Author Topic: Šta je "superherojski strip"?  (Read 716 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.561
  • Strahoslovni domen999
Šta je "superherojski strip"?
« on: 20-11-2019, 11:41:28 »
Ovih dana sam zauzet nekim drugim stvarima, i zato odsutan sa foruma, ali, evo, da se kratko vratim da bih se osvrnuo na pitanje iz naslova, koje zapravo nije nimalo banalno.

Potrebno je ispuniti tri uslova, okvirno.

Prvi je, naravno, da se radi o stripu.  :lol:

Drugi je da su neki od glavnih likova superheroji (šta god to značilo).

Treći je da se strip na neki način bavi moralnim pitanjima upotrebe moći, i odgovornošću koju posedovanje iste povlači sa sobom.

Strip koji nema stavke pod 2 i 3 nije superherojski, već pripada nekom drugom žanru. Recimo, ako imamo superheroje, ali su oni fokusirani na istraživanje nepoznatog, onda je to više avanturistički strip, eventualno sa nekim primesama žanrova fantastike.

Mišljenja? Kontraprimeri? Mogu i vicevi eventualno, ako imaju neke veze s temom!
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Aleksa Topuzić

 • 2
 • Posts: 141
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #1 on: 20-11-2019, 12:19:22 »
A odakle to mišljenje, da je superherojski strip samo onaj koji se "na neki način bavi moralnim pitanjima upotrebe moći, i odgovornošću koju posedovanje iste povlači sa sobom"? Koliko se ja razumem u tematiku, stripovi se tim pitanjem nisu ni bavili u tzv. "zlatno doba", to su više tematike modernijih stripova.
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.012
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #2 on: 20-11-2019, 13:52:09 »
nimalo se ne slazem sa tockom tri i nastavkom gdje se ulazi u nadgradnju karakteristika udaljenih od osnove. treba to postaviti na nekoj drugoj, banalnoj i osnovnijoj, banalnoj osnovi:

superherojski strip je strip koji:

a) nudi protagoniste, antagoniste i/ili iste razne koji imaju moci koje se kose sa zakonima fizike, ne postoje u realnom svijetu.
b) zakrabuljeni su, imaju kostim, rogove, krila, nesto, istaknutu poziciju u radnji na osnovi tih moci, koje igraju bitnu ulogu pri osnovne postavke.

znaci betmen, supermen, zagor, star wars i sl. neovisno koja je dob ciljne publike, koje vrijednosti zastupane, itd.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.561
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #3 on: 20-11-2019, 20:04:55 »
A odakle to mišljenje, da je superherojski strip samo onaj koji se "na neki način bavi moralnim pitanjima upotrebe moći, i odgovornošću koju posedovanje iste povlači sa sobom"? Koliko se ja razumem u tematiku, stripovi se tim pitanjem nisu ni bavili u tzv. "zlatno doba", to su više tematike modernijih stripova.

Mišljenje ne potiče od mene, ali je ovaj specifičan odabir reči direktno inspirisan Spajdermenom, i to onim iz "srebrnog doba", koji je esencijalni superherojski strip, po meni. Isto kao i X-Men. Većina drugih Marvelovih stripova iz 60-ih hoda po nejasnoj granici sa drugim žanrovima (uz izuzetak, možda, Avengers), ali ova dva primera su čistiji. I nisu nešto što bi se moglo smatrati "modernim".

Što se tiče "zlatnog doba" američkog stripa - a ta "doba" su i označena u odnosu na superherojski žanr - nisam neki poznavalac, ali ono što znam se ne kosi sa ovim što sam rekao. Jedino je prostije, pa obično ne postoji nikakva sumnja, ili dilema, u pogledu moralnih vrednosti, ali same te vrednosti su inherentne i podrazumevaju se i čine glavnu motivaciju za postupke junaka. Justice society? Kod Supermena je to očigledno, a Betmen u tom periodu možda i nije bio superherojski strip. Nije uzalud objavljivan u strip-magazinu zvanom Detective Comics. Ostaviću to boljim poznavaocima istorije ovog junaka od mene da analiziraju. Steranko je još odavno zaključio u svojoj istoriji da je Betmen nastao direktno od Senke, koji je imao isto toliko živopisnu gomilu negativaca. Takođe, Nick Fury i Punisher nisu superheroji, sami po sebi. Zabuna je nastala zato što su dotične kompanije insistirale na povezanosti svih naslova, i onda su kasnije i drugi junaci počeli da se pojavljuju u tim stripovima, sve sa pratnjom i skupom tema i motiva.

znaci betmen, supermen, zagor, star wars i sl. neovisno koja je dob ciljne publike, koje vrijednosti zastupane, itd.

