• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Eric Norden - The Ultimate Solution

Started by crippled_avenger, 26-04-2020, 18:56:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Eric Norden je pseudonim i u pokušaju da istražim ko je čovek, naišao sam i na neke scenarije potpisane ovim imenom, i to za neke mahom veoma neugledne produkcije, pa ni ne znam mogu li se povezati prozaista i scenarista. Ono što je sigurno je da Norden ima iskustvo rada za Playboy i da ga je inspirisao razgovor sa Speerom koji je vodio za magazin da napiše ovaj roman.

THE ULTIMATE SOLUTION je kratak roman od nekih 140ak stranica paperback formata i spada formalno u alternativnu istoriju. Ovog puta do račvanja dolazi 1934. kada uspeva atentat na Roosevelta, Long postaje predsednik, SAD ne ulaze u rat i kada Nemci razviju atomsku bombu oni moraju da se povinuju Rajhu.

Sama realizacija tog sveta, a roman se dešava 1974. godine je pitka, zanimljiva i nije previše opterećena "istorijskom uverljivošću", tako da oni koji žele da zamisle kako bi svet "stvarno" izgledao da su nacisti pobedili u ovom romanu neće previše uživati.

Međutim, ovaj roman je dobar upravo zbog toga što radi nešto slično kao Harrisov FATHERLAND a to je da uzima formu krimića koji se odvija u Trećem Rajhu, da je glavni junak lojalni detektiv koji istražuje neku zaveru koja ga upoznaje sa nekom od istina o društvu u kome živi.

Za razliku od FATHERLANDa gde je istina zapravo ono što je nelagodni temelj i trauma Rajha, ovde je razrešenje zakučasto i nije tako fundamentalno, ali je realizacija jako ubedljiva.

THE ULTIMATE SOLUTION je znojav policijski krimić, evocirao mi je malo uspomenu na Ellroyeve romane o Lloydu Hopkinsu, naravno sažetiji je, pulpičniji, kombinuje žanr sa konceptom ali i ideološkim gnevom, u tom smislu izmiče klasifikaciji.

Ima delova koji se graniče sa "visokom književnošću" a Norden jeste važio za antiratnog aktivistu tako da je teško utvrditi koji su tačni okviri njegovog izraza tu bili.

Ono što međutim ovaj roman postiže jeste autentični doživljaj policijskog pulpa, stilski ubedljivog do tačke da ga je maltene moguće zamisliti kao pandurski krimić objavljen u Rajhu, koji opet zahvaljujući političkoj oštrini to definitivno nije.

Ono što je naročito zanimljivo, i ideološki zapravo veoma istinito, iako kako rekoh Norden nije previše suštinski posvećen paraistorijskoj rekonstrukciji jeste gotovo pa hororična društvena erozija i korupcija koja vlada Njujorkom u Rajhu. Prikazi borbi crnaca uzgajenih za potrebe borbi i pedofilskih bordela donose društvenu trulež kakvu srećemo u najtvrđim krimićima sedamdesetih.

Voleo bih da vidim film po ovom romanu, u punoj rekonstrukciji rukopisa tadašnjih reditelja kao što je Stuart Rosenberg, sa mladim Robertom Culpom u glavnoj ulozi. Ali, znamo da je to nemoguće, odnosno potpuno nepraktično. Svakome kome ove reference preporučujem da potraži roman.

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Vidim da je u Siriusu br. 95 Norden imao priču.

Mica Milovanovic

Da, Eric Norden, ili Eric Pelletier (1899-1979), kako mu je pravo ime, imao je priču u Siriusu. Bila je to priča "Nasljednici na okupu" (Gathering of the Clan), koja je prvi put objavljena u njegovoj jedinoj zbirci priča Starsongs and Unicorns: Journeys Through Time and Space iz 1978. godine. U ovoj zbirci sakupljene su praktično sve žanrovske priče koje je napisao.
Veoma kasno je počeo da piše žanrovsku književnost, a prva žanrovska priča bila mu je "The Primal Solution" objavljena 1968. godine u jednom nežanrovskom časopisu. I u ovoj priči pojavljuje se Hitler. U njoj jedan jevrejski naučnik pronalazi način da mentalno putuje kroz vreme i vraća se da uđe u Adolfov um. Međutim, stvar se izjalovljuje i samo produbljuje Hitlerovu mržnju prema Jevrejima.
The Ultimate Solution mu je daleko najpoznatije delo.
Mica

Mica Milovanovic

BTW, roman je imao samo jedno izdanje i u papirnom obliku lep je kolekcionarski primerak, naravno ko ga ima...
Mica

Mica Milovanovic

QuoteVoleo bih da vidim film po ovom romanu, u punoj rekonstrukciji rukopisa tadašnjih reditelja kao što je Stuart Rosenberg, sa mladim Robertom Culpom u glavnoj ulozi. Ali, znamo da je to nemoguće, odnosno potpuno nepraktično.

Tja. Jedan dobar vremeplov i eto nas...
Mica

crippled_avenger

MIćo, možeš li da utvrdiš da li je to ista osoba kao i scenarista B-filmova Eric Norden?

