KOMENTAR - JEDNE NOĆI, U ŠUMI, KORACI NA STAZ
Zašto u ovom balkanskom regionu pisci pišu? Nedavno sam računao i moje računice su besprekorne. Ako se kao cilj postavi pristojan život od pisanja, uz ugovoreni honorar od 10% i da se piše knjiga srednjeg obima godišnje, trebalo bi očekivati prodaju tiraža od dvanaest hiljada primeraka. Takve tiraže ne prodaje nijedan domaći pisac izvan okrilja velikih domaćih izdavača u celom regionu. Zašto, onda, imamo toliko domaćih pisaca?
Sigurno da postoji želja za slavom, pisci u nastajanju prosečno svaki dan vide da je objavljena nova knjiga, pa zašto i oni ne bi pokušali? Na ovom mestu nemam nameru da pišem o tim piscima i tim knjigama, oni su na posebnoj stazi. Moja opsesija su pisci koji moraju da pišu. Ne tiču ih se slava i honorari, važno im je da fiktivnim čitaocima poruče svoju muku koja ih nagoni da ispisuju svoju priču. Osnovno je da li čitaoci postoje za one koji nemaju marketinški pogon za sobom. I kako će da saznaju da li je poručeno isporučeno ako ih akademski kritičari ne vide, ako onima komentarišu ne mogu da veruju jer je takvima subjektivno intezivnije od objektivnog. Pozitivno ili negativno, svejedno.
Nisam profesionalni kritičar, čas posla će me neko optužiti za “ja tebi serdare, ti meni vojvodo”, pisac sam koji muči istu muku. Ovih dana razmišljam o dva romana koje sam pročitao, pisali su ih pisci koje decenijama cenim, jedan sam već komentarisao, jer će ga promašiti, prevideti, izbeći ako ikako mogu. Drugi je iz “regiona”, a i tamo ima istih nevolja. Budući da sam ovaj drugi ispratio praktično “u nastajanju” pričaću vam o romanu Veronike Santo, JEDNE NOĆI, U ŠUMI, KORACI NA STAZI.
Veroniku Santo poznajem još iz vremena kad se sve u domaćoj fantastici vrtelo oko Društva “Lazar Komarčić”. Njene priče su stajale barabar sa tada najboljima. Nekako mi se vratila u fokus sa romanom “Granice na vjetru”. Roman se bavio taltošima slavonsko-vojvođanskih ravnica, ali sam ja u njemu video daleko više, nostalgiju, žal za dalekom prošlošću i bilo je vidljivo da je prešla granicu iza koje je sve važno – važno. Roman o kome je reč stigao mi je najpre kao novela METRO. To je bio prvi deo kasnijeg romana. Znao sam da će nastaviti jer je zakoračila.
Na internetu se pojavio jedan obimniji komentar romana. U naslovu se pominju strah i pretnja. Nekako sam sklon da Veronikin roman pre vidim kao strepnju. Previše toga nas svakodnevno uznemirava da bismo mogli biti spokojni. Usput, pisac mora biti diskretan jer strah i pretnja su na drugoj strani, toliko toga može da bude prepreka objavljivanju.
Veronikino delo počinje iz apsolutne fikcije, da bi se postepeno pretočilo u surovu realnost gde sve vreme i jeste. Metro u gradu gde kao novinar radi njen glavni junak ne postoji, ali postoji terorizam kao globalna pretnja. Središnji deo se bavi stvarnim i izvitoperenim događajima iz bliske i ne tako bliske prošlosti. Motivi interesa novih biznismena i njihova potreba da potisnu neugodna sećanja su do krajnosti isprepletani u formi trilera. U trećem delu autorica surovo razotkriva prave motive imigrantskog nasrtanja preko Mediterana. Fikcije više nema, osim ako je neko posebno traži.
Na kraju, ostaju samo pitanja. Valjda čitaoci ne očekuju odgovore? Ako bih nešto mogao da zamerim, onda je to nada koje se Veronika ne odriče. Kao što taltoš ne može da reši nevolje u romanu “Granice na vjetru”, tako ni fiktivni Čuvar Prirode neće rešiti zamke u koje bacamo sopstveni svet. Ali, ako prepoznamo u šta smo uvaljeni, možda možemo sami nešto preduzeti.
Roman nije standardno “pitak”, ali od Veronike nisam ni očekivao taj ustupak.