Sada i Star Wars, dakle??!! Kostimi nisu (dovoljno) bitni, naravno. Fantastic Four, kao i X-Men u nekim fazama, su nosili uniforme. (Pa ni Marvelova porodica nije bila daleko od toga. Mislim na kapetana, ne na kompaniju.)
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.012
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #4 on: 20-11-2019, 20:57:09 »
kostim superheroja tek je karikatura odore, kao sto i svaka odora predstavlja kostim, tek vise ili manje urnebesni, istice i naglasava moc.

bit je u toj moci podarenoj pojedincima, a koja se kosi sa fizikalnim zakonima, kao kljucnom elementu, znaci da je bitno ugradjena u koji god asinkroni okvir (realnost ili fantastiku, nebitno) i vizualno naglasena. star wars je superherojski strip ne zbog onog cupavog kojem se sad ne mogu sjetiti imena, vec, primjerice, princeze leie, lajle, kako god, ili dart vejdera ili onih drugih, kontra, kako se vec zovu. tu su moci, cak the moc, tu su kostimi (odore) od vilenjaka do gadafija, sve je tu.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.751
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #5 on: 20-11-2019, 21:26:48 »
Meni je Star Wars (filmovi i stripovi) uvek bio fentezi smesten u svemir. Tu su vitezovi, mudri carobnjaci, princeze, razne rase bica itd itd. I sam Lukas je pricao da je SW u osnovi A Hero's journey.

Sto se tice Zlatnog doba, Betmena, Supermena, i tih prvih superheroja, koliko sam ja citao same njihove pocetke, Supermen recimo u prvih nekoliko godina juri obicne kriminalce, ne secam se da ima neke super negativce koji imaju posebne moci. A koliko se secam, i Betmenu treba jedno dve-tri godine da naleti na Dzokera, a i kada se on pojavi, prodje dosta vremena dok se ne pojavi jos neki... Onda je tu negde poceo i Drugi svetski rat, pa su negativci postali mahom Nemci i Japanci.

A sto se tice ove trece stavke o upotrebi/zloupotrebi moci i odgovornosti, ne poznajem dovoljno istoriju americkog stripa da bih o njoj mogao nesto vise da kazem. Ono sto znam jeste to da mi se cini da je Spajdermen imao prvi taj motiv (dok je Xmen recimo bio strip o predrasudama... ili mozda nije?). Moj je utisak da su americki autori komercijalnog stripa gledali da pokriju sto vise razlicitih zanrova u okviru onoga sto mi nazivamo superherojskim stripom - tako je Fantasticna cetvorka porodicna drama/akcija/komedija, Spajdermen tinejderska prica o odrostanju, Xmen prica o razlicitostima, rasi itd. dok su Avendzersi cesto bili cista SF akcija. Onda, kako su dolazili novi likovi, menjalo se vreme itd. bilo je superherojskih stripova drugih zanrova, recimo, Tomb of Dracula, ili Shang Chi (misticni kung fu triler sa elementima Bond filmova), ili pak Paniser, koji je imao onoliku ekspanziju bas 80ih, kada je dominirao Stalone sa Rambom ili Arnold sa Komandosom.   

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.561
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #6 on: 20-11-2019, 21:32:56 »

star wars je superherojski strip ne zbog onog cupavog kojem se sad ne mogu sjetiti imena, vec, primjerice, princeze leie, lajle, kako god, ili dart vejdera ili onih drugih, kontra, kako se vec zovu. tu su moci, cak the moc, tu su kostimi (odore) od vilenjaka do gadafija, sve je tu.

E pa, jebiga, po toj logici možeš većinu palp fantastike bilo kog porekla da smestiš u superherojski žanr! Čak i mnoge stare legende i mitove!

Što se kostima tiče, u stripu ikonografija nadvladava funkcionalnost. To nije striktno vezano za superheroje, ali se često poistovećuje sa njima - možda zbog zastupljenosti? U prozi to ne može da funkcioniše toliko dobro, ali, sa druge strane i nemamo superherojsku prozu... Mislim, imamo - eno, Roger Stern je napisao roman o Supermenu - ali niko to ne shvata dovoljno ozbiljno. Ali, ponoviću, američki superherojski strip je direktan produžetak književne palp tradicije 20-ih i 30-ih godina prošlog veka. Superman je izgrađen na osnovama Doc-a Savage-a. Tako da, stvari nisu toliko proste. No, Unbreakable je superherojski film, zar ne? Nema kostima. Huck je superherojski strip, zar ne? Nema kostima. (To što moram kao primer da uzimam strip koji je pisao određeni M.M. je potpuno ponižavajuće, ali ova svesna žrtva je prineta u svrhu uštede vremena i truda!  :cry: )

Što se tiče realističnosti, danas postoji tendencija da se superherojski žanr prividno učini takvim, i da objašnjenja za moći budu plauzibilna. Da li je to dobro ili loše, pametno ili ne, nije ni bitno. Jednostavno je tako.

