Author Topic: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli  (Read 1636 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« on: 02-09-2019, 12:43:44 »
To jest, najbolji primeri.

Gledao mnoge Kalutine ilustracije, i taj motiv je prominentan - ali, kao što rekoh, u pitanju su bile ilustracije, ne stripovi. Kaluta je pobornik umetničkog pravca art nuvo i mnoge od tih elemenata je koristio i u stripovima. A nešto kasnije sam gledao ilustracije Garcia-Lopeza za DC-jev vizuelni vodič za likove, i tu se takođe često pojavljuje motiv kruga, iako Garcia-Lopez nije poznat po takvim dizajnersko-dekorativnim elementima. Ali opet samo ilustracije. Pomislio sam da bi bilo lepo naći najupečatljivije primere u stripu.

   

Naravno, malo toga od ovog znam napamet, i tema zahteva obimno istraživanje. Ili da se srećno naleti na primer. S druge strane, znam gde bi ih trebalo tražiti. Philippe Druillet. Američka dekorativna škola stripa: Kaluta, Windsor-Smith, Craig Russell, možda Charles Vess. Simonson i J.H.Williams III. Ova dvojica su nekako u isto vreme radili na stripovima koji imaju slične grafičke elemente: Orion i Promethea*. (Iako sam čitao samo prvi broj Promethee, ali dovoljno da steknem snažne utiske.)

Što će reći:

           

Promethea #1, st. 22 (u prodaji: jun 1999) i Orion #9, st. 19 (decembar 2000)

J.H.Williams Treći zaslužuje mnogo više naše pažnje! Ali ne mogu da se setim da je koristio motiv kruga u Seven Soldiers lii Batwoman (Nu52), i morao bih da prelistam dotične stripove. Naravno, Orion je pod uticajem Filipa Drujea i njegove monstruozne arhitekture i dizajna tabli koji koriste ovakve simbolične "umetke" (ili da kažem "stožere"?) i repeticije, pa je očigledno da i Drujeov rad ima nezaobilazno mesto ovde. (Ali ja nemam skenove Lone Sloane-a, odakle se sećam takvih stvari, a suviše su raštrkane table po netu da bi ih na brzinu tražio.)

Rad u progresu...




*uuu, kako dobro ovo zvuči kao naslov ili koncept: Orion and Promethea!!!  :|
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Mica Milovanovic

  • 8
  • 3
  • *
  • Posts: 8.564
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #1 on: 02-09-2019, 15:40:59 »
Moglo bi se nazvati i "polu-gole ženske u krugu" na strip tablama...  :)
Mica

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #2 on: 02-09-2019, 19:13:03 »
Ako ćemo precizno, nisu sve unutar kruga, ali svejedno, gole žene jesu jedan od najrasprostranjenijih motiva u slikarstvu, sa ili bez kruga.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #3 on: 10-09-2019, 23:19:29 »
A evo kruga bez golih žena! Korišćenje muslimanskih geometrijskih motiva:



Takođe, krug koji tražimo može biti sunce* ili mesec ili drugo nebesko telo, ili može biti oko, ili može biti prozor ili otvor kružnog oblika, poput sledećeg:



Ovi primeri su iz Sandmana #50, epizode zvane Ramadan, koji neki** smatraju jednom od najboljih epizoda tog serijala. Bila je štampana kod nas još u Emitoru, iako crno-belo, i tu sam je prvi put video. Genijalni vizuelizator: P. Craig Russell. Lettering: Todd Klein. Klein zaista želi da učini slova težim za čitanje nego što je uobičajeno u stripu, ali to bi trebalo da ima efekat susretanja sa starim tekstovima - ne "starim" u smislu "nisu kul"/"izašli su iz mode odavno", već starim u smislu arkanskog znanja i večne mudrosti za koje je ipak potrebno malo se potruditi. Barem malkice? 8)


*osim kad Grant Morison piše - tad može biti bilo kojeg oblika  :lol:
** sa ovom grupom se žestoko identifikujem i čak sam spreman da vodim pravedan rat za njih!  ;)
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #4 on: 12-10-2019, 22:06:17 »
Jim Starlin je povremeno koristio kružne kadrove:



Ovo je iz Strange Tales (#179, 1975), gde je Starlin započeo svoju priču o Adamu Warlock-u, koja će kasnije izlaziti u strip-serijalu nazvanom po junaku.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #5 on: 02-11-2019, 15:47:16 »


