugu grupu i nadam se da će sledeće Sojerovo delo koje mi dopadne šaka biti Hominidi, inače... :)


Još jedna stvar, na Sojerovoj stranici na Wikipediji stoji podatak da su njegova dela objavljena i na srpskom jeziku, bio bih zahvalan ako neko zna o kojim se delima radi.