Author Topic: TwoMorrows Publishing  (Read 1884 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.701
  • Strahoslovni domen999
TwoMorrows Publishing
« on: 23-12-2018, 12:56:12 »
Počnimo sa manje aktuelnim temama. To ne znači da ovo nije značajna tema, jer TwoMorrows postoji odavno i verovatno je najznačajniji izdavač sekundarne literature o stripu u Americi. Relativno skoro sam uzeo njihov katalog - besplatan je - i stvari koje sam tamo video su me fascinirale. Daleko od toga da sam ikakav poznavalac svih njihovih proizvoda - koji uključuju ne samo knjige i časopise o stripu, već i o Lego igračkama, i pop-kulturi uopšte - pa ću se ovde usredsrediti na nekoliko stvari koje koliko-toliko poznajem.

Kompanija se zove tako zato što su osnivači i vlasnici bračni par Morrow, John i Pamela. Nastala je kao produžetak Džonove ljubavi prema Džeku Kirbiju, i ne iznenađuje što je njihovo prvo izdanje bilo Jack Kirby Collector, koga sam viđao tu i tamo, što preko zvaničnih isečaka i odlomaka, što preko piratskih sajtova. Verovatno ne postoji bitniji izvor informacija i diskusija o Kirbiju.

Ali, ono što posedujem (u digitalnom obliku, vratiću se na razlog) su neki brojevi magazina Back Issue i Draw, kao i par knjiga iz serije Modern Masters. Back Issue se bavi uglavnom stripovima bronzanog doba, ali i onim što je proizašlo iz njega (teme, likovi, žanrovi). Neke od uobičajenih rubrika su Pro2Pro, u kome dvoje profesionalaca vode razgovor na neku temu, i Greatest Stories Never Told, koja se bavi projektima koji nisu zaživeli. Draw se bavi crtačkim tehnikama i uputstvima, i više je namenjen profesionalcima. Svaki broj se fokusira na nekog crtača, i donosi intervju u kome ovaj (ili ova) objašnjava svoj pristup i metodologiju. Ali postoji još nekoliko časopisa, kao što je čuveni Alter Ego, koji je sličan kao Back Issue, ali sa naglaskom na zlatnom i srebrnom dobu. Write Now, koji je poput Draw, ali za scenariste. Comic Book Artist, pomenuti Jack Kirby Collector, itd.

A veliku stvar su uradili i sa American Comic Book Chronicles. To je serija knjiga, od kojih se svaka bavi određenom decenijom, ili delom decenije, američkog stripa, zaključno sa 90-im. Knjige su vrlo detaljne, i idu i u ekonomske i političke okolnosti, promenu cena i rezonovanje iza njih, kreativne i žanrovske trendove, najistaknutija imena crtača i scenarista, bitne izdavače, i sve ostalo što možete da zamislite, i to godinu po godinu, hronološki.

     

Zašto imam samo digitalne primerke? TwoMorrows primaju porudžbine onlajn, i isporučuju u Srbiju. Zašto, onda? Pa, cene poštarine su enormne. Monstruozne! Najjeftinija varijanta za našu zemlju iznosi 24,50 dolara, za jedan jedini časopis, koji košta u rangu 6-8 dolara. I ta varijanta isporuke ne sadrži praćenje pošiljke ili osiguranje. Potpuno neisplativo, bar za mene. Ali delovi svakog izdanja se mogu čitati u pdf obliku, i po jedan broj svakog magazina je besplatan. Potrebno je samo učlaniti se."I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.701
  • Strahoslovni domen999
Re: TwoMorrows Publishing
« Reply #1 on: 07-01-2019, 14:54:43 »
Ova tema bi bez problema mogla da se shvati kao podtema na "Šta sam kupio ili želio da kupim" (ali sad se čudim sam sebi u nedostatku imaginacije pri odabiru tog naziva  :oops: :x , umesto da je prosto nazovem "My Shopping Adventures").