Inače, ova tema je pokrenuta zbog mog stava da Kirbijevi Novi bogovi nisu superherojski strip, ili bar da to nije primarni žanr.

Kirbi je zanimljiva pojava u tom smislu. Iako ga većina sveta poistovećuje sa superherojima, on sam nije bio toliko zainteresovan koliko se misli. Uzmimo za primer Tora, koji je nastao u magazinu Journey into Mystery. Vidi se da u ranijim epizodama (onima koje je Kirbi crtao, što nije uvek bio slučaj) njegov interes nije bio poseban - sve dok se radnja odvijala na Zemlji, i dok smo imali standardne superherojske priče. Ali, kasnije, kada se otišlo u fantaziju i spejs operu, e, tu je Kirbi blistao. Tales of Asgard je njegov najličniji doprinos Toru, sa minimalnim učešćem Stena Lija - samo onoliko koliko je bilo potrebno. A te priče nisu superherojske uopšte, već su high fantasy, kako to zovu na Zapadu.


Tek kad sam postovao ovo videh milanov odgovor, ali sad ne mogu da stignem da odgovorim detaljnije. U suštini, neko delo može pripadati u više žanrova nezavisno. I da, Spajdermen je prvi eksplicitno naveo motiv o kojem pričam, bar koliko ja znam. Ali su raniji stripovi imali naznake te problematike.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.012
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #7 on: 20-11-2019, 22:33:40 »
E pa, jebiga, po toj logici možeš većinu palp fantastike bilo kog porekla da smestiš u superherojski žanr! Čak i mnoge stare legende i mitove!
...

pa da, tocno to i cinim. postavio sam najosnovnije karakteristike superherojskog djela i ne idem dalje. superherojski, to je neka vrsta ambalaze, brenda, pa i reklame. nije to nesto fundamentalno. nikad neces uspjeti do u srz definirati superherojski strip, jer se tu kroz vrijeme obradjuju svi zamislivi motivi koje u duhu trenda tako preradjene moguce prodati, ta srz ne postoji.

americka skola u jednom je trenutku progurala taj brend i prosto ga crpi. koje god ti argumente iznijeo da novi bogovi nisu superherojski strip, isto tako se mogu iznijeti argumenti koji te osporavaju, a svi ce biti u pravu. prosto sva ta diskusija ne moze biti sadrzajna, nije nista drugo do reklama.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.561
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #8 on: 20-11-2019, 23:02:08 »
Pa to važi za veliki deo bilo koje rasprave o umetnosti i kulturi. To o nesadržajnosti, ili nedostatku objektivnosti. Pa ipak ne sprečava nikog. Šibajmo se argumentima i, povremeno, hiperbolama!

Ideja koju sam ovde izneo se može naći ovde, na blogu A. D. Jameson-a, u široj razradi, ali ja je ne bih ni prenosio da mi u osnovi ne zvuči razumno. A Novi bogovi me nikad nisu dojmili kao superherojski strip zato što se ne baziraju na etičkom (ili anti-etičkom, svejedno*) viđenju sveta potrebnom za taj žanr. Postoji kosmički rat, i postoji sukob u jednoj porodici, i gomila ličnih odnosa, i sve sledi iz toga. Naravno, neki likovi imaju osećaj za "pravično", ali imaju ih i likovi u Gospodaru prstenova i skoro svakom drugom delu herojske fantazije, tako da to ništa ne menja. Nije fokus na tome. Na stranu to što ni likovi nisu superheroji, iako postoje neke prividne sličnosti.

Ali, kao što kaže i Jameson, Grant Morison tvrdi da superherojski žanr ne postoji. Ne moramo svi da se slažemo.


*poput The Authority
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.012
Re: Šta je "superherojski strip"?
« Reply #9 on: 20-11-2019, 23:22:54 »
svidja mi se sto kaze morrison, pri cemu mislim da je to ingredient to other genres jos i vrlo diplomatski.
superherojski pristup je koncept, a ako bi ga se svodilo na zanre, moralo bi ga se ograniciti na nekolicinu vrlo naivnih i prenaglasenih crtica. to je samo brend, reklama.