moja preporuka je ovim redom: 1. pfizer, 2. moderna, 3. oxford tj. astrazeneca (onda kad dobije eu approval).
ruse i kineze ne bih iz scientific (imunoloških) razloga + nisu dali uvid u full data (rusi su fejkovali i rad koji su objavili u lancetu). al da moram da biram izmedju rusa i kineza, ruse bih jer sa njihovom vakcinom nemam problem sa safety strane vec nisam 100% ubedjena kakav je efficacy tj. nivo zaštite (ovde pričam na nivou individue, tj. mene

, pošto bih da povećam šansu da mi imunski sistem dobro odgovori na vakcinu). na nivou društva, bolje i 60 od 100 ljudi da ima zaštitu, tako da sam i za imunizaciju ruskom.
za decu ispod 18 (pfizer) i 16 (moderna) još uvek ništa jer nije testirano na deci (moderna i pfizer su u decembru krenuli u clinical trial). ne očekujem da ćemo imati full pediatric approved vakcinu pre kraja 2021. a i to ako bude sreće. ovo ne znači da obe vakcine nisu sigurne za decu, al nisu testirane na deci plus je dečji imunski sistem drugačiji nego kod odraslih. ne očekujem da će biti bilo kakvih nus efekata, al mora da se sačeka. plus, deca lakše podnose sars-cov-2 i otud takođe nije zurba da moraju da se imunizuju.
big problem je sto deca jednako prenose virus kao i odrasli (sto se zna dugo, jeza je ovo sa otvorenim školama i obdaništima al tako je kako je nažalost i nije srbija jedina koja to ne razume), te se nadam da ce ubrzati.