Author Topic: Kragujevac Comic Con 29-31. август 2019  (Read 608 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

  • 4
  • 3
  • Posts: 2.389
Kragujevac Comic Con 29-31. август 2019
« on: 30-08-2019, 00:23:15 »
KRAGUJEVAC COMIC CON
29-31. АВГУСТ 2019

Напомена: уз редован програм, Удружење "Свет стрипа" из Крагујевца, од ове године у сарадњи са Центром за уметност стрипа Удружења стрипских уметника Србије, организује и програм "АЗИЈА: СЛИКА КОЈА ТИ ПРИПОВЕДА — Фестивал азијског стрипа и анимираног филма" где представљамо 54 издања куће Дарквуд.

Петак 30. август

12.00 Једносатна радионица стрипа у вртићу „Невен“. Предавачи Сабахудин Мурановић Муран и Руфус Дејгло.

_______________________________________________

Место: Народна библиотека Вук Караџић, Зорана Ђинђића 10

16.00 Представљамо: „Форма Б“ из Београда, енергични нови издавач домаћег стрипа: „Хајдуци“, „Муран: Јуче данас сутра“, „Црне бесмислице“, „Шрафко“, „Блек 1-3“, „Туцкомен“ и „Књига о Јову“...

16.30 Представљамо: „Црне бесмислице“ – драгуљ српског хумористичког стрипа у извођењу Божидара Милојковића БАМ-а, Драгана Лазаревића и Лазара Одановића, однедавно спасен и доступан француској и српској публици, после више деценија. Почетак капиталне едиције Удружења стрипских уметника Србије „Карике и облаци: Библиотека карикатуралног стрипа“. Заједничко издање београдских кућа „Форма Б“ и „Макондо“.

17.00 Представљамо: Књига „Сат“ („Пчелица“, Чачак) — потресна истинита прича о српском војнику у Првом светском рату. Најтиражнији домаћи стрип нашег доба штампан у 2.000 монографија и 120.000 свезака, лауреат Београдског сајма књига 2018. Аутори Драган Лазаревић, Вујадин Радовановић и Раде Товладијац. Стрип прати образовна студија о Србији у Првом светском рату.

17.30 ПРЕМИЈЕРА. Представљамо капиталну едицију „Мали Немо у Земљи снова“ („Макондо“, књиге 1-5). Уз Сједињене Америчке Државе и Немачку, Србија је трећа земља која је у књигама комплетирала ремек-дело светског стрипа „Мали Немо у Земљи снова“, са поклоном читаоцима: историографском студијом од 125 ауторских страна Зорана Стефановића која нам приближава живот и опус генијалног Винзора Мекеја, али и тумачи његов утицај на српску и југословенске културе.

18.00 Бесплатно подела примерака фанзина о Загору.

18.00 Промоција фанзина Загор, приче "Лов" и "Без краја". Сабахудин Мурановић, Никола Тасковић и Златибор Станковић вам представљају Загора у до сада невиђеном издању.

Дођите и ви по свој бесплатан примерак!

18.30 Представљање госта: Руфус Дејгло (Rufus Dayglo) је британски стрип уметник, илустратор и аниматор. У питању је светски признат аутор, у деветој уметности најпознатији по раду на серијалима "Tank girl" и "Судија Дред", као и у магазину "2000 АД". Широј јавности је познатији по учешћу у креирању визуелног идентитета бенда "Gorillaz", као и анимацији филмског блокбастера "Свемирско закуцавање" (Space Jam).