Mica Milovanovic

Ne uspevam da ih povežem.
Vidi ovo...

HEDBERG, PER ARTHUR. The middle of nowhere, a screenplay. © Per Arthur Hedberg, a.k.a. Eric Norden; 17May54; DU36964. Yungki ferry; original screenplay by Eric Norden [pseud.) © Per Arthur Hedberg, a.k.a. Eric Norden; 12Apr54; DU36634. [/size][/color]Ovo je iz "Catalog of Copyright Entries 1954 Dramas Etc. Jan-Dec 3D Ser Vol 8 Pts 3-4"
Mica

Mica Milovanovic

I ovo:

https://www.ancestry.com/search/categories/42/?name=Eric_Norden&pg=2

Očito se oženio u SAD i koristio ženino prezime kao pseudonim.

Mada mi je sumnjivo da je i ovaj "Per Arthur Hedberg" očigledno Šveđanin...
Mica

Mica Milovanovic

Ovo je iz 1953.

HEDBERG, PER ARTHUR.
Lust and fury, an original story. [Film
script] by Per Arthur Hedberg, a.k.a. Eric
Norden. © Per Arthur Hedberg; 30Sep53-
DU35108.
Mica

Mica Milovanovic

I nešto zanimljivo iz jednih novina koje su na švedskom izlazile u Kaliforniji 1956.
Ovo je šta Google translate daje:

Arthur Hedberg, under the name Erik Norden, wrote the screenplay for western film, "Stage Coach to Fury", which 20ith Century Fox has flashed in color and cinemascope. The filming took place in Kanab, Utah. Hedberg, who is the son of Jean A. Hedberg in San Francisco, who for 4 years ran a wallpaper repair shop for car interiors on 4 Geary street, has written several TV screenplays with "Science Fiction" motifs and has also had roles in the TV program "Dragnet ".

Dakle, imamo ko stoji iza B-filmova u 1950-tim. A tu su i "TV screenplays with SF motifs"!Prilično sam siguran da je taj Per Arthur Hedberg rođen 1923. godine, našao sam neke podatke o tome.
Takođe, naišao sam i na ovo:

I read somewhere that Eric Norden was the pseudonym of Eric Pelletier, and that he was born in 1899 and died in 1979. I'm not sure if this is accurate. I have the June 1969 issue of Playboy, which features an article by Norden ("The Paramilitary Right"); the issue has a photo of him on the contributors page, and Norden looks like a young man in it, not a 70 year-old. (The brief author bio states that Norden is a "free-lance writer who is currently in London researching a novel.") After a handful of short stories in the early '70s he published The Ultimate Solution in 1973; it was his only novel. In 1978 he published Starsongs and Unicorns: Journeys Through Time and Space, a Manor paperback original which collected his sci-fi short story work. I've read a few of the stories and they're all good, if not as memorable as this novel. After this it appears Norden dropped off the map, though of course it's possible he passed away in 1979.

Ako su Eric Norden i Per Arthur Hedberg isti čovek, onda je 1969. on imao 46 godina i to bi se uklapalo...Takođe, malo je verovatno da bi Plejboj slao 70-godišnjaka da intervjuiše sve te ljude krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih.Sve više mi liči da je Per Arthur Hedberg "naš" čovek.
Mica

Mica Milovanovic

Vidi ovo:

https://www.sfsite.com/fsf//bibliography/fsfstorieswhon02.htm

izgleda da sam bio u pravu i da je ovaj Per Arthur Hedberg naš "Eric Norden".

Izgleda da ima i neki krimić objavljen u Francuskoj 1988, ako je to on...

https://www.amazon.com/Meurtre-a%CC%80-Wall-Street-French/dp/2702117147

Ko zna kako je i gde završio.
Teoretski bi mogao još biti živ...
Mica

crippled_avenger

Mićo, fantastičan posao ste uradili. Imate moj naklon i flašu pića!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mica Milovanovic

Veruj mi da je ovo 10x lakše nego naći pedigree nekog engleskog punokrvnog konja iz 17. i 18. veka u oglasima iz engleske i irske štampe, ili iz arhiva... :)
Mica

Boban

ali ko bi želeo da zna koji je konj kresnuo koju ždrebicu pre 300 godina u nekom irskom selu?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

Kresanje je samo početak priče.

Mica Milovanovic

Quoteali ko bi želeo da zna koji je konj kresnuo koju ždrebicu pre 300 godina u nekom irskom selu?

Genetski pul engleskog punokrvnog konja je "zatvoren" krajem 18 veka, od kada je moguće samo ukrštanje konja i kobile koji su uvedeni u Stud book. Genetska istraživanja u poslednjih 15-tak godina omogućavaju praćenje pouzdanosti podataka o "muškoj" i "ženskoj" liniji, tako da su otkrivene pojedine greške (ne mnogo njih) u vođenju podataka, ali i u podacima iz "originalnog" stud booka. Zato je bitno da se iz ranih oglasa dobije što je preciznije moguće poreklo grla (mada se zna da je i tada bilo "friziranja" porekla - povremeno)...
Mica