TwoMorrows je skoro objavio da je tiraž knjige Kirby 100 rasprodat, što se tiče njihovih zaliha. Ali još se može naći na Amazonu i drugim mestima. Ta knjiga je verovatno najveći omaž Kirbiju ikad objavljen, i u njoj 100 poznatih ličnosti iz sveta stripa govori o omiljenim radovima, momentima, anegdotama, ili likovima vezanim za Kirbijev opus, i uticaju na njihov rad (ili život).Spisak imena je božanske prirode. Ako mi ne verujete, evo dokaza:Craig Yoe priča o Fin Fang Foom-u (baš me iznenadio!  :lol: ), a Windsor-Smith priželjkuje igrani film o Kirbiju i Liju. Ko je ljubitelj stripa, a da ga takve stvari ne zanimaju? Taj živi u Kirbijevom Prvom svetu, verovatno?


Edit: umalo da zaboravim: Starlin priča o Metronu od Novih bogova  :roll: ! Kakva metakosmička ironija!  :lol: :lol: (Ko je čitao moje opise Starlinovih radova o ili sa Novim bogovima, zna na šta mislim.)
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.701
  • Strahoslovni domen999
Re: TwoMorrows Publishing
« Reply #2 on: 02-10-2019, 22:12:23 »
Prvo, da ne izgubimo ovaj pregled sadržaja za Kirby 100, naveden u prethodnoj poruci, zato što sadrži FENOMENALNU listu Kirbijevih akolita:Drugo, Comic Book Creator #20, za leto 2019, najveći deo posvećuje intervjuu sa Josephom Michael Linsnerom (ali i njegovom suprugom-saradnicom, Kristinom). Ako se neko možda pita ko je Linsner, moram da istaknem da je razlog za ovaj intervju 30-ogodišnjica njegove kreacije Cry for Dawn, prikazane dole. Hoću da kažem, Linsner nije "neki novi klinac", ali se ne pominje često kod nas.CBC #21 (jesen 2019, izlazi u novembru) ima za glavni članak intervju sa Erikom Powell-om, povodom 20-ogodišnjice The Goon. Izgleda da ovaj časopis preuzima baklju od edicije Modern Masters - ili je već odavno preuzeo, a ja, po običaju, kaskam za dešavanjima - koja već neko vreme ne izlazi, iako nigde nisam uspeo da nađem razlog. Isto to - intervjui koji obuhvataju čitavu karijeru određenog crtača - samo kraće, nekoliko puta. Ali, ako je Jon B. Cooke (urednik časopisa CBC, i, prethodno, Comic Book Artist) postavljao pitanja, ta razlika se značajno smanjuje, budući da on uspeva da izvuče najviše bitnih informacija od sagovornika.

Ali, CBC #22 će imati pravu poslasticu. Intervju sa P. Craigom Russellom!!! Tek u martu sledeće godine. Ali svakako se nabavlja!
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.701
  • Strahoslovni domen999
Re: TwoMorrows Publishing
« Reply #3 on: 24-03-2020, 11:11:27 »
Quote
A Companion To Jack Kirby’s Fourth World (Jack Kirby Collector #80)160-page full-color Trade Paperback - Edited by John Morrow

For its 80th issue, the Jack Kirby Collector magazine presents a double-sized 50th anniversary examination of Kirby’s magnum opus! Spanning the pages of four different comics starting in 1970 (New Gods, Forever People, Mister Miracle, and Jimmy Olsen), the sprawling “Epic for our times” was cut short mid-stream, leaving fans wondering how Jack would’ve resolved the confrontation between evil Darkseid of Apokolips, and his son Orion of New Genesis. This companion to that “Fourth World” series looks back at Jack Kirby’s own words, as well as those of assistants Mark Evanier, Steve Sherman, inker Mike Royer, and publisher Carmine Infantino, to determine how it came about, where it was going, and how Kirby would’ve ended it before it was prematurely cancelled by DC Comics! It also examines Kirby’s use of gods in Thor and other strips prior to the Fourth World, how they evolved into his DC characters, and beyond in such strips as The Eternals and Captain Victory. With an overview of hundreds of Kirby’s creations like Big Barda, Boom Tubes and Granny Goodness, and post-Kirby uses of his concepts, no Fourth World fan will want to miss it! Compiled, researched, and edited by John Morrow, with contributions by Jon B. Cooke. (Counts as TWO ISSUES toward your Kirby Collector subscription.)

U najavi piše sve bitno, osim da je očekivani datum publikacije krajem septembra.Sent from my Mother Box* using connection with the Source

(* ne, NE prodajem! Svašta...  :roll: )
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"