Author Topic: Windows 7 - desktop  (Read 1338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Windows 7 - desktop
« on: 04-05-2020, 10:51:21 »
Najviše mrzim da nešto što sam nekada znao zaboravim i posle nisam siguran dal je izbačeno kao opcija ili samo ne mogu da se setim.
— Na desktopu kada imam otvoren prozor za koji neću da bude preko celog ekrana nego samo parčence i ponesem ga mišem npr. udesno, ako odem van granice ekrana on se automatski poveća na celu visinu a ako izađem mišem nagore zauzme ceo ekran. To je sigurno moglo da se reguliše nekako jer sam to radio do skoro, možda čak i na Win7 al niti uspevam da se setim niti da nađem na netu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

  • 3
  • Posts: 11.187
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #1 on: 04-05-2020, 11:09:24 »
Da li želiš da se to dešava, ili da se to ne dešava? Da li želiš da rešiš problem na Windows 7 ili na Windows 10?

Potraži "windows snap to edge".


https://support.microsoft.com/en-us/help/4027324/windows-10-snap-your-windows

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #2 on: 04-05-2020, 11:49:39 »
mislim da sam bio vrlo jasan da ne želim da se to događa.
Drugo, to što si mi poslao nije to. Nije "snap"... hoću da "snap" ne postoji kao opcija, da bude isključena, da se prozori koje nosim ne lepe za ivice i pomeraju. Hoću da mogu da prozor iznesem van ekrana tako da ostane da viri svega 1mm.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #3 on: 04-05-2020, 11:52:54 »
To je ovo: Disable Aero Snap in Windows. In Windows 7 or 8 open Control Panel and select Ease of Access Center. Then click the “Make the Mouse Easier to Use” link. Next check the “Prevent Windows from Being Automatically Arranged when Moved to the Edge of the Screen” box and click OK.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #4 on: 04-05-2020, 11:55:30 »
to je to...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

  • 3
  • Posts: 11.187
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #5 on: 04-05-2020, 12:31:55 »
Dobar je snap :) Zgodan je kad imaš širok monitor, pa ga podeliš na dva horizontalna dela. Ako ne želiš snap nemoj da frljaš miša na ivicu kad pomeraš prozore.

Ako želiš da sakriješ prozor onda možeš da ga minimizuješ (Alt+Space, N). Iako je minimiziran i dalje je sledeći u listi prozora, pa možeš da ga vratiš nazad sa Alt+Tab.

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #6 on: 04-05-2020, 13:02:44 »
ne, želim da ne postoji aero snap...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

  • 3
  • Posts: 11.187
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #7 on: 07-05-2020, 10:28:50 »
Tipsovi i triksovi za Windows 10. Spiminje se i Snap Assist :)

https://youtu.be/VkYLgEJ-x9Q

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #8 on: 09-05-2020, 02:21:53 »
jebe mi se za Windows10...
Zaista mrzim kada stalno menjaju neke opcije i umesto da podrazumevani mod bude da nešto nije uključeno, idu na to da je sve uključeno pa treba da šest dana opozivaš sve što ti u životu neće zatrebati. Namerno komplikovanje da bi uzimali pare na obuci i pripomoći.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Petronije

  • 4
  • 3
  • Posts: 6.010
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #9 on: 09-05-2020, 08:19:15 »
Pre neki dan čitam o najnovijoj generaciji ryzen 3 procesora koji samo što nisu, očekuje  se mala revolucija jer spuštaju neke do sada nedodirljive fičrse u mejnstrim klasu do 100e, ali ima kvaka. Procesori neće raditi ukoliko na mašini nije instaliran win 10 iz druge polovine 2019. Zapravo, možda će i raditi, ali u win7 nisu implementirani algoritmi koji uključuju SMT (dupliranje broja logičkih jezgara), što je glavna karakteristika ovih procesora i nešto zbog čega se zapravo i kupuju. Tako da, očigledno je da ćemo vrlo uskoro svi preći na win10(ja sam na kućnom desktopu već prešao). Da ne spominjem to što novi laptopovi uopšte nemaju drajvera za win7. Resistance is futile.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Crvena zvezda je Srbija, što je rekao Aleksandar Vučić, koji ne krije da je navijač Crvene zvezde... Rekao mi je, Terza, kad je jaka Zvezda, jaka je i Srbija!