Matt Wagner u priči o Grendelu prvobitno objavljenoj kao serijalizovani pozadinski dodatak serijalu Mage: The Hero Discovered, a kasnije sakupljenoj i prezentovanoj u celini, pod imenom Devil by the Deed. Neko bi možda rekao da je u pitanju ilustrovana proza, a ne strip, ali ne bih se baš složio - ništa više ovde nije proza "ilustrovana" tego što je tekst dodat na grifički narativ. Svejedno, ovde nam je bitan jak element grafičkog dizajna. Priča je iz sredine 80-ih, i nemojte misliti da je to ovako tada izgledalo u štampi - čak su i boje bile sasvim drugačije i... šarenije.

"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #6 on: 08-04-2020, 22:56:29 »
E, ovako. Posle dosta istraživanja na ovu temu, našao sam sledeće.

Verovatno prvi koji je upotrebljavao cirkularne umetnute kadrove, barem u američkom stripu, je bio Joe Kubert, i našao sam primere još iz magazina Our Army at War #151, iz 1964. (za DC). Tu su dve priče, Sgt. Rock i Enemy Ace, i obe je crtao Kubert i scenario za obe je pisao Robert Kanigher.

Pogotovo je Enemy Ace pun ovakvih scena:



Moguće je da Japanci imaju ove primere pre Amerikanaca, ali materijala ima toliko mnogo, a ja imam toliko malo pri ruci, da nemam volje da tražim. Poput traženja egzotične školjke u lokalnom plićaku. Možda je Tezuka mogao da upotrebi tako nešto, ali, opet, na njega je najveći uticaj u smislu tehnika i postupaka došao iz filma, a ovo što tražimo je više uticaj likovnih umetnosti, rekao bih. Najstariji stripovi koje imam u kući - ako izuzmemo Norakuro iz 1930-ih - su neke horor-priče Šigerua Mizukija, iz 1950-ih, ali na brzo prelistavanje ne vidim ništa što bi ličilo na kadrove kakve tražimo. Dakle, za sada Kubert.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Boban

  • 3
  • Posts: 22.540
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #7 on: 09-04-2020, 01:41:57 »
Ta fora za krugom korišćena je već u proto-stripu, dvadesetih godina. Nije mi sad pri ruci, ali kad budem išao do knjižare uzeću to... tamo često u kvadratnim formama postoji jedna kružna, često bez teksta.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #8 on: 09-04-2020, 11:40:18 »
Da, pretpostavio sam da bi se u tom periodu moglo naći nešto slično, jer to je tada bilo popularno u ilustraciji. Recimo, one naslovne strane domaćih izdanja romana Žila Verna što je Meho postavio na drugoj temi su pune takvih kružnih formi. Ali, opet, ostaje pitanje koliko je nešto ilustracija a koliko strip - odnosno, da li je upotrebljena tehnika u domenu dekorativnog ili narativnog. Svestan sam da razlika nije baš ili uvek tako prosta - nekad u stripu može biti samo ono prvo, a nekad može biti oba u isto vreme - ali to je najbolje što mi trenutno pada na pamet. U svakom slučaju, očekujem da mogu da vidim sve i svašta iz vremena pre praktične kodifikacije tehnika i pravila stripa sredinom XX veka.

Daj kada stigneš, pa da vidimo.  :)
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.701
    • Strahoslovni domen999
Re: Motiv kruga u dizajnu strip-tabli
« Reply #9 on: 19-04-2020, 21:24:35 »
Tja, što dalje idem u prošlost više ovih primera nalazim. Neću ih ovom prilikom pokazivati, jer ovi koje sam našao su loši skenovi loših kopija - a to je mnogo "lošeg" za naše sirote oči -  ali, eto, još tokom četrdesetih je upotreba kružnih "umetaka" bila česta pojava.

S druge strane, primećujem primenu samo u uvodnim kadrovima, koji su bili veći od ostalih, pa je u njemu ova forma bila korišćena za predstavljanje likova, što je bio ekvivalent klanjanja pred publikom pre pozorišne predstave. Dakle, još uvek Kubert ostaje (barem u mom sirotom iskustvu) kao neko ko je prvi češće i sistematičnije upotrebljavao kružne kadrove u svojim stripovima.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"