19.00 ПРЕМИЈЕРА. Промоцијa књиге „Дух у оклопу“, „Дарквуд“, 2019. Говоре Александар Нешић и Емина Игњатовић. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")

Субота 31. август
Место: Народна библиотека Вук Караџић, Зорана Ђинђића 10

15.00 Анимирани филм „Дух у оклопу“ (1995), анализа током пројекције филма о односу стрипа и филма (програм "Азија: Слика која ти приповеда")

Отварање изложбе класичне манге 19. века. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")

Једносатна радионица манги са гостујућим професионалним ауторима. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")

16.00 Излагање „Стрипска Азија, стрипска Европа или просто Евроазија“. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")

Представљамо 54 издања јапанског стрипа и њихове ауторе у издању „Дарквуда“. (програм "Азија: Слика која ти приповеда")

- Напад титана (8 књига), аутор Хађиме Исајама

- Бележница смрти (6 књига), сценариста Цугуми Оба, цртач Такеши Обата

- One Piece (17 књига), аутор Еићиро Ода

- Наруто (18 књига) , аутор Масаши Кимото

- Узумаки (три књиге),

- Уџбеник „Манга -  брзи курс“ српске уметнице Мине Петровић

16.30 Трибина "Мој стрип је моћнији од твог" - учествују Никола Драгомировић, Владимир Милошевић, Александар Нешић и Милидар Швоња.

17.00 Додела диплома полазницима школе стрипа у оквиру пројекта Канцеларије за младе "Лето у граду"

17.00 "Жудња за стрипским рајем: О Златном добу српског стрипа, Ђорђу Лобачеву и Жики Богдановићу"

„Титанска искра Жике Богдановића“ трибина посвећена теоријском и издавачком опусу главног  српског и једног од водећих европских теоретичара уметности стрипа. Представљају се најновија  Богдановићева издања: часопис за стрипологију "Пегаз", серија књига „Живот у вечној садашњости“ и друге књиге есеја, романи као и едиција о највећим илустраторима.

Капиталне изложбе и монографије „Руски стрип Краљевине Југославије“ и „Сергеј Соловјев (1901-1975), коњаник и уметник“ — пројекти под покровитељством  Влада Русије и Србије, које спроводе Архив Алтера, Архив Југославије и Удружење стрипских уметника Србије са партнерима, чији је руководилац проф. др Ирина Антанасијевић.

Још једна капитална едиција коју представљамо је „Ђорђе Лобачев: Сабрана дела књига 1 (1931-1939) - Плава пустоловка и друге приче“, у издању куће „Макондо“ из Београда, у сарадњи са Удружењем стрипских уметника Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије. Први пут за неког од наших аутора Златног доба добили смо сабрану едицију највишег стандарда, посвећену једном од очева српског, југословенског и европског стрипа Ђорђу Лобачеву (1909-2002).

17.30 Представљање госта: Руфус Дејгло (Rufus Dayglo) је британски стрип уметник, илустратор и аниматор. У питању је светски признат аутор, у деветој уметности најпознатији по раду на серијалима "Танк гирл" и "Судија Дред", као и у магазину "2000 АД". Широј јавности је познатији по учешћу у креирању визуелног идентитета бенда "Gorillaz", као и анимацији филмског блокбастера "Свемирско закуцавање" (Space Jam).

18.00 Бесплатни стрипови - једноставно име за једноставну, традиционалну, акцију. Дођите по ваше примерке!

18.00 Конкурс Крагујевачки Победник - проглашење најбољих радова. Проглашење прати и изложба радова.

18.00 Стручни скуп, трибина на тему "Вера у стрипу и популарној култури". Учествују Епископ пакрачко-славонски др Јован Ћулибрк, др Миша Ђурковић и историчар Владимир Добросављевић. Модератор Зоран Стефановић, писац и историчар културе.

Напомена:

Сви догађаји у оквиру Међународне стрип конференције "Крагујевац, године девете" су бесплатни.

Све време (од 16.00 до 20.00) ће бити актуелна берза стрипа.

Биће приређене и три изложбе. Изложба радова Руфуса Дејгла, изложба класичне јапанске уметности 19. века (програм "Азија: Слика која ти приповеда") и изложба радова који су стигли на конкурс Крагујевачки Победник.

Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]