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #10 on: 09-05-2020, 09:09:07 »
ali to se dešava oduvek; kada hoće da nas spreče da koristimo određenu omiljenu verziju OS, izbace hardver koji je neiskoristljiv u potpunosti sa starim mašinama.
Vidi, ja se spremam da od raznih delova koje imam sastavim jednu Windows Milenium mašinu sa svi prastarim divnim programima i verzijama koje su doslovno usrali sa beskrajnim inovacijama. I to će da mi služi da tu pokrećem te prastare programe i prastare divne igrice i sve u tom stilu.
Negde sam čitao da u USA ima još uvek nekoliko desetina hiljada ljudi koji koriste Windows 3.11 i Venturu 4.2. Recimo, ta Ventura 4.2 iako napravljena pre 25 godina i dalje ima neke opcije (ja znam za dve) koje su nestvarno potrebne a nijedan od novih programa tog tipa (dakle ni najnovije verzije Quarka ili Indizajna) ih nemaju. Venturu su pravili tipografi a sada ovo rade korporacijski govnari, softverski karteli...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #11 on: 26-06-2020, 09:26:24 »
Evo jednog mog novog nerazumevanja sa kompom.
Radi se o RAM memoriji... imam četiri slota po 8 Gb (dva i dva uparena kingston) i u biosu on to iščita da je tako, ali mi se u programima koji prikazuju realno stanje pojavljuju nekakva razmimoilaženja.
U control panelu, u prikazu sistemskih komponenti stoji ovako: Installed memory (RAM): 32.0 GB (16.0 GB usable)
Program Speccy vidi 32768 u četiri slota i za svaki daje detaljne podatke, ali u odeljku „Physical memory“ prijavljuje da je 16Gb fizički prisutno (7Gb slobodno) a 16Gb virtualno (6.33Gb slobodno) - s tim da je meni u sistemu namešteno da nema virtualne memorije, dakle, da koristi samo fizičku.

Čeprkao sam malo po netu i vidim da se ovo često događa, ali sve što tamo savetuju nije ispalo primenljivo kod mene.
Ja lično, onako po osećaju, imam utisak da imam tih 32Gb, kad ispraznim dva slota naprosto Photoshop sporije radi sa ogromnim fajlovima.

Ima li neko ideju kako se ovo rešava ili se naprosto ne rešava nikako, tj. postoji li neki programčić za testiranje memorije iz samog sistema, ne da pravim butabilni USB i da ga vrtljam, u tom slučaju on odradi svih 32 i javi da je sve u redu, ali me uznemirava upozorenje da je samo polovina upotrebljiva.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

  • 5
  • 3
  • Posts: 28.222
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #12 on: 26-06-2020, 09:39:58 »
Pozdravio te Borivoje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

  • 3
  • Posts: 11.187
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #13 on: 26-06-2020, 09:45:33 »
A šta je tačno problem? Neki softver pogrešno prijavljuje memoriju, ali relevantan softver je koristi svu. Zašto je to problem na koji treba da trošiš svoje vreme?

Labudan

  • 4
  • 3
  • Posts: 10.215
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #14 on: 26-06-2020, 09:52:42 »
Koliko Boban ima slobodne memorije, to mene zanima 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

  • 5
  • 3
  • Posts: 28.222
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #15 on: 26-06-2020, 09:59:54 »
A šta je tačno problem? Neki softver pogrešno prijavljuje memoriju, ali relevantan softver je koristi svu. Zašto je to problem na koji treba da trošiš svoje vreme?


Mogao bih da ti objasnim ako ti Boban ne objasni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

  • 3
  • Posts: 22.365
Re: Windows 7 - desktop
« Reply #16 on: 26-06-2020, 10:36:16 »
A šta je tačno problem? Neki softver pogrešno prijavljuje memoriju, ali relevantan softver je koristi svu. Zašto je to problem na koji treba da trošiš svoje vreme?

Nije to neki softver, već sistemsko očitavanje u kontrol panelu...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.