Author Topic: Ispovest crne kutije - Vojislav Vukomanović  (Read 612 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Svet stripa

  • 2
  • Posts: 55
  • www.svetstripa.org.rs
    • http://www.svetstripa.org.rs/
Ispovest crne kutije - Vojislav Vukomanović
« on: 20-10-2018, 20:33:24 »
Prva knjiga u izdanju Sveta stripa!


Vojislav Vukomanović - ISPOVEST CRNE KUTIJE!


Cena 499 dinara, tiraž 500, štampa
Grafički atelje Skver
178 strana, format 20x13,5cm

Urednik Nebojša Vesović
Dizajn korice Milan Jovanović
Prelom i priprema Nebojša Vesović
Lektura i korektura Emina Ignjatović


O knjizi: Nenad Glišič
PRIČE O OBIČNOJ TRULEŽI
Dekadencija. Raspadanje. O tome se ovde radi. Nema potrebe govoriti o uzorima, tačnije – uzoru. On je prilično očigledan.
Vremena kada su umetnici pokušavali da šokiraju malograđane ostala su za nama. Sada malograđani šokiraju umetnike, a neko to i beleži.
Pomenuta trulež raspadanja širi svoje nezgodne mirise, i nije slučajno da ova zbirka priča počinje baš pričom iz toaleta. Pričom jednog zapišanog, ili nešto drugo, što kaže autor, zida u toaletu. I taj miris kojim je on natopljen oseća se na svakoj stranici, u svakoj reči.
Da li pisac insistira na smradu ili smrad insistira u istrajavanju? Ili je sve to samo smrad hormona koji se oseća unaokolo, iskombinovan sa licemerjem, očajem radi očaja i sveopštom sebičnošću?
Pakao je raj za život na zemlji, po Vojislavu. Poslednje utočište kukavnih mužjaka koje je novo vreme pretvorilo u mrzitelje svega. Žene su u ovoj knjizi svedene na najstariji zanat na svetu. Nepoverenje u svet i nemogućnost bliskosti. Život nedostojan čoveka, ali podignut na nivo nekakvog kontraideala.
Ljudskost koja postoji u tragovima nije pravilo, već incident.
Ogledalo sveta je veliko. Ovo je jedan od njegovih razbijenih delića.


O autoru:
Vojislav Vukomanovic je rođen 1984. u Kragujevcu, gde i danas živi. Piše kraće i duže priče, poeziju, piše svašta. Osvojio nekoliko nagrada za svoje pisanije. Zbirka priča koju predstavljamo nastala je 2012. godine. Ovo mu je prva izdata knjiga. Nada se ne i poslednja.